Σεπτεμβρίου 03, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ.  Ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε χθες  ότι «η Σεβερνοματσεντόνιγια δεν μπορεί να εισέλθει σε μια διαδικασία» στην οποία μόνο εκείνη  θα κάνει παραχωρήσεις, χωρίς σαφή εγγύηση ότι θα γίνει « μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας». «Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τίποτα, δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαδικασίες , προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και την ολοκλήρωση της εσωτερικής μεταρρύθμισης  θα προχωρήσουν παράλληλα, αλλά είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Η δήλωση του Μίτσκοσκι έγινε σε συζήτηση με δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την απόφαση του Εφετείου της Κοζάνης που ακύρωσε την απόφαση  για την νομιμοποίηση του Σωματείου «Κέντρο για τη Μακεδονική Γλώσσα».

Ο Μίτσκοσκι μίλησε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα και επισήμανε ότι το κλείσιμο του Κέντρου αποτελεί απόδειξη μιας ακόμη ασέβειας προς τις συμφωνίες από τους γείτονες . «Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι μόνο η χώρα μας ενδιαφέρεται για την καλή γειτονία. Αλλά αυτό δεν θα μας αποθαρρύνει. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται προκλήσεις εκεί και κατά συνέπεια αντιδρούμε αμοιβαία και κάνουμε κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά μας, δηλαδή τον δεύτερο στρατηγικό μας στόχο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Μίτσκοσκι. «Γνωρίζουμε ότι οι γείτονές μας θα κάνουν τα πάντα για να μας βάλουν στα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα και να θέσουν την Μακεδονία  θέμα. Αλλά είμαστε υπεύθυνοι, ώριμοι, έχουμε έναν στόχο και κινούμαστε προς αυτόν», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 1.740.000 πολίτες της Σεβερνοματσεντόνιγια  έχουν λάβει μέχρι στιγμής διαβατήρια με το νέο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια». Περίπου 1.440.000 πολίτες έβγαλαν ταυτότητες με το νέο όνομα και περίπου 750.000 πήραν άδειες οδήγησης.

ΣΚΟΠΙΑ «Κάνω τη δουλειά μου με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο. Ειλικρινά και υπεύθυνα. Oι βουλευτές θα εκφράσουν τη γνώμη τους και είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε απάντηση και οποιαδήποτε απόφαση που θα λάβει η Συνέλευσή μας», δήλωσε ο Γκάσι σε συνέντευξή του στhn T/O  «Σιτέλ» χθες το βράδυ για την επερώτηση της «Λέβιτσα»  (Αριστεράς)  για το έργο του προέδρου  της Βουλής Αφριμ Γκάσι που θα συζητηθεί σήμερα.

ΣΟΦΙΑ. Μετά από σχεδόν 7 ώρες αναμονής για τη διαδικασία αποδοχής των για συμμετοχή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επιτεύχθηκε τελικά μια συμβιβαστική (Σολομώντεια) λύση. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δέχτηκε ταυτόχρονα τα έγγραφα και των δύο παρατάξεων στο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ). Και της πτέρυγας Ντογκάν και της πτέρυγας Πέεφσκι .Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποδέχθηκε τις αιτήσεις  και των δύο παρατάξεων , ταυτόχρονα, οπότε έλυσε το ζήτημα της «προτεραιότητας» που θα έλυνε το ζήτημα του Κατόχου της Επωνυμίας.   Και οι δύο σχηματισμοί θα συμμετάσχουν  στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου σε συνασπισμούς με άλλα κόμματα. Η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη διέγραψε τον αριθμό αποδοχής των εγγράφων, και δεν αναφέρεται συγκεκριμένος χρόνος έγκρισής τους.

ΣΟΦΙΑ.  Οι βούλγαροι αρχαιολόγοι βρήκαν χρυσά νομίσματα από την εποχή του Ιουστινιανού στις ανασκαφές στο Κάστρο στο χωριό Ντέμπνεβο στην Βόρεια Βουλγαρία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την συνάντηση της  πρόεδρου της Επιτροπής του Ελσίνκι στη Σερβία, Σόνιας Μπίσερκο μαζί με τον Νέναντ Τσάνακ  με τον Άλμπιν Κούρτι στην Πρίστινα και δήλωσε ότι «τέτοιο Τσίρκο δεν έχει δει κανένας», Η Μπίσερκο και ο Τσάνακ ενημέρωσαν τον Κούρτι ότι είχαν πληροφορίες ότι ο Βούτσιτς έχει μυστικό σχέδιο που εκείνοι το έμαθαν να μετακινήσει τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο στο Σάντζακ.  ««Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ  κάτι τέτοιο. Είναι εντελώςηλίθιο. Οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, παρά την επιθυμία των Κούρτι-Μπίσερκο και πολλών άλλων για εξαφάνιση Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι», δήλωσε ο Βούτσιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο  της κυβέρνησης  του Μαυροβουνίου Μίλουν Ζόγκοβιτς και την Υπουργό Μεταφορών Μάγια Βούκιτσεβιτς και συζήτησαν για την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Μπαρ, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι και τη Νότια Αδριατική.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπουργός Οικογενειακής Πρόνοιας και Δημογραφίας Μίλιτσα Τζούρτζεβιτς-Σταμένκοφσκι δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο δήμο Μπογκάτιτς ότι «το μέλλον της Σερβίας εξαρτάται από την επιβίωση του χωριού». «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιβιώσουν τα χωρια μας, διότι το μέλλον και η επιβίωση της Σερβίας εξαρτάται από αυτό», είπε

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα Κτίρια των σερβικών ιδρυμάτων σε τέσσερεις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένουν αποκλεισμένα για τέταρτη ημέρα και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στέκεται μπροστά τους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ειδική Εισαγγελία της Πρίστινα κατέθεσε χθες κατηγορητήριο στο Βασικό Δικαστήριο της Πρίστινα εναντίον δύο Σέρβων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού. Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι M.P. και Ž.Z. κατηγορούνται για τη διάπραξη «δολοφονίας, βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης, εκφοβισμού, καταστροφής περιουσίας, μαζικής απέλασης και εθνοκάθαρσης του άμαχου πληθυσμού αλβανικής υπηκοότητας» στο δήμο Ίστοκ κατά τη διάρκεια του πολέμου πριν 25 χρόνια.

 «Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρξε σεξουαλική βία εναντίον των θυμάτων αλβανικής υπηκοότητας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποδείχθηκε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στον δήμο Ιστόκ, κάηκαν περίπου 5.000 σπίτια, σκοτώθηκαν περίπου 250 άνθρωποι, σκοτώθηκαν 19 παιδιά και προκλήθηκαν πολλές άλλες υλικές ζημιές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.  Οι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Εσθονός Άϊβο Όραβ που μετατέθηκε από την Ποντγκόριτσα  είναι ο νέος πρεσβευτής  της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Αντικαθιστά τον σημερινό πρεσβευτή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Τόμας Σούνογκ, ο οποίος κατέχει τη θέση από το 2020. Η θητεία του Όραβ, (διπλωμάτη με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας) , θα είναι διετής.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι εργασίες για την επέκταση του αεροδρομίου του Σεράγεβο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει αλλά ακόμη και αν ξεκινήσουν, θα μπορούσαν να σταματήσουν, σύμφωνα με τα χθεσινά τηλε-ρεπορτάζ. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή η γη στην οποία σχεδιάζεται να γίνει η επέκταση του αεροδρομίου του Σεράγεβο βρίσκεται στο Ανατολικό Σεράγεβο, το οποίο ανήκει  στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Χωροταξίας εξέδωσε οικοδομική άδεια χωρίς τη συγκατάθεση του Υπουργείου Χωροταξίας, Κατασκευών και Οικολογίας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης επιβεβαίωσε  ότι απορρίφθηκαν.327 υποψήφιοι Πρόεδροι και Αναπληρωτές Πρόεδροι   Εφορευτικών Επιτροπών Εκλογικών Τμημάτων για τις επερχόμενες  Δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου .Οι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές εκπαιδεύονται ώστε να είναι έτοιμοι για τις εκλογές, ενώ ο τελικός κατάλογος των επιβεβαιωμένων υποψηφίων θα δημοσιευθεί αφού ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο συνασπισμός «Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα» είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη νέα δημοτική Αρχή μετά τις εκλογές, εφόσον τηρηθούν τα δημοκρατικά πρότυπα , πράγμα που σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προτείνει τον δήμαρχο, δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DNP), Μίλαν Κνέζεβιτς. «Όλα τα άλλα είναι απαράδεκτα για εμάς και σίγουρα δεν θα συμφωνήσουμε με σενάρια από το παρελθόν» δήλωσε ο  Κνέζεβιτς που αναμένει ότι ο συνασπισμός «Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα»  στις 29 Σεπτεμβρίου, θα επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Το παρελθόν έχει δείξει ότι είμαστε μακράν ο πιο σοβαρός πολιτικός συνασπισμός που έχει κερδίσει τη μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών με τις ενέργειές του σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, γεγονός που μας υποχρεώνει περαιτέρω να το επιβεβαιώσουμε στις εκλογές στην Ποντγκόριτσα», δήλωσε ο Κνέζεβιτς που αναμένει ότι η νέα δήμαρχος της Ποντγκόριτσα θα είναι η  Γελένα Μπορόβινιτς –Μπόγιοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο μέσος καθαρός μισθός στο Μαυροβούνιο ανήλθε σε 851 ευρώ τον Ιούλιο, και ήταν αυξημένος κατά 1,6% σε σχέση  με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας  «Monstat». Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι ο μέσος καθαρός μισθός αυξήθηκε κατά 6,8% τον Ιούλιο. Ο μέσος μικτός μισθός ανήλθε τον Ιούλιο. σε 1070 ευρώ. «Δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι πραγματικοί μισθοί στο Μαυροβούνιο αυξήθηκαν κατά 1,2% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε η «Monstat» σε δελτίο τύπου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος Κοινοβουλίου ξεκίνησε τη Δευτέρα. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές  θα πραγματοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου. Η Γερουσία ενέκρινε, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης σχετικά με τη δωρεά ενός συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot σε τρίτους. Το σχέδιο θα σταλεί επίσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ένα άλλο νομοσχέδιο για το οποίο αναμένεται ψηφοφορία σήμερα  στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφορά στην απαλλαγή από τη φορολογία των συντάξεων κάτω των 3.000 λέι (600 ευρώ). Στη χθεσινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση ενέκρινε Αναγκαστικό διάταγμα για την αύξηση του ανώτατου ορίου των κοινωνικών παροχών που χορηγούνται σε χαμηλοσυνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα πρόσφατων επανυπολογισμών. Το ανώτατο όριο με το οποίο θα χορηγούνται επιδόματα τροφίμων θα αυξηθεί από 2.000 σε 2.210 λέι, δηλαδή περίπου 440 ευρώ. Ένα επίδομα 1.400 λέι για να βοηθήσει με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχίσει να χορηγείται, ανεξάρτητα από τις αυξήσεις των συντάξεων.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Η Ρουμανία πρότεινε την  Σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτή  Ροξάνε Μανζάτου για Ευρωπαία Επίτροπο. Ο Μαρσέλ Τσολάκου άλλαξε γνώμη  και ανακοίνωσε ότι αυτή είναι ο «κατάλληλος άνθρωπος» για τη δουλειά και δεν θα υποβάλει άλλες προτάσεις. «Μετά τη συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες,  θα κάνω τον διορισμό και θα συνεχίσω τις συζητήσεις με την πρόεδρο της Επιτροπής προκειμένου να προσδιορίσω το χαρτοφυλάκιο», δήλωσε. Η Ροξάνα , είναι 44 ετών, προΐσταται του Τμήματος Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης και Παρακολούθησης Προγραμμάτων που Χρηματοδοτούνται από Δημόσιους και Ευρωπαϊκούς Πόρους και έχει τον βαθμό του Υφυπουργού.

ΜΠΛΕΝΤ. Ο πρωθυπουργός της Σκιπερίας (Αλβανίας ) Έντι Ράμα στο Στρατηγικό Φόρουμ στο Μπλεντ της Σλοβενίας εκτίμησε ότι το νέο σχέδιο ανάπτυξης βρίσκεται «στο σωστό δρόμο και τώρα οι χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες για να θεωρηθούν έτοιμες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Ράμα στάθηκε επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Αλβανία στέκεται στο πλευρό της και καταδικάζει έντονα τη ρωσική επιθετικότητα στο έδαφός της. Τόνισε ότι η Αλβανία παραμένει αταλάντευτος σύμμαχος της Δύσης και στην ίδια γραμμή με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την προστασία των δημοκρατικών αξιών και την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

ΤΙΡΑΝΑ. Το δικαστήριο στο Φιέρι, αποφάσισε χθες να απελευθερώσει τον Φρέντι Μπελέρη υπό όρους, έξι εβδομάδες πριν εκτίσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών που του είχε επιβληθεί.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου