694. Στη Δέκατη Έβδομη Σύνοδο του Τολέδο, ο Βησιγότθος βασιλιάς της Ισπανίας Έγκικα αποφάσισε περιοριστικά μέτρα κατά των Εβραίων που βοηθούσαν τους Μουσουλμάνους.
1282.Ο Πάπας Μαρτίνος Δ' αφόρισε το βασιλιά της Αραγονίας Πέτρο Γ'.
1330. Άρχισε η καταστροφική για τους Ούγγρους τετραήμερη μάχη της Ποσάντα, (σε μια ορεινή κλεισούρα 30 χλμ βόρεια του Σίμπιου), στην οποία οι Βαλάχοι υπό τον Βασάραμπ αποτίναξαν τον Ουγγρικό ζυγό. Ο βασιλιάς των Ούγγρων Καρόλος Ροβέρτος διέφυγε μεταμφιεσμένος από το πεδίο της μάχης'.
1456. Ο Λάζλο Ουνιάδης, υιός του Ιωάννη, σκότωσε στο Βελιγράδι τον Κροάτη αντιβασιλέα της Ουγγαρίας και εχθρό των Ουνιάδη,Ούλριχ του Τσέλιε.
1494.Η οικογένεια των Μεδίκων εξορίστηκε από τη Φλωρεντία.
1520. Συνεχίστηκε το Λουτρό αίματος της Στοκχόλμης. Στις 9 Νοεμβρίου, το συμβούλιο, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Trolle, καταδίκασε τους ανθενωτικούς επισκόπους Skara και Strängnäs ως αιρετικούς ,οδηγήθηκαν στη μεγάλη πλατεία και αποκεφαλίστηκαν. Το μεσημέρι, δεκατέσσερις ευγενείς, τρεις φρούραρχοι, δεκατέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι και περίπου είκοσι απλοί πολίτες της Στοκχόλμης κρεμάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν.
1729. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Σεβίλλης.
1799. Την 18η Μπρυμαίρ εκδηλώθηκε το αντιπραξικόπημα του στρατού
στο πραξικόπημα του Ιούνιου του 1799 που κατέληξε στην ανάληψη της εξουσίας του Διευθυντηρίου από τους Ιακωβίνους. Ο Ναπολέων που επέστρεψε στη Γαλλία από την Αίγυπτο τον Οκτώβριο , συνεννοήθηκε με τον αβά Εμανουέλ Σεγιές, που ήταν μέλος του Διευθυντηρίου, για το αντιπραξικόπημα που θα έφερνε τους δύο άντρες και τον Πιερ-Ροζέ Ντικό στην εξουσία. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η χήρα του στρατηγού Αλεξάντρ ντε Μποαρνέ, Ζοζεφίν. Το πραξικόπημα της 18ης Μπρυμαίρ έφερε την τριανδρία Βοναπάρτη, Σεγιές και Ντικό στο τιμόνι της Γαλλίας ως προσωρινούς ύπατους.
1822. Το Εκτελεστικό, καθώς πλησίαζε το τέλος της θητείας του, με έγγραφό της 9ης /21ης Νοεμβρίου 1822, προκήρυξε εκλογές στις σε όλες τις επαρχίες για την εκλογή πληρεξουσίων.
1848. Εκτελέστηκε, παρά την κοινοβουλευτική του ασυλία, από απόσπασμα στη Βιέννη , κατά τη διάρκεια της αστικής επανάστασης του 1848, ο εβραίος αρχηγός της ριζοσπαστικής πτέρυγας των Φιλελεύθερων Ρόμπερτ Μπλουμ που ήταν βουλευτής στη Βουλή της Φραγκφούρτης.
1862. Ο «αντισημίτης» στρατηγός Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ ενώ έκανε την εκστρατεία στον Μισισιπή εξέδωσε εντολή που απαγόρευε να καταταγούν στο σώμα του Εβραίοι . Όμως αυτή του η διαταγή ανακλήθηκε γρήγορα.
1866. Αρκάδι.Το πυροβόλο που έφεραν από το Ρέθυμνο, οι Τούρκοι πολιορκητές της Μονής Αρκαδίου γκρέμισε νωρίς το απόγευμα το δυτικό τείχος της Μονής . Από ρήγμα εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι Τουρκοκρητικοί και οι Αλβανοί. Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος .Ο Κωστής Γιαμπουδάκης ή κατ' άλλους ο Εμμανουήλ Σκουλάς την ανατίναξε, σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Μεταξύ αυτών και ο Δημακόπουλος, που εκτελέστηκε λίγο αργότερα.
Ο ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης είχε σκοτωθεί πριν από την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500.
1870. Η μάχη στο Κουλμιέ , ένα χωριό δυτικά της Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του γαλλο-πρωσικού πολέμου. Η Μεραρχία του Λίγηρα αντιμετώπισε τους Βαυαρούς. Το γαλλικό πυροβολικό με εύστοχες βολές έτυχε το γερμανικό στρατόπεδο, προκαλώντας πανικό και οι Βαυαροί υποχώρησαν άτακτα, ενώ το γαλλικό πεζικό τους καταδίωξε με την ξιφολόγχη.
Η είδηση της νίκης στο Κουλμιέ προκάλεσε ενθουσιασμό στο πολιορκημένο Παρίσι.
1917. Πραξικόπημα των Μπολεσεβίκων. Την 27η Οκτωβρίου /9 Νοεμβρίου ο στρατηγός Κρασνόφ με τους 1000 Κοζάκους , και τους 900 δοκίμους που συγκροτούσαν το απόσπασμα του , κατέλαβε αμαχητί τη Γκάτσινα , 45 χμ. από την Αγία Πετρούπολη, και το Φρούριο της. Εκεί εντάχθηκαν στο απόσπασμα του ένας λόχος από το σύνταγμα του Ισμαήλοβο και ένα μικρό απόσπασμα ναυτών.
Η Επαναστατική Στρατιωτική Επιτροπή έθεσε σε πολεμική ετοιμότητα την Κόκκινη πολιιτοφυλακή που ενισχύθηκε με αγήματα ναυτών και δύο τα υπόλοιπα από συντάγματα πεζικού το 171 και 176 που είχαν στασιάσει και ταχθεί με το μέρος της επανάστασης.
1918 . Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας παραιτήθηκε και ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης 1918. Η Βασίλισσα της Ολλανδίας προσέφερε άσυλο στον Γουλιέλμο Β που έζησε στην Ολλανδία μέχρι το θάνατό του το 1941.
1920. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε τον ισθμό του Περεκόπ που συνδέει την Ουκρανία με την Κριμαία.
1921. Ο Μουσολίνι ανακοίνωσε την ίδρυση του Φασιστικού Κόμματος.
1923. Στο Μόναχο , η αστυνομία και ο στρατός συνέτριψαν το πραξικόπημα του NSDAP
1932. Συγκρούσεις στη Γενεύη μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών στην Ελβετία. 12 νεκροί και 60 τραυματίες.
1936.Τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Montreux Στενά
1937.Αρχισε η Ιαπωνική κατοχή τη Σαγκάης
1938. Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη Γερμανία λόγω της είδησης του θανάτου του τρίτου γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι Ερνέστ φον Ρατ , τον οποίο δολοφόνησε ο Εβραίος «αγωνιστής» Έρσελ Γκρίνσπαν.
1940. 13η ημέρα του Πολέμου. Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της Ιταλικής επίθεσης στρατηγός Πράσκα με τον στρατηγό Σοντού. Άρχισε στο μέτωπο της Πίνδου η καταδίωξη των Ιταλών Αλπινιστών που υποχωρούσαν. Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου η ίλη της εμπροσθοφυλακής της Μεραρχίας Ιππικού υπό τον ίλαρχο Μελίδη, κατάφερε να αιφνιδιάσει ιταλικό τμήμα 35 ανδρών στο χωριό Άρματα οι οποίοι παραδόθηκαν. Η ίλη συνέχισε την κίνησή της προς το χωριό Πάδες, μέσω ορεινού μονοπατιού. Η εμπροσθοφυλακή της ίλης, ένας ουλαμός με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπασπιστή Μυλωνά, έφτασε ως το χωρίο, όπου δέχτηκε πυρά από τους οχυρωμένους σε αυτό Ιταλούς. Σε λίγο έφτασε και η υπόλοιπη ίλη και ο αγώνας γενικεύτηκε.Οι Έλληνες ιππείς εφόρμησαν με ενθουσιασμό και με την ιαχή «Αέρα». Οι Ιταλοί αντιστάθηκαν μέχρι το απόγευμα. Μετά παραδόθηκαν. Περισσότεροι από 150 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ δεκάδες σκοτώθηκαν. Οι Έλληνες θρήνησαν μόνο τον δεκανέα Μαριώτη. Άλλοι 6 ιππείς τραυματίστηκαν.
1953. Η Καμπότζη έγινε ανεξάρτητη . Η Γαλλία μεταβίβασε όλες τις εξουσίες στην κυβέρνηση της Καμπότζης και στον βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ.
1964. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εγκαινιασε τα μαθητικά συσσίτια στο Κρυονέρι Κορινθίας, που προβλεπόταν να καλύψουν 600.000 μαθητές, σε 5.000 χωριά. Η αμερικανική βοήθεια για τα συσσίτια,ηταν 5,5 εκ. δολάρια. Στο πλαίσο της βοήθειας ήρθε στην Ελλάδα, ως πρεσβευτής καλής θέλησης, ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας.
1965. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ, διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το κτίριο του Ο.Η.Ε. Στην Αθήνα με απόφαση του προέδρου του Πρωτοδικείου Αθηνών παύθηκαν 18 μέλη της προσωρινής διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. που ησαν πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλη της κεντροαριστερής κίνησης Δημοκρατική Συνδικαλιστική Αλλαγή. Στη θέση τους διορίζονται οπαδοί της Ε.Ρ.Ε. και των "αποστατών". Ο Όρσον Γουέλς και η Ζαν Μορό ήσαν στο Πασαλιμάνι για το γύρισμα της ταινίας, «ο ναύτης του Γιβραλτάρ».
1979. Πυρηνικός συναγερμός από λάθος του συστήματος υπολογιστών NORAD στις ΗΠΑ, που ανέφεραν Σοβιετική πυρηνική επίθεση.
1989. Γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου.
1993. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία οι Κροάτες ανατίναξαν το γεφύρι του Μόσταρ για να εμποδίσουν τη διάβαση του Νερέτβα από τους μουσουλμάνους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου