Σεπτεμβρίου 20, 2024

Επί Τροχάδην

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες,  συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όπου επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο πρωταρχικός στόχος της Πρίστινα και ότι «ήρθε η ώρα για την ΕΕ να κάνει συγκεκριμένα βήματα  και να λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου» και ζήτησε  την αναγνώριση του Ψευδοκράτους από τις πέντε χώρες που εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια Χριστιάν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι «επεσήμανε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι τα τελεσίγραφα δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτά και ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να βασίζεται σε επιτεύγματα και όχι σε διμερή ζητήματα». Ο Μίτσκοσκι δήλωσε στους (δικούς του) δημοσιογράφους ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και  της Σεβερνοματσεντόνιγια ήταν στο επίκεντρο  των συναντήσεων του  στις Βρυξέλλες, και είπε ότι «τα Σκόπια παραμένουν εποικοδομητικά και επικεντρωμένα στην εξεύρεση λύσεων, αλλά, όπως είπε, «χωρίς θυσίες όπως στο παρελθόν». «Eχουμε ταπεινωθεί πολλές φορές. Θα σας υπενθυμίσω στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών αλλάξαμε τη σημαία, αλλάξαμε τραπεζογραμμάτια, αλλάξαμε το Σύνταγμα αρκετές φορές, αλλάξαμε το όνομα. Το κάναμε για να δείξουμε ότι θέλουμε πραγματικά να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και όταν κάποιος μου λέει για τον  κανόνας της ομοφωνίας ή ο κανόνας της μίας ψήφου, αυτό το θεωρώ τελεσίγραφο. Αυτές δεν είναι οι ευρωπαϊκές αξίες που ερωτεύτηκε η γενιά μου. Είμαι πρόθυμος να μιλήσω σε οποιονδήποτε, όσο χρειάζεται, μέχρι να βρούμε το σωστό μονοπάτι, το οποίο αυτή τη φορά δεν θα είναι ταπεινωτικό. Αυτό επιδιώκω να μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τους θεσμούς και να εμπλουτίσουμε τις ικανότητές μας ως χώρα», είπε ο Μίτσκοσκι.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η έλλειψη  του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η συνεδρίαση της «Επιτροπής Προενταξιακών Μέσων», η πρώτη συνάντηση της οποίας είχε προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου και λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης από το Σεράγεβο, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

Το έγγραφο σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης που υπέβαλε η Βοσνία και Ερζεγοβίνη στις Βρυξέλλες ήταν ελλιπές έγγραφο και δεν απαντούσε σε όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχασε την προθεσμία για την έγκαιρη αποστολή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, κάτι που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων από το σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Χασισέμπορος που  βρισκόταν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη προσκεκλημένος της Ούρσουλας, ( φον ντερ Λάϊεν),  για το  γεύμα εργασίας με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ανήρτησε  μια φωτογραφία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας από κάτω:  «Μια νέα αρχή για την Ευρώπη του 2030 με την Αλβανία. Το 2030 στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων στο γεύμα..Ο Ράμα  συμμετείχε επίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Όλιβερ Πόπκε και ανακοίνωσε τη σύσταση της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ προσπάθησε χθες να διασώσει τα προσχήματα και είπε ότι το «Ναυάγιο της Τρίτης» δεν ήταν  «Ναυάγιο». «Αν και δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στην ημερήσια διάταξη της τριμερούς συνάντησης, συζητήσαμε πολιτικά και τεχνικά ζητήματα και περιγράψαμε σημαντικά βήματα που θα καθοδηγήσουν την επόμενη συζήτησή μας», δήλωσε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η επισκοπή Ράσκαw-Πριζρένης  της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι το μοναστήρι της  Μπάνισκα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα είναι κλειστό για τους επισκέπτες από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το μοναστήρι θα είναι κλειστό για τους επισκέπτες για λόγους ασφαλείας, καθώς και για λόγους διατήρησης της ειρήνης.

ΣΟΦΙΑ. Μετά από 5 ώρες συζήτησης, η Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να απολύσει τον προσωρινό πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Άντον Σλάβτσεφ. Η πρόταση για την απομάκρυνσή του υποβλήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή –Δημοκρατική Βουλγαρία»,  την «Αναγέννηση» (Vazrazhdane) και τους ανεξάρτητους βουλευτές από την τέως ομάδα του «Μεγαλείου». Από αυτούς προήλθαν και οι 95 ψήφοι υπέρ .Για να περάσει η πρόταση μομφής , ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστεί συνταγματική πλειοψηφία 160 ψήφων. Ο συμπρόεδρος των «Συνεχίζουμε την Αλλαγή –Δημοκρατική Βουλγαρία»,   Άσσεν Βασίλεφ δήλωσε ότι «Σήμερα φωτίστηκε ένας ακόμα Πυλώνας του Πέεφσκι το  «BSP - Νέα Αρχή». Το ΓΚΕΡΜΠ και το BSP άφησαν το ρόπαλο στα χέρια του Πέεφσκι» .

ΣΟΦΙΑ.Η πλειοψηφία των Βουλγάρων δήλωσε  εμπιστοσύνη , στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε δημοσκόπηση  της «Gallup International» που διεξήχθη μεταξύ 28 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου 2024 με δείγμα 802 ενηλίκων, Η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε  στο 59,5%, και στο ΝΑΤΟ στο 40,1%. Εμπιστοσύνη στη Ρωσία εξέφρασε το  29,8%, και στις ΗΠΑ το 27,2%.

ΣΟΦΙΑ. Οι εκπρόσωποι του ΓΚΕΡΜΠ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του «Υπάρχει Τέτιοιος Λαός»  απαίτησαν την παραίτηση του αντιπρόεδρου  της Σεβερνοματσεντόνιγια  Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοσκι λόγω των προσβλητικών λόγων του προς τη Βουλγαρία.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών της Σεβερνοματσεντόνιγια  Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοσκι δήλωσε  ότι εμμένει στις απόψεις του σχετικά με τη Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι «διεφθαρμένοι πολιτικοί στη Βουλγαρία θέλουν την παραίτησή του». Ο Νικόλοσκι αποκάλεσε τους Βούλγαρους «απολίτιστους» και «δυστυχισμένους». Σε προχθεσινή  τηλεοπτική  του συνέντευξη, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία. Ο Νικόλοσκι επανέλαβε ότι οι Μακεδόνες είναι ένα ξεχωριστό έθνος, ένας ξεχωριστός λαός και μιλούν τη δική τους μακεδονική γλώσσα, διαφορετική από όλες τις άλλες γλώσσες, έχουν τη δική τους ιστορία και τον δικό τους πολιτισμό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το «Σοσιαλιστικό Κίνημα¨του κ. Βούλιν συνέχισε τον διάλογο με τον Βρετανό πρεσβευτής στη Σερβία Εντουαρντ Φέργκουσον «που προσπαθεί  να εκφοβίσει  και να λογοκρίνει τα σερβικά μέσα ενημέρωσης»  τονίζοντας : ¨Αναμένουμε μια απάντηση ως προς το αν ο Φέργκιουσον είναι πρεσβευτής ή πράκτορας» .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρωθυπουργός της της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς Miloš Vučević, δήλωσε στη  Βράνισκα Μπάνια  ότι το κύριο καθήκον της κυβέρνησης της Σερβίας είναι να αυξήσει τη μέση σύνταξη έως το 2027 στα  650 ευρώ και τόνισε  ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά περίπου 11% μέχρι το τέλος του έτους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η συμφωνία ΗΠΑ-Σερβίας για στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η οποία υπεγράφη χθες στην Ουάσιγκτον, είναι η πρώτη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια Τζέφρι Πιάτ δήλωσε  ότι ήταν «ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και για την προώθηση της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των δύο χωρών».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ, Ένα αεροπλάνο της πολωνικής εταιρείας «LOT Polish Airlines» πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, επειδή ο κυβερνήτης ανέφερε ότι υπήρχε  πληροφορία για βόμβα στο αεροπλάνο. Βόμβα πάντως  δεν βρέθηκε,

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ανέγερση μνημείου για τον Μακαριστό   Μητροπολίτη Μαυροβουνίου  Αμφιλόχιο στΗ Μπεράνε , ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για την ασφάλεια, την άμυνα, την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εσωτερική πολιτική  Αλέκσα Μπέτσιτς . «Το Φόρουμ Σκιπιτάρ»  ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί του αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου επειδή η πρόταση για την ανέγερση μνημείου για τον Μητροπολίτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αμφιλόχιου Ράντοβιτς, είναι αντίθετη με τη συμφωνία που υπέγραψαν πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης . «Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος έσπειρε μίσος», ανέφεραν οι Αλβανοί.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του Μαυροβουνίου , (ΜΟΝΣΤΑΤ), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Μαυροβουνίου αυξήθηκε κατά 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ του Μαυροβουνίου αυξήθηκε κατά 6,3% πέρυσι. Από τις χώρες της περιοχής, η Σερβία σημείωσε αύξηση 4%, η Κροατία 3,3% και η Σεβερνοματσεντόνιγια 2,3%. Ντόντικ: Θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της Δημοκρατίας Σέρπσκα

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας  την απόφαση του «κολοβού»  Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόσνιας Ερζεγοβίνης  να καταργήσει τον εκλογικό νόμο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δήλωσε ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα έκρινε ότι αυτός ο νόμος είναι συνταγματικός» και επομένως ,«ο  νόμος  είναι συνταγματικός και  θα εφαρμοστεί». Ο Ντόντικ δήλωσε ότι το Δικαστήριο προβλέπεται μεν από το Σύνταγμα, αλλά ότι το έργο του παραβιάζει , τη Συμφωνία του Ντέιτον και τις διεθνείς αρχές του συνταγματικού δικαίου, και τόνισε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βόσνιας Ερζεγοβίνης  δεν είναι Ανεξάρτητο Δικαστήριο  αλλά Πολιτικό Όργανο που επιδιώκει να εφαρμόσει πολιτικές, και  όχι το Σύνταγμα. Σεβόμαστε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρεπούμπλικας   Σέρπσκα . το Σύνταγμα της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα , και το Σύνταγμα της Βόσνιας Ερζεγοβίνης . Στο Πολιτικό Όργανο του Σεράγεβο δεν υπάρχουν Σέρβοι Δικαστές αλλά υπάρχουν τρεις ξένοι που λαμβάνουν καλούς μισθούς και δεν έρχονται στο Σεράγεβο, αποφασίζοντας  εξ αποστάσεως και έχουν πλέον εφεύρει ένα νέο ποινικό αδίκημα της μη ανυπακοής στις αποφάσεις τους».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου γιορτάζουν τα γενέθλια  της πόλης. Έχουν περάσει 565 χρόνια από την πρώτη γραπτή μαρτυρία της ύπαρξής της.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η  Κρατική Επιτροπή Στρατηγικής και Πρόγνωσης  άλλαξε την εκτίμηση οικονομικής ανάπτυξης για το τρέχον έτος στο 2,8%, από το προηγούμενο 3,4%. Σύμφωνα με την Προβολή των Βασικών Μακροοικονομικών Δεικτών, εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2025 και κατά 3,7% για το 2026, Ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους προβλέπεται στο 4,5%, πάνω από τον στόχο της εθνικής τράπεζας για 4%, Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 7,7% του ΑΕΠ φέτος, από 7% του ΑΕΠ πέρυσι. Το εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, στα 32,7 δισ. ευρώ φέτος. Η ρουμανική κυβέρνηση ανησυχεί για την αποβιομηχάνιση της χώρας και εργάζεται σε ένα Σχέδιο για τη Μεγάλη Βιομηχανία αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επικεντρωθεί  στη στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στη μεταποιητική βιομηχανία, σε κρατικές ενισχύσεις για μεγάλες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις ικανές να μειώσουν τις άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και στήριξη για εταιρείες που παράγουν πρώτες ύλες. Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Μόνιμη Εκλογική Αρχή.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο  επικεφαλής    του  Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, Χάκι Τσάκο , χαρακτήρισε  τις πυρκαγιές τους τελευταίους οκτώ μήνες του έτους ως πολύ σοβαρό πρόβλημα , λέγοντας ότι κατά μέσο όρο καταγράφηκαν καθημερινά πέντε πυρκαγιές στη χώρα. «Οι πυρκαγιές του 2024 είναι πολύ σοβαρές, και ανησυχητικές. Σε οκτώ μήνες, καταγράφηκαν 1.077 πυρκαγιές, και κάηκε έκταση άνω των 43.466 εκταρίων, Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω το γεγονός ότι το 98% των περιπτώσεων προκαλούνται από ανθρώπινα χέρια», δήλωσε ο Τσάκο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου