Νοεμβρίου 10, 2024

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βουλγαρία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το τέταρτο τρίμηνο, προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα


site.bta
Годишната инфлация у нас ще продължи да се забавя през четвъртото тримесечие, прогнозират от БНБ

Σόφια . Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βουλγαρία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί συγκρατημένα το πρώτο τρίμηνο του 2025, όπως προβλέπει η BNB στην τριμηνιαία οικονομική επισκόπηση του τρέχοντος έτους, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας. 

Η προβλεπόμενη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και η έντονη καταναλωτική ζήτηση αναμένεται, βάσει των προβολών, να συνεχίσουν να συμβάλλουν σε αυτή τη δυναμική, ασκώντας πίεση στις τιμές, ιδίως στις ομάδες υπηρεσιών και τροφίμων.
Τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται από τον ΕνΔΤΚ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), επιβραδύνθηκε στο 1,5%, κυρίως λόγω του σχηματισμού αποτελέσματος βάσης, κυρίως στις ομάδες υπηρεσιών και τροφίμων, καθώς και της πτώσης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και ορισμένων βιομηχανικών αγαθών, σημειώνει η ανάλυση. 
Όσον αφορά το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, η επίμονα έντονη ιδιωτική κατανάλωση και ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξακολούθησαν να αποτελούν παράγοντες με φιλοπληθωριστικές επιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών, η πιο σημαντική θετική συμβολή στην αύξηση των τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση σημειώθηκε από τις υπηρεσίες και τα τρόφιμα, ακολουθούμενα από αγαθά και υπηρεσίες με διοικητικά καθορισμένες τιμές και την ομάδα των προϊόντων καπνού, αναφέρει η ανάλυση. 

Η έκδοση BNB παρουσιάζει πληροφορίες και ανάλυση της δυναμικής των ροών στο ισοζύγιο πληρωμών, στα νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη, στη σχέση τους με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και στην επίδρασή τους στη σταθερότητα των τιμών.
 Οι διαδικασίες και οι τάσεις στη διεθνή συγκυρία υπόκεινται επίσης σε ανάλυση, καθώς η βουλγαρική οικονομία βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή τους. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη στη Βουλγαρία βραχυπρόθεσμα (μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025) που περιγράφονται στο έγγραφο βασίζονται στις μακροοικονομικές προβλέψεις της BNB που καταρτίστηκαν στις 26 Ιουνίου 2024. 
Το έγγραφο αναφέρει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με την ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας να επιταχύνεται στο 2,3%.
 Όσον αφορά τα στοιχεία των δαπανών τελικής χρήσης, η κύρια θετική συμβολή στην ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ήταν η μεταβολή των αποθεμάτων και της εγχώριας ζήτησης, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών ήταν αρνητική. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που συνέβαλε θετικά κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και της γεωργίας. 
Τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών ανέφεραν αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7% σε ετήσια βάση, η οποία οφειλόταν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα συνέχισε να αυξάνεται και να ασκεί πίεση στις αυξήσεις των μισθών σε πραγματικούς όρους, ανέφερε η ανάλυση. 
Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας που κατασκευάστηκε από την BNB σηματοδοτεί ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου τριμήνου τόσο σε αλυσιδωτή όσο και σε ετήσια βάση, υπενθυμίζει η ανάλυση. Στο τέλος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του 2025, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται, βάσει των προβολών, να συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό σε αλυσιδωτή και ετήσια βάση, υποστηριζόμενο κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις υποθέσεις για βελτίωση των προοπτικών εξωτερικής ζήτησης για βουλγαρικά αγαθά και υπηρεσίες. Η δημοσίευση σημειώνει ότι κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η ετήσια αύξηση των καταθέσεων του μη κυβερνητικού τομέα παρέμεινε υψηλή, ανερχόμενη σε 9,1% στα τέλη Αυγούστου. Η κύρια συμβολή σε αυτό συνεχίστηκε από τις καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επιταχύνθηκε στο 9,5%, λόγω της εταιρικής υπερανάληψης. Η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά ακολούθησε επίσης επιταχυνόμενη τάση, κυρίως λόγω των στεγαστικών δανείων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 25,5%. Η αύξηση των εισοδημάτων από εργασία, η διατήρηση πολύ χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, καθώς και η υψηλή ρευστότητα, η σταθερή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους ήταν οι κύριοι παράγοντες για την ανοδική δυναμική των στεγαστικών δανείων, εξηγεί η BNB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου