Σεπτεμβρίου 06, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΟΡΕΙΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών της Περιφέρειας Κοσσυφοπεδίου-Μιτρόβιτσα, Ράσα Ρόγιεβιτς, ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα ξεκινήσει πολυήμερος αποκλεισμός των διοικητικών διαβάσεων προς το Κοσσυφοπέδιο και από τη Σερβία και από το Μαυροβούνιο . Ο Ρόγεβιτς ανέφερε πως ο αποκλεισμός θα οργανωθεί από τις τοπικές ενώσεις πολιτών από το Κοσσυφοπέδιο και πως τέσσερεις  από τις πέντε διοικητικές διαβάσεις  θα αποκλειστούν. Μόνο ασθενοφόρα θα επιτρέπεται να περάσουν, καθώς και όλα τα άλλα οχήματα και επιβάτες με σερβικά έγγραφα.  Η διοικητική διάβαση «Κοτσουλι» θα παραμείνει ανοιχτή. . «Εάν τα σερβικά έγγραφα δεν είναι έγκυρα στο Κοσσυφοπέδιο, τότε τα έγγραφα της λεγόμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να ισχύουν στην  Σερβία», δήλωσε ο Ρόγιεβιτς.  «Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. και θα διαρκέσει έως ότου οι αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και έως ότου οι σφετερισμένοι θεσμοί επιστραφούν στους Σέρβους. Απαιτούμε επίσης από την ΚΦΟΡ, σύμφωνα με την εντολή του ψηφίσματος 1244, να αναλάβει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ρόγεβιτς.

 ΆΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί  σήμερα το Κοσσυφοπέδιο, και θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι. Ο Φιντάν, χθες βρισκόταν στην Σεβερνοματσεντόνιγια, Ο Φιντάν θα συναντηθεί επίσης με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκαρβάλ Donika, κατόπιν πρόσκλησης της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υποστράτηγο Οζκάν Ουλουτάς, διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, και να επισκεφθεί το Πρίζρεν και τη Μαμούσα, όπου ζουν πολλοί Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ, θα επισκεφθεί σήμερα την Πρίστινα, ανακοίνωσε  ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο . Ο Λάιτσακ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος επίσκεψη στο Βελιγράδι. Ο Λάϊτσακ ανακοίνωσε  ότι θα ταξιδέψει στην Πρίστινα για να προετοιμάσει συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στις Βρυξέλλες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα Κανάλια στην Πρίστινα χθες έλεγαν  ότι ο Κούρτι είχε ήδη απορρίψει την πρόσκληση για διάλογο τον Ιούλιο και τώρα, το ερώτημα είναι πώς ο Λάϊτσακ μπορεί να πείσει τον Κούρτι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν, όπως δηλώνει, έχει προφανώς πάρει το δρόμο των μονομερών ενεργειών. «Ο Κούρτι  ενόψει των εκλογών δεν ενδιαφέρεται  για διάλογο, ούτε για το Βελιγράδι, ούτε για τον Λάιτσακ» έλεγαν τα κανάλια.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα του Κοσσυφοπεδίου απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του  Σ.Λ., μέλους της μειονοτικής εθνοτικής κοινότητας των Γκοράνι, ως ύποπτο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά αμάχων στον πόλεμο του 1998-99 στο Κοσσυφοπέδιο.Σύμφωνα με τη δήλωση της εισαγγελίας, ο κατηγορούμενος, ως αστυνομικός στο Πριζρεν  κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, είναι ύποπτος για τη διάπραξη δολοφονίας, βασανιστηρίων, και απάνθρωπης μεταχείρισης του άμαχου πληθυσμού αλβανικής εθνικότητας στη Σουβα Ρεκα και το Οράχοβατς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. «Η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δεν είχε και δεν έχει σχέδιο απόσχισης, αλλά σκοπεύει για να υπερασπιστεί την αυτονομία της», δήλωσε Ο Μίλοραντ Ντόντικ και τόνισε ότι ορισμένοι αποκαλούν σκόπιμα αυτήν την πολιτική  ως απόσχιση για να δημιουργήσουν σύγχυση.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο όρος απόσχιση  περιγράφει έναν  βίαιο διαχωρισμό εδαφών χωρίς τη βούληση των άλλων. Εγώ αγωνίζομαι για το εντελώς αντίθετο, Για  ειρηνικό διαχωρισμό με την  βούληση των άλλων.Τα μηνύματα από τη Σέρπσκα λένε ότι εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Ντέϊτον θα πρέπει να γίνει ένας ειρηνικός διαχωρισμός».

«Η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα πιστεύει, εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποδειχθεί αδύνατο να λειτουργήσει   το μόνο πράγμα που είναι δυνατό είναι ένας ειρηνικός διαχωρισμός και μια προσπάθεια να ζήσουμε ως καλοί γείτονες», είπε  και επανέλαβε ότι ο ειρηνικός διαχωρισμός είναι η καλύτερη επιλογή για όλους.

Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι τα πάντα στη Βοσνια Ερζεγοβίνη  είναι διχασμένα και ότι είναι αδύνατο, ανεξάρτητα από όλα τα μέσα ενημέρωσης και άλλες προσπάθειες , να γίνει κάτι ενοποιημένο και συγκεντρωτικό . «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί αυτή η ενότητα. Έτσι, το όριο της οντότητας που έχει τεθεί είναι το οριστικό όριο. Μόνο μία ημέρα θα ανακηρυχθεί επίσημα», δήλωσε ο Ντόντικ. Ερωτηθείς τι αναμένει από τον νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Αλεξάντερ Κασάνοφ, ο Ντόντικ απάντησε ότι εάν επικεντρωθεί στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , θα είναι αποδεκτός και εάν επιβάλει τη θέση του, θα πρέπει να το κάνει με τον εαυτό του.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ένας από τη Συμμορία των «Σκαλιάρι» του Μαυροβουνίου. ο Ονιέν Οράσανιν   συνελήφθη στη γειτονιά Ότοκ  του Σεράγεβο, με βάση ένταλμα της Ιντερπολ  . Ο Οράσανιν φυγοδικούσε εδώ και αρκετά χρόνια.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του καντονιού Ερζεγοβίνης-Νερέτβα, Τζαφέρ Αλίτς (SDA), δήλωσε στη ν Τ/Ο «Μπιρ» ότι οι Βόσνιοι είναι «οι σπιτονοικοκύρηδες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη»  και ότι «οι άλλοι δύο (συστατικοί) λαοί  είναι κακοί ενοικιαστές».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκρίνουν τις μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα και ότι το Βελιγράδι τα πήγε καλά εμμένοντας στο διάλογο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι το μέλλον αυτής της κατάστασης πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου, μέσω όσων κάνει ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αυτό το υποστηρίζουμε με συνέπεια. Και νομίζω ότι είμαστε επίσης αρκετά σαφείς ότι είμαστε δυσαρεστημένοι όταν κάποιος παρεκκλίνει από το διάλογο ή κάνει μονομερή βήματα», δήλωσε ο Χιλ στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας (RTS).

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα , δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Σοσιαλδημοκράτης Μαρσέλ Τσιόλακου και ο ηγέτης της «Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων» (AUR)  Τζορτζ Σιμιόν θα περάσουν  στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου , σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Η δημοσκόπηση , που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου προηγείται με 26% και ακολουθεί ο Σιμιόν με 19%, Οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου (πρώτος γύρος) και στις 8 Δεκεμβρίου (δεύτερος γύρος) και οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Δεκεμβρίου. Στην Τρίτη θέση και αυτή η δημοσκόπηση βρήκε με 14% τον τέως Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζεονάνα που θεωρείται ως πιθανός ανεξάρτητος υποψήφιος χωρίς όμως να το εχει δηλώσει ο ίδιος. Η υποψήφια της  «Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας» Ελένα Λασκόνι , είναι σχεδόν στο ίδιο ποσοστό. Στην πέμπτη θέση της δημοσκόπησης βρίσκεται ο ηγέτης του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος,  Νικολάε Τσιούκα, με 10% και η υποψήφια του «SOS Ρουμανία» με 9% βρίσκεται  στην 6η θέση, ενώ τελευταίο είναι ο άλλος ανεξάρτητος Κριστιάν Ντιακονέσκου με 7%.Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με 1005 ερωτηθέντες .

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος  Ρούμεν Ράντεφ θα συμμετάσχει σήμερα  στη Φιλιππούπολη στον επίσημο εορτασμό της 139ης επετείου της Ενοποίησης του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας, και θα εκφωνήσει  ομιλία.

ΣΟΦΙΑ. Η Κεντρική Εφορευτικής Επιτροπή έδωσε εντολή και στους δύο συνασπισμούς στους οποίους συμμετέχουν οι φράξιες Πέεφσκι και Ντογκάν του «ΚΔΕ» να αφαιρέσουν το ΚΔΕ από τη σύνθεσή τους, επειδή σύμφωνα με το νόμο ένα κόμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει σε δύο διαφορετικούς συνασπισμούς.Ο Πέεφσκι και ο Ντογκάν μελετούν την απόφαση. Ο Ντελιάν Πέεφσκι μετά τις αποκαλύψεις  που έκανε εναντίον του ο φυγόδικος τέως τραπεζίτης Τσβετάν Βασίλιεφ και την παρέμβαση του ασκούντιος  χρέη Γενικού Εισαγγελέα Μπόρισλαβ Σαράφοβ δήλωσε ότι «ο Τσβετάν Βασίλεφ είναι πράκτορας της Ρωσίας που κρύβεται στη Σερβία υπό την προστασία της Μόσχας. Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να κατακτήσει τη Βουλγαρία, αλλά θα το σταματήσω αυτό. Θα προσκομίσω αποδείξεις ότι δεν έχω οφειλές σε καμία τράπεζα. Δεν χρωστάω δεκάρα στις τράπεζες, αυτά είναι ψέματα», είπε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέγραψε συνασπισμό με 15 Αριστερές οντότητες. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με απόφασή της, αναγνώρισε  τον Ατανάς Ζαφείροφ ως εκπρόσωπο του συνασπισμού BSP για τη Βουλγαρία. Η απόφαση προσβλήθηκε από την πρώην πρόεδρο Κορνέλια Νίνοβα αλλά το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου,  Τιμτσο Μουτσουνσκι παρέλαβε χθες τα αντίγραφα των διαπιστευτηρίων του νεοδιορισθέντος Πρέσβη και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιχάλη Ρόκα, επισημαίνοντας ότι η διπλωματική αποστολή του κ. Ρόκα., ξεκινά « σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στο πλαίσιο αυτό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με ισχυρή αμοιβαία δέσμευση θα διασφαλίσουμε αποφασιστική πρόοδο στην πορεία προς την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού Στόχου».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι με συνέντευξη Τύπου κάλεσε του Δήμους να καταθέσουν αιτήσεις   για έργα υποδομής που θα χρηματοσοτηθούν με 250 εκ ευρώ από τον Προυπολογισμό  βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων και διαδικασιών των Υπουργείων Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Παιδείας και Επιστημών, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημογραφίας  που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Νικο Τζελοσάϊ ανακοίνωσε ότι από σήμερα Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ξεκινάει εύσημα η δράση του περιορισμού των περιθωρίων κέρδους για 1000 προϊόντα  ευρείας καταναλώσεως.

 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου