Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης της «Gallup International», που έγινε στις 30 Ιανουαρίου, (μετά τη διάλυση της Βουλής και μετά το συνέδριο του «Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ»), αν εκλογές στη Βουλγαρία γίνονταν την περασμένη Δευτέρα, θα διεξαγόταν μονομαχία ψήφο-ψήφο για το ποιος θα έρθει πρώτος ενώ θα έμπαιναν στην Βουλή 6 κόμματα.
Το καινούργιο στοιχείο της δημοσκόπησης, είναι ότι για πρώτη φορά από τις βουλευτικές εκλογές του 2009 το ΓΚΕΡΜΠ δεν προηγείται σε δημοσκόπηση και επίσης για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ένα μικρό προβάδισμα στην περίπτωση των υποθετικών εκλογών.
Το ΒΣΚ σύμφωνα με την έρευνα της Gallup International θα λάμβανε 28,7%, και το κεντροδεξιό ΓΚΕΡΜΠ, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 27,6%.
Το εύρημα της δημοσκόπησης συνάδει και με την ερώτηση της δημοφιλίας όπου οι ερωτώμενοι είχαν θετική γνώμη κατά 24,9% για την Κορνέλια Νίνοβα τη σοσιαλιστή ηγέτη ενώ οι θετικές γνώμες για τον κ. Μπορίσοφ μειώθηκαν στο 24,6%.
Ωστόσο στο επίπεδο της γνώμης των πολιτών για τους πολιτικούς, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο συναρχηγός του «Πατριωτικού Μετώπου», Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που με 26,1%, υπερδιπλασίασε την απήχηση του και βρίσκεται μόνος δεύτερος πίσω από τον πρόεδρο Ραντεφ που είναι εκτός συναγωνισμού με 41%.
Πριν μερικούς μήνες η δημοσκόπηση της «Gallup International» έδινε 32,5% θετικές γνώμες για τον Μπορίσοφ και μόλις 14,2% στον Καρακατσάνοφ.
Ο συνασπισμός των «Πατριωτών» σύμφωνα με την δημοσκόπηση της «Gallup International», βρίσκεται στο 11,9%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας στο 8,2%, το κόμμα «Βόλια», του επιχειρηματία από τη Βάρνα Βέσελιν Μαρέσκι στο 7,7% και το «Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ» στο 4,3% .
Πέραν τούτων υπάρχει πληθώρα κομμάτων που ελπίζουν να επωφεληθούν από την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού όπως τα «Ναι, Βουλγαρία», «ABV», «DSB», «DOST» , «Βουλγαρικό Δημοκρατικό Κέντρο» , «Nova Republika» κλπ, που κυμαίνονται μεταξύ του 1,4% και του 2% και που αναζητούν συμμάχους και συμμαχίες για να υπερβούν το 4% για να μπουν στη Βουλή.
Πριν λίγες ημέρες , μια άλλη έρευνα (με ερωτηματολόγιο και κάλπη) της Alpha Research, είχε δώσει παρόμοια ποσοστά στα κόμματα αλλά το ιδιαίτερο στοιχείο της ήταν η καταγραφή των προτιμήσεων περί των μετεκλογικών συνασπισμών.
Το 36,6% των ερωτηθέντων θα ήθελαν από τις εκλογές να προκύψει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με άξονα το ΓΚΕΡΜΠ , ενώ το 27,3% θα ήθελε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με βασικό άξονα το ΒΣΚ.
Το 11,5 % θα ήθελαν μια συμμαχία Εθνικιστών-Κεντροδεξιών (ΓΚΕΡΜΠ-Ηνωμένοι Πατριώτες) και 8% ένα συνασπισμό Σοσιαλιστών –Εθνικιστών (ΒΣΚ- Ηνωμένοι Πατριώτες.
Ο μεγάλος «ευρωπαϊκός» συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών, (ΓΚΕΡΜΠ-ΒΣΚ) συγκέντρωσε μόλις 5,3% και η αναβίωση του δοκιμασμένου στο παρελθόν συνασπισμού Σοσιαλιστών-Τούρκων, (BSP-MRF) , 4,2%.
Σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, το ΓΚΕΡΜΠ και οι Σοσιαλιστές θα έχουν από 70 βουλευτές, οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» 30, οι Τούρκοι και ο κ. Μαρέσκι από 20 και οι Μεταρρυθμιστές 10, ενώ η δεδηλωμένη είναι 121.
Το σχόλιο της Alpha Research ήταν ότι από την κάλπη θα προκύψει «ακυβερνησία» και ότι «μετεκλογικά θα ενισχυθεί ο ρόλος των εθνικιστών κα των λαϊκιστών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου