Οκτωβρίου 21, 2024

Επί Τροχάδην


ΜΟΣΧΑ.Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, σχολιάζοντας την πιθανή είσοδο της Σερβίας στις χώρες BRICS, δήλωσε ότι η ΕΕ ππιέζει τις σερβικές αρχές. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο Πεσκόφ, η Ρωσία έχει κατανόηση για τους Σέρβους φίλους της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δένει πραγματικά τα χέρια της Σερβίας και καθορίζει συνεχώς τη διαδικασία συνεργασίας. Υπάρχουν πάντα ορισμένες προϋποθέσεις. Οι BRICS δεν επιβάλλουν όρους σε κανέναν. Είναι μια μορφή αλληλεπίδρασης που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ετοιμότητα να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες και τα συμφέροντα των άλλων», σημείωσε ο Πεσκόφ στην ενημέρωση. Όσον αφορά την είσοδο της Σερβίας στις χώρες BRICS, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η πίεση που αντιμετωπίζουν οι φίλοι της Σερβίας πρέπει να γίνει κατανοητή, αλλά ότι η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι θα ληφθεί απόφαση που θα ταιριάζει στα συμφέροντα του λαού της Σερβίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον οποίο «δεν είχε μιλήσει για σχεδόν δυόμισι χρόνια». Ο Πούτιν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την 80η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου,  «Είχαμε μια καλή ανοιχτή, μακρά και ουσιαστική συζήτηση» είπε και πρόσθεσε: «Ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα σημαντικά διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών».Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι ο Πούτιν του επανέλαβε δύο φορές στη συνομιλία: «Αυτό που είναι καλό για τη Σερβία είναι καλό για τη Ρωσία, αυτό που είναι καλό για τους Σέρβους είναι καλό για τους Ρώσους», και είπε επίσης ότι ο Πούτιν τον προσκάλεσε «να παρευρεθεί στην Μόσχα στην 80ή επέτειο της νίκης επί του ναζισμού στις 9 Μαΐου του 2025 ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας»


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.
Η σημαντική συνάντηση που είχε ο πρόγραμμα του στις 20 Οκτωβρίου ο Βούτσιτς ήταν με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέίμς Ο’Μπράϊεν  και την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την Ευρώπη Αντζλίνα Άϊνχορστ. Στην  συνάντηση, όπως ενημέρωσε οτυς δημοσιογράφους το Γραφείο του  «εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι». Ο Βουτσιτς χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση «με επίκεντρο την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς». «Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τον ρόλο της Σερβίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ευρώπη», ανέφερε στη δήλωση που μοίρασε το γραφείο του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να επιστρέφουν στους κρατικούς θεσμούς, τους οποίους εγκατέλειψαν πριν από δύο χρόνια, κατόπιν αιτήματος της Σερβικής Λίστας.Συγκεκριμένα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μέσω δημόσιου διαγωνισμού έχει προσλάβει εκτελεστικά στελέχη των Δημοτικών Εκλογικών Επιτροπών στις έδρες που κενώθηκαν από τις παραιτήσεις ανέφερε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή σε γραπτή  της δήλωση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ένας από τους πρώην ηγέτες του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην Δήμαρχος του Λίπλιαν Σούκρι Μπούτζα, ανακοίνωσε ότι έλαβε κλήση του Ειδικού Δικαστηρίου, και μετέβη στη Χάγη,  παρά τη θέλησή του και ότι ήταν υποχρεωμένος να εμφανιστεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου.Ο Σούκρι Μπούτζα δεν διευκρίνισε με ποια ιδιότητα κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Νάϊντεν Τόντοροφ  θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα υπογράψει μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χαϊρουλάχ Τσέκου συμφωνία για συμπαραγωγή στον τομέα της κινηματογραφίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Βουλγαρίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάϊ που επέστρεψε από την  Νέα Υόρκη δήλωσε ότι είχε «σημαντικές συναντήσεις» με την αλβανοαμερικανική κοινότητα, την οποία κάλεσε να συνεργαστούν για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ.

ΤΙΡΑΝΑ.  Ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιουργκίς Τσιρμπούα συνελήφθη στο Δυρράχιο με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας μόλις λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του, κατόπιν υποδείξεως .Η Ειδική Εισαγγελία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος τον κατηγορεί για «εκλογική νοθεία, υποστήριξη δραστών ποινικού αδικήματος και διακίνηση κρατικών μυστικών». Ο Εντι ο χασισέμπορος, εξέφρασε χθες την πεποίθηση, ότι ο χασισοβολόνας  της Ευρώπης  θα γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ αυτή τη δεκαετία, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί προτεραιότητα και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

ΣΚΟΠΙΑ. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ για τα τηλε-δελτία της Κυριακής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση  ότι «είναι συνώνυμη με τον κομματισμό». «Όσο βρίσκονταν στην εξουσία, διόρισαν κομματικά και ανίκανα στελέχη σε θέσεις-κλειδιά στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και στην Υπηρεσία Πληροφοριών» τόνισε το VMRO-DPMNE, προσθέτοντας ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση  κομματικοποίησε πλήρως την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και την Υπηρεσία Πληροφοριών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της .Ο νέος διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας , Μπόγιαν Χριστόφσκι , σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «Τέλμα» επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ακόμη πιστοποιητικό ασφαλείας «ΑΑΑ»το οποίο αναμένει να εκδοθεί , αλλά έχει έγκυρο πιστοποιητικό Ασφαλείας με βαθμό χαμηλότερο. Ο διορισμός του Χριστόφσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας προκάλεσε  δημόσια θύελλα λόγω κυρίως της κομματικής του Ιδιότητας. «Αποχώρησα από το VMRO-DPMNE εγκαίρως, ο νόμος δεν παραβιάστηκε με το διορισμό μου», είπε ο νέος διευθυντής στην Τ/Ο «Τέλμα»  χθες το βράδυ.

ΣΚΟΠΙΑ Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Σεβερνοματσεντόνιγια, πάλι για τα τηλε-δελτία της Κυριακής ανακοίνωσε  ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων από ιδιοκτήτες εταιρειών σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανωθούν, καθώς και αυξημένη πίεση από διευθυντές στους εργαζόμενους μέσω θεσμών, με στόχο το κλείσιμο συνδικαλιστικών οργανώσεων . «Εάν η πίεση συνεχιστεί, θα γίνουν διαμαρτυρίες στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών που το κάνουν» ανέφερε η συνομοσπονδία και ζήτησε από τα άλλα συνδικάτα να την υποστηρίξουν. Ο κατώτατος μισθός στη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να θεωρείται λογιστική βάση, όχι μισθός διαβίωσης, σύμφωνα με την Ένωση Συνδικάτων της Βόρειας Μακεδονίας. Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι κερδίζουν μεταξύ του κατώτατου και του μέσου μισθού και ο SSM απαιτεί αύξηση των μισθών.  Το «άλλο Συνδικάτο»  η  «Ένωση Συνδικάτων» της Σεβερνοματσεντόνιγια ανακοίνωσε ότι «Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι η βάση κάτω από την οποία δεν θα πρέπει να πέσει κανένας μισθός στη χώρα και να μην θεωρείται κατώτατο επίπεδο  διαβίωσης.Σύμφωνα με το Συνδικάτο αυτούς,ο μισθός πρέπει να λαμβάνεται μόνο από άτομο με δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χωρίς εργασιακή εμπειρία. Σύμφωνα με την Ένωση Συνδικάτων που  απαιτεί «αύξηση των μισθών» «πάνω από 300.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό μεταξύ του κατώτατου και του μέσου ».

ΣΚΟΠΙΑ. Η «κόκκινη νεολαία» της «Λέβιτσα»  συμμετείχε στο Μνημόσυνο προς τιμήν των Μακεδόνων στρατιωτών από το Τάγμα του Βαρδάρη, που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Κωνσταντινούπολης. «Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Μακεδονικό Σύλλογο «Κώτσο Ράτσιν» από το Βελιγράδι, στο πλαίσιο του εορτασμού σημαντικών ιστορικών γεγονότων για τον μακεδονικό λαό. Το μνημόσυνο έγινε για τους  1.295 μακεδόνες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των στρατευμάτων της Αυστροουγγαρίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους γενναίους μαχητές, έδωσαν τη ζωή τους στο μέτωπο, πολεμώντας ως μέρος του σερβικού στρατού. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική υπενθύμιση των μεγάλων θυσιών των Μακεδόνων, όχι μόνο στον αγώνα για τη δική τους απελευθέρωση, αλλά και στον κοινό αγώνα των αδελφών γιουγκοσλαβικών λαών ενάντια στις μεγάλες αυτοκρατορίες του 19ου αιώνα. και 20. Δεν πρέπει να ξεχαστεί», ανέφερε το κόμμα.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο (αλβανός) Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για την Οικονομική Πολιτική και Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Νικ Τζελοδάϊ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου σε στην Ουάσιγκτον, θα υπογράψει σήμερα ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής .Το μνημόνιο θα υπογραφεί εξ ονόματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, Χοσέ Φερνάντες. Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τζελοσάϊ  περιλαμβάνει επίσης τον υπουργό Ενέργειας Σάσα Μούγιοβιτς, τον υπουργό Ναυτιλιακών Υποθέσεων Φλιο Ραντούλοβιτς , τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Μάρας Ντουκάϊ και τον υπουργό Ορυχείων, Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Αντμίρ Σαχμάνοβιτς. « Η 21ης Οκτωβρίου 2024 θα σηματοδοτεί  για πάντα τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μαυροβουνίου στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, των έργων, του τουρισμού, της τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και θα επιβεβαιώσει την ειλικρινή εταιρική σχέση και συμμαχία μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Τζελοσάϊ. 19. 10. 2024.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Διοικητική Επιτροπή Προσφυγών ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς, που εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, με την οποία τερμάτισε την ενεργό υπηρεσία στον στρατό του Μαυροβουνίου του ταξίαρχου Ζόραν Λαζάρεβιτς.Με την κατάργηση της απόφασης του υπουργού , παραμένει σε ισχύ η προηγούμενη, η οποία εκδόθηκε πέρυσι από τον τότε υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας, Φίλιπ Άτζιτς  με την οποία ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου , που είχε φθάσει το όριο ηλικίας, παρέτεινε την ενεργό υπηρεσία έως τις 8 Ιουνίου 2025. Αυτή είναι η μόνη απόφαση «επί της ουσίας» που έλαβε η  Διοικητική Επιτροπή Προσφυγών τα τελευταία 2 χρόνια.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στον δρόμο για την Ευρώπη από σήμερα Απαγορεύτηκε η χρήσης πλαστικής σακούλας μίας χρήσης .Κυρώσεις για μη συμμόρφωση με αυτή τη νομική διάταξη προβλέπονται για φυσικά πρόσωπα από 500 έως 2.000 ευρώ και από 1.000 έως 40.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

ΚΑΖΑΝ.Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ξεκίνησε πολυήμερη επίσκεψη στο Καζάν, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραστεί στη 16η Σύνοδο Κορυφής των «BRICS», Χθες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Σέρπσκα και Ταταρστάν.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Η διαδικασία που διεξάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβλινης  εναντίον του Προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ αποσκοπεί στην εξάλειψή του από την πολιτική σκηνή προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της περιουσίας της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και των Φυσικών της  πόρων , δήλωσε ο (Κροάτης)δικηγόρος και μέλος της ομάδας υπεράσπισης του Μίλοραντ Ντόντικ, Άντο Νόμπιλο.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο σοσιαλδημοκράτης Μαρσέλ (Τσιολάκου) παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του  και μοίρασε (στοχευμένα) λεφτά. Πολλά λεφτά. 155 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε ,  αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η προστασία των νέων και των Ρουμάνων της Διασποράς και  διασφάλιση της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει σε ένα μήνα στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 8 Δεκεμβρίου. Η ψηφοφορία στη Βάρνα συγκέντρωσε 11% συμμετοχή, και στο Omurtag γιορτάζουν μια «νέα αρχή»

ΣΟΦΙΑ. Την Κυριακή διεξήχθησαν έκτακτες δημοτικές εκλογές σε 14 οικισμούς και την Βάρνα, Στην Βάρνα καταγράφηκε μια άνευ προηγουμένου χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων (11%). Στο (μουσουλμανικό) Δήμο του Ομουρντάγκ όπου αναμετρήθηκαν οι φράξιες Ντογκάν και Πέεφσκι του ΚΔΕ η συμμετοχή ήταν 38% και κέρδισαν οι άνθρωποι του Πέεφσκι .Στα χωριά, το ΓΚΕΡΜΠ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους  :

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου