Αμετάβλητο στο 1%, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιό της μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι θα το αφήσει σταθερό και το επόμενο έτος και ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα από την επόμενη εβδομάδα.
Πρόγραμμα αγοράς εξασφαλισμένων με υποθήκη και κρατικών ομολόγων ανακοίνωσε ο Τρισέ.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε ότι το δ.σ. της τράπεζας εξακολουθεί να θεωρεί «κατάλληλο» το σημερινό επίπεδο ναδίρ των επιτοκίων, αν και άφησε για μία ακόμη φορά ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω μειώσεις εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η ΕΚΤ θα αρχίσει το πρόγραμμα αγοράς εξασφαλισμένων με υποθήκη και κρατικών ομολόγων στις 6 Ιουλίου, ενώ δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για λήψη πρόσθετων μη συμβατικών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν αναμένει σημαντική ανάκαμψη πριν από τα μέσα του επόμενου έτους, αν και παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση άρχισε τελικά να μετριάζεται.
Απέκλεισε την προοπτική σοβαρού αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ αντίστοιχα υποβάθμισε την πιθανότητα ταχείας κλιμάκωσης του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Τέλος, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την έκβαση της τεράστιας επιχείρησης χρηματοδότησης που οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ διάρκειας ενός έτους για την ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.
Ωστόσο, η κορυφαία επιχειρηματική ένωση της Ευρώπης, η Business Europe, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι απέτυχε να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις που παλεύουν να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια, όπως επισημαίνεται σε αντίγραφο επιστολής που εστάλη στην κεντρική τράπεζα.
Στη συνεδρίαση του προηγούμενου μηνός, η ΕΚΤ εξέλαβε τη συρρίκνωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού στον εταιρικό τομέα ως σημάδι ότι ο τελευταίος χρειάζεται λιγότερο κεφάλαιο εκκίνησης λόγω της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε τα επιτόκιά της σε νέο ιστορικό ναδίρ, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25%, ενώ προσέφερε στις τράπεζες 13,2 δισ. δολάρια για να τονώσει το δανεισμό. Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αγόρασε εταιρικά ομόλογα αξίας 15,2 εκατ. στερλινών.
Η ευρωπαϊκή οικονομία πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με κινδύνους, με νέα έκθεση της Κομισιόν να προειδοποιεί ότι ο πιθανός ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα περιοριστεί από το 2,2% το 2007-2020 στο 1,5% το 2021-2030 και στο 1,3% το 2041-2060.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι τα οικονομικά των κυβερνήσεων θα δεχθούν πιέσεις για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα εκτιναχθεί στο 83,8% του ΑΕΠ το 2010 από το 66% το 2007 με Βέλγιο, Ελλάδα και Ιταλία να έχουν χρέος υψηλότερο του 100% του ΑΕΠ το 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου