Οκτωβρίου 24, 2015

Αλβανία: Η πάταξη της παραοικονομίας δεν αποδίδει (ακόμα)

Το «οικονομικό Επιτελείο» του κ. Ράμα αποφάσισε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα προσφέρει αμοιβές στους πολίτες οι οποίοι «θα αναφέρουν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, περιπτώσεις φοροδιαφυγής».
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με τα ακριβή ποσά που οι πολίτες θα μπορούν να ζητήσουν για τις «πληροφορίες για φοροδιαφυγή». Επιπλέον συνεργεία ,«μεταμφιεσμένων», Εφοριακών υπαλλήλων θα εμφανίζονται ως πελάτες για το εντοπισμό των επιχειρήσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις ταμειακής μηχανής.
Το υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, ενέκρινε πίστωση περίπου 72.000 ευρώ, που θα δαπανηθούν για να πληρωθούν τα αγαθά που θα αγοράζουν οι εφοριακοί υπάλληλοι στα καταστήματα. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της γκρίζας οικονομίας», που κήρυξε ο Έντι Ράμα τον Σεπτέμβριο υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέγοντας ότι, «μέσα σε 300 ημέρες η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να τελειώσει η γκρίζα οικονομία και η φοροδιαφυγή».
Ωστόσο, παρά το πογκρόμ κατά των μικρών επιχειρήσεων , τα πρόστιμα, τις κατασχέσεις εμπορευμάτων, τις συλλήψεις και τα αυτόφωρα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα για τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν λιγότερα από το Σεπτέμβριο του 2014.

  Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους αλιείς, και το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία για την επιστροφή του 80% του ΦΠΑ στα καύσιμα των αλιέων. Προηγουμένως, η επιστροφή ήταν 10%. Από την αρχή του έτους, ο τομέας της αλιείας έχει επίσης επωφεληθεί άλλων φορολογικών πλεονεκτημάτων μέσω τροποποιήσεων στο φορολογικό πακέτο.
Το Υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της ΕΕ, έχουν ετοιμάσει τη στρατηγική «Ψάρεμα στην Αλβανία», η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του τομέα όχι μόνο της θαλάσσιας αλιείας, στην ακτογραμμή των 410 χιλιομέτρων, αλλά και στα ποτάμια και τις λιμνες. Ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Παναρίτι επισπεύτηκε τους αλιείς στη σκάλα στο Δυρράχιο και τους διαβεβαίωσε για τη στήριξη της κυβέρνησης στα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου