Νοεμβρίου 10, 2024

Η 10η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 10η Νοεμβρίου είναι η 315η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 51 ημέρες ως το τέλος του έτους.

1160. Ο ναύαρχος του Βασιλείου της Σικελίας Μαϊάν του Μπάρι δολοφονήθηκε στο Παλέρμο από το  Ματέο Μπονέλο.

1202.Δ΄ Σταυροφορία: 10.000 Φράγκοι και Γερμανοί Σταυροφόροι και 10.000 μισθοφόροι της Βενετίας, που μεταφέρθηκαν από έναν στόλο 210 πλοίων, άρχισαν την πολιορκία της Ζάρας ,(σημερινή Ζαντάρ στην Κροατία), που ανήκε στην Ουγγαρία. Οι Σταυροφόροι εισέβαλαν στην πόλη στις 18 Νοεμβρίου και κατάσφαξαν τους υπερασπιστές και τους κατοίκους.


1444
. Η ατυχής μάχη της Βάρνας. Ένα Σταυροφορικό σώμα 24,000 ανδρών από Πολωνούς, Ούγγρους, Βλάχους, Κροάτες, και Βοημούς, στο οποίο μετείχαν και 1000 μισθοφόροι του Πάπα αντιμετώπισε μια διπλάσια τουρκική δύναμη , (60.000, εκ των οποίων 15.000 Γενίτσαροι), που διοικούσε ο σουλτάνος Μουράτ Β΄, και υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Επικεφαλής της Σταυροφορίας ήσαν ο Βλάντισλαβ Γ' της Πολωνίας, ο Ιωάννης Ουνιάδης γνωστός και ως Ουλάζλο Α' της Ουγγαρίας, και ο Μιρτσέα Β της Βλαχίας. Ο βασιλιάς των Πολωνών Βλάντισλαβ σκοτώθηκε στη μάχη. Από τους Χριστιανούς σκοτώθηκαν 20 000 έναντι απωλειών 15 000 των Τούρκων. Στη συμμαχία των Χριστιανών αρνήθηκε να ενταχθεί ο Σέρβος δεσπότης Γεώργιος Μπράνκοβιτς, ενώ ο στόλος των Γενουατών μετέφερε γρήγορα τα τουρκικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία στην Ρωμυλία. Ακολούθησε το 1448 η δεύτερη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου και η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.


1508.  Στη Βλαχία με πρωτοβουλία του Ράντου του Μέγα ολοκληρώθηκε η εκτύπωση  της Θείας  Λειτουργίας στα Σλαβονικά από τον μοναχό Μακάριο.

1567. Η μάχη του Σαιν Ντενί στα βόρεια του Παρισιού, μεταξύ καθολικών και Ουγενότων. Στη μάχη του Αγίου Διονυσίου, βασιλικός στρατός υπό τον Καθολικό Δούκα του Κοντέ, και τον Δούκα του Νεβέρ, βγήκε από το πολιορκημένο Παρίσι που υπέφερε από έλλειψη τροφίμων και αντιμετώπισε νικηφόρα μια ανώτερη αριθμητικά δύναμη 30.000 προτεσταντών.


1630. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου εκδηλώθηκε ένα αποτυχημένο ανακτορικό πραξικόπημα κατά του Ρισελιέ, αλλά ο 29χρονος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ 'υποστήριξε τον Ρισελιέ, και έστειλε τη βασίλισσα Μητέρα, Μαρία των Μεδίκων στην εξορία.

1674. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ουέστμινστερ, η Ολλανδία παραχώρησε την Νέα Υόρκη , (Νέα Ολλανδία), στην Αγγλία.


1688. Ολοκληρώθηκε η εκτύπωση  της Βίβλου  έχει τελειώσει την εκτύπωση στη ρουμανική γλώσσα, που έγινε με πρωτοβουλία του Σερμπάν Καντακουζηνού.

1795.  Κατά τον Πόλεμο του Πρώτου Συνασπισμού, ο γάλλος στρατηγός Φρανσουά  Σεβερίν Μαρσώ-Ντεγκραβιέ της Στρατιάς του Ρήνου και του Μοζέλλα, έδωσε, επικεφαλής 15000 ανδρών  δυο μάχες. Μία στο  Κρούτσνακ, οκτώ μίλια νότια του Ρήνου , το οποίο κατέλαβαν προκαλώντας 800  θύματα στους Αυστριακούς και μία στο Πφερντεσχάϊμ όπου έσπευσε σε βοήθεια του διοικητή της Στρατιάς , Ζαν- Σαρλ Πισεγκρύ.  

1796‎‎. Πέθανε η Γερμανίδα Καταρίνα Β'  της Ρωσίας. Η Μεγάλη‎ Αικατερίνη.

1799. Μετά από το πραξικόπημα της18ης Μπρυμαίρ,το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων, και περίπου πενήντα μεταξύ των βουλευτών του Συμβουλίου των Πεντακοσίων, ψήφισαν την διάλυση του Διευθυντηρίου και την θεσμοθέτηση μιας προσωρινής Υπατείας, την οποία αποτελούσαν ο Βοναπάρτης, ο Αββάς Εμμανουέλ Ζοζέφ Σιεγές και Ροζέρ-Ντυκό. Πρώτος Ύπατος ηταν ο Βοναπάρτης. Με το Σύνταγμα του Έτους Η΄ η εκτελεστική εξουσία δόθηκε στην Υπατεία, την οποία αποτελούσαν οι Καμπασερές, Λεμπράν και Βοναπάρτης.

1808. Η Μάχη του Μπούργκος, διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ισπανία, και έληξε με την ήττα των ισπανικών δυνάμεων, και οι Γάλλοι κατέλαβαν την πόλη.

1813. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Χερσονήσου έγινε η μάχη του ποταμού Νιβέλ . 80.000 Βρετανοί, Πορτογάλοι και Ισπανοί στρατιώτες του στρατάρχη Ουέλινγκτον νίκησαν τους 60000 του Στρατάρχη Σουλτ και τα βρετανικά στρατεύματα μπήκαν στο γαλλικό έδαφος. Οι Γάλλοι είχαν 4.251 νεκρούς.

1825. Η μάχη στο Βαρθολομιό της Ηλεία . Σκοτώθηκαν 500 Τουρκοαιγύπτιοι καί 200 Έλληνες, μεταξύ των οποίων ήταν ο καπετάν Τζεκούρας από τό Βρανά και ο Πανάγος Βέρας από το Βαρθολομιό. Τα γυναικόπαιδα πού ήταν στο κάστρο στο Χλεμούτσι γλύτωσαν, αφού ο Ιμπραήμ προχώρησε προς τα Λεχαινά και από εκεί προς την Πάτρα, χωρίς να τα πειράξει.

1826. O Έλλην λαγουμιτζής Μαλερόπουλος, εξουδετέρωσε το Λαγούμι που είχαν σκάψει κάτω από την Ακόπολη οι Τούρκοι του Κιουταχή και στο οποίο υπήρχαν 2.800 οκάδες μπαρούτι . 

1836. Στο Όλντενμπουργκ έγινε ο γάμος του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας με την Δούκισσα Αμαλία - Μαρία - Φρειδερίκη. Το βασιλικό ζεύγος έφθασε στην Αθήνα στις 2/14 Φεβρουαρίου 1837.

1848.Το τέλος της επανάσταση στο Βερολίνο. Πέθανε ο μεγάλος σφαγέας του Ελληνισμού ο Ιμπραήμ, σε ηλικία 59 ετών, λόγω της φυματίωσης από την οποία υπέφερε.

1859. Υπογράφηκε η συνθήκη της Ζυρίχης με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ του συνασπισμού Γαλλάις-Σαρδηνίας με την Αυστρία. Η Αυστρία παραιτήθηκε από τη Λομβαρδία, αλλά διατήρησε το Τιρόλο.

1862. Η Αγγλία δεν αποδέχθηκε το αίτημα των Αγγλοδουλων των Αθηνών να δοθεί το ελληνικό Στέμμα στον δευτερότοκου γιο της Βασίλισσας Βικτορίας , το Αλφρέδο , επειδή κωλυόταν από τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν για το Ελληνικό ζήτημα. 

1901. Ο Γεώργιος Θεοτόκης που διέταξε το στρατό να επιτεθεί στους διαδηλωτές   κατά τα «Ευαγγελιακά» υπέβαλε την παραίτηση του στον Γεώργιο.

1913. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο των ελληνικών  εφημερίδων στην Κωνσταντινούπολη.

1914. Η πρώτη μάχη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Λάνγκεμαρκ της Φλάνδρας με ιδιαίτερα βαριές απώλειες του 22ου βαυαρικού Συντάγματος πεζικού που τα συγκροτούσαν ανεκπαίδευτοι νέοι εθελοντές. 

1917. 28η, Οκτωβρίου /10 Νοεμβρίου, μετά από μια σύντομη μάχη με το σύνταγμα τυφεκιοφόρων που αποτελούσε την φρουρά των ανακτόρων του Τσάρσκογιε Σελό οι Κοζάκοι του Στρατηγού Κρασνόφ, κατέλαβαν το χωριό και το ανάκτορο Τσάρσκογιε Σελό, πλησιάζοντας στα 20 χλμ από την Αγία Πετρούπολη. 
Ο στρατηγός Κρασνόφ διέταξε να τυπωθεί η εφημερίδα «Ντέλο Νάροντα», (Υπόθεση του Λαού) στην οποία ανακοίνωνε την προέλασή του προς την Αγία Πετρούπολη και ζητούσε την πλήρη υπακοή στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Το συμβούλιο των Κομισάριων ανέστειλε την ελευθερία του Τύπου και ενέκρινε το διάταγμα «Περί της πολιτοφυλακής των εργατών».

1918. Ο Κάιζερ πέρασε στην ολλανδική εξορία. Ο καγκελάριος Μαξιμιλιανός της Βάδης, έσπευσε να αποχωρήσει από την καγκελαρία , χρίζοντας σαν διάδοχό του τον Φρίντριχ Έμπερτ. Το Συμβούλιο των εργαζομένων και των στρατιωτών στο Βερολίνο διόρισε τη νέα κυβέρνηση του SPD και του USPD . Ο στρατηγός Βίλχελμ Γκρίνερ ως εκπρόσωπος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης συμφώνησε από το τηλέφωνο με τον Έμπερτ και εξασφάλισε την υποστήριξη της κυβέρνησης εναντίον αριστερών επαναστατών.

1922 . Ο Γούναρης απολογήθηκε με γραπτό υπόμνημα. Μετά την εκκένωση της Πόλης και της Ανατολικης Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό , οι Τούρκοι κατέλαβαν της Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί).


1924
. Ταραχές και συγκρούσεις στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών και Χωροφυλακής . Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώθηκαν μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.


1927.Παγκόσμιο Συνέδριο των Φίλων της ΕΣΣΔ στη Μόσχα.

1928. Στη Ρουμανία το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα σχημάτισε   νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Λούλιου Μάνιου.

1938 .Εθνικό πένθος στην Τουρκία. Ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, , έκλεισε τα μάτια του στις 9 και 05 στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσέ σε ηλικία 57 ετών. Έπασχε από κίρρωση του ήπατος. Τον διαδέχθηκε ο Ισμέτ Ινονού .

1940. Στον τομέα της Πίνδου οι επιχειρήσεις εναντίον των Iταλών τελείωσαν με περιφανή νίκη των ελληνικών όπλων. Ότι απέμεινε από την μεραρχία αλπινιστών «Τζούλια» αποσύρθηκε προς την Κόνιτσα όπου τους περίμενε η μεραρχία «Μπάρι», η οποία αρχικά προοριζόταν για την κατάκτηση της Κέρκυρας. Παράλληλα η 8η Μεραρχία πέρασε από την άμυνα στην επίθεση με στόχο 
η εκκαθάριση της Ηπείρου από τους Ιταλούς ως τις 15 Νοεμβρίου.
Ισχυρός  Σεισμός στη Ρουμανία, με το επίκεντρο στη Βρατσέα. Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμήθηκε σε 1000 νεκρούς και 4000 τραυματίες, οι περισσότεροι στη Μολδαβία.

1942. Ο ναύαρχος Ζαν Φρανσουά Νταρλάν, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης του Βισύ, διέταξε τις γαλλικές δυνάμεις στη Βόρεια Αφρική να σταματήσουν την αντίσταση στις αγγλο-αμερικανικές δυνάμεις. Κατόπιν αυτού
τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Γαλλία του Βισύ. Ο ναύαρχος Νταρλάν, δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1942 στο Αλγέρι.

1944. Σχηματίστηκε η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Αλβανίας του Ενβέρ Χότζα.

1946. Έγιναν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Μωρίς Τορέζ, πήρε το 28,26%, ήρθε πρώτο και εξέλεξε 182 βουλευτές. Δεύτεροι ήσαν οι Ρεπουμπλικάνοι με 25,96% και 173 έδρες και τρίτοι οι σοσιαλιστές του Γκυ Μολλέ με 102 έδρες.

1954. Ο Γεώργιος Γρίβας έφτασε με το ιστιοφόρο «ΣΕΙΡΗΝ» στην Κύπρο και  αποβιβάστηκε στην  ακτή της Χλώρακας  όπου  τον ανέμενε ομάδα αγωνιστών.

1959. Ύψωση της ελληνικής σημαίας στον ναύσταθμο Λογκ Μπίτς, στο αμερικανικό αντιτορπιλικό τύπου «Φλέτσερ» DD-582, που  ναυπηγήθηκε το 1942 και παραχωρήθηκε από τις Η.Π.Α στο ελληνικό ναυτικό. Το πλοίο μετονομάστηκε σε «Ασπίς ΙΙ».


1961.Σε τετραετή φυλάκιση και χρηματική καταβολή 70.000 δραχμών καταδικάστηκε ερήμην ο Μαξ Μέρτεν για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του Τάκου Μακρή . Την ίδια ημέρα, το Στάλινγκραντ μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ.


1970
. Εκτοξεύτηκε από τους σοβιετικούς το ΛΟΥΝΟΧΟΝΤ 1 το πρώτο σεληνιακό αυτοκίνητο.

1971.Στην Καμπότζη, οι δυνάμεις των Κόκκινων Χμερ επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο,της Πνομ Πενχ  σκοτώνοντας 44 ανθρώπους, και καταστρέφοντας 9 αεροσκάφη.

1975.
 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που εξίσωνε το Σιωνισμό με το ρατσισμό. Το ψήφισμα καταργήθηκε το Δεκέμβριο του 1991.
Οι υπουργοί  Εξωτερικών της Κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας Μίλος Μίνιτς και της Ιταλίας Μαριάνο Ρουμόρ , υπέγραψαν την οριστική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών στην Τεργέστη  και όλων των  άλλων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.  

1982. Πέθανε ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ σε ηλικία 75 ετών και τον διαδέχθηκε ο Γιούρι Αντρόποφ.

1989. Στη Βουλγαρία απομακρύνθηκε από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τόντορ Ζίβκοβ και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας ανέλαβε ο Πέταρ Μλαντένοφ.


1991. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα του Σερβικού λαού, στο οποίο πήραν μέρος 1350000 Σέρβοι και το 98% ψήφισε υπέρ της παραμονής  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη Γιουγκοσλαβία.
Στο Βούκοβαρ, ο Γιουγκοσλαβικός Λαικός Στρατός , (JNA), ξεκίνησε την τελική επίθεση  για την  απελευθέρωση της πόλης από τους Κροάτες παραστρατιωτικούς.Στη δυτική Σλαβονία, οι Κροάτες  παραστρατιωτικοί  δύναμη, κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης του σερβικού πληθυσμού, σκότωσαν δεκάδες Σέρβους στα χωριά Βούτσγιακ, Τσεσκάβατσκι , Τζεμίνοβατς και Σάτζενβιτς.
Οι τίγρεις του ¨Αρκαν,  κατέλαβαν το χωριό Μπογκντάνοβτσι , στα δυτικά του Βούκοβαρ. 

2000. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έγινε μέλος  του ΟΑΣΕ.

2001. Στο Βελιγράδι, μέλη της ταξιαρχίας  ειδικών επιχειρήσεων, οι γνωστοί ως  «κόκκινοι Μπερέδες» ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους , και ζήτησαν την απόλυση του Υπουργού της Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς.

2007. Στο Σαντιάγο της Χιλής, στη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ισπανίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατηγόρησε τον  Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ότι είναι φασίστας και τσακώθηκε με τον  Θαπατέρο και τον Χουάν Κάρλος.


2008. Περισσότερο από πέντε μήνες μετά την προσγείωση στον Άρη, του «Φοίνικα», η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι η αποστολή του Φοίνιξ τερματίστηκε αφού χάθηκε η επικοινωνία μαζί του.Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τέθηκε
 ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από δηλώσεις του κατά , Κώστα Καραμανλή. 

2013. Απορρίφθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά. Επί συνόλου 294 παρόντων,  ψήφισαν, 124 υπέρ της  πρότασης, 153 κατά, 17 δήλωσαν παρών. 

2015. Έπεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία, αφού τα  κόμματα της Αριστεράς συνασπίστηκαν στο Κοινοβούλιο εναντίον του πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων» του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσους Κοέλιου.

2019.Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από την προεδρία εν μέσω πιέσεων των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, και ανακοινώσε τη διεξαγωγή νέων γενικών εκλογών. Η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Τζανίν Άνιες έγινε γυπηρεσιακή πρόεδρος της Βολιβίας. Στις Ισπανικές εκλογές το Κόμμα « Φωνή του Λαού» κέρδισε 28 έδρες και έγινε η τρίτη δύναμη της Βουλής. Στην Ρουμανία ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών.

2020. Στη Μόσχα υπογράφηκε η  ‎συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ‎‎ από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν‎‎ Ιλχάμ Αλίεφ, τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσδπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν .Εναρξη διαδηλώσεων στην Αρμενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου