Μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση με το επόμενο «πακέτο» του φθινοπώρου, ενώ θα κινούνται σε δύο άξονες που στόχο θα έχουν αφενός τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αφετέρου τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου.
Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, άνοιξε για πρώτη φορά τα «χαρτιά» του όσον αφορά στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, έχει επιλέξει να προχωρήσει σε «αλλαγές που στοχεύουν στην καρδιά των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας».
Αλλαγές, που όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου, σημαίνουν «σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Σημαίνουν αναμφισβήτητα και πολιτικό κόστος».
Προς την κατεύθυνση αυτή, το επόμενο «πακέτο» μέτρων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
* μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μεγάλης φοροδιαφυγής
* βελτιώσεις στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού
* ηλεκτρονική διασύνδεση των Εφοριών με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων
* διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας
* επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων
* αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων
* κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία
* διαρθρωτικές παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος
* απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών
* εγκατάσταση, εντός του 2009, διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία
* πληρωμή των αμοιβών στο Δημόσιο από μια και μόνο Αρχή
* κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους.
Η λύση στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας, απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος προϋποθέτει συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται.
Οσο για την εξασφάλιση της επιτυχίας δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Η δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί η συνέχεια επιλογών στις οποίες συμφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Τις θέσεις αυτές πρόβαλε με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Μιχαήλ Κορτέσης, τονίζοντας ιδιαίτερα τις ευθύνες του πολιτικού προσωπικού της χώρας για τη μη ανάληψη πρωτοβουλιών.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να αναβάλουμε, χωρίς καταστρεπτικές συνέπειες, την άμεση προώθηση των αλλαγών που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, αλλά διστάσαμε να εφαρμόσουμε στο παρελθόν.
Το πρόβλημα συνεπώς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πια οικονομικό. Είναι κοινωνικό ως προς την ουσία του και πολιτικό ως προς την εφαρμογή του. Το ζητούμενο δεν είναι τόσο τι πρέπει να γίνει αλλά κυρίως πως θα εφαρμοσθούν οι λύσεις που απαιτούνται».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΙΟΒΕ για την οικονομική πολιτική, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής κ. Γιάννης Στουρνάρας, πρότεινε τέσσερις δέσμες μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
* Τη σταδιακή μείωση των δημοσίων δαπανών.
* Τη σταδιακή αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω μέτρων φορολογικής διοίκησης, δημιουργίας κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ενοποίησης εισπρακτικών μηχανισμών, δειγματοληπτικών ελέγχων μεταξύ μονάδων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, υπαγωγής σχεδόν όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, χωρίς εξαιρέσεις και εξωλογιστικούς προσδιορισμούς εισοδήματος.
* Την εμπέδωση υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
* Διαρθρωτικές τομές με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των ποικίλων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου