587. Η Συνθήκη της Αντελότ μεταξύ του βασιλιά της Βουργουνδίας, και του ανιψιού του, βασιλιά του Μοζέλα.
1414. Συνελήφθη ο Τσέχος θρησκευτικός μεταρρυθμιστής Γιαν Χους από την Ιερά Εξέταση. Ενα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός και κάηκε στην πυρά.
1443. Μετα την ηττα των οθωμανών στη Νίς, ο Σκεντέρμπεης με τέχνασμα, και αξιοποιώντας μια πλαστή επιστολή του σουλτάνου Μουράτ Β, πήρε στην κατοχή το Κάστρο της Κρούγια.
1520. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέρασε από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα από τα στενά που φέρουν σήμερα το όνομά του.
1627. Οι Πολωνοί νίκησαν τον πολύ ισχυρότερο στόλο τω Σουηδών στη ναυμαχία της Ολίβα κατά τη διάρκεια του πολέμου Πολωνίας και Σουηδίας (1620-1629). Οι Σουηδοί, είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Γκντανσκ.
1809. Πόλεμος της Χερσονησου.Νίκη των Γάλλων στη μάχη της Άλμπα ντε Τόρμες στην Καστίλλη.
1821. Ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία και εντάχθηκε στη στη Μεγάλη Κολομβία.
1830.Στο Βελιγράδι στα Τασμαιντάν παρουσία του πρίγκιπα Μήλος διαβάστηκε το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β για την αυτονομία της Σερβίας . Οι Τούρκοι στη συνέχεια πούλησαν τις περιουσίες τους και άφησαν το Βελιγράδι στους Σέρβους.
1843 .Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνώρισαν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.
1870. Κατά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο,(Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871), η μάχη της Beaune-la-Rolande στον Λείγηρα. Η γαλλική Πρώτη Στρατιά με 60 000 άνδρες προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τους Πρώσους και να διασπάσει την πολιορκία του Παρισιού
1880. Στη Βουλγαρία ο πρίγκιψ Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ διόρισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέτκο Καραβέλοφ.
1885. Στις 16/28 Νοεμβρίου μετά την ατυχή για τους Σέρβους μάχη του Πίροτ, με παρέμβαση του πληρεξούσιου Υπουργού της Αυστρίας-Ουγγαρίας στο Βελιγράδι κόμη Kevenhyuler, που απείλησε με παρέμβαση της Αυστρίας , υπογράφηκε στη Νίς ανακωχή μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και έληξε ο Σερβο-Βουλαγρικός πόλεμος. (2/12 Νοεμβρίου-16/28 Νοεμβρίου). Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η νομιμοποίηση της προσάρτησης της ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία.
1905. Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν στο Δουβλίνο.
1910. (Στις 28 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου) διεξήχθησαν οι εκλογές για την Αναθεωρητική Βουλή που είχε προκηρύξει ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τα παλιά κόμματα, (Θεοτόκης-Ράλλης-Ζαίμης), που ήσαν οι νικητές των εκλογών του Αυγούστου χαρακτήρισαν πραξικοπηματική την απόφαση του βασιλιά και έκαναν αποχή, με αποτέλεσμα το νεοσύστατο Κόμμα Φιλελευθέρων, να βγάλει 307 από τους 362 βουλευτές.
1912.83 εκπρόσωποι από τις τουρκαλβανικες φάρες που μαζεύτηκαν στην Αυλώνα υπέγραψαν με αγγλική υπόθαλψη τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ανύπαρκτης Αλβανίας από τους Οθωμανούς, που είχαν πλέον ηττηθεί από τους Έλληνες τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους. Ο αρχηγός της παρέας ήταν ο τουρκαλβανός Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα που είχε μάθει γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, και ήταν πράκτορας των Αγγλων.
-Στη Ρωσία άρχισε τις εργασίες της η IV Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
1918. Ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στην Εσθονία και κατέλαβε τη Νάρβα. Κυβέρνηση Συνασπισμού στη Βουλγαρία με επικεφαλής τον Θεόδωρο Τεοντόροφ.
1920 . Πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στο Βασίλειο Σέρβων Κροατών και Σλοβένων . (Γιουγκοσλαβία) για Συντακτική Συνέλευση. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα που έβγαλε 92 από τους 419 βουλευτές . Δεύτερε Κόμμα το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 91 βουλευτές. Μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Κομμουνιστές με 50 έδρες. Οι γυναίκες, οι στρατιώτες οι αξιωματικοί, και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
1943.Αρχισε η διάσκεψη της Τεχεράνης των τριών Συμμαχικών Δυνάμεων. ΕΣΣΔ (Στάλιν), ΗΠΑ (Φραγκλίνος Ρούζβελτ) και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ συζήτησαν το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, τις μεταπολεμικές διευθέτησεις της Ευρώπης και το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Συμφωνήθηκε ότι η πλήρης εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας , αλλά θα δυτικά της σύνορα με την Ιταλία θα ορίζονταν μετά τον πόλεμο.
1958 .Το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν έγιναν αυτόνομες δημοκρατίες εντός της Γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.
1960 . Η Μαυριτανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1962. Τρομοκρατική επίθεση Κροατών κατά της Γιουγκοσλαβικής Πρεσβείας στη Βόννη. Σκοτώθηκαν δυο διπλωμάτες.
1966. Το Μπουρούντι ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία.
1967. Συνεχιζόταν η κρίση της Κοφινού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μανίλο Μπρόζιο μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ τουρκικά μαχητικά έκαναν «προειδοποιητικές» πτήσεις στην Κύπρο. Στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, βγήκαν οι αποφάσεις για τους 41 του Πατριωτικού Μετώπου. Δυο σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώθηκαν.
1968 . Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη κατά του πρώην σταθμάρχη της CIA, και νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Robert Komer.
1970. Δολοφονική επίθεση στη Μανίλα κατά του Πάπας Παύλου VI.
1971 .Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης δολοφόνησαν στο Κάιρο τον Ιορδανό Πρωθυπουργό Βασφί αλ-Τέλα.
1975. Μετά από ένα δίμηνο πόλεμο , το Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ινδονησία και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ.
1994 .Οι Νορβηγοί με δημοψήφισμα απέρριψαν για δεύτερη φορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1996. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, απομακρύνθηκε από τη ηγεσία του στρατού των σερβοβοσνίων μετά την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου
2002.Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μομπάσα της Κένυα.
2010: Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.
2010. Βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία.
2011.Προεδρικές εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Το χρονικο της ημέρας.Καλά και κακά νεα.Ειδήσεις ρεπορτάζ,και ανταποκρίσεις,από τον βαλκανικό χωρο Σχόλια στο e-mail, deltio11@gmail.com
Νοεμβρίου 28, 2016
Νοεμβρίου 26, 2016
Τα γεγονότα της 13ης/26ης Νοεμβρίου
1335. Η πρώτη Σύνοδος στο Βίσεγκραντ, μεταξύ των βασιλέων της Πολωνίας Κάζιμιρ ΙΙΙ, του Καρόλου Α της Ουγγαρίας , και του Καρόλου της Βοημίας για την συγκρότηση της Αντι-Αψβουργικής Ένωσης.
1461. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Λ' Άκουίλα
1580 . Υπογράφηκε η Συνθήκη της Fleix από τον Ερρίκο Γτης Γαλλίας που την διαπραγματεύτηκε με τον Δούκα του Ανζού, και με την οποία έληξε επίσημα η έβδομη φάση των γαλλικών θρησκευτικών Πολέμων. Η συμφωνία, σε γενικές γραμμές, αναγνώρισε όλες τις προηγούμενες συνθήκες για τα δικαιώματα των Ουγενότων. συνάψει συνθήκη ειρήνης με τους Καθολικούς, ότι ο Προτεσταντισμός αναγνωρίζεται ως θρησκεία στη χώρα αυτή.
1648. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Χ κατήγγειλε τη Συνθήκη της Βεστφαλίας.
1764. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.
1812. (14 /26 Νοεμβρίου) . Άρχισε η τριήμερη Μάχη της Μπερεζίνα μεταξύ της υποχωρούσης Γαλλικής Στρατιάς και της ρωσικής Στρατιάς του Δούναβη του ναυάρχου Πάβελ Βασίλιεβιτς Τσιτσαγκόφ στο επιτελείο του οποίου βρισκόταν ο Καποδίστριας. Ο Τσιτσαγκόφ στις 21 Νοεμβρίου, κατέλαβε το Μπορίσοφ, όπου ο Ναπολέοντας σκόπευε να φθάσει μέσω του ποταμού Μπερεζίνα. Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας με το κύριο γαλλικό σώμα πλησίασε τον Μπερεζίνα, καταδιωκόμενος από τις στρατιές του Βίτγκενσταϊν και του Κουτούζοφ. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας κατάφερε να εκτρέψει την προσοχή του Τσιτσαγκόφ στα νότια της πόλης Μπορίσοφ όπου Τσιτσαγκόφ θεωρούσε ότι ο Ναπολέοντας σκόπευε να μεταφέρει τον στρατό του και μετά να κινηθεί προς το Μινσκ. Ωστόσο οι Γάλλοι μηχανικοί έφτιαξαν 2 γέφυρες στα βόρεια του Μπορίσοφ κοντά στο χωριό Στουντένκα ,και στις 26-27 Νοεμβρίου, ο Ναπολεόντας πέρασε τις δύο γέφυρες και βρέθηκε στη δυτική ακτή του ποταμού Μπερεζίνα.
1878 . Στη Σόφια άνοιξε η Σχολή Ευελπίδων.
1880 . Οι Μεγάλες Δυνάμεις με διάβημα τους ζήτησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει το Ούλτσινιε στο Μαυροβούνιο.
1913 .Ο Βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ μετέφερε την έδρα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Κωνσταντινούπολη στη Σόφια.
1914.Στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο ανατινάχτηκε ,από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του το βρετανικό θωρηκτό «HMS Bulwark» . Από τα 750 μέλη του πληρώματος επέζησαν μόνο 12.
1918. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Ποντγκόριτσα αποφάσισε να καθαιρέσει από το θρόνο τον βασιλιά Πέτροβιτς-Νιέγκος και να ενώσει το Βασιλείο του Μαυροβουνίου με το Βασιλείο της Σερβίας.
1922. Ο αρχαιολόγος-αρχαιοκάπηλος Χάουαρντ Κάρτερ μπήκε στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.
1933. Στη Γαλλία ο Καμίλ Σοτάν, (Camille Chautemps), σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνηση του
1939. Ο βομβαρδισμός του χωριού Μαϊνίλα στην Καρέλια. Στις 26 Νοεμβρίου 1939, η Νικαβεντέ βομβάρδισε το χωριό Μαϊνίλα, κοντά στο Μπελοόστροβ.
Οι σοβιετικοί ανακοίνωσαν ότι επλήγη με πυρά πυροβολικού από αγνώστους, ένα συνοριακό φυλάκιο και ότι σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν εννέα σοβιετικοί στρατιώτες. Το επεισόδιο ήταν το casus belli για την επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της Φιλανδίας τέσσερις ημέρες αργότερα.
1941. Στις 26 Νοεμβρίου του 1941, η ιαπωνική δύναμη κρούσης με τα έξη αεροπλανοφόρα Akagi, Kaga, Sōryū, Hiryū, Shōkaku, και Zuikaku απέπλευσε υπό την αρχηγία του Αντιναυάρχου Nagumo Tyuiti από τον κόλπο Hitokappu στις Κουρίλες και κατευθύνθηκε με σιγή ασυρμάτου προς το Περλ Χάρμπορ.
1943. Τερματίστηκε τη διάσκεψη του Καΐρου του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του κινέζου αρχιστράτηγου Τσιάνγκ Κάι-Σεκ που έφερε την κωδική ονομασία «Εξάντας». Συμφωνήθηκε ότι ο
1945. Στις 26 Νοεμβρίου 1945 εισήλθαν στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη οι ακόλουθοι υπουργοί: Νικόλαος Μανούσης υπουργός Εργασίας , Ευστάθιος Μαλαμίδας υπουργός Υγιεινής, Γεώργιος Μπουρδάρας υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Πέτρος Ευριπαίος υπουργός Αεροπορίας, Ηρακλής Πετιμεζάς υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Ιωάννης Πελτέκης υπουργός Εμπορικης Ναυτιλίας, Νικόλαος Καζαντζάκης υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου , Γεώργιος Παππάς υφυπουργός Εφοδιασμού, Δημήτριος Μαρσέλος υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Μαύρος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , Μανούσος Βολουδάκης υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Την ιδια ημέρα παραιτήθηκαν οι ακόλουθοι γενικοί διοικητές : Χαράλαμπος Φραγκίστας υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Διογενόπουλος υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας, Χριστόφορος Ναλτσάς, υφυπουργός Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Ρουχωτάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης, Ιωάννης Τσιμπούκης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Αιγαίου, Άγγελος Τσουκαλάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ιονίου Πελάγους
1946. Συμμοριτοπόλεμος . Επίθεση των ενόπλων κομμουνιστών στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, του οποίου οι κάτοικοι ήσαν εθνικόφρονες που ήταν .
( Ο «Δημοκρατικός Στρατός» ονομάστηκε έτσι ένα μήνα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου).
Την υπεράσπιση του Μανδάλου και των κατοίκων του είχε αναλάβει ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής, με δύο διμοιρίες και 65 άνδρες. Διοικητής τους ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υπολοχαγός πεζικού.
(Οι Λόχοι Κυνηγών Χωροφυλακής συγκροτούνταν από χωροφύλακες άνευ θητείας, και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως κινητοί σχηματισμοί με καθήκοντα καταδίωξης των ανταρτών. Με την πάροδο του χρόνου έμειναν οχυρωμένοι και αδρανείς στα χωριά).
Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1946 οι συμμορία των κομμουνιστών, αφού κατέλαβε τους γύρω λόφους και περικύκλωσαν το χωριό, εξαπέλυσε άγρια επίθεση κατά της φρουράς . Οι χωροφύλακες οχυρώθηκαν στο σχολείο και σε ένα μικρό λόφο πάνω από το δημόσιο δρόμο. Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνάμεων ανταρτών, και θεωρήθηκε πως μόνο 100 . Έτσι ο διοικητής Χωροφυλακής Γιαννιτσών έσπευσε μόνο με μία διμοιρία για βοήθεια και καθηλώθηκε από το πυρ των κομμουνιστών στη θέση Λάκκα.
Με τους υπερασπιστές του χωριού απομονωμένους οι κομμουνιστές έγιναν κύριοι του χωριού. Συνολικά 24 πολίτες, (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο. Της Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, της έσχισαν την κοιλιά και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της.
Στις 14:30 έγινε έξοδος της διμοιρίας του σχολείου, που ενώθηκε με την άλλη και συντεταγμένοι υποχώρησαν προς το χωριό Δροσερό. 12 χωροφύλακες σκοτώθηκαν.
Οι αντάρτες έκαψαν 45 σπίτια και 40 αχυρώνες. Οι απώλειες τους ήταν 12 νεκροί που τους βρήκε μετα ο Στρατός.
Οι κομμουνιστές ανακοίνωσαν 50 περίπου νεκρούς αντιπάλους και για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 5 νεκρούς .
Στα έγγραφα των κομμουνιστών το χωριό δεν αναφέρεται ως Μάνδαλο, αλλά Μαντάλοβο, που είναι ένδειξη της σλαβικής επιρροής (ΣΝΟΦ).
Οι κομουνιστές έμειναν στο χωριό ως τις 20:30 το βράδυ, οπότε ο στρατός άρχισε να τους βομβαρδίζει, ενώ μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού έσπευδαν.
Οι αντάρτες δεν επέστρεψαν στο Παίκο , αλλά κινήθηκαν προς το χωριό Αμπελιές, όπου στρατολόγησαν 40 αριστερούς χωρικούς και έκλεψαν εφόδια.
Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Μάνδαλο το πρωί της 27ης Νοεμβρίου.
1949. Η ινδική Συντακτική Συνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Ινδίας
1955. Ο Χάρντιγκ κήρυξε την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
1957. Η ΕΟΚΑ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου .Την επιχείρηση προσβολής του αεροδρομίου, ανέλαβε ομάδα που αποτελούταν από έφηβους με επικεφαλή τον δεκαεπτάχρονο τότε μαθητή του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, Ανδρέα Βασιλείου. Τοποθετήθηκαν δύο βόμβες σε ισάριθμα αεριωθούμενα βομβαρδιστικά τύπου Canberra. Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις από το υπόστεγο. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στις δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών. Στο υπόστεγο, βρίσκονταν τέσσερα βομβαρδιστικά Canberra και ένα τύπου Venom. Καταστράφηκαν και τα πέντε.
1959. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας.
1962. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Σένι.
1963. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου), ανακοινώσε την δωρεάν εγγραφή των μαθητών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δωρεάν έκδοση των τίτλων σπουδών.
1965. Θύελλα στη Βουλή μετά τις καταγγελίες βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για τις προσπάθειες εξαγοράς τους ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.
1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής στο Άντεν ανακηρύχτηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης.
1978. Γενική Απεργία στο Ιράν για την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλαβί.
1986. Πόλεμος Ιράκ-Ιράν. Ιρανικές ρουκέτες που έπεσαν στην Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 48 άμαχοι.
2000. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
1461. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Λ' Άκουίλα
1580 . Υπογράφηκε η Συνθήκη της Fleix από τον Ερρίκο Γτης Γαλλίας που την διαπραγματεύτηκε με τον Δούκα του Ανζού, και με την οποία έληξε επίσημα η έβδομη φάση των γαλλικών θρησκευτικών Πολέμων. Η συμφωνία, σε γενικές γραμμές, αναγνώρισε όλες τις προηγούμενες συνθήκες για τα δικαιώματα των Ουγενότων. συνάψει συνθήκη ειρήνης με τους Καθολικούς, ότι ο Προτεσταντισμός αναγνωρίζεται ως θρησκεία στη χώρα αυτή.
1648. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Χ κατήγγειλε τη Συνθήκη της Βεστφαλίας.
1764. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.
1812. (14 /26 Νοεμβρίου) . Άρχισε η τριήμερη Μάχη της Μπερεζίνα μεταξύ της υποχωρούσης Γαλλικής Στρατιάς και της ρωσικής Στρατιάς του Δούναβη του ναυάρχου Πάβελ Βασίλιεβιτς Τσιτσαγκόφ στο επιτελείο του οποίου βρισκόταν ο Καποδίστριας. Ο Τσιτσαγκόφ στις 21 Νοεμβρίου, κατέλαβε το Μπορίσοφ, όπου ο Ναπολέοντας σκόπευε να φθάσει μέσω του ποταμού Μπερεζίνα. Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας με το κύριο γαλλικό σώμα πλησίασε τον Μπερεζίνα, καταδιωκόμενος από τις στρατιές του Βίτγκενσταϊν και του Κουτούζοφ. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας κατάφερε να εκτρέψει την προσοχή του Τσιτσαγκόφ στα νότια της πόλης Μπορίσοφ όπου Τσιτσαγκόφ θεωρούσε ότι ο Ναπολέοντας σκόπευε να μεταφέρει τον στρατό του και μετά να κινηθεί προς το Μινσκ. Ωστόσο οι Γάλλοι μηχανικοί έφτιαξαν 2 γέφυρες στα βόρεια του Μπορίσοφ κοντά στο χωριό Στουντένκα ,και στις 26-27 Νοεμβρίου, ο Ναπολεόντας πέρασε τις δύο γέφυρες και βρέθηκε στη δυτική ακτή του ποταμού Μπερεζίνα.
1878 . Στη Σόφια άνοιξε η Σχολή Ευελπίδων.
1880 . Οι Μεγάλες Δυνάμεις με διάβημα τους ζήτησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει το Ούλτσινιε στο Μαυροβούνιο.
1913 .Ο Βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ μετέφερε την έδρα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Κωνσταντινούπολη στη Σόφια.
1914.Στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο ανατινάχτηκε ,από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του το βρετανικό θωρηκτό «HMS Bulwark» . Από τα 750 μέλη του πληρώματος επέζησαν μόνο 12.
1918. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Ποντγκόριτσα αποφάσισε να καθαιρέσει από το θρόνο τον βασιλιά Πέτροβιτς-Νιέγκος και να ενώσει το Βασιλείο του Μαυροβουνίου με το Βασιλείο της Σερβίας.
1922. Ο αρχαιολόγος-αρχαιοκάπηλος Χάουαρντ Κάρτερ μπήκε στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.
1933. Στη Γαλλία ο Καμίλ Σοτάν, (Camille Chautemps), σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνηση του
1939. Ο βομβαρδισμός του χωριού Μαϊνίλα στην Καρέλια. Στις 26 Νοεμβρίου 1939, η Νικαβεντέ βομβάρδισε το χωριό Μαϊνίλα, κοντά στο Μπελοόστροβ.
Οι σοβιετικοί ανακοίνωσαν ότι επλήγη με πυρά πυροβολικού από αγνώστους, ένα συνοριακό φυλάκιο και ότι σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν εννέα σοβιετικοί στρατιώτες. Το επεισόδιο ήταν το casus belli για την επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της Φιλανδίας τέσσερις ημέρες αργότερα.
1941. Στις 26 Νοεμβρίου του 1941, η ιαπωνική δύναμη κρούσης με τα έξη αεροπλανοφόρα Akagi, Kaga, Sōryū, Hiryū, Shōkaku, και Zuikaku απέπλευσε υπό την αρχηγία του Αντιναυάρχου Nagumo Tyuiti από τον κόλπο Hitokappu στις Κουρίλες και κατευθύνθηκε με σιγή ασυρμάτου προς το Περλ Χάρμπορ.
1943. Τερματίστηκε τη διάσκεψη του Καΐρου του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του κινέζου αρχιστράτηγου Τσιάνγκ Κάι-Σεκ που έφερε την κωδική ονομασία «Εξάντας». Συμφωνήθηκε ότι ο
ότι ο πόλεμος με την Ιαπωνία θα συνεχιζόταν μέχρι την άνευ
όρων παράδοσή της, ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε να παραιτηθεί από κάθε αξίωση σε όσες νήσους
και εδάφη είχε καταλάβει από τη Κίνα από το 1914 που θα επιστραφούν στη Κίνα και
ότι το έδαφος της Κορέας θα αποτελούσε «εν καιρώ» ανεξάρτητο και κυρίαρχο
κράτος.Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και ο Στάλιν ο οποίος όμως αρνήθηκε
να παραστεί διότι δεν αναγνώριζε τον Τσαγκ Κάι Σεκ.
1943. Την ίδια ημέρα στον ελληνικό χώρο οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους σε αντίποινα για την επίθεση που έκανε την προηγουμένη (25 Νοεμβρίου) ο ΕΛΑΣ σε φάλαγγα αυτοκινήτων που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες και στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 γερμανοί στρατιώτες .
1945. Στις 26 Νοεμβρίου 1945 εισήλθαν στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη οι ακόλουθοι υπουργοί: Νικόλαος Μανούσης υπουργός Εργασίας , Ευστάθιος Μαλαμίδας υπουργός Υγιεινής, Γεώργιος Μπουρδάρας υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Πέτρος Ευριπαίος υπουργός Αεροπορίας, Ηρακλής Πετιμεζάς υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Ιωάννης Πελτέκης υπουργός Εμπορικης Ναυτιλίας, Νικόλαος Καζαντζάκης υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου , Γεώργιος Παππάς υφυπουργός Εφοδιασμού, Δημήτριος Μαρσέλος υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Μαύρος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , Μανούσος Βολουδάκης υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Την ιδια ημέρα παραιτήθηκαν οι ακόλουθοι γενικοί διοικητές : Χαράλαμπος Φραγκίστας υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Διογενόπουλος υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας, Χριστόφορος Ναλτσάς, υφυπουργός Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Ρουχωτάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης, Ιωάννης Τσιμπούκης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Αιγαίου, Άγγελος Τσουκαλάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ιονίου Πελάγους
1946. Συμμοριτοπόλεμος . Επίθεση των ενόπλων κομμουνιστών στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, του οποίου οι κάτοικοι ήσαν εθνικόφρονες που ήταν .
( Ο «Δημοκρατικός Στρατός» ονομάστηκε έτσι ένα μήνα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου).
Την υπεράσπιση του Μανδάλου και των κατοίκων του είχε αναλάβει ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής, με δύο διμοιρίες και 65 άνδρες. Διοικητής τους ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υπολοχαγός πεζικού.
(Οι Λόχοι Κυνηγών Χωροφυλακής συγκροτούνταν από χωροφύλακες άνευ θητείας, και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως κινητοί σχηματισμοί με καθήκοντα καταδίωξης των ανταρτών. Με την πάροδο του χρόνου έμειναν οχυρωμένοι και αδρανείς στα χωριά).
Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1946 οι συμμορία των κομμουνιστών, αφού κατέλαβε τους γύρω λόφους και περικύκλωσαν το χωριό, εξαπέλυσε άγρια επίθεση κατά της φρουράς . Οι χωροφύλακες οχυρώθηκαν στο σχολείο και σε ένα μικρό λόφο πάνω από το δημόσιο δρόμο. Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνάμεων ανταρτών, και θεωρήθηκε πως μόνο 100 . Έτσι ο διοικητής Χωροφυλακής Γιαννιτσών έσπευσε μόνο με μία διμοιρία για βοήθεια και καθηλώθηκε από το πυρ των κομμουνιστών στη θέση Λάκκα.
Με τους υπερασπιστές του χωριού απομονωμένους οι κομμουνιστές έγιναν κύριοι του χωριού. Συνολικά 24 πολίτες, (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο. Της Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, της έσχισαν την κοιλιά και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της.
Στις 14:30 έγινε έξοδος της διμοιρίας του σχολείου, που ενώθηκε με την άλλη και συντεταγμένοι υποχώρησαν προς το χωριό Δροσερό. 12 χωροφύλακες σκοτώθηκαν.
Οι αντάρτες έκαψαν 45 σπίτια και 40 αχυρώνες. Οι απώλειες τους ήταν 12 νεκροί που τους βρήκε μετα ο Στρατός.
Οι κομμουνιστές ανακοίνωσαν 50 περίπου νεκρούς αντιπάλους και για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 5 νεκρούς .
Στα έγγραφα των κομμουνιστών το χωριό δεν αναφέρεται ως Μάνδαλο, αλλά Μαντάλοβο, που είναι ένδειξη της σλαβικής επιρροής (ΣΝΟΦ).
Οι κομουνιστές έμειναν στο χωριό ως τις 20:30 το βράδυ, οπότε ο στρατός άρχισε να τους βομβαρδίζει, ενώ μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού έσπευδαν.
Οι αντάρτες δεν επέστρεψαν στο Παίκο , αλλά κινήθηκαν προς το χωριό Αμπελιές, όπου στρατολόγησαν 40 αριστερούς χωρικούς και έκλεψαν εφόδια.
Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Μάνδαλο το πρωί της 27ης Νοεμβρίου.
1949. Η ινδική Συντακτική Συνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Ινδίας
1955. Ο Χάρντιγκ κήρυξε την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
1957. Η ΕΟΚΑ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου .Την επιχείρηση προσβολής του αεροδρομίου, ανέλαβε ομάδα που αποτελούταν από έφηβους με επικεφαλή τον δεκαεπτάχρονο τότε μαθητή του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, Ανδρέα Βασιλείου. Τοποθετήθηκαν δύο βόμβες σε ισάριθμα αεριωθούμενα βομβαρδιστικά τύπου Canberra. Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις από το υπόστεγο. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στις δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών. Στο υπόστεγο, βρίσκονταν τέσσερα βομβαρδιστικά Canberra και ένα τύπου Venom. Καταστράφηκαν και τα πέντε.
1959. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας.
1962. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Σένι.
1963. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου), ανακοινώσε την δωρεάν εγγραφή των μαθητών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δωρεάν έκδοση των τίτλων σπουδών.
1965. Θύελλα στη Βουλή μετά τις καταγγελίες βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για τις προσπάθειες εξαγοράς τους ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.
1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής στο Άντεν ανακηρύχτηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης.
1978. Γενική Απεργία στο Ιράν για την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλαβί.
1986. Πόλεμος Ιράκ-Ιράν. Ιρανικές ρουκέτες που έπεσαν στην Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 48 άμαχοι.
2000. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
Νοεμβρίου 25, 2016
Τα γεγονότα της 12/25 Νοεμβρίου
1034. Η ιστορία του Μακμπέθ. Πέθανε ο βασιλιάς της Σκωτίας Μάλκολμ Β΄ και το θρόνο κληρονόμησε ο Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας, γιος της κόρης μικρότερης κόρης του Μάλκολμ Β', και όχι ο Μάκμπεθ ο υιός της πρωτότοκης.
1177.Ο Ρεϋνάλδος ντε Σατιγιόν και ο Bαλδουίνος ο 4ος της Ιερουσαλήμ, (γνωστός ως ο λεπρός), νίκησαν ένα μουσουλμανικό στρατό υπό τον Σαλαδίν στο Μοντγκισάρντ.
1343. Σεισμός στην Τυρρηνική Θάλασσα και στον κόλπο της Νάπολης.Προκάλεσε σημαντικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό που κατέστρεψε πολλά πλοία στη Νάπολη και τον λιμένα του Αμάλφι. Το τσουναμι το βίωσε ο ποιητής Πετράρχης, του οποίου το πλοίο κατάφερε να επιστρέψει στο λιμάνι.
1491.Αρχισε η πολιορκία της Γρανάδας, του τελευταίου προπύργιου των Μαυριτανών στην Ισπανία, που τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Γρανάδας.
1795. Στην γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, ο τελευταίος βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Στανισλάς Αύγουστος Πονιατόφσκι παραιτήθηκε από το θρόνο του και έτσι ολοκληρώθηκε ο τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας.
1826. (25Νοεμβρίου/7Δεκεμβρίου). Κατέπλευσε στο Ναύπλιο με ξένο πλήρωμα η φρεγάτα «Ελλάς» που ναυπηγήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. με κόστος 750,000 δολαρίων. Είχε εκτόπισμα 1660 τόννων, οπλισμό 48 πυροβόλων των 16 λιβρών και 16 ολμοπυροβόλων των 42 λιβρών. Έγινα η η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πυρπολήθηκε την 1/13 Αυγούστου 1831 από τον Μιαούλη στον όρμο του Πόρου.
1877. Τις παραμονές του Δεύτερου Σερβο-τουρκικού πόλεμου εκδηλώθηκε στάση στον Σερβικό Στρατό. Δύο τάγματα αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στον Μίλαν Ομπρένοβιτς και προσπάθησαν να ανεβάσουν στον θρόνο τον Πέταρ Καραντζόρντζεβιτς . Η εξέγερση καταπνίγηκε στις 29 Νοεμβρίου, και 70 συμμετέχοντες κατηγορήθηκαν για προδοσία, και 24 καταδικάστηκαν σε θάνατο.
1905. Ο Πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας αποβιβάστηκε στη Νορβηγία και στέφτηκε βασιλιάς της Νορβηγίας ως Χαάκον 7ος
1911. Ο Εμιλάνο Ζαπάτα. δημοσίευσε το «Προγράμμα Αγιάλα» που προέβλεπε δήμευση και διανομή στους ακτήμονες του ενός τρίτου της καλλιεργήσιμης γης , επιστροφή στους μικροϊδιοκτήτες όλων των κατασχεθέντων λόγω χρεών περιουσιών τους και παροχή συντάξεων στις χήρες και τα ορφανά όλων των πεσόντων στην επανάσταση.
1915. Η Ανώτατη Διοίκησης του σερβικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε την απόφαση για την υποχώρηση του στρατού μέσω του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Κατά την υποχώρηση των στρατιωτών που τους ακολουθούσαν πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 240.000 άτομα. Τα συμμαχικά πλοία μετέφεραν από την Αλβανία στην Κέρκυρα 135.000 στρατιώτες.
1917. Στη Ρωσία άρχισαν οι εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Οι Σοσιαλεπαναστάτες του Βίκτωρ Τσερνώφ έλαβαν 17.100.000 ψήφους, (41%) και εξέλεξαν 380 από τους 703 βουλευτές. Οι μπολσεβίκοι πήραν μόνο 9.800.000 ψήφους , (23,5%) και έβγαλαν 168 βουλευτές. Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε μόνο μία φορά, στις 5 Ιανουαρίου 1918, και στη συνέχεια διαλύθηκε.
1918. Η Μεγάλη Συνέλευση των Σέρβων, και των άλλων Σλάβων που συνήλθε στο Νόβι Σαντ αποφάσισε το Μπάνατ, η Μπάτσκα και η Μπαράνια , (δηλαδή η Βοϊβοντίνα), να αποσχιστούν της από την Αυστροουγγαρία για να ενταχθούν στο Βασίλειο της Σερβίας.
1935. Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επέτρεψε στην Ελλάδα , έπειτα από 12 χρόνια εξορίας, με το εύδρομο «Έλλη». Ο βασιλιάς και ο διάδοχος Παύλος βγήκαν στην προβλήτα του Φαλήρου, με ατμάκατο του καταδρομικού. Τους περίμεναν ο Κονδύλης και οι υπουργοί του και οι οπαδοί τους. Απο τον Πειραιά πήγαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
1936. Η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Σύμφωνο Αντι-Κομιντέρν που στρεφόταν κατά της Τρίτης, (Κομμουνιστικής) Διεθνούς. Στο Σύμφωνο τονιζόταν «... Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είναι γνωστή ως η Κομιντέρν, είναι να διαλυθεί και να υποτάξει τα υπάρχοντα Κράτη, με όλα τα μέσα που έχει στη διοίκηση της και πεπεισμένοι ότι η ανοχή στην ανάμιξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την εσωτερική ειρήνη και την κοινωνική τους ευημερία, αλλά ότι είναι επίσης μια απειλή για την ειρήνη του κόσμου επιθυμούν να συνεργαστούν στην άμυνα εναντίον της Κομμουνιστικής απειλής. Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Ιάπωνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Κιντόπμο Μασακόι και ο φον Ρίμπεντρόπ.
1941.Το γερμανικό υποβρύχιο U-331 βύθισε στη Μεσόγειο το βρετανικό θωρηκτό HMS Barham .Σκοτώθηκαν 848 βρετανοί ναυτικοί. Η Φινλανδία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.
1942. Βρετανοί σαμποτέρ με την υποστήριξη του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. κατά την οποία αντιστασιακοί υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.
1943. Η Πρώτη Σύνοδος του " Εθνικού αντι-φασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης", (ZAVNOBiH), στο Μρκόνιτς Γκράντ. Αποφασίστηκε η ίδρυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως δημοκρατίας εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.
1950.Πόλεμος της Κορέας: Στις 25 Νοεμβρίου 1950, μια μέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και της Δημοκρατίας της Κορέας που αναμενόταν να ολοκληρώσει την ενοποίηση της Κορέας εξαπολύθηκε η επίθεση, της κομμουνιστικής Κίνας.
1952.Επί κυβερνήσεως του Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, συνελήφθη στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ο τέως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Νίκος Πλουμπίδης.
1965.Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κονγκό του στρατηγού Ζοζέφ Μομπούτου.
1973. Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης και ο Γκάς Αβράκωτος της Cia με πραξικόπημα ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη και άνοιξαν τα δρόμο για την προδοσία της Κύπρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο ταμίας του Σικάγο και υπάλληλος της Cia, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.
1975. Πραξικόπημα των Ειδικών Δυνάμεων του ΚΟΠΚΟΝ στην Πορτογαλία. Ο στρατηγός Εάνες ηγήθηκε του αντιπραξικοπήματος. Ο οτέλο ντε καρβάλιο με 200 αλεξιπτωτιστές συνελήφθη.
1982. Στη Ρώμη συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στην προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ , ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλγαρικής αεροπορικής εταιρίας «Balkan», Σεργκέι Αντόνοφ.
1986. Σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ ανακοινώσε ότι έσοδα από τις πωλήσεις όπλων προς το Ιράν κατέληγαν στους αντι-κομμουνιστές αντάρτες Κόντρας στη Νικαράγουα.
1990 . Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη πΓΔΜ και έβγαλε 37 έδρες βουλευτές. Η Ένωση Κομμουνιστών της Μακεδονίας κέρδισε μόλις 31 έδρες.
1992 . Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψηφίζει υπέρ του διαχωρισμού της Τσεχίας από τη Σλοβακία από την 1η Ιανουαρίου 1993.
1996. Στο Βελιγράδι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους μετά την ακύρωση από τα δικαστήρια της νίκης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Ζάγιεντνο-Μαζί» στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου. Ετσι άρχισε η διαδικασία για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς.
2002. Η UNMIK πήρε τον έλεγχο της δημοτικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβιτσα, η οποία προηγουμένως ελεγχόταν από τους Σέρβους.
2007. Στη Βουλγαρία απολύθηκαν πανηγυρικά οι τελευταίοι κληρωτοί στρατιώτες αφού ο Στρατός έγινε 100% επαγγελματικός.
1177.Ο Ρεϋνάλδος ντε Σατιγιόν και ο Bαλδουίνος ο 4ος της Ιερουσαλήμ, (γνωστός ως ο λεπρός), νίκησαν ένα μουσουλμανικό στρατό υπό τον Σαλαδίν στο Μοντγκισάρντ.
1343. Σεισμός στην Τυρρηνική Θάλασσα και στον κόλπο της Νάπολης.Προκάλεσε σημαντικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό που κατέστρεψε πολλά πλοία στη Νάπολη και τον λιμένα του Αμάλφι. Το τσουναμι το βίωσε ο ποιητής Πετράρχης, του οποίου το πλοίο κατάφερε να επιστρέψει στο λιμάνι.
1491.Αρχισε η πολιορκία της Γρανάδας, του τελευταίου προπύργιου των Μαυριτανών στην Ισπανία, που τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Γρανάδας.
1795. Στην γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, ο τελευταίος βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Στανισλάς Αύγουστος Πονιατόφσκι παραιτήθηκε από το θρόνο του και έτσι ολοκληρώθηκε ο τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας.
1826. (25Νοεμβρίου/7Δεκεμβρίου). Κατέπλευσε στο Ναύπλιο με ξένο πλήρωμα η φρεγάτα «Ελλάς» που ναυπηγήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. με κόστος 750,000 δολαρίων. Είχε εκτόπισμα 1660 τόννων, οπλισμό 48 πυροβόλων των 16 λιβρών και 16 ολμοπυροβόλων των 42 λιβρών. Έγινα η η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πυρπολήθηκε την 1/13 Αυγούστου 1831 από τον Μιαούλη στον όρμο του Πόρου.
1877. Τις παραμονές του Δεύτερου Σερβο-τουρκικού πόλεμου εκδηλώθηκε στάση στον Σερβικό Στρατό. Δύο τάγματα αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στον Μίλαν Ομπρένοβιτς και προσπάθησαν να ανεβάσουν στον θρόνο τον Πέταρ Καραντζόρντζεβιτς . Η εξέγερση καταπνίγηκε στις 29 Νοεμβρίου, και 70 συμμετέχοντες κατηγορήθηκαν για προδοσία, και 24 καταδικάστηκαν σε θάνατο.
1905. Ο Πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας αποβιβάστηκε στη Νορβηγία και στέφτηκε βασιλιάς της Νορβηγίας ως Χαάκον 7ος
1911. Ο Εμιλάνο Ζαπάτα. δημοσίευσε το «Προγράμμα Αγιάλα» που προέβλεπε δήμευση και διανομή στους ακτήμονες του ενός τρίτου της καλλιεργήσιμης γης , επιστροφή στους μικροϊδιοκτήτες όλων των κατασχεθέντων λόγω χρεών περιουσιών τους και παροχή συντάξεων στις χήρες και τα ορφανά όλων των πεσόντων στην επανάσταση.
1915. Η Ανώτατη Διοίκησης του σερβικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε την απόφαση για την υποχώρηση του στρατού μέσω του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Κατά την υποχώρηση των στρατιωτών που τους ακολουθούσαν πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 240.000 άτομα. Τα συμμαχικά πλοία μετέφεραν από την Αλβανία στην Κέρκυρα 135.000 στρατιώτες.
1917. Στη Ρωσία άρχισαν οι εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Οι Σοσιαλεπαναστάτες του Βίκτωρ Τσερνώφ έλαβαν 17.100.000 ψήφους, (41%) και εξέλεξαν 380 από τους 703 βουλευτές. Οι μπολσεβίκοι πήραν μόνο 9.800.000 ψήφους , (23,5%) και έβγαλαν 168 βουλευτές. Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε μόνο μία φορά, στις 5 Ιανουαρίου 1918, και στη συνέχεια διαλύθηκε.
1918. Η Μεγάλη Συνέλευση των Σέρβων, και των άλλων Σλάβων που συνήλθε στο Νόβι Σαντ αποφάσισε το Μπάνατ, η Μπάτσκα και η Μπαράνια , (δηλαδή η Βοϊβοντίνα), να αποσχιστούν της από την Αυστροουγγαρία για να ενταχθούν στο Βασίλειο της Σερβίας.
1935. Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επέτρεψε στην Ελλάδα , έπειτα από 12 χρόνια εξορίας, με το εύδρομο «Έλλη». Ο βασιλιάς και ο διάδοχος Παύλος βγήκαν στην προβλήτα του Φαλήρου, με ατμάκατο του καταδρομικού. Τους περίμεναν ο Κονδύλης και οι υπουργοί του και οι οπαδοί τους. Απο τον Πειραιά πήγαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
1936. Η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Σύμφωνο Αντι-Κομιντέρν που στρεφόταν κατά της Τρίτης, (Κομμουνιστικής) Διεθνούς. Στο Σύμφωνο τονιζόταν «... Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είναι γνωστή ως η Κομιντέρν, είναι να διαλυθεί και να υποτάξει τα υπάρχοντα Κράτη, με όλα τα μέσα που έχει στη διοίκηση της και πεπεισμένοι ότι η ανοχή στην ανάμιξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την εσωτερική ειρήνη και την κοινωνική τους ευημερία, αλλά ότι είναι επίσης μια απειλή για την ειρήνη του κόσμου επιθυμούν να συνεργαστούν στην άμυνα εναντίον της Κομμουνιστικής απειλής. Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Ιάπωνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Κιντόπμο Μασακόι και ο φον Ρίμπεντρόπ.
1941.Το γερμανικό υποβρύχιο U-331 βύθισε στη Μεσόγειο το βρετανικό θωρηκτό HMS Barham .Σκοτώθηκαν 848 βρετανοί ναυτικοί. Η Φινλανδία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.
1942. Βρετανοί σαμποτέρ με την υποστήριξη του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. κατά την οποία αντιστασιακοί υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.
1943. Η Πρώτη Σύνοδος του " Εθνικού αντι-φασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης", (ZAVNOBiH), στο Μρκόνιτς Γκράντ. Αποφασίστηκε η ίδρυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως δημοκρατίας εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.
1950.Πόλεμος της Κορέας: Στις 25 Νοεμβρίου 1950, μια μέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και της Δημοκρατίας της Κορέας που αναμενόταν να ολοκληρώσει την ενοποίηση της Κορέας εξαπολύθηκε η επίθεση, της κομμουνιστικής Κίνας.
1952.Επί κυβερνήσεως του Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, συνελήφθη στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ο τέως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Νίκος Πλουμπίδης.
1965.Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κονγκό του στρατηγού Ζοζέφ Μομπούτου.
1973. Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης και ο Γκάς Αβράκωτος της Cia με πραξικόπημα ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη και άνοιξαν τα δρόμο για την προδοσία της Κύπρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο ταμίας του Σικάγο και υπάλληλος της Cia, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.
1975. Πραξικόπημα των Ειδικών Δυνάμεων του ΚΟΠΚΟΝ στην Πορτογαλία. Ο στρατηγός Εάνες ηγήθηκε του αντιπραξικοπήματος. Ο οτέλο ντε καρβάλιο με 200 αλεξιπτωτιστές συνελήφθη.
1982. Στη Ρώμη συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στην προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ , ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλγαρικής αεροπορικής εταιρίας «Balkan», Σεργκέι Αντόνοφ.
1986. Σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ ανακοινώσε ότι έσοδα από τις πωλήσεις όπλων προς το Ιράν κατέληγαν στους αντι-κομμουνιστές αντάρτες Κόντρας στη Νικαράγουα.
1990 . Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη πΓΔΜ και έβγαλε 37 έδρες βουλευτές. Η Ένωση Κομμουνιστών της Μακεδονίας κέρδισε μόλις 31 έδρες.
1992 . Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψηφίζει υπέρ του διαχωρισμού της Τσεχίας από τη Σλοβακία από την 1η Ιανουαρίου 1993.
1996. Στο Βελιγράδι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους μετά την ακύρωση από τα δικαστήρια της νίκης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Ζάγιεντνο-Μαζί» στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου. Ετσι άρχισε η διαδικασία για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς.
2002. Η UNMIK πήρε τον έλεγχο της δημοτικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβιτσα, η οποία προηγουμένως ελεγχόταν από τους Σέρβους.
2007. Στη Βουλγαρία απολύθηκαν πανηγυρικά οι τελευταίοι κληρωτοί στρατιώτες αφού ο Στρατός έγινε 100% επαγγελματικός.
Νοεμβρίου 24, 2016
11/24 Νοεμβρίου. Τα γεγονότα.Το δολάριο 30 δραχμές. Εκτελέστηκε ο Οσβαλντ. Η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από το ΝΑΤΟ
380 . Θριαμβευτική είσοδος του Θεοδόσιος Α΄ στην Κωνσταντινούπολη.
μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των Γότθων.
885.Πολιορκία του Παρισιού από τους Βίκινγκς.
1429. Εκατονταετής Πόλεμος. Η Ιωάννα της Λωραίνης πολιόρκησε ανεπιτυχώς τη Λα Σαριτέ-σιρ-Λουάρ.
1542. Μάχη μεταξύ Άγγλων και Σκοτσέζων στο Solway Moss. O Στρατός του Ερρίκου του 8ου νίκησε τον Τζέιμς τον 5ο.
1587. H μάχη των τριών Ερρίκων στο Auneau.
1823. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Οι αγγλόφιλοι στο βουλευτικό καθαίρεσαν τον μινίστρο της Οικονομίας Χαραλάμπης Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Ανδρέα Μεταξά
1826. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Η καταστρεπτική για τους Τούρκους μάχη της Αράχωβας. 300 τουρκικά κεφάλια, μεταξύ τους και αυτά του Μουσταμπέη και του Κεχαγιαμπέη, στήθηκαν ως τρόπαιο στην θέση Πλόβαρμα σε απόδοση δικαιοσύνης για την σφαγή του Μεσολογγίου.Ο Καραϊσκάκης απέδωσε την νίκη του στην βοήθεια του Αϊ-Γιώργη.
1859. Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο του «Η καταγωγή των ειδών».
1905. Έναρξη της εξέγερσης των Ναυτών Σεβαστούπολη των ναυτικών με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Πιότρ Schmidt.
1912. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου . Ο Ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο, ενώ απόσπασμα από 2 Τάγματα Πεζικού και μία Πυροβολαρχία αποβιβάστηκε και απελευθέρωσε τους Αγίους Σαράντα.
1914. Ο Μουσολίνι αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας
1915. Οι Βούλγαροι κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.
1920. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την επιστροφή του Κωνσταντίνου , (διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου / 5 Δεκεμβρίου 1920), που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη , το 98% του Ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Παρά την αποχή των Βενιζελικών ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές της 25ηςΟκτωβρίου/7 Νοεμβρίου.
1940 . Το Γ’ Σ.Σ. προωθήθηκε από την Κορυτσά και απελευθέρωσε τη Μοσχόπολη και τις περιοχές Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, και Ακροράχη. Η Σλοβακία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.
1941. Στη Σερβία οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους Παρτιζάνους στην Ούζιτσε. 1943. Ο δεύτερος βομβαρδισμός της Σόφιας από το βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
1953. Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Παπάγου, Σπ. Μαρκεζίνης, ανακοίνωσε την νέα δραχμή . Η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου έγινε ένα δολάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως. Κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.Εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο.
1956. Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ για την αποκατάσταση της «εθνικής αυτονομίας» της Καλμικίας, της Ινγκουσετίας, της Δημοκρατίας της Μπαλκάρια, της Δημοκρατίας των Καρατσάι – Τσερκεσίων και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας.
1961. Δήλωση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων.
1963. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του, (22 Νοεμβρίου 1963) ο πράκτορας της Cia Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον προέδρο Τζον Φ. Κέννεντυ εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση, από τον Τζακ Ρούμπι , κατά τη μεταγωγή του στη φυλακή.
1966. Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.
1969. Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικύρωσαν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Προσθαλασσώθηκε το «Απόλλων 12».
1972. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
1974 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ συμφώνησαν στο Βλαδιβοστόκ για τον περιορισμό των επιθετικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
1987.Παραιτήθηκε μετά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης. 1989. Βελούδινη επανάσταση. Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων στην Πράγα, παρατήθηκε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας.
1992. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει το όνομα “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση.
1993. Στην Κίνα, ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
1995. Στην Ιρλανδία με δημοψήφισμα νομιμοποιήθηκε το διαζύγιο.
1998. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε των Αρχηγό του Γιουγκοσλαβικού Επιτελείου Μομτσίλο Πέρισιτς.
2000. Περίπου 900.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, κατα των τρομοκρατικών ενεργειών της ETA. Στο κεφάλι της πορείας ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ . Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάγκρεμπ.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου επίσημου στην Κροατία από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
2003.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκόβης, καταδίκασε σε 27 χρόνια φυλάκισης τον πράκτορα των λυβικών μυστικών υπηρεσιών Αμπτνελ Μπασετ Αλί αλ-Μεγκράχι, που δήλωσε ένοχος για την καταστροφή του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω από τη λίμνη Lockerbie της Σκωτίας, το 1998.
2015 . Η Τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 στα σύνορα με τη Συρία και σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο πιλότους Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα και σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου.
885.Πολιορκία του Παρισιού από τους Βίκινγκς.
1429. Εκατονταετής Πόλεμος. Η Ιωάννα της Λωραίνης πολιόρκησε ανεπιτυχώς τη Λα Σαριτέ-σιρ-Λουάρ.
1542. Μάχη μεταξύ Άγγλων και Σκοτσέζων στο Solway Moss. O Στρατός του Ερρίκου του 8ου νίκησε τον Τζέιμς τον 5ο.
1587. H μάχη των τριών Ερρίκων στο Auneau.
1823. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Οι αγγλόφιλοι στο βουλευτικό καθαίρεσαν τον μινίστρο της Οικονομίας Χαραλάμπης Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Ανδρέα Μεταξά
1826. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Η καταστρεπτική για τους Τούρκους μάχη της Αράχωβας. 300 τουρκικά κεφάλια, μεταξύ τους και αυτά του Μουσταμπέη και του Κεχαγιαμπέη, στήθηκαν ως τρόπαιο στην θέση Πλόβαρμα σε απόδοση δικαιοσύνης για την σφαγή του Μεσολογγίου.Ο Καραϊσκάκης απέδωσε την νίκη του στην βοήθεια του Αϊ-Γιώργη.
1859. Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο του «Η καταγωγή των ειδών».
1905. Έναρξη της εξέγερσης των Ναυτών Σεβαστούπολη των ναυτικών με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Πιότρ Schmidt.
1912. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου . Ο Ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο, ενώ απόσπασμα από 2 Τάγματα Πεζικού και μία Πυροβολαρχία αποβιβάστηκε και απελευθέρωσε τους Αγίους Σαράντα.
1914. Ο Μουσολίνι αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας
1915. Οι Βούλγαροι κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.
1920. 24 Νοεμβρίου/7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την επιστροφή του Κωνσταντίνου , (διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου / 5 Δεκεμβρίου 1920), που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη , το 98% του Ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Παρά την αποχή των Βενιζελικών ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές της 25ηςΟκτωβρίου/7 Νοεμβρίου.
1940 . Το Γ’ Σ.Σ. προωθήθηκε από την Κορυτσά και απελευθέρωσε τη Μοσχόπολη και τις περιοχές Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, και Ακροράχη. Η Σλοβακία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.
1941. Στη Σερβία οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους Παρτιζάνους στην Ούζιτσε. 1943. Ο δεύτερος βομβαρδισμός της Σόφιας από το βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
1953. Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Παπάγου, Σπ. Μαρκεζίνης, ανακοίνωσε την νέα δραχμή . Η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου έγινε ένα δολάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως. Κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.Εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο.
1956. Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ για την αποκατάσταση της «εθνικής αυτονομίας» της Καλμικίας, της Ινγκουσετίας, της Δημοκρατίας της Μπαλκάρια, της Δημοκρατίας των Καρατσάι – Τσερκεσίων και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας.
1961. Δήλωση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων.
1963. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του, (22 Νοεμβρίου 1963) ο πράκτορας της Cia Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον προέδρο Τζον Φ. Κέννεντυ εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση, από τον Τζακ Ρούμπι , κατά τη μεταγωγή του στη φυλακή.
1966. Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.
1969. Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικύρωσαν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Προσθαλασσώθηκε το «Απόλλων 12».
1972. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
1974 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ συμφώνησαν στο Βλαδιβοστόκ για τον περιορισμό των επιθετικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
1987.Παραιτήθηκε μετά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης. 1989. Βελούδινη επανάσταση. Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων στην Πράγα, παρατήθηκε το σύνολο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας.
1992. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει το όνομα “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση.
1993. Στην Κίνα, ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
1995. Στην Ιρλανδία με δημοψήφισμα νομιμοποιήθηκε το διαζύγιο.
1998. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε των Αρχηγό του Γιουγκοσλαβικού Επιτελείου Μομτσίλο Πέρισιτς.
2000. Περίπου 900.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, κατα των τρομοκρατικών ενεργειών της ETA. Στο κεφάλι της πορείας ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ . Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάγκρεμπ.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου επίσημου στην Κροατία από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
2003.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκόβης, καταδίκασε σε 27 χρόνια φυλάκισης τον πράκτορα των λυβικών μυστικών υπηρεσιών Αμπτνελ Μπασετ Αλί αλ-Μεγκράχι, που δήλωσε ένοχος για την καταστροφή του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω από τη λίμνη Lockerbie της Σκωτίας, το 1998.
2015 . Η Τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 στα σύνορα με τη Συρία και σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο πιλότους Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τύνιδα και σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου.
Βουλγαρία: Το Πατριωτικό Καθήκον
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πατριωτικού Μετώπου Βαλέρι Συμεόνοφ, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ δήλωσε ότι, «το Πατριωτικό Μέτωπο είναι έτοιμο να δεχτεί διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων, με την προϋπόθεση ότι θα έχει την υποστήριξη των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών δυνάμεων». Είπε ακόμα ότι θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση του ΓΚΕΡΜΠ χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο κ. Μπορίσοφ που παρουσιάστηκε να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση των τούρκικων εμβολίων, στην οποία είναι κατηγορούμενος ο (μεταρρυθμιστής0 υπουργός Υγείας Πέταρ Μοσκώφ, απάντησε στην ανακοίνωση του Πατριωτικού Μετώπου, λέγοντας ότι , «στο ΓΚΕΡΜΠ δεν υπάρχει πιο κατάλληλος από τον ίδιο για πρωθυπουργός», και πρόσθεσε: «Ίσως κάποια μέρα, όταν θα κουραστώ, θα δώσω την θέση μου στους νέους».
Το (Ρεφορμιστικό) «Βουλγαρικό Δημοκρατικό Κέντρο - Λαϊκή Ένωση», (BDC-NS), που έχει 4 βουλευτές στην απερχόμενη βουλή , ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων η οποία, « θα κυβερνήσει την χώρα στο μεταβατικό διάστημα μεταξύ των δυο προέδρων της Δημοκρατίας και θα προετοιμάσει τη βουλγαρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εν τω μεταξύ η Εισαγγελία της Σόφιας άσκησε δίωξη κατά του, (μεταρρυθμιστή), υπουργού Αμύνης, της υπό παραίτησης κυβέρνησης, Νικολάι Νέντσεφ, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας για την «δόλια» μη εφαρμογή της υπογεγραμμένης, συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία RSK MIG, για τον εκσυγχρονισμό και την επισκευή των κινητήρων των μαχητικών MiG 29, συνολικού ύψους 3.773.000 ευρώ, και για την υπογραφή νέας συμφωνίας, με την Πολωνία για την επισκευή των MiG 29.
Η υπό παραίτηση κυβέρνηση, ενέκρινε χθες και νέα χρηματοδότηση, ύψους 27,3 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της ετοιμότητας των μαχητικών MiG-29. Πρόκειται για την 2η δόση των εγγεγραμενων κονδυλίων στον προυπολογισμό . Η πρώτη, ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία διώκεται ο Νέντσεφ διατέθηκε στην Πολωνία στις αρχές του μήνα. Για την υπόθεση αυτή παραιτήθηκε από πτέραρχος ο νυν πρόεδρος.
Ο κ. Μπορίσοφ που παρουσιάστηκε να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση των τούρκικων εμβολίων, στην οποία είναι κατηγορούμενος ο (μεταρρυθμιστής0 υπουργός Υγείας Πέταρ Μοσκώφ, απάντησε στην ανακοίνωση του Πατριωτικού Μετώπου, λέγοντας ότι , «στο ΓΚΕΡΜΠ δεν υπάρχει πιο κατάλληλος από τον ίδιο για πρωθυπουργός», και πρόσθεσε: «Ίσως κάποια μέρα, όταν θα κουραστώ, θα δώσω την θέση μου στους νέους».
Το (Ρεφορμιστικό) «Βουλγαρικό Δημοκρατικό Κέντρο - Λαϊκή Ένωση», (BDC-NS), που έχει 4 βουλευτές στην απερχόμενη βουλή , ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων η οποία, « θα κυβερνήσει την χώρα στο μεταβατικό διάστημα μεταξύ των δυο προέδρων της Δημοκρατίας και θα προετοιμάσει τη βουλγαρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εν τω μεταξύ η Εισαγγελία της Σόφιας άσκησε δίωξη κατά του, (μεταρρυθμιστή), υπουργού Αμύνης, της υπό παραίτησης κυβέρνησης, Νικολάι Νέντσεφ, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας για την «δόλια» μη εφαρμογή της υπογεγραμμένης, συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία RSK MIG, για τον εκσυγχρονισμό και την επισκευή των κινητήρων των μαχητικών MiG 29, συνολικού ύψους 3.773.000 ευρώ, και για την υπογραφή νέας συμφωνίας, με την Πολωνία για την επισκευή των MiG 29.
Η υπό παραίτηση κυβέρνηση, ενέκρινε χθες και νέα χρηματοδότηση, ύψους 27,3 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της ετοιμότητας των μαχητικών MiG-29. Πρόκειται για την 2η δόση των εγγεγραμενων κονδυλίων στον προυπολογισμό . Η πρώτη, ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία διώκεται ο Νέντσεφ διατέθηκε στην Πολωνία στις αρχές του μήνα. Για την υπόθεση αυτή παραιτήθηκε από πτέραρχος ο νυν πρόεδρος.
Αλβανία: Το Πόθεν Εσχες των δικαστών σε αναστολή
Το Συνταγματικό Δικαστήριο διατήρησε την αναστολή εφαρμογής του Νόμου για το «Πόθεν Έσχες» των δικαστών και των εισαγγελέων, η οποία χορηγήθηκε μετά από αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος που προέβαλε την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Το Συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε και ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας.
Η νέα αίτηση για άρση της αναστολής κατατέθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα .Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μπασκίμ Ντέντια είπε ότι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, προκειμένου να το δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφαση του. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε παρουσία του αμερικανού Ντόναλντ ΛουLu και της πρέσβειρας της ΕΕ, Ρομάνα Βλαχούτιν.
Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της ΕΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση Τύπου με το οποίο δήλωναν ότι «σέβονται την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εξετάσει και να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το Πόθεν Έσχες».
Η νέα αίτηση για άρση της αναστολής κατατέθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα .Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μπασκίμ Ντέντια είπε ότι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, προκειμένου να το δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφαση του. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε παρουσία του αμερικανού Ντόναλντ ΛουLu και της πρέσβειρας της ΕΕ, Ρομάνα Βλαχούτιν.
Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της ΕΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση Τύπου με το οποίο δήλωναν ότι «σέβονται την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εξετάσει και να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το Πόθεν Έσχες».
Ο Βούτσιτς χαμογελάει και στο ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, μετά από τη συνάντηση του στην έδρα του ΝΑΤΟ με το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι δεν του ασκήθηκε πίεση για την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Βούτσιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Συμμαχία, «σέβεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας», και ότι, «το ΝΑΤΟ είναι ο πρώτος εταίρος της Σερβίας, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής προόδου στην περιοχή».
Ο Σερβος πρωθυπουργός είπε, ότι στην ομιλία του στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο τόνισε ότι το μέλλον της Σερβίας «είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος» αλλά ταυτόχρονα, «με μια καλή σχέση, τη Ρωσική Ομοσπονδία», και, «με πολύ καλή συνεργασία με τη Συμμαχία».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το κύριο θεμα των συνομιλιών του με τη ηγεσία της συμμαχίας ήταν, «το πώς να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», δεδομένου ότι, (όπως τόνισε), «είμαστε περικυκλωμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ». «Αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα και αν θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας με ένα ελεύθερο τρόπο, ο πρώτος που πρέπει να μιλήσουμε είναι το ΝΑΤΟ», είπε ο Βούτσιτς που εξήγησε ότι μεταξύ της Σερβίας και της Συμμαχίας υπάρχει συνεργασία σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη λύπη του για τους χιλιάδες θανάτους των θυμάτων των νατοϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών του 1999 . « Ο σκοπός και ο στόχος της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 1999 ήταν η προστασία των αμάχων και αυτό κάναμε. Η απώλεια αθώων ζωών ήταν μια τραγωδία και λυπάμαι βαθύτατα για αυτό», είπε, και καθάρισε.
Πάντως η κυβέρνηση της Σερβίας δεν έθεσε το ζήτημα της οικονομικής αποζημιώσεως των οικογενειών που επλήγησαν ούτε της αποζημιώσεως για τα σπίτια που καταστράφηκαν ως «παράπλευρες απώλειες».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πάντως ότι , «η Σερβία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, και η Σερβία συνεισφέρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην περιφερειακή και τη διεθνή σταθερότητα».
Αφρικανική μάχη για το Κοσσυφοπέδιο
Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη για τη Διάσκεψη των γαλλόφωνων με στόχο να αποτρέψει νέες αναγνωρίσεις του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχι. Στη Διάσκεψη της Μαδαγασκάρης θα μετάσχουν και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου κ. Θάτσι με τον υπουργό εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν το ΝΑΙ από τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Βούτσιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Συμμαχία, «σέβεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας», και ότι, «το ΝΑΤΟ είναι ο πρώτος εταίρος της Σερβίας, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής προόδου στην περιοχή».
Ο Σερβος πρωθυπουργός είπε, ότι στην ομιλία του στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο τόνισε ότι το μέλλον της Σερβίας «είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος» αλλά ταυτόχρονα, «με μια καλή σχέση, τη Ρωσική Ομοσπονδία», και, «με πολύ καλή συνεργασία με τη Συμμαχία».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το κύριο θεμα των συνομιλιών του με τη ηγεσία της συμμαχίας ήταν, «το πώς να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», δεδομένου ότι, (όπως τόνισε), «είμαστε περικυκλωμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ». «Αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα και αν θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας με ένα ελεύθερο τρόπο, ο πρώτος που πρέπει να μιλήσουμε είναι το ΝΑΤΟ», είπε ο Βούτσιτς που εξήγησε ότι μεταξύ της Σερβίας και της Συμμαχίας υπάρχει συνεργασία σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη λύπη του για τους χιλιάδες θανάτους των θυμάτων των νατοϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών του 1999 . « Ο σκοπός και ο στόχος της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 1999 ήταν η προστασία των αμάχων και αυτό κάναμε. Η απώλεια αθώων ζωών ήταν μια τραγωδία και λυπάμαι βαθύτατα για αυτό», είπε, και καθάρισε.
Πάντως η κυβέρνηση της Σερβίας δεν έθεσε το ζήτημα της οικονομικής αποζημιώσεως των οικογενειών που επλήγησαν ούτε της αποζημιώσεως για τα σπίτια που καταστράφηκαν ως «παράπλευρες απώλειες».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πάντως ότι , «η Σερβία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, και η Σερβία συνεισφέρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην περιφερειακή και τη διεθνή σταθερότητα».
Αφρικανική μάχη για το Κοσσυφοπέδιο
Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη για τη Διάσκεψη των γαλλόφωνων με στόχο να αποτρέψει νέες αναγνωρίσεις του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχι. Στη Διάσκεψη της Μαδαγασκάρης θα μετάσχουν και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου κ. Θάτσι με τον υπουργό εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν το ΝΑΙ από τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.
Νοεμβρίου 23, 2016
10/23 Νοεμβρίου Τα γεγονότα σαν σήμερα
602. Ο Θρακιώτης εκατόνταρχος Φωκάς, έγινε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Έμεινε στον θρόνο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 610.
867. Νέος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ιγνάτιος.
912.Γεννήθηκε ο Όθων Α΄, Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (23 Νοεμβρίου 912 – 7 Μαΐου 973), ήταν γιος του Ερρίκου του Κυνηγού και της Ματθίλδης του Ρίνγκελχεμ, δούκας της Σαξωνίας, Βασιλιάς της Γερμανίας, Βασιλιάς της Ιταλίας και Ρωμαίος Αυτοκράτορας (962-973). Διαδέχθηκε (936) τον πατέρα του στην Σαξωνία.
1174. Ο Σαλαντίν εισήλθε στη Δαμασκό.
1248. Οι χριστιανοί του Φερδινάνδου Γ' της Καστίλλης κατέλαβαν τη Σεβίλλη. 1499. Ο Φλαμανδός διεκδικητής του αγγλικού θρόνου Πέρκιν Γουόρμπεκ που είχε εισβάλλει στην Αγγλία το 1497, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου Δ'. απαγχονίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου.
1803. Οι Αντιπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών, σε ειδική συνέλευση, ενέκριναν το τελευταίο του άρθρο του Συντάγματος της Επτανήσου Πολιτείας που επέβαλε τη χρήση της Ελληνικής γλώσσας σε όλους τους τομείς του κράτους. 1808. Στον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Μάχη της Τουντέλα στη Ναβάρα. Ο γαλλικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατάρχη Ζαν Λαν επιτέθηκε στον ισπανικό στρατό του Στρατηγού Καστάνιος . Η νίκη των αυτοκρατορικών Γάλλων ήταν απόλυτη. Οι Ισπανοί έιχαν 4000 νεκρούς και 3000 αιχμαλώτους.
1824. (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου). Τα Ρουμελιώτικα σώματα μπήκανστην Πελοπόννησο, κατόπιν προσκλήσεως των αγγλόφιλων ενώ ο Ιμπραήμ και το εκστρατευτικό του Σώμα αράζουν στη Σούδα της Κρήτης.
1826 . (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου ) Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτέθηκε στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 1300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 4 νεκροί και 9 τραυματίες.
1828. (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου) . Η μάχη του Καρπενησίου. Δύναμη 3000 Ελλήνων , υπό τον Κίτσο Τζαβέλα νίκησε κοντά στο Καρπενήσι το σώμα του Καριοφίλμπεη που υπέστη σοβαρές απώλειες και τράπηκε σε φυγή. 1867. Εκτελέστηκαν οι ιρλανδοί εθνικιστές, «Μάρτυρες του Μάντσεστερ».
Ο William Philip Allen, ο Michael Larkin, και ο Michael O'Brien, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.
1912. (Με το παλιό).Ο Ελληνικός Στρατός επιτέθηκε στις τουρκικές φρουρές στο Συρράκο της Ηπείρου και τις έτρεψε σε φυγή.
1940. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούρι και την Κέρκυρα.Η Ρουμανία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο, και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Άξονα.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ, ενημέρωσε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τις παραχωρήσεις του Μουσολίνι στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. 1942. Άρχισε η επίθεση των σοβιετικών στο Στάλινγκραντ.
1955. Η ΕΟΚΑ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των Βρετανών σε παγκύπρια κλίμακα . Ο ίδιος ο Διγενής με ολιγομελή ομάδα κοντά στο χωριό Κυπερούντα, και επιτέθηκε σε περίπολο με δυο Land Rover.
1959: Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ σε ομιλία του στο Στρασβούργο ανέπτυξε το όραμά του για την «Ευρώπη, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».
1960. Η κυβέρνηση Καραμανλή για να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία στα μπακάλικα σε είδη πρώτης ανάγκης, αποφάσισε την εισαγωγή 7.000 τόννων λαδιού, 2.000 τόνων σπορέλαιου και 5.000 τόννων ρυζιού. Ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές των γαλακτοκομικών.
1962 . Ναυτικό επεισόδιο στα Δωδεκάνησα. Τουρκική ακταιωρός καταδίωξε ελληνικό αλιευτικό και το βύθισε κοντά στη Ψέριμο. Διασώθηκαν τέσσερεις από το πλήρωμα, ενώ δύο πνίγηκαν.
1964. Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι έκανε το πρώτο μπάι-πας. Το Βατικανό κατάργησε τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.
1976 .Ένα YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Λάρισα - Κοζάνη, συνετρίβη κοντά στην Κοζάνη. 50 επιβαίνοντες νεκροί. 1979. Στο Δουβλίνο, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν, το μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού Τόμας ΜακΜάχον.
1980. Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,ισοπέδωσε το Έμπολι της Ιταλίας. 4500 νεκροί και πάνω από 9000 χιλιάδες τραυματίες.
1981. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης της Αλλαγής. Την ίδια ημέρα ίσχυσε το μονοτονικό στα σχολεία. Την ίδια ημέρα ο Ρόναλντ Ρίγκαν υπέγραψε την άκρως απόρρητη Οδηγίας Εθνικής Ασφάλειας17 (NSDD-17), δίνοντας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών την δυνατότητα να στηρίξει τους Κόντρας στη Νικαράγουα. Η υπόθεση εξελήχθηκε στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρας».
1985 . Εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση 648 από την Αθήνα στο Κάιρο. Οι αεροπειρατές προσγειώσαν το αεροπλάνο στη Μάλτα και όπου Αιγύπτιοι κομάντος με επικεφαλής αμερικανούς έκαναν καταδρομική επιχείρηση την επομένη. Σκοτώθηκαν 60 επιβάτες.
1989. Μετά τις εκλογές που δεν έδωσαν πλειοψηφία στην Νεα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ,(Αντρεας) η ΝΔ, (Μητοστάκης) και ο Συνασπισμός, (Φλωράκης) συμφώνησαν στο πλαίσιο της 4ης Εντολής, να στηρίξουν οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
1991. Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρεώναν να μειώσουν την παραγωγή τους.
2011.«Αραβική Άνοιξη»: Μετά από 11 μήνες διαδηλώσεις στην Υεμένη,
ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ υπέγραψε τη συμφωνία για να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο, με αντάλλαγμα ασυλία.
867. Νέος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ιγνάτιος.
912.Γεννήθηκε ο Όθων Α΄, Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (23 Νοεμβρίου 912 – 7 Μαΐου 973), ήταν γιος του Ερρίκου του Κυνηγού και της Ματθίλδης του Ρίνγκελχεμ, δούκας της Σαξωνίας, Βασιλιάς της Γερμανίας, Βασιλιάς της Ιταλίας και Ρωμαίος Αυτοκράτορας (962-973). Διαδέχθηκε (936) τον πατέρα του στην Σαξωνία.
1174. Ο Σαλαντίν εισήλθε στη Δαμασκό.
1248. Οι χριστιανοί του Φερδινάνδου Γ' της Καστίλλης κατέλαβαν τη Σεβίλλη. 1499. Ο Φλαμανδός διεκδικητής του αγγλικού θρόνου Πέρκιν Γουόρμπεκ που είχε εισβάλλει στην Αγγλία το 1497, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου Δ'. απαγχονίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου.
1803. Οι Αντιπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών, σε ειδική συνέλευση, ενέκριναν το τελευταίο του άρθρο του Συντάγματος της Επτανήσου Πολιτείας που επέβαλε τη χρήση της Ελληνικής γλώσσας σε όλους τους τομείς του κράτους. 1808. Στον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Μάχη της Τουντέλα στη Ναβάρα. Ο γαλλικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατάρχη Ζαν Λαν επιτέθηκε στον ισπανικό στρατό του Στρατηγού Καστάνιος . Η νίκη των αυτοκρατορικών Γάλλων ήταν απόλυτη. Οι Ισπανοί έιχαν 4000 νεκρούς και 3000 αιχμαλώτους.
1824. (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου). Τα Ρουμελιώτικα σώματα μπήκανστην Πελοπόννησο, κατόπιν προσκλήσεως των αγγλόφιλων ενώ ο Ιμπραήμ και το εκστρατευτικό του Σώμα αράζουν στη Σούδα της Κρήτης.
1826 . (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου ) Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτέθηκε στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 1300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 4 νεκροί και 9 τραυματίες.
1828. (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου) . Η μάχη του Καρπενησίου. Δύναμη 3000 Ελλήνων , υπό τον Κίτσο Τζαβέλα νίκησε κοντά στο Καρπενήσι το σώμα του Καριοφίλμπεη που υπέστη σοβαρές απώλειες και τράπηκε σε φυγή. 1867. Εκτελέστηκαν οι ιρλανδοί εθνικιστές, «Μάρτυρες του Μάντσεστερ».
Ο William Philip Allen, ο Michael Larkin, και ο Michael O'Brien, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.
1912. (Με το παλιό).Ο Ελληνικός Στρατός επιτέθηκε στις τουρκικές φρουρές στο Συρράκο της Ηπείρου και τις έτρεψε σε φυγή.
1940. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούρι και την Κέρκυρα.Η Ρουμανία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο, και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Άξονα.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ, ενημέρωσε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τις παραχωρήσεις του Μουσολίνι στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. 1942. Άρχισε η επίθεση των σοβιετικών στο Στάλινγκραντ.
1955. Η ΕΟΚΑ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των Βρετανών σε παγκύπρια κλίμακα . Ο ίδιος ο Διγενής με ολιγομελή ομάδα κοντά στο χωριό Κυπερούντα, και επιτέθηκε σε περίπολο με δυο Land Rover.
1959: Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ σε ομιλία του στο Στρασβούργο ανέπτυξε το όραμά του για την «Ευρώπη, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».
1960. Η κυβέρνηση Καραμανλή για να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία στα μπακάλικα σε είδη πρώτης ανάγκης, αποφάσισε την εισαγωγή 7.000 τόννων λαδιού, 2.000 τόνων σπορέλαιου και 5.000 τόννων ρυζιού. Ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές των γαλακτοκομικών.
1962 . Ναυτικό επεισόδιο στα Δωδεκάνησα. Τουρκική ακταιωρός καταδίωξε ελληνικό αλιευτικό και το βύθισε κοντά στη Ψέριμο. Διασώθηκαν τέσσερεις από το πλήρωμα, ενώ δύο πνίγηκαν.
1964. Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι έκανε το πρώτο μπάι-πας. Το Βατικανό κατάργησε τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.
1976 .Ένα YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Λάρισα - Κοζάνη, συνετρίβη κοντά στην Κοζάνη. 50 επιβαίνοντες νεκροί. 1979. Στο Δουβλίνο, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν, το μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού Τόμας ΜακΜάχον.
1980. Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,ισοπέδωσε το Έμπολι της Ιταλίας. 4500 νεκροί και πάνω από 9000 χιλιάδες τραυματίες.
1981. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης της Αλλαγής. Την ίδια ημέρα ίσχυσε το μονοτονικό στα σχολεία. Την ίδια ημέρα ο Ρόναλντ Ρίγκαν υπέγραψε την άκρως απόρρητη Οδηγίας Εθνικής Ασφάλειας17 (NSDD-17), δίνοντας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών την δυνατότητα να στηρίξει τους Κόντρας στη Νικαράγουα. Η υπόθεση εξελήχθηκε στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρας».
1985 . Εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση 648 από την Αθήνα στο Κάιρο. Οι αεροπειρατές προσγειώσαν το αεροπλάνο στη Μάλτα και όπου Αιγύπτιοι κομάντος με επικεφαλής αμερικανούς έκαναν καταδρομική επιχείρηση την επομένη. Σκοτώθηκαν 60 επιβάτες.
1989. Μετά τις εκλογές που δεν έδωσαν πλειοψηφία στην Νεα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ,(Αντρεας) η ΝΔ, (Μητοστάκης) και ο Συνασπισμός, (Φλωράκης) συμφώνησαν στο πλαίσιο της 4ης Εντολής, να στηρίξουν οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
1991. Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρεώναν να μειώσουν την παραγωγή τους.
2011.«Αραβική Άνοιξη»: Μετά από 11 μήνες διαδηλώσεις στην Υεμένη,
ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ υπέγραψε τη συμφωνία για να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο, με αντάλλαγμα ασυλία.
Νοεμβρίου 22, 2016
Βουλγαρία: Η Μεταρρύθμιση στον εισαγγελέα
Κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των τουρκικών εμβολίων βρέθηκε ο μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας της παραιτηθείσης κυβέρνησης κ. Πέταρ Μοσκώφ. Μαζί του παραπέμπεται
και ο υφυπουργός Υγείας Αντάμ Περσένσκι. Το σκάνδαλο των Τουρκικών εμβολίων που εισήχθησαν στη Βουλγαρία στις αρχές τους έτους σύμφωνα με την εισαγγελία προκάλεσε ζημίες ύψους 165 χιλιάδων ευρώ και ηθική βλάβη για το κράτος, «λόγω της δυσπιστίας η οποία δημιουργήθηκε στους πολίτες σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών».
Το Βελιγράδι αναμένει «διαφορετική στάση» των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βέλικο Οντάλοβιτς δήλωσε στη σερβική κρατική τηλεόραση (RTS) ότι αναμένει νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ να ακολουθήσει «μια διαφορετική» και «λιγότερο επιθετική στάση», στο ζήτημα της εισδοχής του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
«Η απερχόμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Πιστεύω ότι με τη νέα διακυβέρνηση η κατάσταση θα είναι διαφορετική, και ότι δεν θα ασκηθούν οι ίδιες πιέσεις».
Ο κ. Οντάλοβιτς είπε ότι ο αγώνας της Σερβίας ενάντια στην εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζεται, και ότι η Σερβία αναμένει να εκδηλωθούν νέες προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της Πρίστινα που θα προσπαθήσει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, είπε στην επικεφαλής της EULEX, στο Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οτι εάν ανατεθεί «η προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο στους Αλβανούς οι Σέρβοι «δεν θα έχουν κίνητρα για να συνεχιστή ο διάλογος με τους αλβανούς στις Βρυξέλλες».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι ο καλύτερος προσανατολισμός της Σερβίας είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος αλλά πρέπει παράλληλα «να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ».
Ο Βούτσιτς είπε οτι , «σήμερα στον κόσμο δημιουργείται μια νέα ισορροπία», οτι η Σερβία είναι μικρή , «και δε μπορούμε να αντισταθούμε στις παγκόσμιες ελίτ», ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του είναι καλά μελετημένη και υπεύθυνη», και οτι «κατορθώσαμε να χτίσουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Κίνα στην Ευρώπη, και παρά το γεγονός, ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έχουμε τέτοιες σχέσεις με τη Ρωσία, κατορθώσαμε να διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις και με τη Μόσχα».
«Η απερχόμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Πιστεύω ότι με τη νέα διακυβέρνηση η κατάσταση θα είναι διαφορετική, και ότι δεν θα ασκηθούν οι ίδιες πιέσεις».
Ο κ. Οντάλοβιτς είπε ότι ο αγώνας της Σερβίας ενάντια στην εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζεται, και ότι η Σερβία αναμένει να εκδηλωθούν νέες προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της Πρίστινα που θα προσπαθήσει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, είπε στην επικεφαλής της EULEX, στο Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οτι εάν ανατεθεί «η προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο στους Αλβανούς οι Σέρβοι «δεν θα έχουν κίνητρα για να συνεχιστή ο διάλογος με τους αλβανούς στις Βρυξέλλες».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι ο καλύτερος προσανατολισμός της Σερβίας είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος αλλά πρέπει παράλληλα «να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ».
Ο Βούτσιτς είπε οτι , «σήμερα στον κόσμο δημιουργείται μια νέα ισορροπία», οτι η Σερβία είναι μικρή , «και δε μπορούμε να αντισταθούμε στις παγκόσμιες ελίτ», ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του είναι καλά μελετημένη και υπεύθυνη», και οτι «κατορθώσαμε να χτίσουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Κίνα στην Ευρώπη, και παρά το γεγονός, ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έχουμε τέτοιες σχέσεις με τη Ρωσία, κατορθώσαμε να διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις και με τη Μόσχα».
Η ψήφος της αλβανικής Διασποράς
Ο Έντι Ράμα στο Συνέδριο της Αλβανικής Διασποράς είπε ότι οι μετανάστες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του 2017, αλλά υποσχέθηκε ότι «αυτό θα είναι εφικτό στις επόμενες» διότι, «πρέπει να υπάρχει εκτός από τη βούληση θέληση, και μια βιώσιμη, και λειτουργική».
Η τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία έδειξε ότι ζουν στη χώρα λιγότερο από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της Αλβανίας ζουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πέραν αυτής.
Ο δικηγόρος Τιράνων Αλτίν Γκοτζάι, (Altin Goxhaj), που υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος του Σόρος στα Τίρανα, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην εκπομπή «Αρένα» του Ντριτάν Χίλα, αποκάλυψε ότι απώτερος πολιτικός στόχος του ιδρύματος της «Ανοικτής Κοινωνίας» στην Αλβανία, είναι η υποστήριξη του νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα. «Το ίδρυμα του Σόρος», είπε, «προσπαθεί να ελέγξει την πολιτική ελίτ στην Αλβανία». Ο κ. Αλτίν Γκοτζάι, παραιτήθηκε από το Ίδρυμα του Σόρος, όπως είπε επειδή διαπίστωσε ότι «δεν προωθούσε τη δημοκρατία, αλλά συγκεκριμένα δικά του άτομα στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας», και ένα από αυτά ήταν ο Έντι Ράμα». «Μην ξεχνάτε ότι η Αλβανία ψήφισε για πρώτη φορά μέσα στα 26 χρόνια της μεταπολίτευσης εναντίον του Ισραήλ, με εντολή του Τζορτζ Σόρος προς την Έντι Ράμα», είπε ο Γκοτζάι, ο οποίος υπενθύμισε και τις αποκαλύψεις των «WikiLeaks» για τα μέιλ του Σόρος προς την Χίλαρι Κλίντον και για το πώς ο Σόρος, «διόρισε τον Ράμα Πρωθυπουργό της Αλβανίας». Στην ίδια «γραμμή» ο δημοσιογράφος Αντμίρ Σκούρτι έγραψε ότι η Αλβανία ελέγχεται από τον Τζόρτζ Σόρος και τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η διαφορά τους όπως γράφει, είναι ότι ο Τζορτζ Σόρος είναι πολύ πιο έξυπνος και πολύ περισσότερο τεχνοκράτης στις οικονομικές συναλλαγές ενώ ο Γκιουλέν είναι περισσότερο «ένα ταπεινός άνθρωπος», ο οποίος ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη μέθοδο του «μπαξίς».
Η τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία έδειξε ότι ζουν στη χώρα λιγότερο από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της Αλβανίας ζουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πέραν αυτής.
Ο δικηγόρος Τιράνων Αλτίν Γκοτζάι, (Altin Goxhaj), που υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος του Σόρος στα Τίρανα, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην εκπομπή «Αρένα» του Ντριτάν Χίλα, αποκάλυψε ότι απώτερος πολιτικός στόχος του ιδρύματος της «Ανοικτής Κοινωνίας» στην Αλβανία, είναι η υποστήριξη του νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα. «Το ίδρυμα του Σόρος», είπε, «προσπαθεί να ελέγξει την πολιτική ελίτ στην Αλβανία». Ο κ. Αλτίν Γκοτζάι, παραιτήθηκε από το Ίδρυμα του Σόρος, όπως είπε επειδή διαπίστωσε ότι «δεν προωθούσε τη δημοκρατία, αλλά συγκεκριμένα δικά του άτομα στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας», και ένα από αυτά ήταν ο Έντι Ράμα». «Μην ξεχνάτε ότι η Αλβανία ψήφισε για πρώτη φορά μέσα στα 26 χρόνια της μεταπολίτευσης εναντίον του Ισραήλ, με εντολή του Τζορτζ Σόρος προς την Έντι Ράμα», είπε ο Γκοτζάι, ο οποίος υπενθύμισε και τις αποκαλύψεις των «WikiLeaks» για τα μέιλ του Σόρος προς την Χίλαρι Κλίντον και για το πώς ο Σόρος, «διόρισε τον Ράμα Πρωθυπουργό της Αλβανίας». Στην ίδια «γραμμή» ο δημοσιογράφος Αντμίρ Σκούρτι έγραψε ότι η Αλβανία ελέγχεται από τον Τζόρτζ Σόρος και τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η διαφορά τους όπως γράφει, είναι ότι ο Τζορτζ Σόρος είναι πολύ πιο έξυπνος και πολύ περισσότερο τεχνοκράτης στις οικονομικές συναλλαγές ενώ ο Γκιουλέν είναι περισσότερο «ένα ταπεινός άνθρωπος», ο οποίος ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη μέθοδο του «μπαξίς».
Νοεμβρίου 21, 2016
8/21 Νοεμβρίου :Τα Γεγονότα
325 π.Χ. Ο ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος αποβιβάστηκε στην ακτή των Ιχθυοφάγων (Ινδίαι).
533. Ο Ιουστινιανός με αυτοκρατορικό διάταγμα δημοσίευσε το νομικό εγχειρίδιο, «Institutiones», (Εισηγήσεις), διαιρείτο σε 4 βιβλία και προοριζόταν αρχικά για τους σπουδαστές της Νομικής.
1325 . Ο Μέγας Δούκας του Τβερ Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς Γκρόζνιε σκότωσε τον δολοφόνο του πατέρα του πρίγκιπα της Μόσχας Γιούρι Ντινίλοβιτς στο στρατόπεδο των Μογγόλων Ντανίλοβιτς.
1472. Έγινε ο γάμος του Μεγάλου Δούκα της Μόσχας Ιβάν Γ Βασίλιεβιτς με την Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα (ανιψιά του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα).
1673. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Πολωνό-οθωμανικού πολέμου ,(1672-1676), ο στρατός της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας υπό τον μέλλοντος βασιλιά της Πολωνίας Γιαν III Σομπιέσκι νίκησε το στρατό του Χουσεΐν Πασά στο φρούριο Χοτίν στην Βεσσαραβία.
1699. Ο Τσάρος Πέτρος Α, εξέδωσε διάταγμα για την στράτευση. Στο χωριό της Μεταμόρφωσης στη Μόσχα υπογράφηκε η συνθήκη της Μεταμόρφωσης για το συντονισμό της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Σουηδίας, μεταξύ του Πέτρου Α 'και του βασιλιά της Πολωνίας και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας, Αυγούστου.
1764. Με διάταγμα της Αικατερίνης ΙΙ καταργήθηκαν οι Χατμάνοι της Ουκρανίας. 1797. Ο Τσάρος Παύλος ενέκρινε την εορτή των Ιπποτών όλων των ρωσικών Ταγμάτων.
1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξέδωσε το διάταγμα του Βερολίνου για τον «ηπειρωτικό αποκλεισμό» της Αγγλίας. Σε απάντηση η Αγγλία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό της Γαλλίας.
1824. (Με το παλιό). Δολοφονήθηκε από βούλγαρους μισθοφόρους των αγγλόφιλων «Κυβερνητικών» ο Πάνος Κολοκοτρώνης κοντά στο χωριό Μπεσίρι, της Αρκαδίας. Επικεφαλής τον δολοφόνων ήταν κάποιος βούλγαρος Κότζιος. Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, άγνωστο πώς, σώθηκε και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), διάτρητο από σφαίρες.
1831.Εξεγέρθηκαν οι υφάντριες μεταξιού στη Λυών . Ήταν μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις από την έναρξη της εποχής της βιομηχανίας.
1864. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος εκλογικός νόμος. Προέβλεπε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψηφίους να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην επαρχία που κατέρχοντο και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες που είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και διέθεταν ακίνητη περιουσία ή εξασκούσαν οποιοδήποτε επάγγελμα. Το εκλογικό σύστημα ηταν το πλειοψηφικό
1894. Η σφαγή του Πόρτ-Αρθούρ κατά τη διάρκεια του πρώτου Σινο-ιαπωνικού πολέμου. Οι Ιάπωνες εκτέλεσαν όλους τους κατοίκους, (6000) και τους 13.000 κινέζους στρατιώτες που παραδόθηκαν.
1905. Ο Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία. Συστάθηκε το Σοβιέτ της Μόσχας.
1915 21 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου. Αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, για να πιέσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ
1916. Βυθίστηκε ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και της Κέας, το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» , αδελφό πλοίο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και είχε επιταχθεί από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και είχε μετασκευαστεί σε πλωτό νοσοκομείο, και πήγαινε στη Λήμνο για να παραλάβει ασθενείς και τραυματίες. Στο πλοίο επέβαιναν 673 μέλη του πληρώματος , 315 στρατιωτικοί ιατροί και 77 αδελφές νοσοκόμοι. Χάθηκαν μόνο 30 μέλη του πληρώματος και πιθανολογείται ότι η λέμβος στην οποία επέβαιναν παρασύρθηκε από την προπέλα του πλοίου.
-1916. Πέθανε ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, Αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας. Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας. Την ίδια ημέρα ο Άρθουρ Τσίμερμαν έγινε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
1920 . Οι «Σύμμαχοι» γνωστοποίησαν στην Ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση επανόδου του Βασιλιά Κωνσταντίνου θα διέκοπταν κάθε οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα.
1920 . Μια ακόμη «Ματωμένη Κυριακή» των Ιρλανδών. Στο Δουβλίνο η ομάδα του Μαίκλ Κόλινς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού εκτέλεσε στα σπίτια τους 12 χαφιέδες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, και 2 αστυνομικούς. Σε αντίποινα , οι Αγγλοι σκότωσαν το απόγευμα στο Πάρκο Κρόουκ κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου 13 θεατές και έναν ποδοσφαιριστή, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονήθηκαν 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι.
1923. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εκλέχτηκε αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης.
1940. Το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά, ολοκλήρωσαν την κατάληψη τού αυχένα τού όρους Μοράβα, και άνοιξαν το δρόμο για την Κορυτσά.
1953. Ινδοκίνα, Επιχείρηση Κάστωρ. Γάλλοι αλεξιπτωτιστές ,περίπου 4.000 άνδρες αναπτύσσονται στην κοιλάδα του Ντιεν Μπιεν Φου, στο Τονκίν, τετρακόσια χιλιόμετρα από το Ανόι και κοντά στα σύνορα με το Λάος, με στόχο να αποτραπεί η προέλαση των δυνάμεων των Βιέτ Μιν.
1955. Η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Ηνωμένου Βασιλείο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαγδάτης.
1962. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραµανλή υπέγραψε µε την αµερικανική Exxon και τον Τομ Πάπας τη σύμβαση για τη δημιουργία του διυλιστηρίου στη Βόρεια Ελλάδα υπό την επωνυµία «Esso Pappas», και των εργοστασίων παραγωγής αµµωνίας και λιπασµάτων. Ο Τύπος της συµπολίτευσης θριαµβολογούσε για την επένδυση 200 εκατ. δολαρίων που θα έφερνε 4.500-7.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο Τύπος της Ένωσης Κέντρου κατήγγελλε τις «αποικιακές συµβάσεις», και τις ευνοϊκές ρυθµίσεις. Την ίδια ημέρα υπογράφηκε η νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση. Το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου, στο πλαίσιο του «Ανένδοτου», και της «πορείας προς το λαό», και ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, και εκλογές.
1962. Η Κίνα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη των συνόρων με την Ινδία, δηλώνοντας, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της 12 μίλια πίσω από τη γραμμή των συνόρων, που υπήρχαν το 1959.
1964. Ο Αντρέας Παπανδρέου πήγε στην Κύπρο όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή με αντιαμερικανικά - αντιΝΑΤΟϊκά συνθήματα. Ο Μακάριος τάχθηκε υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης και του αδέσμευτου της Κύπρου Στην Αθήνα ο Αμερικανός πρεσβευτής Χένρι Λαμπουίς έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Παπανδρέου για τον επιθετικό αντιαμερικανισμό του υιού του και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού είναι ανεπιθύμητος στις Η.Π.Α. Στο Βατικανό ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Οικουμενικής Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας.
1966. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στο Στρατοδικείο Αθηνών, στο πλευρό των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αξιωματικών, και δήλωσε ότι , «οι πραγματικοί συνωμότες θα καταδικαστούν οριστικά από την κοινή γνώμη, το Έθνος και τη Δημοκρατία».
1967.Εκτονώθηκε η κρίση της Κοφινού στην Κύπρο. Μετά την επιστολή Τζόνσον που απαγόρευσε τη χρησιμοποίηση των όπλων της αμερικανικής βοήθειας στην Κύπρο ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Κεμάλ Τουράλ, δήλωσε : «Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα για την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων, αποφεύγοντας τη σύγκρουση».Στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών έληξε η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου. Ο αρχηγός του Μετώπου Μίκης Θεοδωράκης, λόγω ασθενείας παραπέμφθηκε σε χωριστή δίκη. Στη φυλακή έμειναν 8. Σε 13 δόθηκε αναστολή, και 10 αθωώθηκαν. Καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας.
Ο αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Γουεστμόρλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Το 1965 ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι, ο εχθρός θα κερδίσει, σήμερα είναι βέβαιο ότι σίγουρα χάνει».
1974. Ο νικητής των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής, όρκισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διαδέχτηκε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού ήταν ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, υπουργός Εξωτερικών ο Δημήτριος Μπίτσιος, Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας και Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
-Σε δύο επιθέσεις της ομάδας στο Μπέρμιγχαμ IRA σκότωσε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε 180.
1979 .Διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
1994. Το ΝΑΤΟ με 36 βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από βάσεις στην Ιταλία επιτέθηκε στο αεροδρόμιο «Udbina» των Σερβων της Κράινα.
1995 . Στην αεροπορική βάση Wright-Patterson στο Ντέιτον του Οχάιο, μονογραφήθηκε η «Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη» και τα 11 παραρτήματα της , με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η συμφωνία επικυρώθηκε επίσημα στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
2004 . Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακηρύχθηκε νικητής,στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και η Αμερική δρομολόγησε την «Πορτοκαλί Επανάσταση» για να τον ανατρέψει.Οι χώρες της Λέσχης του Παρισιού παραιτήθηκαν από το 80% του εξωτερικού χρέους του Ιράκ. (Περίπου 100 δις δολ.)
2013. Άρχισε στο Κέντρο του Κιέβου το αμερικανικό πραξικόπημα του «Ευρωμαιντάν».(euromaidan).
533. Ο Ιουστινιανός με αυτοκρατορικό διάταγμα δημοσίευσε το νομικό εγχειρίδιο, «Institutiones», (Εισηγήσεις), διαιρείτο σε 4 βιβλία και προοριζόταν αρχικά για τους σπουδαστές της Νομικής.
1325 . Ο Μέγας Δούκας του Τβερ Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς Γκρόζνιε σκότωσε τον δολοφόνο του πατέρα του πρίγκιπα της Μόσχας Γιούρι Ντινίλοβιτς στο στρατόπεδο των Μογγόλων Ντανίλοβιτς.
1472. Έγινε ο γάμος του Μεγάλου Δούκα της Μόσχας Ιβάν Γ Βασίλιεβιτς με την Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα (ανιψιά του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα).
1673. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Πολωνό-οθωμανικού πολέμου ,(1672-1676), ο στρατός της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας υπό τον μέλλοντος βασιλιά της Πολωνίας Γιαν III Σομπιέσκι νίκησε το στρατό του Χουσεΐν Πασά στο φρούριο Χοτίν στην Βεσσαραβία.
1699. Ο Τσάρος Πέτρος Α, εξέδωσε διάταγμα για την στράτευση. Στο χωριό της Μεταμόρφωσης στη Μόσχα υπογράφηκε η συνθήκη της Μεταμόρφωσης για το συντονισμό της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Σουηδίας, μεταξύ του Πέτρου Α 'και του βασιλιά της Πολωνίας και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας, Αυγούστου.
1764. Με διάταγμα της Αικατερίνης ΙΙ καταργήθηκαν οι Χατμάνοι της Ουκρανίας. 1797. Ο Τσάρος Παύλος ενέκρινε την εορτή των Ιπποτών όλων των ρωσικών Ταγμάτων.
1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξέδωσε το διάταγμα του Βερολίνου για τον «ηπειρωτικό αποκλεισμό» της Αγγλίας. Σε απάντηση η Αγγλία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό της Γαλλίας.
1824. (Με το παλιό). Δολοφονήθηκε από βούλγαρους μισθοφόρους των αγγλόφιλων «Κυβερνητικών» ο Πάνος Κολοκοτρώνης κοντά στο χωριό Μπεσίρι, της Αρκαδίας. Επικεφαλής τον δολοφόνων ήταν κάποιος βούλγαρος Κότζιος. Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, άγνωστο πώς, σώθηκε και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), διάτρητο από σφαίρες.
1831.Εξεγέρθηκαν οι υφάντριες μεταξιού στη Λυών . Ήταν μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις από την έναρξη της εποχής της βιομηχανίας.
1864. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος εκλογικός νόμος. Προέβλεπε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψηφίους να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην επαρχία που κατέρχοντο και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες που είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και διέθεταν ακίνητη περιουσία ή εξασκούσαν οποιοδήποτε επάγγελμα. Το εκλογικό σύστημα ηταν το πλειοψηφικό
1894. Η σφαγή του Πόρτ-Αρθούρ κατά τη διάρκεια του πρώτου Σινο-ιαπωνικού πολέμου. Οι Ιάπωνες εκτέλεσαν όλους τους κατοίκους, (6000) και τους 13.000 κινέζους στρατιώτες που παραδόθηκαν.
1905. Ο Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία. Συστάθηκε το Σοβιέτ της Μόσχας.
1915 21 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου. Αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, για να πιέσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ
1916. Βυθίστηκε ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και της Κέας, το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» , αδελφό πλοίο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και είχε επιταχθεί από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και είχε μετασκευαστεί σε πλωτό νοσοκομείο, και πήγαινε στη Λήμνο για να παραλάβει ασθενείς και τραυματίες. Στο πλοίο επέβαιναν 673 μέλη του πληρώματος , 315 στρατιωτικοί ιατροί και 77 αδελφές νοσοκόμοι. Χάθηκαν μόνο 30 μέλη του πληρώματος και πιθανολογείται ότι η λέμβος στην οποία επέβαιναν παρασύρθηκε από την προπέλα του πλοίου.
-1916. Πέθανε ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, Αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας. Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας. Την ίδια ημέρα ο Άρθουρ Τσίμερμαν έγινε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
1920 . Οι «Σύμμαχοι» γνωστοποίησαν στην Ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση επανόδου του Βασιλιά Κωνσταντίνου θα διέκοπταν κάθε οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα.
1920 . Μια ακόμη «Ματωμένη Κυριακή» των Ιρλανδών. Στο Δουβλίνο η ομάδα του Μαίκλ Κόλινς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού εκτέλεσε στα σπίτια τους 12 χαφιέδες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, και 2 αστυνομικούς. Σε αντίποινα , οι Αγγλοι σκότωσαν το απόγευμα στο Πάρκο Κρόουκ κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου 13 θεατές και έναν ποδοσφαιριστή, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονήθηκαν 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι.
1923. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εκλέχτηκε αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης.
1940. Το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά, ολοκλήρωσαν την κατάληψη τού αυχένα τού όρους Μοράβα, και άνοιξαν το δρόμο για την Κορυτσά.
1953. Ινδοκίνα, Επιχείρηση Κάστωρ. Γάλλοι αλεξιπτωτιστές ,περίπου 4.000 άνδρες αναπτύσσονται στην κοιλάδα του Ντιεν Μπιεν Φου, στο Τονκίν, τετρακόσια χιλιόμετρα από το Ανόι και κοντά στα σύνορα με το Λάος, με στόχο να αποτραπεί η προέλαση των δυνάμεων των Βιέτ Μιν.
1955. Η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Ηνωμένου Βασιλείο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαγδάτης.
1962. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραµανλή υπέγραψε µε την αµερικανική Exxon και τον Τομ Πάπας τη σύμβαση για τη δημιουργία του διυλιστηρίου στη Βόρεια Ελλάδα υπό την επωνυµία «Esso Pappas», και των εργοστασίων παραγωγής αµµωνίας και λιπασµάτων. Ο Τύπος της συµπολίτευσης θριαµβολογούσε για την επένδυση 200 εκατ. δολαρίων που θα έφερνε 4.500-7.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο Τύπος της Ένωσης Κέντρου κατήγγελλε τις «αποικιακές συµβάσεις», και τις ευνοϊκές ρυθµίσεις. Την ίδια ημέρα υπογράφηκε η νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση. Το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου, στο πλαίσιο του «Ανένδοτου», και της «πορείας προς το λαό», και ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, και εκλογές.
1962. Η Κίνα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη των συνόρων με την Ινδία, δηλώνοντας, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της 12 μίλια πίσω από τη γραμμή των συνόρων, που υπήρχαν το 1959.
1964. Ο Αντρέας Παπανδρέου πήγε στην Κύπρο όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή με αντιαμερικανικά - αντιΝΑΤΟϊκά συνθήματα. Ο Μακάριος τάχθηκε υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης και του αδέσμευτου της Κύπρου Στην Αθήνα ο Αμερικανός πρεσβευτής Χένρι Λαμπουίς έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Παπανδρέου για τον επιθετικό αντιαμερικανισμό του υιού του και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού είναι ανεπιθύμητος στις Η.Π.Α. Στο Βατικανό ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Οικουμενικής Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας.
1966. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στο Στρατοδικείο Αθηνών, στο πλευρό των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αξιωματικών, και δήλωσε ότι , «οι πραγματικοί συνωμότες θα καταδικαστούν οριστικά από την κοινή γνώμη, το Έθνος και τη Δημοκρατία».
1967.Εκτονώθηκε η κρίση της Κοφινού στην Κύπρο. Μετά την επιστολή Τζόνσον που απαγόρευσε τη χρησιμοποίηση των όπλων της αμερικανικής βοήθειας στην Κύπρο ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Κεμάλ Τουράλ, δήλωσε : «Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα για την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων, αποφεύγοντας τη σύγκρουση».Στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών έληξε η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου. Ο αρχηγός του Μετώπου Μίκης Θεοδωράκης, λόγω ασθενείας παραπέμφθηκε σε χωριστή δίκη. Στη φυλακή έμειναν 8. Σε 13 δόθηκε αναστολή, και 10 αθωώθηκαν. Καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας.
Ο αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Γουεστμόρλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Το 1965 ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι, ο εχθρός θα κερδίσει, σήμερα είναι βέβαιο ότι σίγουρα χάνει».
1974. Ο νικητής των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής, όρκισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διαδέχτηκε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού ήταν ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, υπουργός Εξωτερικών ο Δημήτριος Μπίτσιος, Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας και Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
-Σε δύο επιθέσεις της ομάδας στο Μπέρμιγχαμ IRA σκότωσε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε 180.
1979 .Διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
1994. Το ΝΑΤΟ με 36 βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από βάσεις στην Ιταλία επιτέθηκε στο αεροδρόμιο «Udbina» των Σερβων της Κράινα.
1995 . Στην αεροπορική βάση Wright-Patterson στο Ντέιτον του Οχάιο, μονογραφήθηκε η «Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη» και τα 11 παραρτήματα της , με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η συμφωνία επικυρώθηκε επίσημα στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
2004 . Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακηρύχθηκε νικητής,στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και η Αμερική δρομολόγησε την «Πορτοκαλί Επανάσταση» για να τον ανατρέψει.Οι χώρες της Λέσχης του Παρισιού παραιτήθηκαν από το 80% του εξωτερικού χρέους του Ιράκ. (Περίπου 100 δις δολ.)
2013. Άρχισε στο Κέντρο του Κιέβου το αμερικανικό πραξικόπημα του «Ευρωμαιντάν».(euromaidan).
Νοεμβρίου 18, 2016
Βουλγαρία: Το πολιτικό σύστημα σε κρίση
Αφού το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού,
ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ ξεκίνησε την Τετάρτη τις διαβουλεύσεις του, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην παρούσα Βουλή, τους «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο της Βουλγαρίας», (ΓΚΕΡΜΠ), που το εκπροσώπησαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του «Θυρεού» Μπόικο Μπορίσοφ , και ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και αναπληρωτής πρόεδρος στο κόμμα.
Το κόμμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού κατέθεσε πρόταση νόμου στην Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό. Σύμφωνα με την πρόταση του ΓΚΕΡΜΠ θα δημιουργηθούν 240 στενές περιφέρειες και
ο βουλευτής θα εκλέγεται σε δύο γύρους. Ο κ. Μπορίσοφ, έθεσε επίσης ζήτημα κατάργησης της κρατικής επιδότησης των Κομμάτων.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας που δήλωσε ότι θα εργαστεί για να αποτρέψει την πολιτική κρίση να εξελιχθεί σε «κρίση θεσμών», τόνισε ότι θα συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, μετά το τέλος των διαβουλεύσεων που άρχισε με τα οκτώ πολιτικά κόμματα της Βουλής, για να λάβει τη Γνώμη του Συμβουλίου ,«για την πορεία που θα οδηγήσει σε έξοδο από την πολιτική κρίση», και μετά από αυτό, θα αρχίσει την συνταγματική διαδικασία ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι οργανώσεις των εργοδοτών, παρενέβησαν στην πολιτική κρίση και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα, «να αποφύγουν τον λαϊκισμό», διότι η οικονομία, «θέλει σταθερότητα», και ζήτησαν να σχηματιστεί «μια υπεύθυνη υπηρεσιακή κυβέρνηση», η οποία θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους , και θα «διεξάγει δίκαιες εκλογές», ενώ ζήτησαν και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, η Εισαγγελία της Βουλγαρίας ξέθαψε την υπόθεση του του Πυρηνικού Σταθμού «Μπέλενε» και άσκησε δίωξη κατά του πρώην σοσιαλιστή υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, (της κυβέρνησης του Σεργκέι Στάνισεφ), επειδή «λόγω εσκεμμένης κακοδιαχείρισης, προκάλεσε ζημιές ύψους 193 εκατομμυρίων ευρώ στην Βουλγαρική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Σε σύντομη δήλωσή του ο Οβτσάροφ, είπε ότι, «οι ΗΠΑ καθοδηγούν το δικαστικό σύστημα της Βουλγαρίας». Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η συμφωνία κατασκευής του «Π.Σ. Μπέλενε», με την ρωσική επιχείρηση «Atomstroyexport», υπογράφηκε «κατά παράβαση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων».
Το κόμμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού κατέθεσε πρόταση νόμου στην Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό. Σύμφωνα με την πρόταση του ΓΚΕΡΜΠ θα δημιουργηθούν 240 στενές περιφέρειες και
ο βουλευτής θα εκλέγεται σε δύο γύρους. Ο κ. Μπορίσοφ, έθεσε επίσης ζήτημα κατάργησης της κρατικής επιδότησης των Κομμάτων.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας που δήλωσε ότι θα εργαστεί για να αποτρέψει την πολιτική κρίση να εξελιχθεί σε «κρίση θεσμών», τόνισε ότι θα συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, μετά το τέλος των διαβουλεύσεων που άρχισε με τα οκτώ πολιτικά κόμματα της Βουλής, για να λάβει τη Γνώμη του Συμβουλίου ,«για την πορεία που θα οδηγήσει σε έξοδο από την πολιτική κρίση», και μετά από αυτό, θα αρχίσει την συνταγματική διαδικασία ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι οργανώσεις των εργοδοτών, παρενέβησαν στην πολιτική κρίση και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα, «να αποφύγουν τον λαϊκισμό», διότι η οικονομία, «θέλει σταθερότητα», και ζήτησαν να σχηματιστεί «μια υπεύθυνη υπηρεσιακή κυβέρνηση», η οποία θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους , και θα «διεξάγει δίκαιες εκλογές», ενώ ζήτησαν και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, η Εισαγγελία της Βουλγαρίας ξέθαψε την υπόθεση του του Πυρηνικού Σταθμού «Μπέλενε» και άσκησε δίωξη κατά του πρώην σοσιαλιστή υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, (της κυβέρνησης του Σεργκέι Στάνισεφ), επειδή «λόγω εσκεμμένης κακοδιαχείρισης, προκάλεσε ζημιές ύψους 193 εκατομμυρίων ευρώ στην Βουλγαρική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Σε σύντομη δήλωσή του ο Οβτσάροφ, είπε ότι, «οι ΗΠΑ καθοδηγούν το δικαστικό σύστημα της Βουλγαρίας». Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η συμφωνία κατασκευής του «Π.Σ. Μπέλενε», με την ρωσική επιχείρηση «Atomstroyexport», υπογράφηκε «κατά παράβαση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων».
Ρουμανία: Το Κράτος Δικαίου εισέβαλε στη Ραδιομέγαρο
Η Ρουμανική αστυνομία μαζί με εισαγγελείς εισέβαλε χθες κεντρικά γραφεία της Ρουμανικής Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης και κάτεσχε έγγραφα που συνδέονται με τη σύναψη συμβάσεων με συγγενείς μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Τα μέλη της διοίκησης είναι ύποπτα για κατάχρηση εξουσίας, καθώς και σύγκρουση συμφερόντων διότι μέσω των στενών συγγενών τους, «απεκόμισαν όφελος τουλάχιστον 90.000 ευρώ». Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα για ανάκριση υπόπτων. Δικαστικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι εισαγγελείς ερεύνησαν τα γραφεία του τουριστικού οργανισμού στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.
Στο τέλος του 2015, ο διευθυντής του περιφερειακού σταθμού της Τιμισοάρα έστειλε επιστολές στο κοινοβούλιο, στην Προεδρία και τον Πρωθυπουργο, με κατηγορίες για παράνομες συμβάσεις και αδικαιολόγητες αυξήσεις των μισθών των ημετέρων.
Π
ροχθές ,στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς συνέλαβαν την Πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Άννα Μαρία Πέτρου. Κατά την περίοδο 2008-2009, η Πέτρου, είχε πληρώσει το ποσό των 210 χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία, η οποία διοικείται από τον σύζυγό της. Στην Πέτρου απαγγέλθηκε κατηγορία δωροληψίας, από επιχειρηματία, για το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ.
ροχθές ,στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς συνέλαβαν την Πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Άννα Μαρία Πέτρου. Κατά την περίοδο 2008-2009, η Πέτρου, είχε πληρώσει το ποσό των 210 χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία, η οποία διοικείται από τον σύζυγό της. Στην Πέτρου απαγγέλθηκε κατηγορία δωροληψίας, από επιχειρηματία, για το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ.
Κοσσυφοπέδιο:Η αστυνομία συνέλαβε 18 ύποπτους τρομοκράτες
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθησαν χθες 18 άτομα στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα έξι στην Αλβανία και τη πΓΔΜ. Τα άτομα αυτά που ήσαν φανατικοί οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους σχεδίαζαν
τρεις ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Στο σπίτια των υπόπτων η αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Οι πυρήνες στις τρεις χώρες, συντονίζονταν από δύο Αλβανούς οι οποίοι ήσαν οπλαρχηγοί του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και είχαν, «σαφείς στόχους σχετικά με το ποιος και πότε θα πρέπει να επιτεθεί».
Η αστυνομία και η Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου πιστεύουν ότι οι επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλα τα Βαλκάνια.
Διώξεις κατά του Κυκλώματος των Ουτσεκάδων
Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου (SPRK) άσκησε δίωξη κατά 24 ατόμων που κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα που σχετίζονται με το χειρισμό των κρατουμένων από τη Σωφρονιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου, την απόδραση κρατουμένων από το Νοσοκομείο της Πρίστινα το Μάιο του 2014, την μεταφορά χωρίς λόγο στο Νοσοκομείο κρατούμενων και την τρομοκράτηση των μαρτύρων κατά τη διάρκεια της δίκης των ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ της Ντρένιτσα . Η υπόθεση αφορά στην απόδραση, τρεις φορές, από τις φυλακές του πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Σάμι Λουστακού ενώ δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου. Μαζί του ειχαν αποδράσει ο Σαχίτ Γιασάρι και ο Ισμέτ Χάτζα. Μεταξύ των 24 κατηγορουμένων είναι και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαϊρεντίν Κούτσι. Το εφετείο στην Πρίστινα αποφάσισε την Τετάρτη την καταδίκη του Λουστακού σε φυλάκιση επτά ετών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον πολιτών που κρατούντο από τον ΟΥΤΣΕΚΑ.
Διώξεις κατά του Κυκλώματος των Ουτσεκάδων
Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου (SPRK) άσκησε δίωξη κατά 24 ατόμων που κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα που σχετίζονται με το χειρισμό των κρατουμένων από τη Σωφρονιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου, την απόδραση κρατουμένων από το Νοσοκομείο της Πρίστινα το Μάιο του 2014, την μεταφορά χωρίς λόγο στο Νοσοκομείο κρατούμενων και την τρομοκράτηση των μαρτύρων κατά τη διάρκεια της δίκης των ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ της Ντρένιτσα . Η υπόθεση αφορά στην απόδραση, τρεις φορές, από τις φυλακές του πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Σάμι Λουστακού ενώ δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου. Μαζί του ειχαν αποδράσει ο Σαχίτ Γιασάρι και ο Ισμέτ Χάτζα. Μεταξύ των 24 κατηγορουμένων είναι και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαϊρεντίν Κούτσι. Το εφετείο στην Πρίστινα αποφάσισε την Τετάρτη την καταδίκη του Λουστακού σε φυλάκιση επτά ετών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον πολιτών που κρατούντο από τον ΟΥΤΣΕΚΑ.
Στη Σερβία χάθηκαν όπλα και πυρομαχικά από τις αποθήκες του Στρατού
Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου στην αποθήκη όπλων και πυρομαχικών της Φρουράς του Βελιγραδίου διαπιστώθηκε ότι έλειπαν70 ημιαυτόματα πιστόλια Ζάσταβα των9 χιλιοστών, )CZ-99s), και πέντε αυτόματα τουφέκια M-70 AB2s ( των 7,62 χιλιοστών), και δύο κασόνια με σφαίρες των 7,62 και 9 χιλιοστών.
Ο υπουργός άμυνας και ο αρχηγός του στρατού έχουν συγκροτήσει μια επιτροπή για να ανακαλύψει , «τις αιτίες πίσω από αυτό το γεγονός», ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η στρατιωτική αστυνομία και η εισαγγελία.
Ο υπουργός Άμυνας Ζόραν Τζόρτζεβιτς διέταξε έκτακτους ελέγχους σε όλες τις στρατιωτικές αποθήκες.
Ο υπουργός άμυνας και ο αρχηγός του στρατού έχουν συγκροτήσει μια επιτροπή για να ανακαλύψει , «τις αιτίες πίσω από αυτό το γεγονός», ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η στρατιωτική αστυνομία και η εισαγγελία.
Ο υπουργός Άμυνας Ζόραν Τζόρτζεβιτς διέταξε έκτακτους ελέγχους σε όλες τις στρατιωτικές αποθήκες.
Το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβουλίο Ασφαλείας
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα για άλλη μια φορά αντάλλαξαν κατηγορίες στο πλαίσιο της συζήτησης της τριμηνιαίας έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο , που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση με τη Σερβία, αν η χώρα αυτή δεν λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο»,
είπε η πρέσβειρα του Κοσσόβου στις ΗΠΑ, Βλόρα Τσιτάκου στην ομιλία της και τόνισε ότι η Σερβική πλευρά δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να ρίξει φως στα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.
«Εμείς έχουμε συμβάλει στην έρευνα για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Κοσσοβάρους, ενώ το Βελιγράδι δεν έχει κάνει τίποτα. 20.000 γυναίκες βιάστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και δε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν», είπε, και πρόσθεσε: «1262 παιδιά δολοφονήθηκαν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς να υπάρξει λογοδοσία », είπε η πρέσβειρα και κατέληξε λέγοντας:
«Εμείς στο Κοσσυφοπέδιο δεν φοβούνται τη δικαιοσύνη, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο πόλεμος μας ήταν δίκαιος», είπε.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δεν ανέτρεξε στο παρελθόν, αλλά μίλησε για το παρόν, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταργήσει το νόμο που ψήφισε η βουλή του Κοσσυφοπεδίου για το ορυχείο της Τρέπτσα, δια του οποίου η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου γίνεται κάτοχος του 80% των μετοχών της και τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων που αποτελούν μέρος των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Ντάτσιτς ζήτησε επίσης τη συγκρότηση του Συνδέσμου των Σερβικών Κοινοτήτων , και κατηγόρησε την Πρίστινα ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του διαλόγου των Βρυξελών. για την εσκεμμένη καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής.
Ο Σέρβος υπουργός κατηγόρησε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου αλλά και τις διεθνείς αρχές για τον υπερβολικά μικρό αριθμό των εκτοπισμένων Σέρβων που έχουν επιστρέψει στις Εστίες τους.
O υπουργός εξωτερικών Σερβίας τόνισε πάντως ,ότι , « η Σερβία θα συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα, προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας», που με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν στο Κόσσοβο και το Μετόχι και για την εξομάλυνση των σχέσεων», αλλά «δεν θα δεχθεί ένα διάλογο που χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως πλατφόρμα για την επιβολή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου».
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δεν ανέτρεξε στο παρελθόν, αλλά μίλησε για το παρόν, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταργήσει το νόμο που ψήφισε η βουλή του Κοσσυφοπεδίου για το ορυχείο της Τρέπτσα, δια του οποίου η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου γίνεται κάτοχος του 80% των μετοχών της και τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων που αποτελούν μέρος των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Ντάτσιτς ζήτησε επίσης τη συγκρότηση του Συνδέσμου των Σερβικών Κοινοτήτων , και κατηγόρησε την Πρίστινα ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του διαλόγου των Βρυξελών. για την εσκεμμένη καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής.
Ο Σέρβος υπουργός κατηγόρησε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου αλλά και τις διεθνείς αρχές για τον υπερβολικά μικρό αριθμό των εκτοπισμένων Σέρβων που έχουν επιστρέψει στις Εστίες τους.
O υπουργός εξωτερικών Σερβίας τόνισε πάντως ,ότι , « η Σερβία θα συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα, προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας», που με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν στο Κόσσοβο και το Μετόχι και για την εξομάλυνση των σχέσεων», αλλά «δεν θα δεχθεί ένα διάλογο που χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως πλατφόρμα για την επιβολή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου».
Μεγάλη διαφθορά στο δικαστικό σύστημα της Βουλγαρίας
Σύμφωνα με το φετινό Βαρόμετρο Παγκόσμιας Διαφθοράς της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» για το 2016 ,ο πιο διεφθαρμένος τομέας στη Βουλγαρία είναι η Δικαιοσύνη. Το 1/3 των ερωτηθέντων Βουλγάρων απάντησε στην έρευνα ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα απονομής Δικαίου. Μετά τη Δικαιοσύνη οι Βούλγαροι θεωρούν ως διεφθαρμένες Αρχές το Κοινοβούλιο και τις φορολογικές υπηρεσίες. Το 17% των ερωτηθέντων είπαν ότι χρειάστηκε να «λαδώσουν» για να διεκπεραιωθεί η υπόθεσή τους, κυρίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Και ομως λεφτά εξακολουθού να υπάρχουν
172 εκ. ελληνικά Ευρώ επενδύθηκαν στην Βουλγαρία
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλαγαρία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, ανήλθαν στο ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ, ή στο 2,8% του ΑΕΠ.
Οι μεγαλύτερες καθαρές άμεσες επενδύσεις προήκθαν από την Ολλανδία (233,2 εκατ. Ευρώ, ή 18,3% του συνόλου ), την Γερμανία , (188 εκατ. Ευρώ, ή 14,8%) και την Ελλάδα, (172 εκατ. Ευρώ, ή13,5% ). Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 21,1%.
Στο διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βουλγαρίας εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 3.119.400.000 ευρώ ή 6,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Το εμπορικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό και ανήλθε στο 1.088.100.000 ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ. Κατά την ίδια περίοδο του 2015, το έλλειμμα ήταν σημαντικά υψηλότερο – 1.611.800.000 δις ευρώ ή 3 6% του ΑΕΠ.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλαγαρία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, ανήλθαν στο ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ, ή στο 2,8% του ΑΕΠ.
Οι μεγαλύτερες καθαρές άμεσες επενδύσεις προήκθαν από την Ολλανδία (233,2 εκατ. Ευρώ, ή 18,3% του συνόλου ), την Γερμανία , (188 εκατ. Ευρώ, ή 14,8%) και την Ελλάδα, (172 εκατ. Ευρώ, ή13,5% ). Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 21,1%.
Στο διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βουλγαρίας εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 3.119.400.000 ευρώ ή 6,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Το εμπορικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό και ανήλθε στο 1.088.100.000 ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ. Κατά την ίδια περίοδο του 2015, το έλλειμμα ήταν σημαντικά υψηλότερο – 1.611.800.000 δις ευρώ ή 3 6% του ΑΕΠ.
Νοεμβρίου 16, 2016
Βουλγαρία :Εκλογές το Μάρτιο
Η Πρόεδρος της Βουλής Τσέτσκα Τσάτσεβα, που επανηλθε στην έδρα της μετα της εκλογές συγκάλεσε την ολομέλεια του Κοινοβουλίου σήμερα για να δεχυεί το Σώμα την παραίτηση της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε στο προεδρείο ο κ. Μπορίσωφ χθες.
Σύμφωνα με το νομικό Συμβούλιο της Βουλής πιθανές πρόωρες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν, το νωρίτερο, την 26η Μαρτίου του 2017, και θα πρέπει να τις καλέσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 22α Ιανουαρίου του 2017.
Παρά την πολιτική κρίση η οποία υπόβοσκε ,σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη και στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η ανάπτυξη προηλθε κυρίως από τις εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά - 1%.
Παρά τις εξαγωγές στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, στα γραφεία ευρέσεως εργασίας ήσαν εγγεγραμμένοι 258.223 (επιδοτούμενοι) άνεργοι. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 2.757 άτομα.
Σύμφωνα με το νομικό Συμβούλιο της Βουλής πιθανές πρόωρες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν, το νωρίτερο, την 26η Μαρτίου του 2017, και θα πρέπει να τις καλέσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 22α Ιανουαρίου του 2017.
Παρά την πολιτική κρίση η οποία υπόβοσκε ,σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη και στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η ανάπτυξη προηλθε κυρίως από τις εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά - 1%.
Παρά τις εξαγωγές στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, στα γραφεία ευρέσεως εργασίας ήσαν εγγεγραμμένοι 258.223 (επιδοτούμενοι) άνεργοι. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 2.757 άτομα.
Ο Σέσελι υποψήφιος πρόεδρος
Μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Σερβίας πρόεδρος στις εκλογές του 2017.Πριν την ανακοίνωση προωταγωνίστησε σε μια επίθεση εθνικής αξιοπρέπειας στο Κοινοβούλια κατά του βρετανού πρεσβευτή της ΕΕ στο Βελιγράδι Ντέιβιντ Ντάβενπορτ.
Ο Σέσελι, τον οποίο οι φίλοι αποκαλούσαν Σέρβο Μαντέλα, έμεινε προφυλακισμένος σχεδόν 12 χρόνια στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης και στο τέλος αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, αλλά στη συνέχεια οι δικαστές έκριναν ότι η εισαγγελία δεν απέδειξε τις εναντίον του κατηγορίες.
Ο Σέσελι σε δηλώσεις τους είπε ότι είναι σίγουρος για τη νίκη του εκτός εάν ο πρωθυπουργός κ.Βούτσιτς διεκδικήσει την προεδρία. Στην περίπτωση αυτή «η μονομαχία θα είναι πολύ σκληρή», είπε.
Ο Σέσελι είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης σχετικά με έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο. «Το Ριζοσπαστικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν θα αφήσουμε τα μικρότερα να κινήσουν τέτοιες διαδικασίες . «Αν είναι έτοιμοι να με υποστηρίξουν θα είμαστε μια χαρά σύμμαχοι αλλά αν κάποιος θέλει να ψάξει για άλλον κοινό υποψήφιο, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες», δήλωσε ο Σέσελι που είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που, «αντιπροσωπεύει την ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα», θα επισκεφθεί τη Σερβία αν εκείνος κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν από τις Βρυξέλες δήλωσε ότι, «τον φοβίζει η έξαρση του εθνικιστικού κλίματος επί τη ευκαιρία των προεδρικών εκλογών στη Σερβία».
Ο Σέσελι σε δηλώσεις τους είπε ότι είναι σίγουρος για τη νίκη του εκτός εάν ο πρωθυπουργός κ.Βούτσιτς διεκδικήσει την προεδρία. Στην περίπτωση αυτή «η μονομαχία θα είναι πολύ σκληρή», είπε.
Ο Σέσελι είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης σχετικά με έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο. «Το Ριζοσπαστικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν θα αφήσουμε τα μικρότερα να κινήσουν τέτοιες διαδικασίες . «Αν είναι έτοιμοι να με υποστηρίξουν θα είμαστε μια χαρά σύμμαχοι αλλά αν κάποιος θέλει να ψάξει για άλλον κοινό υποψήφιο, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες», δήλωσε ο Σέσελι που είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που, «αντιπροσωπεύει την ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα», θα επισκεφθεί τη Σερβία αν εκείνος κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν από τις Βρυξέλες δήλωσε ότι, «τον φοβίζει η έξαρση του εθνικιστικού κλίματος επί τη ευκαιρία των προεδρικών εκλογών στη Σερβία».
Τραμποφοβία στην Πρίστινα
Ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι που ήταν βεβαιος για τη νίκη της Χίλαρι στις αμερικανικές εκλογές και κάλεσε την αλβανική διασπορά στις ΗΠΑ να τη «στηρίξει με φανατισμό» είχε θέσει ως βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής του πολικής το 2017 να λάβει το καθεστώς του παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και την αναβάθμιση των συνομιλιών με τη Σερβία στο επίπεδο των προέδρων.
Μετά την εκλογή του Τραμπ όμως ,στην Πρίστινα ανησυχούν διότι φοβούνται ότι Τραμπ θα αναθεωρήσει την πολιτική της Ουάσιγκτον προς το αυτοαποκαλούμενο έθνος των Κοσσοβάρων, και την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου». Πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ πολύ «παράγοντες» στο Κοσσυφοπέδιο εξέφραζαν την ανησυχία τους διότι η νίκη του Τραμπ θα ήταν καταστροφική και για την Αλβανία και για το Κοσσυφοπέδιο, διότι «θα μπορούσε να τερματίσει την πολιτική των Δημοκρατικών που ευνοούσε την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο σε βάρος των συμφερόντων των γειτόνων τους.
Η Πρίστινα που συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του και επίσης, ευχαρίστησε τη Χίλαρι Κλίντον για, «ό, τι έκανε για το Κοσσυφοπέδιο» ελπίζει ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον προς το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει η ίδια. Οι ανησυχίες όμως ξεκινούν πρώτα από το κόστος του «πρότζεκτ Κόσσοβο», για τις ΗΠΑ.
Όπως γράφουν οι Κοσσοβάροι αναλυτές , «ο Τραμπ σαν επιχειρηματίας σίγουρα θα αναρωτηθεί αν το Κοσσυφοπέδιο αξίζει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ όχι στην οικονομική ή βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά για τη στήριξη της γραφειοκρατίας και των παροχών στο Κοσσυφοπέδιο , που ως «πολιτική οντότητα», δεν θα επιβιώσει χωρίς την υποστήριξη της Αμερικής, ενώ φοβούνται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η υποστήριξη των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο θα εξισορροπηθεί με ανοίγματα προς τα συμφέροντα της Σερβίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Πρίστινα σοκαρίστηκε από τη νίκη του Τραμπ.
Όπως γράφουν τα κοσσοβάρικα ενημερωτικά σάιτ ο Χασίμ Θάτσι και η Λέγκα του κ. Μουσταφά, έχουν στείλει ανθρώπους τους στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν επαφές με την ομάδα του Τραμπ και να τους πείσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Το πλαν-Μπι της Πρίστινα είναι η πλήρης στροφή προς τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, αλλά από αυτές τις πηγές τα χρήματα θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που ξοδεύουν οι ΗΠΑ, ενώ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του Κοσσόβου από το Βελιγράδι.
Μετά την εκλογή του Τραμπ όμως ,στην Πρίστινα ανησυχούν διότι φοβούνται ότι Τραμπ θα αναθεωρήσει την πολιτική της Ουάσιγκτον προς το αυτοαποκαλούμενο έθνος των Κοσσοβάρων, και την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου». Πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ πολύ «παράγοντες» στο Κοσσυφοπέδιο εξέφραζαν την ανησυχία τους διότι η νίκη του Τραμπ θα ήταν καταστροφική και για την Αλβανία και για το Κοσσυφοπέδιο, διότι «θα μπορούσε να τερματίσει την πολιτική των Δημοκρατικών που ευνοούσε την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο σε βάρος των συμφερόντων των γειτόνων τους.
Η Πρίστινα που συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του και επίσης, ευχαρίστησε τη Χίλαρι Κλίντον για, «ό, τι έκανε για το Κοσσυφοπέδιο» ελπίζει ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον προς το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει η ίδια. Οι ανησυχίες όμως ξεκινούν πρώτα από το κόστος του «πρότζεκτ Κόσσοβο», για τις ΗΠΑ.
Όπως γράφουν οι Κοσσοβάροι αναλυτές , «ο Τραμπ σαν επιχειρηματίας σίγουρα θα αναρωτηθεί αν το Κοσσυφοπέδιο αξίζει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ όχι στην οικονομική ή βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά για τη στήριξη της γραφειοκρατίας και των παροχών στο Κοσσυφοπέδιο , που ως «πολιτική οντότητα», δεν θα επιβιώσει χωρίς την υποστήριξη της Αμερικής, ενώ φοβούνται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η υποστήριξη των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο θα εξισορροπηθεί με ανοίγματα προς τα συμφέροντα της Σερβίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Πρίστινα σοκαρίστηκε από τη νίκη του Τραμπ.
Όπως γράφουν τα κοσσοβάρικα ενημερωτικά σάιτ ο Χασίμ Θάτσι και η Λέγκα του κ. Μουσταφά, έχουν στείλει ανθρώπους τους στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν επαφές με την ομάδα του Τραμπ και να τους πείσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Το πλαν-Μπι της Πρίστινα είναι η πλήρης στροφή προς τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, αλλά από αυτές τις πηγές τα χρήματα θα είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που ξοδεύουν οι ΗΠΑ, ενώ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του Κοσσόβου από το Βελιγράδι.
Νοεμβρίου 12, 2016
Καλημέρα. Πέστε νάρθουν ψυχολόγοι
Καλούνται αριστεροί ψυχολόγοι, για να μας εξηγήσουν τα ψυχολογικά σύνδρομα του 14χρονου που χαρτόπαιζε, μεθούσε, και πιστόλιζε για το τίποτε και τον τυχόντα μέσα στα καφενεία, και που έγινε «αρχηγός των ατάκτων», και μετά νοικοκυρεύτηκε, όταν ξαναβρήκε τον Takis.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)