Επίθεση κατά της πολιτικής των τραπεζών εξαπέλυσαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων όλης της χώρας στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων τονίζοντας ότι στη δύσκολη περίοδο που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία ,οι τράπεζες εξακολουθούν να υποβάλουν τη μικρομεσαία επιχείρηση σε πιστωτική ασφυξία.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης, ανέφερε ότι «δεδομένου του τεράστιου προβλήματος της ρευστότητας και της υποχρηματοδότησης της αγοράς, η έγκριση 10.000 επιδοτούμενων δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και μάλιστα με ελεγχόμενη σε σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων σκοπιμότητα ως προς τις πραγματικές ανάγκες χορήγησής τους αποκαλύπτει τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης να αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς, να σχεδιάσει τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής τους και τελικά να υλοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στις αρχές Φεβρουαρίου στην έκθεση «Χρυσός - Ασήμι» προκύπτει ότι το 43,4% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπει σημαντική πτώση του τζίρου για το σύνολο του 2009 σε σχέση με το 2008 και ένα 37,2% σκέφτεται μείωση του προσωπικού που απασχολεί.
Από το 65% δηλώθηκε πτώση του τζίρου το τελευταίο τρίμηνο - συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εκπτώσεων και των εορτών - από 10-35% σε σχέση με πέρυσι ενώ τα δύο τρίτα των επιχειρηματιών θεωρούν ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη επηρεάσει την επιχείρησή τους.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μείωση του τζίρου (79,1%), το πρόβλημα ρευστότητας (62%) και τα προβλήματα ανάπτυξης της επιχείρησης (41,9%).
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης, κάλεσε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβουν ώστε οι τράπεζες που δεν επιδεικνύουν κοινωνικό πρόσωπο να αλλάξουν στάση αλλιώς «θα πάρουμε στα χέρια μας το χρηματοπιστωτικό σύστημα», όπως είπε, χωρίς να θέλει να διευκρινίσει ποιες δράσεις σχεδιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος.
Ο κ. Ραβάνης σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός μείωσης των μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με αποτέλεσμα μέσα σε μια τριετία το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων να είναι αρνητικό κατά περίπου 1000 επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου