Παρά τις υπεραισιόδοξες εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν, η παγκόσμια κρίση όχι μόνο δεν «προσπέρασε την Τουρκία», αλλά την ανέδειξε και μεταξύ των μεγαλύτερων θυμάτων της διεθνούς ύφεσης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ με πρωτοφανή ρυθμό 13,8%, ενώ για το τρέχον έτος, το ΔΝΤ εκτιμά συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5,1%.
Το βάρος της εξόδου από την κρίση πέφτει στους ώμους του υπουργού Οικονομικών, Αλή Μπαμπακάν, και του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωνε υπεράνω πάσης αρωγής από το ΔΝΤ. Αντίθετη άποψη έχει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τάσσεται υπέρ του δανεισμού από το ΔΝΤ, τον οποίο θεωρεί απαραίτητο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, στα «σκαριά» βρίσκεται 18μηνη διευκόλυνση ύψους 13 δισ. δολαρίων, παρότι πολλοί εκτιμούν ότι η Τουρκία χρειάζεται τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Το κύριο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι η απροθυμία του Τ. Ερντογάν να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η βελτίωση της είσπραξης φόρων μέσω της ενοποίησης των διαφορετικών υπηρεσιών σε ένα φορέα. Το ΔΝΤ ζητά, επίσης, την υιοθέτηση οικονομικών κανονισμών για ανεξάρτητη παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και μείωση των κεφαλαίων που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και συχνά χρησιμοποιούνται για την εξαγορά ψήφων.
Παρά τα τελευταία απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ. Σε μια πρόσφατη πρόβλεψή της, η Merrill Lynch εκτιμά μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το διάστημα 2010-2019, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 5,5% σε περίπτωση ελεγχόμενου πληθωρισμού.
Πηγή: Economist
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου