Σεπτεμβρίου 26, 2024

Επί Τροχάδην

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο (μουσουλμάνος) Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίοβιτς στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι «η  ηγεσία της Σερβίας απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης»  Ο Μπετσίροβιτς είπε και ότι «οι μεγάλες κρατικές φιλοδοξίες της Σερβίας προς τα εδάφη άλλων χωρών της περιοχής είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Βοσνία Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια εκτίθενται σε νέους κινδύνους». Ο Μπετσίροβιτς , ανέφερε τη Διακήρυξη της Πανσερβικής Συνέλευσης, που εγκρίθηκε στο Βελιγράδι στις 8 και είπε ότι είναι ένα « επικίνδυνο έγγραφο» για τη δημιουργία ενός «μεγάλου κράτους», το οποίο απειλεί την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέϊτον και το κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», την οποία συμφωνία του Ντέίτον κατήργησε με την ομιλία του, που δεν είχε εγκριθεί από την  Προεδρία.

Το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Β, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, δήλωσε ότι ο Ντένις Μπετσίροβιτς μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκλειστικά υπό την ιδιότητα του Βόσνιου μέλους και όχι εξ ονόματος της Προεδρίας.

Η Σερβία απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ως απάντηση στην εμφάνιση του Μπετσίτοβιτς  τονίζοντας ότι» η πολιτική ηγεσία της Σερβίας έχει επανειλημμένα και σε κάθε ευκαιρία εκφράσει υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε, γεγονός που καθιστά τις κατηγορίες του Μπετσίροβιτς ότι η Σερβία αποτελεί απειλή για κάποιονκακόβουλες» Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «η Σερβία δεν αποτελεί απειλή για την ειρήνη, αλλά είναι προσανατολισμένη προς το μέλλον, γεγονός που προκαλεί δυσφορία σε όσους θα ήθελαν να επιστρέψουν την περιοχή στο σκοτεινό παρελθόν». Η επιστολή υπενθυμίζει επίσης ότι ο Μπετσίροβιτς μίλησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χωρίς πλατφόρμα εγκεκριμένη από την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, παραβιάζοντας έτσι τους νόμους της χώρας του.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε μετά την χθεσινή ακροαματική  διαδικασία ότι το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης συνεχίζει τη φάρσα κ εναντίον του και του ασκούντος χρέη διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλος Λούκιτς. «Είναι μια φάρσα που προσπαθεί να μετατραπεί σε κάτι που μπορεί να φαίνεται σοβαρό. Το δικαστήριο δεν απέδειξε τίποτα και δεν μπόρεσε να αποδείξει τίποτα, αλλά μπλόφαρε και η εισαγγελία  απέτυχε να παράσχει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.. Όλα αυτά είναι ανοησίες, χάσιμο χρόνου, φάρσα, ντροπή ολόκληρου του δικαστικού σώματος», δήλωσε ο Ντόντικ. Χθες κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επίσημης Εφημερίδας, Ντάλιμπορ Πάνιτς. Οι επόμενες ακροάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 9, 16 και 30 Οκτωβρίου.Η δικαστής Σενα Ουζούνοβιτς απέρριψε το αίτημα του δεύτερου κατηγορούμενου να καταθέσει ο γερμανός Τουρίστας Κριστιάν Σμιτ. Η επικεφαλής του της ΚΟ  των  SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων Σάνια Βούλιτς, δήλωσε  ότι η δικαστική διαδικασία δεν αντικατοπτρίζει τη δημοκρατία, αλλά τη νομική βία και μια προσπάθεια επιβολής τυραννίας. Ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Στάσα Κόσαρατς δήλωσε  ότι η σκηνοθετημένη δίωξη του Ντόντικ που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δείχνει την  ανάγκης ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας να διαμορφώσει πολιτικές λύσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Β-Ε.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, μαζί με αντιπροσωπεία της ουγγρικής κυβέρνησης, θα πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια. Ο Μίτσκοσκι θα συναντηθεί με τον Ίρμπαν αύριο στα Αχρίδα. Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των δυο κυβερνήσεων  στο ξενοδοχείο Inex Olgica στην Αχρίδα.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόφαση για την έγκριση βοήθειας ύψους 13 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ειρήνη με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων του στρατού της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια .

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του NSD και του DNP θα καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής  σχετικά με τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για την διαλεύκανση της δολοφονίας του υπουργούς Άμυνας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Πάβλε Μπουλάτοβιτς και για τις υποθέσεις των ξυλοδαρμών από «αγνώστους» του  πρώην εκδότη της εφημερίδας «Ημέρα» (Ντάνα) Ντούσκο Γιοβάνοβιτς το 2000, καθώς και για τις περιπτώσεις ξυλοδαρμού των Βόγιο Λάλοβιτς , Ζέλικο Ιβάνοβιτς, και Γκόϊκο Μίτροβιτς.  «Πίσω από πολλές από τις δολοφονίες και τους ξυλοδαρμούς  υπάρχει ο δάκτυλος του πρώην καθεστώτος. Θέλουμε να δοθούν απαντήσεις ενώπιων της Βουλής δημόσια, Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα και στο  Μαυροβούνιο, το λυόμενο οργανωμένο έγκλημα ήταν παρακλάδι  των Αρχών και του Κράτους», δήλωσε ο Μάντιτς σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του DNP, Μίλαν Κνέζεβιτς, δήλωσε ότι υπάρχει μια «αδίστακτη εκστρατεία» εναντίον τους επειδή εχουν καταθέσει τροπολογίες στο Νόμο για την ιθαγένεια του Μαυροβουνίου». «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι έχουν το δικαίωμα στην υπηκοότητα θα την αποκτήσουν, χωρίς να αποκηρύξουν τους Σέρβους, τους Αλβανούς, τους Τούρκους, τους Αμερικανούς.Θέλουμε όλοι εκείνοι των οποίων οι γονείς γεννήθηκαν στο Μαυροβούνιο και ζουν στη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία, και πέρα από τον ωκεανό να έχουν το δικαίωμα στην ιθαγένεια. Το παιδί μου, επειδή γεννήθηκε στη Σερβία, δεν έχει μαυροβουνιακή υπηκοότητα. Μου εξήγησαν ότι θα μπορούσε να το κάνει μόνο αν εγκατέλειπε τη σερβική. Ο γιος μου δεν θα αποκηρύξει τη σερβική, επειδή η Σερβία δεν τον έχει αποκηρύξει, καθώς το Μαυροβούνιο έχει αποκηρύξει πολλούς από τους πολίτες του, των οποίων οι πρόγονοι είναι θαμμένου σε αυτή τη Γη» είπε ο Κνέζεβιτς. Ο Μάντιτς επεσήμανε ότι μίλησε με τη βοσνιακή κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη,Έχουμε μια μεγάλη κοινότητα στη Νέα Υόρκη . Είναι Βόσνιοι και Αλβανοί» δήλωσε ο επικεφαλής του κοινοβουλίου και αναρωτήθηκε  γιατί ένας Αλβανός που ζει στη Νέα Υόρκη θα παραιτηθεί από την αμερικανική υπηκοότητά του για να πάρει την υπηκοότητα του Μαυροβουνίου που θέλει. «Βασιζόμαστε στους εκπροσώπους των Αλβανών, των Βοσνίων και στους αυθεντικούς εκπροσώπους των Μαυροβουνίων για να αποδεχθούν αυτές τις αλλαγές», ανέφερε.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Το Μαυροβούνιο και η Ποντγκόριτσα δεν θα υποκύψουν ποτέ στον δικτάτορα του Βελιγραδίου», δήλωσε ο πρόεδρος του SDP και ένας από τους ηγέτες της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας» για τον Δήμο της Ποντγκορίτσα και είπε ότι ,«Κάθε ψήφος για το DF και το PES πηγαίνει στο ίδιο καλάθι. Δηλαδή στον Βούτσιτς», Ο πρόεδρος του DPS , (παλαιό καθεστώς) κατήγγειλε ότι  «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να επιτύχει νίκη στην Ποντγκόριτσα  εισάγοντας ψηφοφόρους και είπε ότι «Περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι με δικαίωμα ψήφου στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Σερβία βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους στην Ποντγκόριτσα», και είπε ότι «θα τους εμποδίσουμε να ψηφίσουν». Ο Ζίβκοβιτς είπε ότι «αυτό συνέβη και στο Βελιγράδι όπου οι εκλογές επαναλήφθηκαν λόγω των ψηφοφόρων από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα».

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ΣΤΟ Κοσσυφοπέδιο Τζέφρι Χοβενιέρ  στην ομιλία του στη «Σύνοδο Κορυφής» για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Ριζοσπαστικές Πραγματικότητες: Εθνο-Πολιτική Δυναμική και Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν  τις φιλοδοξίες του Κοσσυφοπέδιου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το διάλογο των Βρυξελλών. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο νέος επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, Άϊβο Όραβ στην ομιλία του στην ετήσια έκδοση της Συνόδου Κορυφής του Κοσσυφοπεδίου για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία τόνισε ότι οι κυβερνήσεις  των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αποδείξουν ότι οι ενέργειες που αναλαμβάνουν είναι για το καλό του Κράτους και των Πολιτών και όχι μόνο για χάρη της προσέγγισης με την ΕΕ. Και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώσουν την «εργασία» τους εάν θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο τούρκος διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, (KΦΟΡ), υποστράτηγος Οζκάν Ουλουτάς, δήλωσε στην την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει απαραίτητη και ότι  «απαιτείται  πραγματικό θάρρος και δέσμευση και από τις δύο πλευρές».. «Το ΝΑΤΟ και η ΚΦΟΡ υποστηρίζουν πλήρως τον διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα. Παραμένω αισιόδοξος ότι –με υπομονή, επιμονή και εποικοδομητική στάση από όλες τις πλευρές – αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν», είπε ο τουρκος υποστράτηγος  και κάλεσε όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο να συνεχίσουν τις προσπάθειες για κατανόηση και συνεργασία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ένωση Δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι στο Κράτος Δικαίου του Κούρτι καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, 38 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο («δωσίλογος») Σέρβος υφυπουργός Κοινοτήτων και Επιστροφής στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, Ραντόιτσα Ραντομίροβιτς, δήλωσε  ότι απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή, και είπε ότι ανέμενε μια τέτοια απόφαση καθώς είχε διαφωνίες με τον (δωσίλογο) υπουργό Νέναντ Ράσιτς σχετικά με την ανακατανομή των κονδυλίων στο βορρά, γι' αυτό και αποχώρησε από το κόμμα  «Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Επιβίωση» πριν από λίγες ημέρες.

ΤΙΡΑΝΑ. Το Διεθνές Αεροδρόμιο  «Μητέρα Τερέζα» των Τιράνων κατέγραψε  νέο ρεκόρ με περισσότερους από 8 εκατομμύρια επιβάτες από την 1η Ιανουαρίου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2024, ανέφερε η διοίκηση του αεροδρομίου 2023, το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων εξυπηρέτησε 7,25 εκατομμύρια επιβάτες. αλλά πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να σχηματιστεί ένα κράτος Μπεκτασή, η ΕΕ δεν έχει σχολιάσει την ιδέα

ΤΙΡΑΝΑ. Ο χασισέμπορος , απαντώντας στη χιονοστιβάδα τωναντιδράσεων γύρω από την ιδέα δημιουργίας ενός κράτους τον Μπεκτασήδων, στα Τίρανα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βατικανού, δήλωσε ότι «ξεπέρασαν τα όρια όλων των αναμενόμενων φαντασιώσεων και κακίας».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Δύο Ρουμάνοι προφυλακίστηκαν από το δικαστήριο της Κωστάντζας με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, ,μετά την κατάσχεση από τους εισαγγελείς και την αστυνομία  στα σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας τεσσάρων  τόνων κοκαΐνης αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ  που ήταν κρυμμένη σε φορτίο κατεψυγμένων φρούτων από τον Ισημερινό. που προορίζονταν για τις Κάτω Χώρες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία υπέγραψαν συμφωνία άμεσου δανείου αξίας 920 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανικό Μηχανισμό Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS) και έχει 12ετή διάρκεια  αποπληρωμής . Η Υπογραφή έγινε πανηγυρικά  στο κτίριο της ρουμανικής κυβέρνησης στην πλατεία Νίκης στο Βουκουρέστι. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα. Το έγγραφο υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ρουμανίας Μαρσέλ Μπόλος και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Άμυνας των ΗΠΑ ΜάΊκλ Μίλλερ .Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τη βελτίωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας όσο και για την ανάπτυξη της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας. «Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα έχουμε επίσης πρόσβαση σε εξοπλισμό στο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών για τις χώρες στην ανατολική πλευρά», είπε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Τα 220 εκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν για τη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 120-155 χιλιοστών με πατέντα   παραγωγής πυρομαχικών για άρματα μάχης «Αμπραμς» που πολεμούν στην Ουκρανία. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρουμανία είπε ότι «δεν πρόκειται απλώς για μια οικονομική συμφωνία, αλλά για απόδειξη της βιώσιμης διμερούς εταιρικής σχέσης μας», και τόνισε ότι «οι αρμόδιοι θεσμοί ετοίμασαν  τη συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ μόλις σε τέσσερεις μήνες».

ΣΟΦΙΑ, Συνδικαλιστές ανθρακωρύχοι θα διαμαρτυρηθούν σήμερα μπροστά από την Εθνοσυνέλευση λόγω των αποφάσεων της Επιτροπής Ενέργειας για το κλείσιμο ανθρακωρυχείων.

ΣΟΦΙΑ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μαζική «εκροή» των ψηφοφόρων .ιγότεροι από 2 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν στις 27 Οκτωβρίου.. Μέχρι σήμερα, το βράδυ τα κόμματα και οι συνασπισμοί μπορούν να κάνουν αλλαγές στα ψηφοδέλτια τους, σύμφωνα με τις προθεσμίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. 22 κόμματα και εννέα συνασπισμοί έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 27ης Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου