Στην Αλβανία, τo Δημοκρατικό Κόμμα οργάνωσε το Σάββατο μεγάλη διαδήλωση των οπαδών του στα Τίρανα. Ο αρχηγός του κόμματος κ. Μπάσα ζήτησε να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Ο (επίτιμος) Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε συγκέντρωση διαρκείας . «Θα μείνω
εδώ μέχρι τη νίκη στις 18 Ιουνίου», είπε. Τα μέλη του Φόρουμ Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος έστησαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα μια σκηνή ύψους οκτώ μέτρων που καλύπτει εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα, και θα είναι το στρατηγείο των ακτιβιστών στην επ 'αόριστον διαμαρτυρία τους.
Στην πΓΔΜ συνεχίστηκε η δίκη των 37 της ένοπλης ομάδας που επιτέθηκε στο Κουμάνοβο.
Ο κατηγορούμενος Σάμη Ουκσίνι , γνωστός ως Καπετάν Σοκόλη, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου στα Σκόπια, ότι επικεφαλής της ομάδας ήσαν ο Μιρσάντ Ντζερσάι και ο Μπεγκ Ριζάι που σκοτώθηκαν , και ότι πρόθεση τους ήταν να προσκαλέσουν δημοσιογράφους και να δώσουν συνέντευξη τύπου για να πουν ότι η συμφωνία-πλαίσιο της Αχρίδας δεν υλοποιήθηκε. Ο Σάμη Ουκσίνι , είπε ότι το μελος της ομάδας Σεφκέτ Καλάς «είχε άμεση γραμμή επικοινωνίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ και τον ΟΑΣΕ», και ότι «αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ, και οι διοικητές του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο γνώριζαν για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στο Κουμάνοβο». Στα Σκόπια, οι σωματοφύλακες του Σάσο Μιγιάκοφ , κουμπάρπου του Γκρουέφσκι, έδειραν τον αλβανό βουλευτή της SDSM Μουχάμεντ Ζεκίρι γιατί ήθελε να μπει σε μαγαζί που ήταν «ρεζερβέ». Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, Τζες Μπέιλι έδωσε συνέντευξη στον σταθμό «Sitel TV», και δήλωσε ότι «η USAID δεν εργάζεται κατά της κυβέρνησης», ότι «είναι απαραίτητο η εντολή της ειδικής εισαγγελέως να παραταθεί», και ότι «οι νέες εκλογές πιθανότατα δεν θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα». Τα τρία Αλβανικά κόμματα, (χωρίς τη Μπέσα) θα συγκροτήσουν επιτροπή που θα συντάξει την κοινή τους απάντηση στις προτάσεις της SDSM για το σχέδιο νόμου «για τη χρήση των γλωσσών».
Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ο Ιζετμπέγκοβιτς μέσω «αναρμόδιου» προσώπου κατέθεσε στο Δικαστήριο της Χάγης Έφεση, κατά της απαλλακτικής απόφασης για την Σερβία. Ο υπουργός εξωτερικών κ. Τσρνάντακ ανακοίνωσε ότι Πρεσβευτής της Β-Ε στη Χάγη Μιρσάντ Τσολάκοβιτς σύμφωνα με τις οδηγίες του, δεν υπέβαλε την επιστολή, (που ήταν σε σφραγισμένο φάκελο), στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Τσρνάντακ θα είναι στη Χάγη σήμερα για να ανακαλέσει εκ μέρους της κυβέρνησης, (εφόσον του το επιτρέψουν), την
Έφεση Ιζετμπέγκοβτς.
Στο Κοσσυφοπέδιο ο πρόεδρος Θάτσι, ανακοίνωσε ότι έλαβε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον πρόεδρο Τραμπ για την επέτειο της ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου. Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι , « το πολυεθνικό, δημοκρατικό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή των Βαλκανίων που είναι πλήρως ενσωματωμένη στη διεθνή κοινότητα», και ότι , «Προσβλέπουμε… στην ενίσχυση του κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, την επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες, και για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και των ξένων τρομοκρατών».
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου ρίχτηκαν στο έδαφος οι Τουρκικές σημαίες που βρίσκονταν σε διάφορα σπίτια. Το ίδιο συνέβη την 28η Νοεμβρίου, την ημέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το Εφετείο της Πρίστινα αποφάσισε να ακυρώσει την καταδικαστική απόφαση που απαγγελθεί εναντίον του Όλιβερ Ιβάνοβιτς για εγκλήματα Πολέμου και διέταξε επανάληψη της δίκης. Ιβάνοβιτς συνελήφθη στις 27 Ιανουαρίου, 2014. Η δίκη εναντίον του έληξε τον Ιανουάριο του 2016. Στη Σερβία, ασχολούνται με τον πιο υποστηρίζουν οι Ρώσοι, και με τον διάδοχο του κ.Βούτσιτς στην πρωθυπουργία, με φαβορί τον υπουργό Οικονομίας κ. Βούγιοβιτς, που είναι «σοβαρός υποψήφιος, τεχνοκράτης, διάσημος οικονομολόγος, και ένας σταθερός, αξιόπιστος και πρακτικός άνθρωπο», που τον στηρίζει και το ΔΝΤ. Το λιδιο σενάριο με πρωθυπουργό ΔΝΤ εφαρμόστηκε και όταν έγινε πρόεδρος ο Τάντιτς με τον
Πρωθυπουργοποίηση του «διασήμου οικονομολόγου» Τσετκοβιτς. Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν είναι του πρώην υπουργού Νίκολα Σελάκοβιτς, και των υπουργών Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και την ,(μανδάμ ΛΟΑΤ), Ανα Μπρνάμπιτς.
Στο Μαυροβούνιο, η αγγλική «Sunday Telegraph» δημοσίευσε αποκλειστικό ρεπορτάζ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με το οποίο «ανώτατοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο είχε άμεση ανάμιξη στο σχέδιο δολοφονίας του Μίλο Τζουκάνοβιτς για να σταματήσει η ένταξη του Μαυροβούνιου στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο Ανώτατος Εισαγγελέας Ίβιτσα Στάνκοβιτς διέταξε τον Ειδικό Εισαγγελέα Κάτνιτς να λάβει υπόψη το τεκμήριο αθωότητας και να μη συλλάβει του Μάντιτς και Κνεζεβιτς για να εξασφαλίσει την παρουσία τους στην Δίκη. Στη Βουλγαρία ο αρχηγός του GERB και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της Βουλγαρίας τον Μάρτιο του 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου