Σεπτεμβρίου 09, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Τζελάλ Σβέκλια ανακοίνωσε ότι οι συνοριακές διαβάσεις Μέρνταρε και Μπρίνιακ στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν  ανοίξει .Το Κοσσυφοπέδιο έκλεισε τα δύο σημεία ελέγχου αφού διαδηλωτές στο σερβικό έδαφος απέκλεισαν την Παρασκευή τους δρόμους και δεν επέτρεπαν τη διέλευση σε ταξιδιώτες με έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έκλεισαν τα σερβικά  ιδρύματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σβέκλια ανακοίνωσε ότι η απόφαση να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις ελήφθη αφού η κυβέρνηση ενημερώθηκε  ότι οι αποκλεισμοί στο έδαφος της Σερβίας είχαν αρθεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών της Περιφέρειας Κοσσυφοπεδίου-Μίτροβιτσα,  Ράσα Ρόγιεβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι έχουν δώσει στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για την εξομάλυνση της κατάστασης, διαφορετικά θα ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία της Πρίστινα συνεχίζει τον αποκλεισμό των σερβικών ιδρυμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου  εδώ και δέκα ημέρες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην μπορούν να πάνε στους χώρους εργασίας τους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία.«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το πώς θα ρέει το νερό, στο ποτάμι της πολιτικής, το 2026», είπε και τόνισε ότι  κάνει τη δουλειά της «με τις καλύτερες προθέσεις, προς το συμφέρον του λαού του Κοσσυφοπεδίου».Ερωτηθείσα αν θα συνεχίσει να είναι στην πολιτική μετά το τέλος της θητείας της, η Οσμάνι είπε: «Δεν θα με ξεφορτωθεί τόσο εύκολα».

Σχετικά με τη σχέση της με τον Άλμιν Κούρτι επεσήμανε ότι συνεργάζονται ως δύο θεσμικά όργανα, ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά τον ίδιο στόχο.«Εργαζόμαστε μαζί ως θεσμικά όργανα, έχουμε συνταγματικό καθήκον να συνεργαστούμε. Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη του ίδιου στόχου, Ενα κυρίαρχο Κοσσυφοπέδιο ενσωματωμένο στις ευρωατλαντικές δομές», δήλωσε η Οσμάνι..

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Στις 5 Σεπτεμβρίου δηλώθηκε στην αστυνομία η εξαφάνισή του 58χρονου  Σέρβου Βούλε Άσανιν που ζούσε μόνος του στο χωριό Γκόρνι Ντραγκόλιεβατς του δήμου Ίστοκ,

ΣΚΟΠΙΑ. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  εόρτασε χθες την 33η επέτειο της ανεξαρτησίας της. Καμία υποχώρηση στη μάχη για αλλαγή: Ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι στο μήνυμα του χαρακτήρισε ως «βασικούς εθνικούς στόχους» «την υπέρβαση της εκτεταμένης απογοήτευσης από τις αποτυχίες του παρελθόντος και την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς» και τόνισε: «Καμία υποχώρηση στη μάχη για αλλαγή», σημείωσε και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, διεξήχθη το δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας, μετά την οποία η χώρα ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.Το δημοψήφισμα το είχαν μποϊκοτάρει οι Αλβανοί στην πΓΔΜ, που ζητούσαν  καθεστώς αυτονομίας .Του δημοψηφίσματος προηγήθηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία εγκρίθηκε από το πρώτο πολυκομματικό κοινοβούλιο της Σεβερνοματσεντόνιγια  στις 25 Ιανουαρίου 1991. Τυπικά, η βούληση του λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος επικυρώθηκε με την Απόφαση Αποδοχής των Αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου 1991 από το Κοινοβούλιο της Σεβερνοματσεντόνιγια. Η ανεξαρτησία της Σεβερνοματσεντόνιγια  αναγνωρίστηκε  πρώτα από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, και ακολούθησε  η Τουρκία. Τρίτη  ήταν η Σλοβενία, τέταρτη η Κροατία, Πέμπτη η Ρωσία του Γέλτσιν , και 6η η Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το επόμενο σημαντικό βήμα  ήταν η υιοθέτηση του  νέου Συντάγματος στις 17 Νοεμβρίου 1991. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  απέκτησε δικό της νόμισμα το «Ντέναρ»  στις 26 Απριλίου 1992 . Η διεθνής νομική προσωπικότητα του κράτους επιβεβαιώθηκε οριστικά στις 8 Απριλίου 1993, όταν η Η διεθνής νομική προσωπικότητα του κράτους επιβεβαιώθηκε οριστικά στις 8 Απριλίου 1993, όταν η Σεβερνοματσεντόνιγια έγινε δεκτή δια βοής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως το 181ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών ως «Μπουγιουρουμού» ή «ΦΥΡΟΜ». Μετά τη σύγκρουση του 2001 με τον ΟΥΤΣΕΚΑ υπογράφηκε  η Συμφωνίας της Αχρίδας με τους Σκιπ,  (Aλβανούς).

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα μίλησε στο Συνέδριο του Κόμματος και κάλεσε τα μέλη να προετοιμάζονται για τέταρτη θητεία και είπε ότι θα κερδίσουν ξανά τις εκλογές και ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να χάνει. Ο πρωθυπουργός της Σκιπερίας  και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος προέβλεψε ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει λιγότερες έδρες από ό,τι το 1997. Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ο Ράμα είπε ότι η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, εφιστώντας την προσοχή στις αυξήσεις των μισθών.«Σκεφτήκαμε να κάνουμε την οικονομική ανάπτυξη πιο περιεκτική κάθε χρόνο. Αυτή παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση προς την Αλβανία μέχρι το 2030. Η επίτευξη αυτής της πρόκλησης δεν απαιτεί μόνο περαιτέρω οικονομική ενδυνάμωση. Αυτή η πρόκληση πηγαίνει αναγκαστικά στους συνταξιούχους, για τους οποίους έχουμε κάνει όσα περισσότερα μπορούσαμε και το μυαλό μας ποτέ δεν μας είπε ψέματα ότι έχουμε κάνει αρκετά», είπε. Ο Ράμα δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή για τη Χρηστή Διακυβέρνηση, το Κράτος Δικαίου και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα προχωρήσει μέχρι τέλους υπό την ηγεσία του  Φατμίρ Τζαφάϊτ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Βελιγράδι για να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση «στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι (Λιγοστοί) συμμετέχοντες στη φετινή «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στο Βελιγράδι επέμειναν (μαζί με τον αμερικανό Πρέσβη) στην υιοθέτηση νόμου για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, Φέτος η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με το σύνθημα «Η υπερηφάνεια είναι ο λαός», Οι συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν πανό που έγραφαν «Η ομοφοβία είναι τόσο βαρετή», «Δεν κάνουμε λάθος», «Η αγάπη κερδίζει». Δυτικοί πρεσβευτές, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και φιλελεύθεροι υπουργοί της σερβικής κυβέρνησης συμμετείχαν στην πορεία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Ύπατων Εκπροσώπων για την Ασφάλεια των χωρών της «BRICS Plus» στην Αγία Πετρούπολη που θα γίνει από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου,

ΠΕΚΙΝΟ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Γουάνγκ Σιαοχόνγκ. Ο Ντάτσιτς τόνισε  ότι η Σερβία υποστηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας» και ευχαρίστησε το Πεκίνο για τη συνεπή στάση του σχετικά με τη μη αναγνώριση του  Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη του συνολικού επιπέδου των διμερών σχέσεων και συνεργασίας, προσθέτοντας ότι είναι υψίστης σημασίας «οι σχέσεις να βασίζονται στην αρχή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ, το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ανέβαλε την ακρόαση που είχε προγραμματιστεί για την 11η  Σεπτεμβρίου, λόγω των πολιτικών υποχρεώσεων του Προέδρου της Σέρπσκα. Η επόμενες ακροάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 18 και 25 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του προέδρου της Σέρπσκα, Γκόραν Μπούμπιτς.

ΣΟΦΙΑ. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν βουλευτές προσκείμενοι στην κυρία Νίνοβα  θα αποφασίσει εάν η Κορνέλια Νίνοβα θα διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων από πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος . Οι Βουλευτές προσέβαλαν την απόφαση του Δημοτικού Δικαστηρίου της Σόφιας, με την οποία ο Ατανάς Ζαφείροφ  καταχωρήθηκε ως προσωρινός πρόεδρος αν και δεν εξελέγη από συνέδριο του κόμματος όπως προβλέπει το Καταστατικό. Στο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών παραμένει η απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής που απαγορεύει την συμμετοχή στους Συνασπισμούς Κομμάτων με την ίδια ονομασία. Η πλευρά Ντογκάν απευθύνει εκκλήσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα για μέτωπο κατά του Πέεφσκι. Σήμερα κατά την 80ή επέτειο του Κομμουνιστικού πραξικοπήματος της 9ης Σεπτεμβρίου 1944, όταν αξιωματικοί που πήγαν στο πλευρό του Πατριωτικού Μετώπου κατέλαβαν το Υπουργείο Πολέμου, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, το Τηλεφωνικό Μέγαρο, τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και άλλες βασικές τοποθεσίες στη Σόφια, οι αντικομουνιστές οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Περίπου τρία εκατομμύρια μαθητές αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στα Σχολεία  για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το σχολικό έτος 2024-2025 θα είναι το τελευταίο στο οποίο οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε τρεις βάρδιες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο (αντιπολιτευόμενος) Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα πραγματοποιήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι και θα αναφερθεί στο σύνολο των οικονομικών νόμων που εγκρίθηκαν από τη Βουλή τη Συνέλευση αυτή την εβδομάδα που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προγράμματος «Ευρώπη Τώρα  2». Το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» του Πρωθυπουργού Σπάϊτς  κάλεσε  τον  Μιλάτοβιτς «να αφήσει τη ματαιοδοξία στην άκρη» και να υπογράψει τους νόμους  το συντομότερο δυνατό, «ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η έναρξη εφαρμογής από την 1η Οκτωβρίου»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών για τον φετινό Ιούλιο η  μέση σύνταξη  είναι 515,55 ευρώ, κι ότι  η χαμηλότερη σύνταξη ύψους 450 ευρώ, σε σχέση με το 2020 αυξήθηκε κατά 206,1%. Από 147 σε 450 ευρώ.«Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη σύνταξη έχει αυξηθεί κατά 132,9% περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού για την περίοδο 2024/2020», τονίστηκε στην δήλωση ενώ υπογραμμίστηκε  ότι από την 1η Οκτωβρίου, θα αυξηθούν οι μισθοί για περίπου 300.000 υπαλλήλους στο Μαυροβούνιο. «Τη μεγαλύτερη αύξηση θα δουν  όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (450 ευρώ), ο οποίος θα αυξηθεί στα 600 ευρώ».

.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου