Ο Πρόεδρος της BJRM Γκιόργκε Ιβάνοφ που επισκέφθηκε χθες το διαμετακομιστικό κέντρο προσφύγων στη Γευγελή, για να «ενημερωθεί για την προσφυγική κρίση», προειδοποίησε τα πολιτικά κόμματα ότι «η υπομονή του κοινού εξαντλείται», ένω τόνισε ότι, «τα πολιτικά κόμματα, πρέπει εφαρμόσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν το καλοκαίρι, και να τηρήσουν τις προθεσμίες».
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ ζήτησε από όλους να ενεργήσουν υπεύθυνα.
Το σκηνικό της αντιπαράθεσης πάντως δεν άλλαξε. Η SDSM κατηγορεί από τα δικά της «μέσα» το VMRO-DPMNE ότι δεν εφαρμόζει το νόμο για την ειδική εισαγγελέα, ενώ το VMRO λέει ότι η SDSM διαρκώς προβάλει προσκόμματα , επειδή φοβούνται ότι θα υποστούν άλλη μια βαριά ήττα στις πρόωρες εκλογές του Απρίλιου.
Στις Βρυξέλλες η Επιτροπή έκανε ένα βήμα πίσω σε σχέση με το τελεσίγραφο του Βέλγου διαπραγματευτή και η εκπρόσωπος του Κομισάριου Χαν Μάγια Κουτσίγιανιτς, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της πΓΔΜ που υπέγραψαν τις συμφωνίες Ιούνιου / Ιούλιου να συνεχίσουν επειγόντως τις συνομιλίες σχετικά με την εφαρμογή τους, προκειμένου να καλύψουν τον χαμένο χρόνο».
Όσον αφορά τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του μεσολαβητή στις ομάδες εργασίας κ, βαν Χλαουτ, είπε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η Πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και ο διαμεσολαβητής, υποστηρίζουν τα μέρη για να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Η Κουτσίγιανιτς, αναφερόμενη στις επικρίσεις «κύκλων του VMRO», για τον ρόλο των πρέσβεων και του διαμεσολαβητή, είπε ακόμα ότι, «η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την προσπάθεια ορισμένων να αποσπάσουν την προσοχή από την ουσία των ζητημάτων με επιθέσεις εναντίον όσων προσπαθούν να βοηθήσουν».
«Ανησυχία», για την αποτυχία των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ να εφαρμόσουν τις προηγούμενες συμφωνίες τους για την επίλυση της πολιτικής κρίσης εξέφρασε και το «εθνικό Κέντρο», η Βουλγαρία, ακολουθόντας σε γενικές γραμμές το πνεύμα της δήλωσης της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.
«Η θέση της πΓΔΜ ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, απαιτεί μια σαφή πολιτική βούληση από την πλευρά του καθενός, χωρίς εξαίρεση, για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 2 Ιουνίου και στις 15 Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό τα (Μακέντοντσι) πολιτικά κόμματα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την άνευ όρων επιστροφή στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία δεν έχει καμία εναλλακτική λύση εν όψει της ένταξης της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών Δαβίδ Μίτοφ.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που στοχεύουν στη διατήρηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή της πορεία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου», κατέληξε ο Δαβίδ Μίτοφ στη δήλωση του.
Στα Σκόπια οι «αναλυτές» των εφημερίδων και των καναλιών προσπαθούν αν ερμηνεύσουν
την «Ασυνήθιστη σιωπή» που επικράτησε σε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση της κ. Βικτώρια Νούλαντ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, «όπου συζήτησαν για τη διαφωνία του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Όπως σημείωσε η «Βέτσερ», «σε προηγούμενες παρόμοιες συναντήσεις υπήρχαν ρεπορτάζ για το τι συζητήθηκε και για το ποιές ήταν οι θέσεις της Αθήνας, ενώ τώρα , μετά την επίσκεψη της Νούλαντ, όλα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την επίσκεψη της Αμερικανίδας, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες και αναλύσεις», και η εφημερίδα υπογράμμισε:
«Η επίσκεψη της Νούλαντ συνδεόταν με τη προετοιμασία για την επίσκεψη του Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα, σε μια περίοδο που η αμερικανική διπλωματία έχει απορρίψει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Σκοπίων ως FYROM σε συνέδριο που στην Ουάσιγκτον, όπου τα Σκόπια συμμετείχαν ως “Μακεδονία”», κατέληξε η «ανάλυση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου