Την εντυπωσιακή προσέγγιση με τη Συρία, 11 χρόνια μετά την παρ' ολίγον πολεμική αναμέτρηση, λόγω του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του ΡΚΚ, επισημαίνουν διπλωμάτες στην Άγκυρα.
Η «προσέγγιση» επισφραγίστηκε από την κατάργηση του καθεστώτος των προξενικών θεωρήσεων, ενώ ήδη συζητείται η δημιουργία και νέας συνοριακής διόδου. «Κοινή μοίρα, κοινή ιστορία, κοινό μέλλον», είναι το σύνθημα με το οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, περιέγραψε τη νέα κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στις τελετές υπογραφής της νέας συμφωνίας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών συνόδευε περίπου το μισό υπουργικό συμβούλιο : οι υπουργοί Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτζί και Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκνταγ, ο υπουργός Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου.
Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνεργασία των δύο χωρών σε έρευνες πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αταλάι επεσήμανε ότι συνεχίζεται η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποίησαν στο Χαλέπι την πρώτη σύνοδο του «Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας». Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν για την κατασκευή «φράγματος φιλίας» στον ποταμό Άσι (Ορόντης), ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των υδάτων, που κυριάρχησε επί χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Συζητήθηκε επίσης η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Χαλεπίου και Άντεπ, η κατασκευή ναυπηγικής μονάδας, η ενίσχυση των μεταφορών με «φεριμποτ» μεταξύ Λατάκιας (Λαοδίκεια) και Μερσίνας, η ενίσχυση των πανεπιστημιακών ανταλλαγών, καθώς και η αμοιβαία εκπαίδευση των διπλωματών των δύο χωρών.
Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 200 μέλη και συνοδευόμενη από 70 δημοσιογράφους, έγινε δεκτή στο Χαλέπι με ειδική τελετή.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου