Δεκεμβρίου 04, 2024

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη της Βουλγαρίας θα είναι 2,3% φέτος και 2,8% το επόμενο έτος


Στη έκθεση οικονομικών προοπτικών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένει ότι το ΑΕΠ της Βουλγαρίας θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2024 και κατά 2,8% το 2025, προτού επιβραδυνθεί στο 2,6% το 2026.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζεται από τους υψηλότερους μισθούς και τις κρατικές μεταβιβάσεις στα νοικοκυριά, με τον οργανισμό να αναμένει ότι η πραγματική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του ενεργειακού σοκ.

Οι επενδύσεις  είναι σχετικά αδύναμες, αλλά θα αυξηθούν με την επανέναρξη των κονδυλίων της ΕΕ, επισημαίνει επίσης ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι. Αναμένει επίσης ότι οι εξαγωγές θα ανακάμψουν λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία επιβραδύνεται, αλλά η πίεση στους μισθούς παραμένει υψηλή. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός  θα επιβραδυνθεί από 9,5% το 2023 σε 2,4% φέτος, πριν επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,7% το 2025 και στη συνέχεια θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2026.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι η συνέχιση της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μας θα έθετε σε κίνδυνο τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Η δυναμική των επιτοκίων θα συνεχίσει να ακολουθεί εκείνη της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με το νομισματικό συμβούλιο και τη μελλοντική συμμετοχή στο ενιαίο νομισματικό μπλοκ, κάτι που αναμένεται, βάσει των υποθέσεων, να συμβεί το 2026 ενόψει των προχωρημένων τεχνικών προετοιμασιών, αναφέρει επίσης η φθινοπωρινή έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι οι αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα και οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες έχουν διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η δημοσιονομική πολιτική είναι επεκτατική με αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα, στους κατώτατους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, αντισταθμίζοντας τα υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος που προκύπτουν από την ανάκαμψη της κατανάλωσης και τους υψηλότερους μισθούς.

Η μέτρια δημοσιονομική εξυγίανση δικαιολογείται για τη μείωση της πίεσης στη ζήτηση και τη διατήρηση συνετών δημόσιων οικονομικών. Η μεταρρύθμιση του ισχύοντος μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των κατώτατων μισθών και συντάξεων για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εργασιακών και κρατικών δαπανών θα στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών πριν από την υιοθέτηση του ευρώ και θα αμβλύνει τις δημοσιονομικές πιέσεις, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθίσταται όλο και πιο επείγουσα για την αποδέσμευση κονδυλίων της ΕΕ και την επανέναρξη επενδυτικών έργων, γεγονός που θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις, σημειώνει επίσης ο οργανισμός. Η αναβίωση των επενδυτικών σχεδίων θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών που σχετίζονται με την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, γεγονός που θα αυξήσει σε κάποιο βαθμό το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας από 4,3% το 2023 σε 4,2% φέτος, σε 4,1% το 2025 και 4,0% το 2026.

Οι προληπτικές μεταναστευτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των συμπατριωτών μας στη Βουλγαρία, της ανανέωσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και των βελτιωμένων επενδύσεων σε δεξιότητες, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου