Σεπτεμβρίου 08, 2024

Οι συνοριακές διαβάσεις Μέρνταρε και Μπρίνιακ στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι ανοιχτές

 

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Dzhelal Svečlja ανακοίνωσε ότι τα δύο συνοριακά σημεία ελέγχου Merdare και Brnjak στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν ήδη ανοίξει, ανέφερε η σερβική έκδοση του En1. Το Κοσσυφοπέδιο έκλεισε τα δύο σημεία ελέγχου αφού διαδηλωτές στο σερβικό έδαφος την Παρασκευή απέκλεισαν εν μέρει δρόμους και επέστρεψαν ταξιδιώτες με έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έκλεισαν παράλληλα ιδρύματα που διαχειρίζεται το Βελιγράδι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πριν από λίγες ημέρες.
 Ο Svečlja ανακοίνωσε στο προφίλ του στο Facebook ότι η απόφαση να ανοίξουν αυτά τα δύο σημεία ελέγχου ελήφθη αφού έλαβε πληροφορίες ότι οι αποκλεισμοί στο έδαφος της Σερβίας είχαν αρθεί.
 "Αφού λάβαμε πληροφορίες ότι οι αποκλεισμοί που είχαν τοποθετηθεί χθες στο έδαφος της Σερβίας έχουν αρθεί και βλέποντας ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην κυκλοφορία, αποφασίσαμε να ανοίξουμε το Merdare και το Brnjak στην κυκλοφορία", έγραψε ο Svečlja στο Facebook. 
 Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών της Περιφέρειας Κοσσυφοπεδίου-Μιτρόβιτσα, Raša Rojević, επιβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχουν άλλοι αποκλεισμοί και ότι οι Σέρβοι έχουν δώσει στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για την εξομάλυνση της κατάστασης, διαφορετικά θα ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα. 
\ Περίπου 50.000 Σέρβοι ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και, όπως και η Σερβία, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου