Σεπτεμβρίου 17, 2024

Η Ιστορία της Σέρπσκα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε

Μπάνια Λούκα – Μια ομάδα 13 Βόσνιων βουλευτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε, ζητώντας αξιολόγηση της συνταγματικότητας του προγράμματος σπουδών ιστορίας για μαθητές δημοτικού σχολείου στη Δημοκρατία Σέρπσκα. 

 Τα μέσα ενημέρωσης του Σεράγεβο αμφισβήτησαν το πρόγραμμα σπουδών και ανέφεραν ότι μαθητές δημοτικού σχολείου στην όγδοη και ένατη τάξη στη Σέρπσκα φέρεται να μάθαιναν για τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς ως ήρωες, ενώ οι Βόσνιοι πολιτικοί εκπρόσωποι πιθανώς πιστεύουν ότι η έλλειψη αφήγησης που θα ευνοούσε την άποψή τους για τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε ή τον Ύπατο Εκπρόσωπο. .

 Η έκκληση των Βόσνιων βουλευτών αναφέρεται στο νέο εγχειρίδιο κανόνων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στο παράρτημα αυτού του εγχειριδίου κανόνων σχετικά με τη μελέτη της ιστορίας στην ένατη τάξη στη Δημοκρατία Σέρπσκα, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

 Με επικεφαλής μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), οι βουλευτές αντιτάχθηκαν στην εισαγωγή ενός εκτεταμένου αριθμού μαθημάτων με θέμα «Η Δημοκρατία Σέρπσκα και ο Αμυντικός-Πατριωτικός Πόλεμος». 

Επιπλέον, ζητούν την άμεση αναστολή του εγχειριδίου κανόνων μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου, οι αποφάσεις του οποίου ήταν προβληματικές στη Δημοκρατία Σέρπσκα από τότε που η Συνέλευση της RS εξέδωσε αποφάσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο έδαφος της εν λόγω οντότητας.

 Απαντώντας στις κατηγορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών, οι αρχές στη Μπάνια Λούκα εξήγησαν πρόσφατα ότι τα σχολικά βιβλία δεν έχουν υποστεί αλλαγές και ότι οι καινοτομίες για αυτό το σχολικό έτος αναφέρονται μόνο σε αυξημένο αριθμό μαθημάτων σχετικά με πολεμικά γεγονότα, με τη συνεχιζόμενη επιμονή στην factography κατά τη διάρκεια των μαθημάτων χωρίς να δοξάζεται κανένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου.

Από αυτή την άποψη, τα μέσα ενημέρωσης από τη Δημοκρατία Σέρπσκα υπενθύμισαν ότι τα προγράμματα σπουδών στα βοσνιακά καντόνια της Ομοσπονδίας της Β-Ε (FBiH) συχνά ακολουθούν εξαιρετικά προκατειλημμένες πολιτικές αφηγήσεις. 

Τα ιστορικά διδάγματα εκεί έρχονται σε αντίθεση ακόμη και με τις διατάξεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία όρισε τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990 ως τραγική πολεμική σύγκρουση, όχι ως επιθετικότητα. Αναφέρεται ότι τα σχολικά βιβλία στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης περιγράφουν τη δεκαετία του 1990 μέσω μονόπλευρων και επιλεκτικών ερμηνειών του πολέμου, ενώ τα σχολικά βιβλία στη Δημοκρατία Σέρπσκα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, μιλούν για έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο οι στρατοί των Σέρβων, των Κροατών και των Μουσουλμάνων πολέμησαν μεταξύ τους.

 Αναφέρεται επίσης ότι αν και μικρότερος, ο σερβικός στρατός ήταν ανώτερος, ειδικά στην αρχή του πολέμου. Επίσης, στα σχολικά βιβλία για μαθητές δημοτικού σχολείου στη Σέρπσκα, ο Κάρατζιτς περιγράφεται ως βασικό πρόσωπο στη δημιουργία της Δημοκρατίας Σέρπσκα, σημειώνοντας ότι το 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς παρουσιάστηκε ως στρατιωτικός ηγέτης με σημαντικό ρόλο στην άμυνα των Σέρβων στην Κροατία το 1991 και από το 1992 έως το 1996 ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της RS. Εκδόθηκε στο Δικαστήριο της Χάγης το 2011. Μεταξύ των τόπων μαζικής ταλαιπωρίας είναι η Σρεμπρένιτσα και δώδεκα άλλοι οικισμοί και πόλεις. Διαιρέστε δυτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου