Σεπτεμβρίου 30, 2024

Επί Τροχάδην



ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» και πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μιλόϊκο Σπάϊτς, δήλωσε «ικανοποιημένος» μετά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές, υπογραμμίζοντας  ότι, «δεδομένων των συνθηκών, πέτυχαν ένα καλό αποτέλεσμα».  

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου, Αλέκσα Μπέτσιτς, δήλωσε ότι ο συνασπισμός με το Κίνημα  «Ευρώπη Τώρα»  κατέγραψε εξαιρετικά αποτέλεσματα στις σημερινές  εκλογές στην Ποντγκόριτσα και το Κότορ και ότι το DPS δεν έχει τίποτα για να γιορτάσει.

Σε 208 από τα 212 εκλογικά τμήματα η  προσέλευση ήταν 56,3%. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023, η συνολική προσέλευση ήταν 58,68%.

Το Κόμμα του Τζουκάνοβιτς ελαβε το 29,9% των ψήφων και θα εκλέξει 19 από τους 59 Δημοτικούς Συμβούλους. Το 2022 είχαν 38% και 24 Συμβούλους. Το DPS πανηγύριζε χθες για την «Πρωτιά». Ο ηγέτης του Ψηφοδελτίου  του DPS στις εκλογές της Ποντγκόριτσα, ο Βόσνιος αλλά «Εθνικιστής Μαυροωούνιος», Νέρμιν Άμπντιτς, δήλωσε  ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν θριαμβεύσει πειστικά επί των κυβερνητικών κομμάτων στην πρωτεύουσα και ότι «αυτά τα κόμματα, θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ποντγκόριτσα». Ο Άμπντιτς είπε ότι το DPS είναι το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα στην Ποντγκόριτσα.

Το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα», του Πρωθυπουργού Μιλόϊκο Σπάϊτς , μαζί με τους «Δημοκράτες» έλαβαν το 21,8% και εκλέγουν 14 Συμβούλους, ενώ ο Συνασπισμός «Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα» που αποτελείται  από τη Νέα Σερβική Δημοκρατία, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και άλλα κόμματα, υπό την κ. Γελένα Μπόροβιτς-Μπόγιοβιτς με 20,2% εκλέγει 13.  Η επικεφαλής του Συνασπισμού «Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα», Γελένα Μπόροβιτς-Μπόγιοβοτς , δήλωσε ότι ο συνασπισμός  της σε σχέση με το 2020 πέτυχε μια μεγάλη νίκη και «υπερασπίστηκε την ελευθερία στην Ποντγκόριτσα». «Απόψε θα καλέσουμε τον κ. Σάσα Μούγιοβιτς , τον κ. Λούκα Ράκσεβιτς για να υπάρξει  συμφωνία. Το επίκεντρο ήταν και παραμένουν οι πολίτες», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Μιλάτοβιτς μαζί με το Κίνημα Πολιτών «ΟΥΡΑ» έλαβαν 10,5% και εκλέγουν 6 Συμβούλους. Ο κ. Λούκα Ράκσεβιτς ως υποψήφιος δήμαρχος της ΟΥΡΑ το 2022 είχε λάβει 6,4% και είχε 4 Συμβούλους.  

ΚΟΤΟΡ. Ψήφισαν 10.104 πολίτες. Συμμετοχή  54,6%. Το DPS ήρθε πρώτο με 28,38% και εκλέγει 10 Συμβούλους. Οι  «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ» μαζί με το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» πήραν 26,03%  και εκλέγουν επίσης 10 Συμβούλους.

Ο Συνασπισμός «Για το μέλλον του Κότορ», που υποστηρίχτηκε από τους Μάντιτς και Κνέζεβιτς  με 9.48% εκλέγει 3 Συμβούλους. Ο Συνδυασμός των «Γκρίμπαλι» των «αδικημένων», που προσαρτήθηκαν στο Δήμο του Κότορ  με 8.42% εξέλεξε τρείς Συμβούλους. 

Η «Δημοκρατική Αλτερνατίβα» με επικεφαλής τον Νταβόρ Κουμπουροβιτς  πρώην στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) και διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου στο Κότορ με 8,48% εξέλεξε τρείς Συμβούλους. Η «Ευρωπαϊκή Ένωση» (SD, SDP, LP) που είναι Σύμμαχοι του DPS  με 5.26% εξέλεξαν  2 Συμβούλους.

Το «ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΤΟΡ - ΣΙΝΙΣΑ ΚΟΒΑΤΣΕΒΙΤΣ» με  3,19% εξέλεξε έναν Σύμβουλο. Οι Κροάτες (Σύμμαχοι του DPS) έβγαλαν και αυτοί 1 έδρα. Ο ηγέτης του ψηφοδελτίου των  Δημοκρατών-Κινήματος Ευρώπης στο Κότορ, Βλάντιμιρ Γιόκιτς, δήλωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στο Κότορ, χωρίς προβλήματα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.. Μέλη της συνοριακής αστυνομίας του Μαυροβουνίου βρήκαν περίπου 66 κιλά «Σκανκ»  στο Ούλτσινιε. Οι δύο Αλβανοί που τα μετέφεραν διέφυγαν προς την Αλβανία. Η αστυνομία ενήργησε βάσει  πληροφοριών ότι ο διακινούνταν λαθραία «Σκανκ¨από την Αλβανία στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Βάσκο Λιέσκοβιτς, φερόμενο μέλος της συμμορίας των «Σκαλιάρι» πυροβολήθηκε στην αυλή του σπιτιού του στην Τσετίνιε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Eνα  ηλικιωμένο ζευγάρι Σέρβων ξυλοκοπήθηκε και ληστεύτηκε στην Γκρατσάνιτσα. Ο Σύζυγος, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην πανεπιστημιακή κλινική στην Πρίστινα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε βενζινάδικο στο κέντρο της πόλης Ζβέτσαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί , αλλά το βενζινάδικο, το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, υπέστη σημαντικές ζημιές. Το βενζινάδικο της αλαβανικής «Lab Oil», είναι το πρατήριο της σερβικής «NIS»,  το οποίο τα έκλεισε το καλοκαίρι ο Κούρτι .Ο Αλβανός ψευτοδήμαρχος  του Ζβέτσαν Ιλίρ Πέτσι επισκέφτηκε το Βενζινάδικο σήμερα το πρωί και καταδίκασε «τους ανθρώπους που προκάλεσαν το περιστατικό».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο  Ραμούς Χαραντινάϊ παρουσίασε χθες τους τέσσερεις πυλώνες της μελλοντικής του κυβέρνησης , μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση του διαλόγου με τη Σερβία με «αμοιβαία αναγνώριση»

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΗΤΡΟΒΙΤΣΑ. Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου γεννιούνται, παντρεύονται, πεθαίνουν, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. Πριν από ένα μήνα, οι Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις στους τέσσερεις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου  στις οποίες λειτουργούσαν οι θεσμοί της Σερβίας. Κατόπιν αυτού οι Σέρβοι για ένα μήνα, δεν μπορούν να βγάλουν ή να επικυρώσουν έγγραφα,  ή να πάρουν πιστοποιητικά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ένας τόνος ναρκωτικών αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκε στο Πετς. Ο εκπρόσωπος της  Εισαγγελίας στην πόλη, ανέφερε ότι ήταν μία από τις «μεγαλύτερες» κατασχέσεις ναρκωτικών στο Κοσσυφοπέδιο.

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε πανεθνική διαμαρτυρία στις 6 Οκτωβρίου .Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, ανακοίνωσε «Ανένδοτο» με μαζικές διαμαρτυρίες και πολιτική ανυπακοή σε ολόκληρη τη Σκιπερία, (Αλβανία) από τις 6 Οκτωβρίου, κατά της «ναρκοκρατίας» και για την ανατροπή των Χασισεμπόρων  Ράμα καιΤζαφάϊ . Ο Μπερίσα είπε ότι ο Αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών  ου θα οργανώσει . ελεύθερες εκλογές. Ο Μπερίσα, μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου είπε ότι για τους βουλευτές και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος  υπάρχει μόνο ένας στόχος και το σύνθημα «μάχη, μάχη και μόνο μάχη». «Μέχρι στιγμής, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε άμυνα. Από τις 6 Οκτωβρίου και μετά,  περνάει στην αντεπίθεση». Είπε.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση εκφράζει τη βαθύτατη καταδίκη και ανησυχία της για τη σωματική επίθεση εναντίον του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της  Σεβερνοματσεντόνιγια , Μουχαμέτ Σεϊντίνι. Το ΝΤΟΥΙ χαρακτήρισε ως «άνευ προηγουμένου» την επίθεση εναντίον του πρώτου Αλβανού που ηγείται της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της  Σεβερνοματσεντόνιγια 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» (SDSM) Όλιβερ Σπασόφσκι σε συνέντευξή του στο «Radio Free Εurope» ότι «ο συνασπισμός γύρω από το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ έχει πολύ καλές σχέσεις με το ΝΤΟΥΙ, και δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν το ΝΤΟΥΙ εισέρθει στην κυβέρνηση  της Σεβερνοματσεντόνιγια .

ΣΚΟΠΙΑ. Η Δημοκρατική Συμμαχία με ανακοίνωσή της τονίζει τις ευθύνες των απελθόντων για την κατάσταση που δημιουργήθηκε υπογραμμίζοντας ότι «η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» (SDSM) και το DUI, χωρίς ευρεία πολιτική και  υποστήριξη και συναίνεση, αποδέχθηκαν το διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο ενσωματώθηκαν όλα τα αιτήματα της Βουλγαρίας, σε αντίθεση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης»

ΣΚΟΠΙΑ. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νόμος για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που προβλέπει μέγιστο περιθώριο κέρδους έως και 10% . Η Κυβέρνηση περιμένει να πέσουν οι τιμές σε 2.500 προϊόντα.

ΣΟΦΙΑ. Μόνο το 38% των Βούλγαρων ψηφοφόρων  έχει αποφασίσει  ότι « σίγουρα θα προσέλθει στις κάλπες» στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στα Κυριακάτικα  Φύλλα. Εάν οι εκλογές γινόντουσαν  χθες στη Βουλγαρία, 7 πολιτικοί σχηματισμοί θα έμπαιναν στο  κοινοβούλιο. Αλλοι δυο έχουν δυναμική για να μπουν στην 51η Εθνοσυνέλευση.  Αυτό κατέγραψε  δημοσκόπηση της «Trend» για λογαριασμό της εφημερίδας «24 ώρες». Το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ θα συγκέντρωνε  το 24,8% των ψήφων.  Τη δεύτερη θέση διεκδικούν η «Αναγέννηση» και οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία»  με 15,6% και 15,1% αντίστοιχα.  Από τις  δύο πτέρυγες του ΚΔΕ, εκείνη  γύρω από τον Αχμέτ Ντογκάν θα λάμβανε το 8,5% και  το «ΚΔΕ – Νέα αρχή» του Ντελιάν Πέεφσκι το 5,8%. Το ΥΤΛ και ο συνασπισμός «ΒΣΚ – Ενωμένη Αριστερά» έχουν από 6,9% των ψήφων. Δύο κόμματα είναι κοντά στο όριο του 4% για είσοδο στη Βουλή . το «Ηθική, ενότητα, τιμή» που συγκεντρώνει το 3,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και το «Μεγαλείο» («Βελίτσιε») με 3,4%.  Τα  2/3 των ερωτηθέντων απάντησαν  ότι μετά τις εκλογές τα κόμματα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς και να σχηματιστεί τακτική κυβέρνηση.  Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να χαίρει χαμηλής υποστήριξης. Μόνο το 12% όλων των ερωτηθέντων  εκφράζουν θετική αξιολόγηση του έργου του, ενώ το 80% δίνει αρνητική αξιολόγηση. Το δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του Γκλάβτσεφ έχει την υποστήριξη του 19% και το 70% εκφράζει αρνητική γνώμη. Το 38% εκφράζει θετική αξιολόγηση του έργου του προέδρου. Η έρευνα της Trend διεξήχθη από τις 17 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου με δείγμα  1003 ατόμων.

Η δεύτερη δημοσκόπηση της «ΑΛΦΑ-Ρησέρτς», έδειξε 30% πιθανή προσέλευση και έδωσε  στο ΓΚΕΡΜΠ 23,9%, στους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή- Δημοκρατική Βουλγαρία» 14,4% στην «Αναγέννηση» (Vazrazhdane) 14,2%, Στον Ντογκάν  7,9%, στην Συμμαχία της Αριστεράς 6,3%, στον Πέεφσκι 6,1%, και στο Υπάρχει Τέτοιος Λαός  5,4%. Το Βουλγαρικό Μεγαλείο είναι στο 3,2%. Το 61,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ανησυχητική την κατάσταση στη χώρα - οι θεσμοί δεν λειτουργούν κανονικά και υπάρχει αποσταθεροποίηση στη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στα κανάλια,  το ΓΚΕΡΜΠ βρίσκεται σε στασιμότητα και κινείται στη ζώνη του 23,18/ 24,55%. Η «Αναγέννηση», είναι σε (μικρή) άνοδο στο 16/14,5%. Οι  «Συνεχίζουμε την Αλλαγή- Δημοκρατική Βουλγαρία» καταγράφουν  πτώση 14,6/14,4% , ο Ντογκάν στο 8,6/7.9%, και  ο Πέεφσκι  κινείται γύρω στο 5,5/5,6%. Η Αριστερά είναι πτωτική γύρω στο 6%  και οι  «Υπάρχει τέτοιος Λαός» δείχνουν σταθερότητα πάνω από το όριο, στο 6,5/5.5%.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας» δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτικα» ότι για το Κόμμα της Ελευθερίας, «το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι κράτος»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατόπιν αιτήματος 86 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας, σήμερα στις 1400 μ.μ., θα αρχίσει έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου με αποκλειστικό θέμα την εξόρυξη λιθίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο ηγέτης και χρηματοδότης  της αντιπολίτευση  , Ντράγκαν Τζίλας από το Κανάλι του , ανακοίνωσε τα νέα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεών του, σύμφωνα με τα οποία το SNS και το SPS έχουν 46-47%, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 43-44%.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Διακήρυξη που εγκρίθηκε στην Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι τον Ιούνιο είναι ισχυρότερο έγγραφο από τη Συμφωνία του Ντέϊτον και τόνισε ότι «η τεράστια υποστήριξη του λαού που αισθάνεται»  του δίνει μεγάλη δύναμη για να συνεχίσει να αγωνίζεται για τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

-Η Υπουργός Οικογένειας και Δημογραφίας στην κυβέρνηση της Σερβίας, Μίλιτσα Τζούρτζεβιτς Σταμενκόφσκι , θα επισκεφθεί το Βίσεγκραντ , τη Ρογκάτιτσα και το Πάλε. Προγραμματίζονται συναντήσεις με τους δημάρχους αυτών των δήμων. Προγραμματίζεται επίσης συνάντηση με τον Δήμαρχο του Ανατολικού Σεράγεβο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν την Κυριακή να εκκενώσουν προληπτικά 23 οικισμούς τ στα ανατολικά της χώρας, καθώς αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, και πλημμύρες.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου