Το ιστορικό ερώτημα, «ποιος είπε το ΟΧΙ» θα απασχολεί στο μέλλον και τους μπουγιουρουμίτες ιστορικούς. Το «ΟΧΙ» το είπε ο «Λαός» η ο Γιόργκε Ιβάνοφ;
Πάντως από χθες, ο πρόεδρος, που κατάφερε την κρίσιμη στιγμή, να «αφαιρέσει την ιθαγένεια» του (Αγκίμ) Ζάεφ, να πει ΟΧΙ στο «συνδικάτο», (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ) και το Στέητ Ντιπάρτμεντ, να «σκίσει την πλατφόρμα Ράμα», και να στείλει τον τέως αρχηγό του Γκρουέφσκι, στον «πάγκο», αποκαλείται, «Μέγας Ιβάνοφ».
Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ ,με διάγγελμα του «προς το λαό», ανακοίνωσε χθες ότι αρνείται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, αποκαλώντας τον προδότη.
Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ανακοίνωσε πως, «ούτε η συνείδησή του, ούτε το Σύνταγμα», του επιτρέπουν να αναθέσει την εντολή στον Ζάεφ και τόνισε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος», δεν μπορεί να δώσει την εντολή, «σε όποιον διαπραγματεύεται την κυβερνητική πλατφόρμα με άλλες χώρες», με τις οποίες «εκβιάζει το μακεδονικό λαό», και «θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του κράτους, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του».
Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμα του τόνισε ότι ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ ως προϋπόθεση για να του αναθέσει την εντολή , να απορρίψει και να καταδικάσει δημοσίως την αλβανική πλατφόρμα, «που είναι πλατφόρμα άλλου κράτους».
Ο Ζάεφ προηγουμένως ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα αλβανικά κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι «εξεπλάγη από την πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων», διότι,
«το περιεχόμενο της πλατφόρμας παραβιάζει το Σύνταγμα της πΓΔΜ", και πηγαίνει
«ενάντια στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Μακεδονίας», και τόνισε ότι « η πλατφόρμα προετοιμάστηκε σε μια άλλη χώρα, και με τη μεσολάβηση ενός άλλου κράτους».
Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ προειδοποίησε ότι «η αποδοχή της πλατφόρμας των ξένων» είναι μια πράξη που τιμωρείται από το νόμο και ότι «η ενότητα του μακεδονικού κράτους θα χανόταν με την αποδοχή της πλατφόρμας, ενώ το μέλλον του θα έμπαινε υπό αμφισβήτηση».
Ο Ιβάνοφ είπε επίσης ότι «αναμένει η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει την πλατφόρμα, διότι συνιστά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας»,
Το διάγγελμα Ιβάνοφ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Αμέσως μετά το Διάγγελμα, «πλήθη λαού» συνέρρευσαν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης όπου η τρίτη «μαζική διαμαρτυρία της Κίνησης Πολιτών» μετατράπηκε σε διαδήλωση υποστήριξης του προέδρου.
Στους δρόμους όλων των πόλεων βγήκαν χιλιάδες πολίτες ενώ από πολλές πλευρές εκφράζεται το αίτημα προς τις δικαστικές αρχές να διερευνηθούν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία και για κατασκοπία εναντίον του «Αγκίμ» Ζάεφ.
Αντιγράφοντας τα μπλόκα των ελλήνων αγροτών, οι συνάδελφοι τους στα Σκόπια, βγήκαν με τα τρακτέρ και απέκλεισαν τις εθνικές οδούς Πρίλαπος-Μοναστήρι και Σκόπια – Στιπ.
Οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα και στο Νόβατσι και τη Μογκίλα της Πελαγονίας.
Οι αγρότες, ζητούν να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα και «να συλληφθούν όλοι οι πολιτικοί που δεν έχουν καταγγείλει την προδοτική πλατφόρμα Ράμα».
Αμέσως μετά το διάγγελμα Ιβάνοφ , ο Αχμέτι του DUI, έσπευσε στην έδρα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και συναντήθηκε με τον «Αγκίμ» (Ζόραν) Ζάεφ. Από εκεί είχαν τηλεφωνικές επαφές με τον «διεθνή παράγοντα».
Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, (SDSM) , Ζόραν Ζάεφ, στην συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου και χαρακτήρισε την απόφαση Ιβάνοφ ως «εξωφρενική» και ως «πραξικόπημα», είπε ότι « θα τιμήσει τη συμφωνία του με τα αλβανικά κόμματα», ότι «η εντολή πρέπει να δοθεί στο κόμμα του ως νικητή των εκλογών», ότι «θα πρέπει τώρα να μην στρέφονται μόνο κατά Γκρουέφσκι, αλλά και κατά του Ιβάνοφ», και επέμεινε ότι
« ο πρόεδρος θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του» να του δώσει «αμέσως την εντολή».
Ο Ζάεφ , είπε ότι ο Ιβάνοφ , «έσπρωξε τη Μακεδονία σε μια συνταγματική και εθνική κρίση, απορρίπτοντας τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών και εμποδίζοντας τη νόμιμη μεταβίβαση της εξουσίας».
Παρόλο που μίλησε για «πραξικόπημα» και για «αγνόηση της βούλησης της πλειοψηφίας», ο Ζάεφ λόγω της παρουσίας των «άλλων» στους δρόμους, κάλεσε τους δικούς του, «να μην υποκύψουν στις προκλήσεις», και να «μείνουν ήρεμοι». Είπε όμως ότι , «οι δημοκρατικές διαδικασίες θα οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας νέας δημοκρατικής κυβέρνησης που θα επικεντρώνεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και το κράτους δικαίου».
Ο Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, παρέκαμψε την ουσία του διαγγέλματος Ιβάνοφ, την «πλατφόρμα Ράμα», που δεν ήταν γνωστή προεκλογικά στους ψηφοφόρους, και δήλωσε χθες ότι «η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όλοι οι ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, θα πρέπει να σέβονται το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών», ότι «σε μια δημοκρατία, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ακόμη και αν σε κάποιο δεν αρέσουν», και κατέληξε λέγοντας,
«ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα θεσμικά όργανα να αφήσουν τη δημοκρατική διαδικασία να συνεχίσει την πορεία της - προς το συμφέρον των πολιτών της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου