Ρώσοι και Σαουδάραβες αρνούνται αξιωματούχοι ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλές μεταξύ αραβικών χωρών του Κόλπου, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Γαλλίας για αντικατάσταση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τους πελάτες τους, διαψεύδοντας σημερινό σχετικό δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «The Independent».
Στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας κ. Μουχάμαντ αλ Τζάσερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι «απολύτως ανακριβές» τόσο το δημοσίευμα όσο και το ότι η Σαουδική Αραβία συμμετέχει σε τέτοιες συνομιλίες.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σεργκέι Πανκίν είπε ότι «δεν κουβεντιάζουμε, καθόλου, αυτό το θέμα».
«Δεν βλέπω κανένα λόγο για αλλαγή του νομίσματος στο εμπόριο πετρελαίου», δήλωσε στο Ρόιτερ ο υπουργός Οικονομικών της Αλγερίας κ. Καρίμ Ντζουντί και επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε σύνοδο του ΔΝΤ και όλων των ειδών τα θέματα εγείρονται και συζητούνται εδώ».
Στελέχη της βιομηχανίας διύλισης στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, είπαν ότι δεν προσεγγίστηκαν από καμιά πετρελαιοπαραγωγό χώρα σχετικά με αλλαγή των όρων των διακανονισμών για αγορές αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση αφορά τη μετακίνηση, σε διάστημα εννιά χρόνων, του εμπορίου πετρελαίου σε ένα «καλάθι» νομισμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει το ιαπωνικό γεν, το κινεζικό γουάν, το ευρώ, τον χρυσό και ένα ενιαίο νόμισμα που σχεδιάζεται για τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις οποίες περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Το δημοσίευμα υπογράφει ο ανταποκριτής της στη Μέση Ανατολή κ. Ρόμπερτ Φισκ, που επικαλείται πηγές στις αραβικές χώρες του Κόλπου και κινεζικές τραπεζικές πηγές στο Χονγκ Κονγκ, τις οποίες δεν κατονομάζει.
«Έχουν ήδη υπάρξει μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας για να εργαστούν σε ένα σχέδιο το οποίο θα σημαίνει ότι το πετρέλαιο δεν θα τιμολογείται πλέον σε δολάρια», γράφει ο κ. Φισκ και προσθέτει ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και η Γαλλία.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος, το ευρώ ενισχύθηκε έως και στα 1,4749 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, από 1,4662 δολάρια προηγουμένως, για να υποχωρήσει εκ νέου στα 1,4701 δολάρια μετά τη διάψευση του από τους Ρώσους και Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Λόγω της εξασθένησης και μεταβλητότητας της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος, που έχει υπονομευθεί από το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, η Ρωσία είχε εγείρει, δημόσια στο παρελθόν, την ιδέα να μεταθέσει εκτός δολαρίου το εμπόριο του πετρελαίου της
. Η Κίνα, η χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον πλανήτη, έχει πει ότι το δολάριο θα χάσει, μακροπρόθεσμα, το ρόλο του ως το κυρίαρχο, παγκοσμίως, αποθεματικό νόμισμα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση κρίσεων
Μιλώντας στην ολομέλεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Στρος-Καν ανέφερε ότι η εντολή του ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο τη διεύρυνσή της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει μεγαλύτερες εξουσίες για να προβλέπει και να χειρίζεται τυχόν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου