1659. Υπογράφηκε η Συνθήκη των Πυρηναίων μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας.
1787. Ο Λουδοβίκος 16ος υπέγραψε το διάταγμα των Βερσαλλιών για την «ανεκτικότητα» που επέτρεπε στους Προτεστάντες και τους Εβραίους να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Γάλλου πολίτη χωρίς να χρειάζεται να ασπασθούν τον καθολικισμό.(Το διάταγμα καταχωρήθηκε στο κοινοβούλιο στις 29-1- 1788).
1806. Η κατάληψη της Λυβέκκης, (Λίμπεκ). Μετά την ήττα των Πρώσων στην Ιένα
ο γαλλικός στρατός υπό τους Μπερναντότ και Μυρά συνέχισε να καταδιώκει τα συντρίμμια του πρωσικού στρατού, (15000 άνδρες) που υπό τον στρατηγό Μπλύχερ κατέφυγαν στην ουδέτερη Χανσεατική πόλη της Λίμπεκ στις 3 Νοεμβρίου, την οποία υπεράσπιζε σουηδική φρουρά. Οι Γάλλοι, (30.000) επιτέθηκαν στις 6 Νοεμβρίου και στις 7 , μετά από σκληρές οδομαχίες την κατέλαβαν και την λεηλάτησαν.
Ο Μπλύχερ με 8000 άνδρες διέφυγε αλλά αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, λίγα χιλιόμετρα βόρεια στο Ράτκάου.
1910. Ο Λέων Τολστόι , πέθανε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αστάποβο.
1912. Ο Ελληνικός στρατός εισήκθε στη Φλώρινα. Το βράδυ της 7ης/20ης Νοεμβρίου, ο ελληνικός στόλος αγκυροβόλησε έξω απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης, και ο Κουντουριώτης επέδωσε τελεσίγραφο στις οθωμανικές αρχές του νησιού, με το οποίο ζητούσε την παράδοση της πόλης.
1917. Στην Aγία Πετρούπολη o πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης Κερένσκυ δραπέτευσε από τα Χειμερινά Ανάκτορα και κατέφυγε στην έδρα του σώματος Στρατού στο Πσκοφ. Οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν τα Ανάκτορα.Την ιδια ημέρα στην Τρίτη μάχη της Γάζας οι Οθωμανοί εγκατέλειψαν τη Γάζα.
1926. Οι βουλευτικές εκλογές της 7 Νοεμβρίου 1926. Έγιναν για πρώτη φορά με αναλογικό εκλογικό σύστημα και έντυπο κομματικό ψηφοδέλτιο. Το σφαιρίδιο χρησιμοποιήθηκε μόνο στις περιφέρειες Ύδρας, Σπετσών, Ψαρών. Δεν συμμετείχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρισκόταν στο Παρίσι. Ψήφισαν συνολικά 962,304.
Τα βενιζελικά κόμματα έβγαλαν 126 έδρες έναντι 119 των Αντιβενιζελικών.
Πρώτο κόμμα ήταν ο Συνασπισμός των Φιλελευθέρων Καφαντάρη-Μιχαλακόπουλου με 31,63% και 102 έδρες. Δεύτερο ήταν το Λαϊκό Κόμμα του ΠαναγήΤσαλδάρη με 20,27% και 60 έδρες και τρίτο το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά, που πήρε 15,76% και έβγαλε 54 βουλευτές.
Ακολούθησαν η «Δημοκρατική Ένωση» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με 62,086 ψήφους και 17 βουλευτές, το ΚΚΕ, ως Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και προσφύγων πού πήρε 41,982 ψήφους η ποσοστό 4,38% και έβγαλε 10 βουλευτές και ο «Συνοδοιπόρος» του ΚΚΕ Αλέξανδρος Μυλωνάς με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας που πήρε 28,318 ψήφους και έβγαλε 10 βουλευτές.
Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης κατέβηκε μόνος του και πήρε 13,798 ψήφους και έβγαλε 4 βουλευτές.
Το Κόμμα της Εβραϊκής Πολιτικής Ενώσεως με 5,825 ψήφους έβγαλε 2 βουλευτές.
12 βουλευτές ήταν μεμονωμένοι και ανεξάρτητοι.
Από αυτές τις εκλογές προέκυψε οικουμενική κυβέρνηση του «εξωκοινοβουλευτικού» Αλέξανδρου Ζαΐμη που ορκίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου και στην οποία μετείχαν και τα 4 μεγάλα κόμματα.
1927: Στην ΕΣΣΔ εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των Τροτσκιστών για την ανατροπή του Στάλιν.
1928. Στη Σοβιετική Ένωση τέθηκε σε λειτουργία ο αγωγός πετρελαίου Γκρόζνι – Τουαπσέ μήκους 618 χιλιομέτρων.
1931. Ο Μάο εκμεταλλεύθηκε για να την απόσυρση των στρατευμάτων του Τσανγκ Κάι-σεκ, από το βόρειο τμήμα της χώρας που στράφηκαν στην αντιμετώπιση των Ιαπώνων εισβολέων και ανακήρυξε στο Τζιανγκσί, την υποστηριζόμενη από την Κομιντερν, Κινεζική Σοβιετική Δημοκρατία.
1936. Στον ισπανικό Εμφύλιο άρχισε η πολιορκία της Μαδρίτης. Η δημοκρατική κυβέρνηση είχε διαφύγει στην Βαλένθια την προηγουμένη. Ο κομμουνιστής Σαντιάγκο Καρίγιο που διορίστηκε Σύμβουλος Δημόσιας Τάξης στη Μαδρίτη, διέταξε την εκτέλεση περισσότερων από 2.000 φυλακισμένων αξιωματικών του στρατού, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήσαν «πεμπτοφαλαγγίτες».
Η επίθεση των Φρανκιστών κατά της Μαδρίτης άρχισε στις 8 Νοεμβρίου.
1938. Στο Παρίσι, ένας Εβραίο,ς ο Herschel Grynszpan, διαμαρτυρόμενος για την απέλαση των Πολωνό-Εβραίων από τη Γερμανία, πυροβόλησε πέντε φορες στην κοιλιά τον τρίτο γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι, Ernst vom Rath,
και προκάλεσε δύο ημέρες αργότερα , όταν ο von Rath υπέκυψε στα τραύματά του, τη «Νύχτα των Κρυστάλλων».
1940. Από τις 09:00 μέχρι τις 11:00 το πρωί η ιταλική αεροπορία βομβάρδιζε αδιάκοπα την περιοχή της Γκραμπάλας. Κατόπιν το ιταλικό πυροβολικό. Η απόπειρα επίθεσης αναχαιτίστηκε 16:30 από το ελληνικό πυροβολικό. Το ιταλικό Ιππικό, ανέβηκε στο ύψωμα Λεπροβούνι, απέναντι από το χωριό Ρεπετίστι, αλλά διασκορπίστηκε από το πυροβολικό μας. Το απόγευμα σημειώνονται νέες προσπάθειες των Ιταλών και νέες τους αποτυχίες. Στις 22:00, μια ιταλική επίλεκτη διλοχία , («FANTI DELLA MORTI»), κατέλαβε στη νότια πλευρά της Γκραμπάλας το ύψωμα 1060, που το ανακατέλαβαν μετά από αγώνα σώμα με σώμα και με τη χρήση χειροβομβίδων οι ελληνικές δυνάμεις .
Για την Πίνδο, στο Ημερολόγιο Πολέμου του Αργύρη Μπαλατσού αναφέρεται : «7 Νοεμβρίου 1940. Σήμερα σκοτώθηκαν δύο παιδιά του 33ου Συντάγματος και αυτό μάνιασε περισσότερο τους στρατιώτες. Φωνάζαν εμπρός για τη Ρώμη. Ο θάνατος αυτός αντί να μας δειλιάσει μας έδωσε περισσότερα φτερά για να κυνηγήσουμε τους Ιταλούς. Συνάντησα γυναίκες που κουβαλούσαν πυρομαχικά. Μία ήτο 88 ετών. Το βράδυ είδα μια γριούλα να κρατά δυο μικρά και η μητέρα τους ζύμωνε ψωμί για τον στρατό με το φως δυο κεριών. Τα χιόνια, ο πάγος, το τρομερό κρύο, δεν φαίνονταν να τις τρόμαζε. Όλες γεμάτες χαρά ήθελαν να προσφέρουν στο στρατό ό,τι δεν μπορούσαν τα μεταγωγικά».
Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τον Βόλο και τη Λάρισα.
1941. Γερμανικά αεροσκάφη βύθισαν κοντά στη Γιάλτα το νοσοκομειακό πλοίο «Αρμενία» με 5-7.000 επιβαίνοντες. Στην Κόκκινη Πλατεία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας, η «ιστορική» παρέλαση της Νίκης.
1943. Οι Γερμανοί έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του Καρπενησίου, και εκτέλεσαν όσους δύστυχους άμαχους δεν ακλούθησαν τους Ελασίτες στο Βουνό.
1944. Εκτελέστηκε στο Τόκιο με απαγχονισμό ο κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης, Ριχάρδος Ζόργκε μαζί με τον συνεργάτη του Ozaki Hozumi και άλλα 25 μέλη του δικτύου του.
Ο Ζόργκε το Μάιο του 1941, είχε αναφέρει στη Μόσχα ότι η εισβολή στη Σοβιετική Ένωση θα άρχιζε στις 20 Ιουνίου, ενώ τον Αύγουστο του 1941, ανεφερε ότι η Ιαπωνία είχε σχέδια να επιτεθεί σε στόχους στο Νότιο Ειρηνικό, όχι στη Σοβιετική Ένωση, και έτσι ο Στάλιν διέταξε τη μεταφορά του στρατού από τα σύνορα της Μαντζουρίας στη Μόσχα.
Ο Ζόργκε συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου του 1941, μαζί με τα 34 μέλη του δακτυλίου του. Την ίδια ημέρα ο βουλαγαροπαρτιζάνικος Απελευθερωτικός Στρατός των «μακεντόντσι» μπήκε στην Αχρίδα, αφού έφυγαν οι Γερμανοί και συνέλαβε και τον δήμαρχο Ηλία Κοτάρεφ που είχε διασώσει του βουλγάρους στρατιώτες. όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αχρίδα πριν 25 ημέρες,στις 13 Οκτωβρίου.
1946. Η πρώτη «δράση Εργασίας» της Κομουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας. Περίπου 70.000 νέοι από όλη τη χώρα και 2.000 από το εξωτερικό για 190 ημέρες έφτιαξαν τη σιδηροδρομική γραμμή Μπράτσκο-Μπανόβιτσι ,μήκουςς 90 χιλιομέτρων.
1956. Οι δύο υπερδυνάμεις οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ επέβαλαν την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που υποχρέωνε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματα τους από την Αίγυπτο. Ο ΟΗΕ δημιούργησε μια δύναμη έκτακτης ανάγκης (UNEF) για την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Αντονι Ηντεν ενημέρωσε τον Γκι Μολλέ ότι η Βρετανία διακόπτει τις επιχειρήσεις στην Αίγυπτο. Ο Γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, που βρισκόταν σε συνάντηση με τον Μολλέ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών
1961. Πρώτη πυρηνική δοκιμή της Γαλλίας
1972. ΗΠΑ προεδρικές εκλογές. Ο νικητής είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρίτσαρντ Νίξον.
1980. Στην Τουρκία, πέθανε από τα βασανιστήρια στις φυλακές Μαμάκ, ο αριστερός εκδότης Ιλχάμ Ερντόστ, που είχε συλληφθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου.
1982. Στην Τουρκία, το 91,3% είπε "ναι" για το Σύνταγμα του Εβρέν
1987. Τυνησία. Η επανάσταση του Γιασεμιού .Ο 84χρονος Πρόεδρος Χαμπίμπ Μπουργκίμπα παρέδωσε την εξουσία στο διάδοχό του, Ζιν ελ Αμπεντίν Μπεν Αλί, ως τότε Πρωθυπουργό.
1990. Στη Μόσχα ο μηχανικός Αλέξανδρος Σμόνοφ πυροβόλησε Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
2000.Οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Γ. Μπους (47,9% και 30 πολιτείες) κέρδισε τον Αλ Γκορ, που πλειοψήφησε σε 20 πολιτείες αλλά έλαβε το 48,4% της λαϊκής ψήφου στην Φλώριδα, χάρις στα άκυρα, και με τους εκλέκτορες της έγινε πρόεδρος.
2007. Αρχισε στη Χάγη η δίκη του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.
2012. Σεισμός μεγέθους 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ στη Γουατεμάλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου