Σεπτεμβρίου 25, 2024

Επί Τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε : «Σήμερα ακούσαμε από πολλούς ότι η επίθεση στην Ουκρανία «άνοιξε  το κουτί της Πανδώρας», ότι «αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και του διεθνούς δικαίου», αλλά αυτό δεν είναι αναληθές. Η παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια όταν παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», ερίπε. «Σήμερα όλοι μιλούν για την Ουκρανία, και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλήσει για τη Σερβία», τόνισε, χωρίς όμως  να αναφερθεί στο ποιοί επιτέθηκαν τότε στην Σερβία και χωρίς να αναφερθεί στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Τόνισε όμως ότι «η μοίρα ενός μικρού έθνους, χωρίς δικαιώματα και δικαιοσύνη, αποφασίστηκε από τις μεγάλες και ισχυρές δυτικές δυνάμεις». «Αναρωτιέμαι γιατί δεν γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, και γιατί δεν ισχύει για εμάς  ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, και γιατί παραβιάζεται και δεν εφαρμόζεται το ψήφισμα 1244», είπε ο Βούτσιτς και σημείωσε  ότι το 1999, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έγινε προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αλλά επειδή δεν υπήρχε συναίνεση, έλαβαν απόφαση χωρίς τον ΟΗΕ. «Δεν τους ένοιαζε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, και έδειξε και ένα έγγραφο του ΟΗΕ που δήλωνε ότι κανείς, εκτός από τις δυνάμεις που ελέγχονται από τον ΟΗΕ  δεν πρέπει να έχει ένοπλη δύναμη στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 , και επεσήμανε ότι παρά το γεγονός αυτό, εκείνοι που διέπραξαν επίθεση κατά της Σερβίας και προσπάθησαν να διαχωρίσουν μέρος της επικράτειάς της, σήμερα, σε καθημερινή βάση, εξοπλίζουν τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες θα εξελιχθούν αύριο σε στρατό Αλβανών στο έδαφος της Σερβίας», ο Βούτσιτς,  τόνισε ότι, «ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής»,  και ότι «πλησιάζουμε στο χείλος της αβύσσου», είπε ότι η Σερβία δεν είναι υπηρέτης ούτε της Ρωσίας ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έχει τις δικές της πολιτικές και συμφέροντα και απευθυνόμενος στους μικρούς λαούς και τους ηγέτες τους είπε: «Η μόνη ελπίδα, όχι μόνο για τη χώρα μου, αλλά και για τις χώρες σας, είναι να κατανοήσετε καλά τους μηχανισμούς του ψεύδους και της εξαπάτησης στις διεθνείς σχέσεις και να προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε εδώ, στον πιο σημαντικό οργανισμό, να προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε, να προσπαθήσουμε να τον σεβαστούμε. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη»,

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια Χριστιάν Μίτσκοσκι κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση της Προέδρου του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Ελίζας Σπυροπάλη, ότι η απειλή για την αλβανική γλώσσα είναι απειλή για την ταυτότητα των Αλβανών δήλωσε ότι η αλβανική γλώσσα δεν κινδυνεύει στη Σεβερνοματσεντόνιγια και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.«Σεβόμαστε την ταυτότητα και τη μοναδικότητα της αλβανικής, της μακεδονικής και όλων των άλλων γλωσσών που χρησιμοποιούν οι πολίτες της Μακεδονίας. Φέτος, το Μανιφέστο του Ίλιντεν διαβάστηκε στις 2 Αυγούστου, και στα αλβανικά, όχι μόνο στα μακεδονικά. Έχω απόλυτο σεβασμό για την αλβανική γλώσσα, και  φέτος η 22α Νοεμβρίου θα είναι η ημέρα του αλβανικού αλφαβήτου. Έτσι, όχι μόνο δεν απειλείται, η αλβανική αλλά προχωράει», δήλωσε ο Μίτσκισκι

.ΣΚΟΠΙΑ. Ο Αλή Αχμέτι ανακοίνωσε «διαδηλώσεις διαρκείας»  μπροστά από το Κυβερνητικό Μέγαρο στα Σκόπια, για να αναγνωριστεί είτε είτε με τροπολογία στο Σύνταγμα ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια είναι «Διζωνική Δικοινοτική»  και τόνισε ότι «είναι καθήκον του κατόχου της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης να σέβεται τη βούληση των ψηφοφόρων της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της χώρας - των Αλβανών». (Φυσικά αυτό το καθήκον δεν αφορά τους αλβανούς να έκαναν κυβέρνηση με το δεύτερο Κόμμα των Σεβερνομακεντόνσι  και όχι με το Πρώτο). «Θα το εφαρμόσουμε είτε μέσω νομοσχεδίου είτε μέσω τροποποιήσεων του συντάγματος. Εάν δεν γίνεται σεβαστή η νομιμότητα, γιατί να πάμε σε εκλογές; Όλα όσα επιτεύχθηκαν με τη Συνθήκη της Οχρίδας έχουν πλέον καταστραφεί.», είπε ο Αχμέτι, που τόνισε ότι δεν είναι πρόεδρος ενός αναρχικού κόμματος, αλλά ενός κόμματος «που έχει μια σοβαρή προσέγγιση στις διαδικασίες, στο κράτος, και στις διεθνοτικές σχέσεις».Όλοι είναι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν μπροστά στους θεσμούς λόγω της παραβίασης της νομιμότητας (της εκπροσώπησης στην κυβέρνηση). Οι διαμαρτυρίες θα ξεκινήσουν όταν οι πολίτες αποφασίσουν.  Θα διαμαρτυρηθούμε μπροστά στην κυβέρνηση και μπροστά στο κοινοβούλιο, όπου εγώ και άλλα μέλη του κόμματος θα μιλήσουμε. Θα δούμε πόσο θα διαρκέσουν οι διαδηλώσεις», δήλωσε ο Αχμέτι.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Ελμεντίν (Ντίνο) Κονάκοβιτς  στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στη Νέα Υόρκη κατά την οποία μίλησε  για τους μουσουλμάνους αμάχους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990 που είχαν τη τύχη των Παλαιστινίων  στη Λωρίδα της Γάζας, και δήλωσε ότι όλα όσα λέει ο συνεργάτης των εμπόρων  ναρκωτικών «Ντίνο» σε όλο τον κόσμο δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ούτε με τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, ούτε την Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , και  ούτε με τους λαούς που ζουν στη χώρα αυτή. Ο Ντόντικ τόνισε ότι ο Κονάκοβιτς εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις και ότι «στόχος του είναι να κερδίσει μερικούς φτηνούς πολιτικούς πόντους από το παζάρι  του Σεράγεβο». «Ο «Ντίνο»  είναι το πιο προφανές παράδειγμα ενός πραγματικού απογόνου της πολιτικής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς. Προσπαθεί επίμονα να ξεπεράσει   τον Αλίγια, επειδή δεν έχει ούτε τη δική του πολιτική ούτε είναι πολιτικός και προσπαθεί να διατηρηθεί στην πολιτική σκηνή με πολεμοχαρείς δηλώσεις,και  διαδίδοντας φέματα για τον Μίλοραντ Ντόντικ, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Σερβία. Το επίπεδό του είναι ο μαχάλας του Σεράγεβο», είπε ο Πρόεδρος της Σερπσκα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η ανακοίνωση της κατάθεσης του Κριστιάν Σμίτ  ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Kovačević» κατά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που  η αφορά στην την αδυναμία του προσφεύγοντος, λόγω συνδυασμού εδαφικών και εθνοτικών απαιτήσεων, να ψηφίσει υποψηφίους επιλογής σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές σε κρατικό επίπεδο, έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα.

Εδώ και μέρες, η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θέτει δικαιολογημένα το ερώτημα γιατί ο Σμιτ , που θα καταυλίσει στι Στρασβούργου αρνείται επίμονα να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου της της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  στην υπόθεση κατά του Προέδρου της Σέρπσκα; Από το Σεράγεβο, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, αντιτίθενται στην κατάθεση του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή φοβούνται ότι η κατάθεσή του θα καταστρέψει την  συνταγματική δομή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με δύο οντότητες . Η δίκη του Προέδρου της Σερπσκα  Μίλοραντ Ντόντικ και του ασκούντος χρέη διευθυντή της "Επίσημης Εφημερίδας" Μίλος Λούκιτς συνεχίζεται σήμερα.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι Δημοτικές εκλογές στην Ποντγκόριτσα στις 29 Σεπτεμβρίου είναι κομβικές για τις πολιτικές εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, δεδομένης άλλωστε της σημασίας της πρωτεύουσας για την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Την Κυριακή, οι 145000 εγγεγραμμένοι έχουν δικαίωμα να  εκλέξουν τους 59 δημοτικούς συμβούλους για τις έδρες των οποίων θα διαγωνιστούν 715 υποψήφιοι. Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ποντγκόριτσα είναι αβέβαιες και για αυτό δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις.  Ένας βασικός παράγοντας θα είναι η προσέλευση. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD), Αντρίγια Μάντιτς, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πλειοψηφία μετά τις εκλογές στην πρωτεύουσα θα αποτελείται από συνασπισμούς υπό την ηγεσία των Σάσα Μούγιοβιτς (PES-Δημοκράτες) και Γελένα Μπόροβιτς Μπόγιοβιτς (Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα). Ο Μάντιτς δήλωσε ότι αν ο Συνασπισμός «Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα», ο οποίος αποτελείται από τη Νέα Σερβική Δημοκρατία, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP), το Ενωμένο Μαυροβούνιο, το Πραγματικό Μαυροβούνιο και το Ελεύθερο Μαυροβούνιο με επικεφαλής την Γιατρό Επικεφαλής του συνασπισμού είναι η Πρόεδρος της Συνέλευσης της πρωτεύουσας, γιατρός Γελένα Μπόροβιτς Μπόγιοβιτς τότε εκείνη θα είναι η νέα δήμαρχος της Ποντγκόριτσα.

Το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» κατήγγειλε ότι «οΠανικόβλητο  Μιλάτοβιτς δεν ζει ή δεν ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές που υποστηρίζει δημόσια και  υπέταξε τους πόρους της Προεδρίας στην εκλογική εκστρατεία του ψηφοδελτίου του».   

Ο Μιλάτοβιτς σε προεκλογική του συγκέντρωση είπε η σιωπή του θα ήταν κατάχρηση εξουσίας επειδή, οι πολίτες  δεν τον εξέλεξαν για να ευθυγραμμιστεί με τις κακές πρακτικές. και ότι είναι υπόλογος στους πολίτες, «σε αντίθεση με κάποιους που είναι υπόλογοι σε ομάδες στο Μαυροβούνιο και στο εξωτερικό», Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μιλάτοβιτς είπε ότι δεν συμφωνεί με την αποστράτευση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου    Λαζάρεβιτς και ότι ο υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς δεν ήταν πρόεδρος της χώρας.«Όσο προεδρεύω του Συμβουλίου, οι κανόνες θα γίνονται σεβαστοί», είπε.

 

ΣΟΦΙΑ.  Ο ηγέτης του Συνασπισμού «BSP - Λίστα Ενωμένης Αριστεράς», Ατανάς Ζαφείροφ έχοντα δίπλα του  τον πρόεδρο της Κομματικής  Οργάνωσης  του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Σόφια Ιβάν Τάκοφ , είπε ότι «Υπάρχει, μια προσπάθεια από μια  ομάδα δυσαρεστημένων σοσιαλιστών να αποτύχει ,  η «αριστερή συμμαχία»  η οποία συνεχίζεται εδώ και περίπου 2 μήνεςκαι αποδείχθηκε απολύτως ανεπιτυχής», και τόνισε ότι «οι διαμάχες μεταξύ υποψηφίων δεν οφείλονται στην εξάρτηση από τον Πέεφσκι  αλλά λόγω της εκλόγιμης  θέσης στις λίστες» .

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου