Ο επικεφαλής των νομικών του Ιζετμπέκοβιτς Σακίμπ Σόφτιτς, ο οποίος εκπροσώπησε τους Βοσνίους στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη το 2007 προσήλθε και κατέθεσε στη γραμματεία του δικαστηρίου την αίτηση αναψηλάφησης που υπογράφει ο Ιζετμπέκοβιτς.
Σχεδόν ταυτόχρονα το δικαστήριο έλαβε την επιστολή του Υφυπουργού Εξωτερικών, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ, που ανέφερε ότι η αίτηση δεν είναι νόμιμη.
Η συνεδρίαση της τρισυπόστατης προεδρίας που είχε συγκαλέσει ο Σερβις κ. Ίβανιτς διαλύθηκε μετά από μερικά λεπτά. Πρώτος εγκατέλειψε τη συνεδρίαση ο Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι «η έφεση για αναψηλάφηση δεν ήταν αντισυνταγματική».«Έχω κατηγορηθεί για την πρόκληση μιας κρίσης, αλλά η κρίση προκαλείται από εκείνους που αποκατέστησαν τους εγκληματίες πολέμου», είπε ο Ιζετμπέκοβιτς, και επέμενε ότι «η αναψηλάφηση ξεκίνησε για να βρεθεί η αλήθεια».
Ο Μλάντεν Ίβανιτς, κατηγόρησε τον Ιζετμπέκοβιτς είπε ότι ο Κροάτης μέλος της προεδρίας, Ντράγκαν Τσόβιτς, εγκατέλειψε τη συνεδρία Προεδρία αμέσως μετά τον Ιζετμπέκοβιτς επειδή δεν ήθελε να ψηφίσει για οποιοδήποτε συμπέρασμα με ένα μέλος να απουσιάζει , και τόνισε: «Έχουμε εισέλθει σε μια σοβαρή κρίση».
Από την πλευρά του Κόμματος του κ. Ίβανιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο ο αντιπρόεδρος κ. Τσρνάντακ που είπε: «Εγώ και το Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου, στην οποία είμαι αντιπρόεδρος, θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τον αγώνα κατά της διαφθοράς, και μια γρήγορη διαδρομή προς την ΕΕ. αλλά, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που ανήκουν σε εμάς».
Με πρωτοβουλία του Ρώσου πρεσβευτή Πέταρ Ιβαντσόφ συνεκλήθη το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης , (ένα συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από διεθνείς αντιπροσώπους οι οποίοι επιβλέπουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον), και οι Πρέσβεις τόνισαν ότι «ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα» και ότι «είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί το μέλλον στη βάση του συμβιβασμού και του διαλόγου».
Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι μόνο ο πρεσβευτής της Τουρκίας εξέφρασε διαφορετική άποψη στο σημείο του ανακοινωθέντος που εκφράζει «ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα».
Οι Πρέσβεις εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία της προεδρίας της Β-Ε, στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών, και ζήτησαν να γίνουν βήματα για τη βελτίωση της συνολικής πολιτικής ατμόσφαιρας στη χώρα. «Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να επιστρέψουν στις αρχές του συμβιβασμού, στο διάλογο και τη συναίνεση στη λήψη αποφάσεων, καθώς και στο σεβασμό στο σύνταγμα της Β-Ε, και των θεσμών και του κράτους δικαίου», ανέφεραν στη δήλωση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου