Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, μετά από τη συνάντηση του στην έδρα του ΝΑΤΟ με το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι δεν του ασκήθηκε πίεση για την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Βούτσιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Συμμαχία, «σέβεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας», και ότι, «το ΝΑΤΟ είναι ο πρώτος εταίρος της Σερβίας, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής προόδου στην περιοχή».
Ο Σερβος πρωθυπουργός είπε, ότι στην ομιλία του στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο τόνισε ότι το μέλλον της Σερβίας «είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος» αλλά ταυτόχρονα, «με μια καλή σχέση, τη Ρωσική Ομοσπονδία», και, «με πολύ καλή συνεργασία με τη Συμμαχία».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το κύριο θεμα των συνομιλιών του με τη ηγεσία της συμμαχίας ήταν, «το πώς να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», δεδομένου ότι, (όπως τόνισε), «είμαστε περικυκλωμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ».
«Αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα και αν θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας με ένα ελεύθερο τρόπο, ο πρώτος που πρέπει να μιλήσουμε είναι το ΝΑΤΟ», είπε ο Βούτσιτς που εξήγησε ότι μεταξύ της Σερβίας και της Συμμαχίας υπάρχει συνεργασία σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη λύπη του για τους χιλιάδες θανάτους των θυμάτων των νατοϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών του 1999 .
« Ο σκοπός και ο στόχος της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 1999 ήταν η προστασία των αμάχων και αυτό κάναμε. Η απώλεια αθώων ζωών ήταν μια τραγωδία και λυπάμαι βαθύτατα για αυτό», είπε, και καθάρισε.
Πάντως η κυβέρνηση της Σερβίας δεν έθεσε το ζήτημα της οικονομικής αποζημιώσεως των οικογενειών που επλήγησαν ούτε της αποζημιώσεως για τα σπίτια που καταστράφηκαν ως «παράπλευρες απώλειες».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πάντως ότι , «η Σερβία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, και η Σερβία συνεισφέρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην περιφερειακή και τη διεθνή σταθερότητα».
Αφρικανική μάχη για το Κοσσυφοπέδιο
Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη για τη Διάσκεψη των γαλλόφωνων με στόχο να αποτρέψει νέες αναγνωρίσεις του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχι.
Στη Διάσκεψη της Μαδαγασκάρης θα μετάσχουν και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου κ. Θάτσι με τον υπουργό εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν το ΝΑΙ από τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου