1717. Κατά τη διάρκεια του έβδομου Τουρκοβενετικού πολέμου (1714-1718),
ο Βενετός ναύαρχος Αντρέα Πιζάνι και ο διοικητής των ενετικών δυνάμεων της Επτανήσου κόμης φον Σούλενμπουργκ, κατέλαβαν την Πρέβεζα.
1721. Ο Μέγας Πέτρος ανακήρυξε επίσημα το βασίλειο της Ρωσίας ως Αυτοκρατορία και ο ίδιος έλαβε τον τίτλο του Αυτοκράτορα
1797. Ο Αντρέ Ζακ Γκαρνερέν πραγματοποίησε την πρώτη καταγεγραμμένη πτώση με αλεξίπτωτο. Πήδηξε από αερόστατο από τα 1.000 μέτρα πάνω από το Παρίσι.
1859.Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στο Μαρόκο.
1873 . Υπογράφηκε στη Βιέννη το μεγαλούργημα της διπλωματίας του Μπίσμαρκ.
Η συνθήκη των τριών αυτοκρατόρων του Γερμανού Γουλιέλμου Α΄ του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστροουγγαρίας και του Τσάρου Αλεξανδρου Β της Ρωσίας .
1907. Τραπεζικός πανικός στην Νέα Υόρκη , καθώς η χρηματιστηριακή αγορά έπεσε απότομα, χάνοντας σχεδόν το 50% από τη μέγιστη τιμή του προηγούμενου έτους.
Ο πανικός προκάλεσε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες λιανικής και από τα «επενδυτικά κεφάλαια». Η πρώτη που κατέρρευσε ήταν η «Knickerbocker Trust Company». Ο πανικός του 1907 εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ , και πολλές τράπεζες και εταιρείες κήρυξαν πτώχευση.
1919. Οι Μπολσεβίκοι νίκησαν κοντά στην Αγ.Πετρούπολη, τους «Λευκούς» του στρατηγού Γιουντένιτς.
1923. Τρεις μέρες μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 16 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε φιλοβασιλικό στρατιωτικό κίνημα με ηγέτες τους Υποστρατήγους Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και Παναγιώτη Γαργαλίδη και τον συνταγματάρχη Γ.Ζήρα. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του κινήματος είχε η «Οργάνωση των Ταγματαρχών» που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Ι. Μεταξά.
1940. Στη Ρώμη οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της Επίθεσης κατά της Ελλάδας. Το πρωί της 28ης Οκρωβρίου πριν τη συνάντηση της ίδιας ημέρας των Ντούτσε- Φύρερ στη Φλωρεντία. Ο Τσιάνο ανακοινώσε την ημερομηνία στον ιταλό τοποτηρητή στην Αλβανία, Φραντσέσκο Τζιακομόνι, και ο Μπαντόλιο στον Πράσκα. Αργότερα την ίδια ημέρα ο Τσιάνο άρχισε να συντάσσει το τελεσίγραφο που θα έδιναν στον Μεταξά. Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε το Λυρικό Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, από τον υιό Οτου Τζιάκομο Πουτσίνι, τον οποίο είχε προσκαλέσει η ιταλική πρεσβεία. Εναρκτήριο έργο, η «μαντάμ Μπατερφλάι», του πατέρα του ...
1942.Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Γένοβα, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους, και καταστρέφοντας την πολιτιστική της κληρονομιά.
1943 . Η μάχη της Αστυπάλεας . Το αντιτορπιλικό «Αδρίας», ενώ βρίσκονταν κοντά στην Κάλυμνο μαζί με το βρετανικό A/T HMS Hurworth προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. με κατεστραμμένη την πλώρη κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια. Ο Αδρίας που είχε 21 νεκρούς και 30 τραυματίες μετά από μικρές επισκευές στην κοντινή τουρκική ακτή κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου. Το 1945 επιστράφηκε στην Αγγλία όπου και πουλήθηκε για παλιοσίδερα. Η RAF βομβάρδισε το Κάσσελ στην Έσση. Από τον βομβαρδισμό υπήρξαν 10.000 νεκροί και 150.000 άστεγοι.
1944. Οι Γερμανοί εκκένωσαν τα Φάρσαλα και τον Πλαταμώνα. Στη Σερβία Παρτιζάνοι και σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Ζέμουν.
1946. Το ναυτικό επεισόδιο στα στενά της Κέρκυρας. Αγγλική ναυτική μοίρα αποτελούμενη από τα καταδρομικά «Λέανδρος» και «Μαυρίκιος», και τα αντιτορπιλικά, «Σόμαρεζ» και «Βολέιτζ» μπήκαν στο στενό της Κέρκυρας για επίδειξη δύναμης προς την Αλβανία και για να επιβεβαιώσουν τον σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, στο δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης. Στις 14:50 στον κόλπο των Αγίων Σαράντα, το «Σόμαρεζ» προσέκρουσε σε νάρκη , Επαθε σημαντικές ζημιές στην πλώρη και έχασαν τη ζωή τους 32 μέλη του πληρώματος. Στη συνέχεια διατάχθηκε το «Βολέιτζ» να ρυμουλκήσει το «Σόμαρεζ» στον λιμένα της Κέρκυρας. Κατά την ρυμούλκηση , περίπου στις 16:15 και το «Βολέιτζ» προσέκρουσε σε νάρκη, υπέστη ζημίες και 11 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
1947. Η εκτέλεση του παράφρονα επιλοχία Φριτς Σούμπερτ. Καταδικάστηκε σε δύο δίκες 27 φορές και 271 φορές σε θάνατο και σε χιλιάδες χρόνια κάθειρξης για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κρήτη και στην Μακεδονία. Η εκτέλεση έγινε πίσω από τις Φυλακές Επταπυργίου. Ενέδρα του «Δημοκρατικού Στρατού» στη «Χαβαρόβρυση», στη Ηλεία.Το πρωινό της 22ας Οκτωβρίου 1947 ομάδα ένοπλων κομμουνιστών του «Δημοκρατικού Στρατού» έστησε ενέδρα επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι στη «Χαβαρόβρυση» σε φορτηγό που μετέφερε στην Αμαλιάδα το απόσπασμα ΜΑΥ Παπανικολοπούλου που επέστρεφε από νυκτερινή εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Εφύρας Πηνείας. Από την επίθεση με χειροβομβίδες και τα πυρά του πολυβόλου σκοτώθηκαν αμέσως 29 από τους άνδρες του Παπανικολοπούλου 4 συνελήφθησαν ζωντανοί αλλά βρέθηκαν λίγο πιο πέρα κατακρεουργημένοι, και 4 διέφυγαν. Την ίδια ημέρα άρχισε ο πόλεμος της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ που τελείωσε στις αρχές του 1949 με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
1953. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του βασιλείου του ΛΑΟΣ.
1962. Συνελήφθη στη Μόσχα ως πράκτορας των αμερικανών ο συνταγματάρχης Ολέγκ Πενκόφσκι που θεωρήθηκε ότι έδωσε πληροφορίες για τους πύραυλους την Κούβα. Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζών Κέννεντυ ανακοίνωσε τον εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό της Κούβας.
1966.Εκτοξεύθηκε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 12 ενώ προσθαλασσώθηκε το αμερικανικό «Απόλλων 7»
1972. Ο Χένρι Κίσινγκερ πήγε στη Σαϊγκόν και ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Νοτίου Βιετνάμ Θίεου για την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που συζητούσαν στο Παρίσι οι ΗΠΑ με το Βόρειο Βιετνάμ. Ο Θίεου Thieu απέρριψε την πρόταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούν για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του καθεστώτος του.
1973. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 338/1973 για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Η Λαϊκή Κίνα έκανε αποχή.
1991. Το συλλογικό προεδρείο της Γιουγκοσλαβίας που συνεδρίασε , χωρίς τη Σερβία, και το Μαυροβούνιο και τις αυτόνομες περιοχές της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου , απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για να ανασυσταθεί η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ως μια ένωση κυρίαρχων κρατών.
2008. Η Ινδία εκτόξευσε το πρώτο της διαστημόπλοιο προς τη Σελήνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου