Σεπτεμβρίου 04, 2024

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι τράπεζες στη Σέρπσκα δεν  ανοίγουν λογαριασμούς σε εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές οντότητες στη Σέρπσκα   πρέπει να εκπληρώνουν τις συνταγματικές και νομικές υποχρεώσεις τους και ότι, εάν δεν συμβεί αυτό, θα επιβληθούν  νομικές κυρώσεις. Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία. «Υπάρχει Σύνταγμα και υπάρχουν νόμοι. Το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην εργασία.. Όποιος δεν σέβεται το Σύνταγμα και το νόμο σε αυτή τη χώρα θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο Ντόντικ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα εκτελέσει όλα τα κρατικά του καθήκοντα τις επόμενες επτά ήμερες από το προσωρινό Προεδρικό Γραφείο στη Λόζνιτσα. (Εκεί βρίσκεται το Λίθιο)..Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου, θα συνομιλήσει με πολίτες, θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και θα επισκεφθεί αρκετά χωριά, δήμους και πόλεις. Ο Βούτσιτς  θα ξεκινήσει την επίσκεψή του σήμερα με μια περιοδεία στις εργασίες για την ανακατασκευή του δρόμου  Μπόγιτς-Τέκερις κοντά στο Σάμπατς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι ο Άλμπιν Κούρτι, συνεχίζει να διεξάγει τρομοκρατία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου και ότι τώρα θέλει να συλλάβει  τους πολιτικούς εκπροσώπους του σερβικού λαού προκειμένου να επιτύχει το σχέδιό του, να εκδιώξει τους μισούς Σέρβους και να συλλάβει τους άλλους μισούς. «Οι εντολές να ανακριθούν οι ηγέτες της Σερβικής Λίστας ως «ύποπτοι» για υποτιθέμενη  «πλαστογράφηση εγγράφων» αποτελούν ένδειξη της βάναυσης πολιτικής δίωξης των ηγετών των Σέρβων από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου, η οποία διατάχθηκε από τον Άλμπιν Κούρτι και η οποία θα έχει εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε  ο Πέτκοβιτς  και τόνισε ότι η ηγεσία των σερβικών θεσμών δεν «πλαστογράφησε»  τίποτα  . «Το Βελιγράδι ενημέρωσε αμέσως τη διεθνή κοινότητα και την KFOR για την τελευταία βία του Κούρτι. Εάν η μεγαλύτερη εμβέλειά τους είναι δηλώσεις και λεκτική καταδίκη χωρίς καμία συγκεκριμένη αντίδραση, γίνεται σαφές ποιο είναι το υπόβαθρο της δίωξης των Σέρβων από τον Κούρτι», τόνισε ο Πέτκοβιτς.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, Ντράγκισα Μίλοβιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι Σέρβοι πρόεδροι των Προσωρινών Αρχών στο Κοσσυφοπέδιο και του Μετόχιου καλούνται γ να παρουσιαστούν στην περιφερειακή μονάδα στο βορρά στις 5 Σεπτεμβρίου και να δώσουν κατάθεση  λόγω της υποτιθέμενης πλαστής υπογραφής» δήλωσε ο Μίλοβιτς στην σερβική Δημόσια Τηλεόραση (RTS).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς διέψευσε ως «απολύτως ψευδείς» τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαΝ  από ορισμένα σερβικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ότι η σύμβαση με την Dassault για την προμήθεια των 12 νέων αεροσκαφών «Rafale»  περιέχει ρήτρα για τη μεταφορά των σερβικών MiG-29 στη Γαλλία και την επακόλουθη παράδοσή τους στην Ουκρανία.

 «Αυτό είναι ένα ακόμη σε μια σειρά διαβόητων ψεμάτων  που στοχεύουν αποκλειστικά να ρίξουν σκιά στην προμήθεια των 12 ολοκαίνουργιων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Rafale τέταρτης γενιάς. Τα MiG που διαθέτει η Σερβία είναι σερβικά και δεν θα τα δώσουμε ποτέ σε κανέναν», δήλωσε ο Γκάσιτς.Ο υπουργός επεσήμανε ότι, χάρη στην υπεύθυνη πολιτική του προέδρου Βούτσιτς , η Σερβία έχει φτάσει τα 14 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη MiG-29. «Η Σερβία, σε καμία περίπτωση, δεν θα εγκαταλείψει τα MiG-29, τα οποία  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετά ακόμα χρόνια». τόνισε ο Γκάσιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο έστειλαν  κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Μπαρ ζητόντας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σχεδόν 460.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη Σερβία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Σερβίας, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 459.082 αφίξεις τουριστών, 270.407  από τους οποίους ήταν αλλοδαποί. Οι τουρίστες πραγματοποίησαν 1,38 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις .Οι εγχώριοι τουρίστες πραγματοποίησαν 726.891 διανυκτερεύσεις και οι αλλοδαποί 675.518. Στο Βελιγράδι, καταγράφηκαν 155.705 αφίξεις.73.611 τουρίστες επέλεξαν ιαματικά λουτρά, στο ορεινό Ζλάυιμπορ πήγαν 39.019 επισκέπτες. Από τους αλλοδαπούς Τουρίστες 41.785 αφίξεις προήλθαν από την  Τουρκία,19.892 από τη Γερμανία,18.108  από τη Ρωσία και 15.962  από την Κίνα.

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση της  Σεβερνοματσεντόνιγια  όπως ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι , ενέκρινε χθες  το νόμο για το δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα λάβει από την Ουγγαρία, Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Μόλις το σχέδιο εγκριθεί από το νομοθετικό σώμα, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Ουγγαρία για να υπογράψει τη σύμβαση. «Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: επιτόκιο 3,25%, τριετής περίοδος χάριτος, (αποπληρωμή) 24 εξαμηνιαίων δόσεων, οι οποίες θα καταβάλλονται κάθε Φεβρουάριο και κάθε Αύγουστο. Η κυβέρνηση έλαβε και αποφάσεις για ζητήματα προσωπικού. Ο ίβιτσα Μποτσέφσκι  Iδιορίστηκε ειδικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια στην ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μπίλιανα Στεφάνοφσκα διορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Προώθησης και Υποστήριξης του Τουρισμού. Εξι από τους δέκα διορισμούς αφορούσαν Αλβανούς.

ΣΟΦΙΑ. «Περιμένω από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή , την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να διασφαλίσουν ότι η αυθεντική φωνή των Βουλγάρων, και όχι η αγορασμένη και ψήφος, θα καθορίσει το μέλλον μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ. «Ελπίζω ότι, οι Βούλγαροι πολιτικοί έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι η εστίαση στην πολιτική της άρνησης, και όχι στη δημιουργία, οδηγεί τη Βουλγαρία σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Ράντεφ. και επεσήμανε ότι «η νομιμότητα των πολιτικών βασίζεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών». Η φθινοπωρινή σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης θα ξεκινήσει με μια πολυάσχολη ημερήσια διάταξη.

 ΣΟΦΙΑ. Οι Βουλευτές ξαναπιάνουν σήμερα δουλειά μετά τις διακοπές του Αυγούστου.Το Σώμα θα διαλυθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Σήμερα οι βουλευτές θα συζητήσουν  την πρόταση της «Αναγέννησης» "και του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» για τη διεξαγωγή  δημοψηφίσματος με την ερώτηση: «Συμφωνείτε ότι το βουλγαρικό λεβ θα είναι το μόνο επίσημο νόμισμα στη Βουλγαρία μέχρι το 2043». μΘα συζητηθεί το πρόβλημα της Λειψυδρίας  και η πώληση του εξοπλισμού  από τον πυρηνικό σταθμό «Μπελένε» στην Ουκρανία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. 63 δισεκατομμύρια ευρώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας.Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας ξεπέρασαν τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Αυγούστου 2024 αλλά ήταν μειωμένα κατά 0,62% σε σύγκριση με το επίπεδο της 31ης Ιουλίου. Το  απόθεμα σε  χρυσό παρέμεινε στους 103,6 τόνους. Η αξία του ανήλθε σε 7,588 δισ. ευρώ.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, Οι υπουργοί Ενέργειας της Ρουμανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Ουγγαρίας συμμετείχαν την Τρίτη στην  8η συνάντηση για τον  «Πράσινο Διάδρομο», ένα υπεράκτιο καλώδιο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 1.200 χιλιομέτρων που θα συνδέει αυτά τα κράτη. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας  δήλωσε ότι το έργο είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.. Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν  ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθεια που χορηγήθηκε ήδη από το 2022, όταν τέθηκαν τα θεμέλια για αυτό το έργο. Είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνδέσει αυτόν τον διάδρομο με έναν άλλο, ο οποίος περιλαμβάνει κράτη από την Κεντρική Ασία, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Στη συνάντηση στο Βουκουρέστι συζητήθηκε η σύσταση της εταιρείας που θα διαχειριστεί το έργο και η έναρξη της μελέτης σκοπιμότητας πριν από την υλοποίηση του έργου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ανώτεροι Αξιωματικοί  της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποστήριξης, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας. «Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Διοικητή της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου , ταξίαρχο  Ναίμ Χαζίρι, έγινε δεκτή από τον Αναπληρωτή Διοικητή της Διοίκησης Υποστήριξης, συνταγματάρχη  Σκελτσίμ Τσέλα, και ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας». «Η στενή συνεργασία μεταξύ των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης. Συζητήθηκαν η συμμετοχή σε διμερείς ασκήσεις,ψκαι η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης», ανέφερε η δήλωση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι μπροστά από τα κτίρια των  σερβικών ιδρυμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας επιστροφή στην εργασία.Η αστυνομία της Πρίστινα μπλοκάρει τα κτήρια σερβικών θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εδώ και πέντε ημέρες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το πρακτορείο «ΑΝΑΤΟΛΟΥ» μετέδωσε ότι η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε τον Κοσοβάρο αλβανό  Λιριντόν Ρετζέπι ως επικεφαλής του δικτύου της Μοσάντ στην Τουρκίας. Ο Ρετζέπι είναι είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πράκτορας της Μοσάντ που συνελήφθη στην Τουρκία φέτος.Από τον Ιανουάριο, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει ή απαγγείλει κατηγορίες σε δεκάδες άτομα ύποπτα για διασυνδέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τούρκοι πολίτες. Επτά ύποπτοι συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, έξι άτομα κατηγορήθηκαν τον Μάρτιο και δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το «ΑΝΑΤΟΛΟΥ» ο Ρετζέπι ήταν υπεύθυνος για τις οικονομικές δραστηριότητες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στην Τουρκία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Γκλάουκ Κονιούφκα, μιλώντας για το άνοιγμα της γέφυρας στον ποταμό Ιμπάρ είπε  ότι η παρουσία στρατιωτών της ΚΦΟΡ στη γέφυρα  δείχνει ένα είδος συνόρων και τόνισε  ότι η γέφυρα του Ιμπάρ   είναι «50 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Σερβία». Μιλώντας για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, ο Κονιούφκα είπε  ότι είναι «ένα αρκετά νεκρό σχέδιο» ,Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, σχετικά με την «εργαλειοποίηση της αστυνομίας», ο Κονιούφκα είπε ότι «η αστυνομία είναι κρατικός θεσμός και ότι χρησιμεύει για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου» και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί εργαλειοποίηση της αστυνομίας για να προκαλέσει ζημιά σε κάποιον για εθνοτικούς λόγους».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι  δήλωσε ότι οι διαδικασίες επέκτασης της κυριαρχίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι νόμιμες και σύμφωνες με το σύνταγμα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο συνασπισμός «Ακόμη ισχυρότεροι-Δρ Σάσα Μούγιοβιτς που αποτελείται από το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» Europe και τους Δημοκρατικούς, κατέθεσε χθες το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές στην Ποντγκόριτσα, Ο υπουργός Ενέργειας Σάσα Μούγιοβιτς S ο οποίος είναι επικεφαλής δεν είναι υποψήφιος σύμβουλος. Πρώτη στο ψηφοδέλτιο είναι η υποψήφια Δήμαρχος Ολιβέρα Ίνιατς. Υποψήφιοι Σύμβουλοι θα είναι  ο υπουργός Εσωτερικών  Ντανίλο Σαράνοβιτς , η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάιντα Γκορτσεβιτς , ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπόγιαν Μπόζοβιτς, και οι υπουργοί, Υγείας  Βόϊσλαβ Σιμεών  και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Φ’ιλιπ Ραντουλοβιτς  

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Το Υπουργείο Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο Υπουργός Άμυνας, Ντράγκαν Κράποβιτς , εξέδωσε απόφαση πράξη για τη συνταξιοδότηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων , ταξίαρχου Ζόραν Λαζάρεβιτς. Το Υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η συνταξιοδότηση των αξιωματικών δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Άμυνας,

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  «Η συνεργασία με την Αλβανία έχει ιδιαίτερη σημασία για το Μαυροβούνιο.Το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έχουν αμοιβαίο συμφέρον να ενισχύσουν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων και εξίσου όταν πρόκειται για το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπόγιαν Μπόζοβιτς στην συνάντηση με την Πρέσβειρας της Αλβανίας, Ζακλίνα Πέτο  .Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση που θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», κατέληξε  η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου