Σεπτεμβρίου 19, 2024

Επί Τροχάδην



ΠΡΙΣΤΙΝΑ.H  Γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα με  ανακοίνωση της τόνισε ότι «η απαγόρευση εισαγωγής σερβικών προϊόντων απειλεί την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία του Βερολίνου». «Σε περίπτωση που το Κοσσυφοπέδιο δεν άρει την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τη Σερβία, η Διαδικασία του Βερολίνου μπορεί να μείνει χωρίς τα «νεότερο κράτος στα Βαλκάνια», ανέφερε η γερμανική πρεσβεία. «Εάν το Κοσσυφοπέδιο συνεχίσει να εμποδίζει οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδο στην περιφερειακή κοινή αγορά, θα βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε χωρίς το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό περιλαμβάνει την απεμπλοκή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της CEFTA» ανέφερε  η δήλωση. Η Γερμανία ως γνωστόν είχε την πρωτοβουλία για την απομάκρυνση της UNMIK από τη CEFTA, ώστε το Κοσσυφοπέδιο να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Γκλιάουκ Κανιούφκα , δήλωσε ότι δεν αναμένει το Κοσσυφοπέδιο να μείνει εκτός της Διαδικασίας του Βερολίνου στην επόμενη συνάντηση στις 14 Οκτωβρίου, επειδή αυτή η διαδικασία δεν περιλαμβάνει μόνο το θέμα της CEFTA.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι πιστεύει ότι η μελλοντική κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά να κάνει για να αποκαταστήσει τις ζημιές «που προκλήθηκαν από αντιφατικούς νόμους και παρεμβάσεις κατά των επιχειρήσεων» από τη σημερινή κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κυρίως για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, καθώς και για την υποκρισία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της διεθνούς κοινότητας. Στη Γενική Συνέλευση θα μιλήσει πρώτος ο πρόεδρος της Βραζιλίας ,και μετά  ο Αμερικανός πρόεδρος δεύτερος. Αλλά σε αυτό το πρώτο μέρος, το πρωί της πρώτης ημέρας, θα μιλήσει και ο  Πρόεδρος της Σερβίας. Ο Βούτσιτς είπε ότι θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη κυρίως για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά και για τις διεθνείς συνθήκες, για την υποκρισία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και για όλα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα, καθώς και για να επισημάνει ποιο είναι το όραμα της Σερβίας στο μέλλον.  Ο Βούτσιτς τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η Πρίστινα δεν ήθελε ποτέ διάλογο, με την Σερβία και έχει μόνο έναν στόχο , την απέλαση των Σέρβων, ενώ περιέγραψε τον Κούρτι και το Κόμμα του ως «Εμβερχοτζηστες» .«Κάποιοι λένε ότι είναι σταλινικοί»,είπε, και πρόσθεσε. «Σταλινικός ήταν ο πατέρας τους ο Ντεμάτσι, Ο Κούρτι και οι πιστοί του είναι ένα κράμα Αναρχισμού, και Μαρξισμοού, και πολύ Χοτζισμό. Δεν είναι παιδιά στου Ιωσήφ Στάλιν αλλά του Εμβέρ Χότζα», τόνισε. Ερωτηθείς για το γεύμα εργασίας, το οποίο θα διοργανώσει για τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βούτσιτς  είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση για να συζητηθεί η ατζέντα ανάπτυξης, και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, η οποία, , σημαίνει  ενιαία βαλκανική αγορά. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλή συζήτηση και αυτό εξαρτάται από την Πρίστινα και το Σεράγεβο», υπογράμμισε ο Βούτσιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Βρετανός πρεσβευτής Φέργκιουσον διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι «η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών «MI6»,  διεξάγει επιχείρηση δυσφήμισης» και αργότερα «απομάκρυνσης» του Αλεξάνταρ Βούλιν , είναι «βασικό πρόσωπο στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου».Το «Σοσιαλιστικό Κίνημα» του Κύριου Βούλιν αντέδρασε τανύζοντας ότι «αν ο πρεσβευτής δεν είναι μέλος των μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές τους προθέσεις και αν είναι, κατάσκοπος εκτός από διπλωμάτης σίγουρα δεν θα πει την αλήθεια. Γιατί να τον πιστέψουμε όταν οι Βρετανοί ιστορικά έχουν δείξει μόνο ψέματα και υποκρισία απέναντί μας; Οι Σέρβοι δεν πρέπει  να  εμπιστεύονται ποτέ το Λονδίνο».ανέφερε η δήλωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Παραδόθηκε στους γονείς του στο Βελιγράδι η σορός του Σέρβου  εθελοντή στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων, ο  Στράχινια Μπιέλιτσα 30 ετών που σκοτώθηκε   στην πρώτη γραμμή στο Ντονμπάς Ουκρανία στις 9 Αυγούστου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Σέρβος ηθοποιός Σεργκέϊ Τριφούνοβιτς καταδικάστηκε χιες από δικαστήριο του Σπλιτ σε φυλάκιση 60 ημερών με αναστολή,  ενός έτους. Η ετυμηγορία είναι οριστική αφού ο Τριφούνοβιτς παραιτήθηκε από την έφεσή του. Η αστυνομία ζήτησε φυλάκιση 30 ημερών και πρόστιμο 1.000 ευρώ για τον Τριφούνοβιτς.Δεδομένου ότι ο Τριφούνοβιτς  συνελήφθη τη νύχτα μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης στη  συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο  και βρισκόταν υπό κράτηση έως χθες, υπολογίζεται σε 59 ημέρες φυλάκισης με αναστολή. Ο Τριφούνοβιτς καταδικάστηκε επίσης να πληρώσει δικαστικά έξοδα ύψους 150 ευρώ. Το διαβατήριο του ηθοποιού επιστράφηκε. Ο Τριφούνοβιτς είπε στη «Σλόμποντνα Νταλμάτσια» του Σπλιτ ότι θα γίνει πολίτης της Κροατίας  επειδή η σύζυγός του Ισιδώρα είναι από τη Ριέκα. Αφού έφυγε από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Τριφούνοβιτς οδηγήθηκε και πάλι στην Αστυνομία για να ελεγχθεί η νομιμότητα της παρουσίας του στην Κροατία. Ο Τριφούνοβιτς είναι  πολιτικός του αντίπαλος, ο Βούτσιτς. Ο Τριφούνοβιτς καταδικάστηκε για αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα , με τις οποίεςπροσέβαλε κατάφωρα την Κροτική αστυνομία και τους Κροάτες αστυνομικούς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η δίκη εναντίον του Προέδρου της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας Μίλος Λούκιτς που συνεχίστηκε  χθες «δείχνει ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη  είναι μια τραγική χώρα στην οποία ικανοποιούνται τα πολιτικά αιτήματα των ξένων μέσω του δικαστικού σώματος», τόνισαν αξιωματούχοι της Σέρπσκα έξω από το Δικαστήριο όπου και πάλι συγκεντρώθηκαν πολίτες για υποστήριξη προς τους Ντόντικ και Λούκιτς. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το δικαστικό σώμα χρησιμοποιείται για πολιτικές ίντριγκες , με σαφείς πολιτικές προθέσεις και στόχους, δήλωσε το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς και τόνισε ότι «η Εισαγγελία προσπαθεί να θέσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γραφείου του ψευδοΥπάτου πάνω από τις πράξεις των θεσμών της Σέρπσκα». «Η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελεί χώρο εκπαίδευσης για την εξάσκηση διαφόρων διπλωματών  για το πως θα πρέπει να βαθύνουν τα χάσματα μεταξύ των λαών» , είπε ηΤσβιγιάνοβιτς. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, Νέναντ Στέβαντιτς τόνισε ότι «τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν καθορίζουν τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, ούτε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης έχει την υποχρέωση να ενεργεί βάσει ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλλά βάσει του Κανονισμού και του Καταστατικού. Εκείνοι που προσπάθησαν σήμερα και να εισαγάγουν ηλεκτρονικά μηνύματα ως αποδεικτικά στοιχεία γελοιοποίησαν και την Εισαγγελία και το Δικαστήριο», είπε.

Σε συνέχεια της δίκη, ο Μπόραν Μπόσαντσιτς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επίσημης Εφημερίδας και Γενικός Γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης, κατέθεσε ότι ο Ύπατος δεν έχουν την εξουσία να εμποδίσει τη δημοσίευση νόμων που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση και υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατατέθηκε επίσης   ότι δεν υπάρχει το πρωτότυπο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον ή επικυρωμένο αντίγραφο και, ότι τα συμπεράσματα της Βόννης, τα οποία υποτίθεται ότι του δίνουν το ελεύθερο χέρι, να παρεμβαίνει δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ σε καμία επίσημη εφημερίδα στη Βοσνια Ερζεγοβίνη. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει τη διαδικασία δημοσίευσης ενός νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, διαφορετικά θα ήταν επίθεση στη συνταγματική τάξη. Ούτε το το Γραφείο του Υπάτου ούτε ο Κρίστιαν Σμιτ  μπορούν να διατάξουν να μην δημοσιεύονται οι νόμοι», κατέθεσε δήλωσε ο Μπόσαντσιτς .Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε στο δικαστήριο  ότι ο Σμιτ  δεν είχε περάσει από την επίσημη διαδικασία διορισμού του Ύπατου Εκπροσώπου και δεν εγκρίθηκε από το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης του Ντόντικ, ο δικαστής Σένα Ουζούνοβιτς δέχθηκε να παρουσιαστεί ως αποδεικτικό στοιχείο στην επόμενη ακρόαση η έκθεση της κυβέρνησης της Σέρπσκα από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία εστάλη στον ΟΗΕ.

Ο νομικός σύμβουλος υπεράσπισης του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Γκόραν Πετρονίεβιτς, επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας, θα επιβεβαιωθεί ότι ο Κρίστιαν Σμιτ δεν είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου,

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου, (Monstat), Μίροσλαβ Πέγιοβιτς, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής στο Μαυροβούνιο θα δημοσιευθούν στις 15 Οκτωβρίου. Τότε θα δημοσιευθούν τα στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό κατοίκων του Μαυροβουνίου ανά δήμους, τα στοιχεία σχετικά με το φύλο και την ηλικιακή δομή, και τα στοιχεία σχετικά με τα εθνοτικά-πολιτιστικά χαρακτηριστικά, και την ιθαγένεια. Η απογραφή του πληθυσμού στο Μαυροβούνιο διεξήχθη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς ανακοίνωσε από τηλεοράσεως, (Τ/Ο Νόβα)  ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας «θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον». Ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς ζήτησε προηγουμένως η σύνοδος του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας να προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις 2:30 μ.μ. Ο Μιλάτοβιτς είπε ότι  δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να συμπεριφέρεται προς το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Κοινοβούλιο». «Είμαι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου», δήλωσε ο Μιλάτοβιτς και πρόσθεσε ότι όσο είναι Πρόεδρος, «δεν θα επιτρέψει στην πολιτική να εισχωρήσει ξανά στο Στράτευμα». Νωρίτερα , ο υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Κράτους και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ζητώντας επείγουσα σύγκληση συνόδου του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας με θέμα την αποστράτευση του σημερινού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, ταξίαρχο Ζόραν Λαζάρεβιτς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο διορισμός νέου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Επισκοπή Μπουτνίμλιε-Νίκσιτς αντέδρασε έντονα στην απόρριψη από τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης του Μαυροβουνίου της ανέγερσης κατόπιν αιτήματος του Δήμου τη Μπεράνε μνημείου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο επειδή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 20 έτη από την ημερομηνία θανάτου του.

ΣΟΦΙΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων αντέδρασαν στις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Σεβερνοματσεντόνιγια , Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοσκι, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη χαρακτήρισε τους Βούλγαρους «απολίτιστους» και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία. «Σε σχέση με τους τελευταίους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό από αξιωματούχους της Σεβερνοματσεντόνιγια , αρνούμαστε κατηγορηματικά να εισέλθουμε σε έναν τέτοιο αντιευρωπαϊκό τόνο και ασυμβίβαστο με καλούς τρόπους. Οι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί για τις προκλήσεις, οι οποίες αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή του διαλόγου», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΟΦΙΑ. Οι  Βούλγαροι της Σεβερνοματσεντόνιγια  χρειάζονται την υποστήριξη της Βουλγαρίας, δήλωσαν εκπρόσωποι της βουλγαρικής κοινότητας από την Πρίλαπο, τη Στρούγκα, το Μοναστήρι  και το Καβαντάρτσι που μίλησαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών για τους Βούλγαρους στο εξωτερικό. «Η είσοδος στο Σύνταγμα δεν είναι λύση. Στην Μακεδονία  οι άνθρωποι δεν σκέφτονται με το δικό τους κεφάλι. Όποιος κι αν είναι ο ηγέτης του κόμματος, σκέφτονται σαν αυτόν. Όταν ήταν ο (Νικόλα) Γκρουέφσκι, ήμασταν αρχαίοι Μακεδόνες», δήλωσε ο Ντόμπρε Μίτεφ, πρόεδρος της ένωσης Βουλγάρων στην πόλη Καβαντάρτσι. Οι Αλλοι εκπρόσωποι είπαν ότι υπάρχει πολύς Φόβος , και δεν είναι καν ασφαλές για τους Βούλγαρους  να επικοινωνούν με τον Εκτελεστικό Οργανισμό για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό.

.ΣΚΟΠΙΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σεβερνοματσεντόνιγια Δημοκρατίας  ανέστειλε προσωρινά τους διορισμούς στην κρατική διοίκηση της χώρας σε εθνοτική βάση και δήχθηκε  να μελετήσει την συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης  για τον μηχανισμό εξισορρόπησης  και τη διασφάλιση της κατάλληλης εθνοτικής ισορροπίας στους διορισμούς στην κρατική διοίκηση.  Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς,που προσέφυγε  η εφαρμογή των επίμαχων νομικών διατάξεων απειλεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη έκφραση της ιθαγένειας και ο «εξισορροπητής» παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία και την ελεύθερη επιλογή εργασίας και καθορίζοντας μια συγκεκριμένη σχέση απαραίτητη για την κατάληψη της σχετικής θέσης, οι υποψήφιοι διοικητικοί υπάλληλοι περιορίζονται σε κάθε χώρο εργασίας».

ΣΚΟΠΙΑ. Επίσκεψη του Πρωθυπουργού ΣΤΙς Βρυξέλλες: Συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ και ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Χριστιάν Μίτσκοσκι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου  Τίμτσο Μούτσινσκι και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Ορχάν Μουρτεζάνι, θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες. Η φον ντερ Λάιεν διοργανώνει γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

 ΣΚΟΠΙΑ. Οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Σεβερνοματσεντόνιγα –Βουλγαρίας επικοινώνησαν  και συμφώνησαν ότι θα καθορίσουν προσεχώς για  ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης

ΣΚΟΠΙΑ. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1942, στην Πρίλεπο, μετά από σκληρά βασανιστήρια από τη βουλγαρική αστυνομία, σκοτώθηκε ο Ράμπο Λέβκοφ-Λεβκάτα, εθνικός ήρωα της Γιουγκοσλαβίας. Σαν σήμερα το 1942, κοντά στο χωριό Ντάμπνιτσα  της Πριλάπου, « οι Βούλγαροι κατακτητές έσφαξαν ύπουλα 18 Μακεδόνες πατριώτες. Μόνο οι Πέτκο Βελκόφσκι και ο Τόντε Ριστεσκι σώθηκαν. Υπήρχαν μάρτυρες . Στις 19 Σεπτεμβρίου 1944 το χωριό Μπελίτσιτσα , περικυκλώθηκε από περίπου 300 Μπαλίστες . 35 μαχητές του 3ου Παρτιζάνικου Αποσπάσματος, οπλισμένοι μόνο με δύο πολυβόλα και λίγα τουφέκια, έμεναν εκεί. Στον άνισο αγώνα, 21 παρτιζάνοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του  Τόντορ Τσιπόφσκι –Μερτζαν , Εθνικού Ήρωα της Γιουγκοσλαβίας, από τη Μακεδονία. Σαν σήμερα το 1914 στη Σόφια, δολοφονήθηκε ο Στέφαν Γιακίμοφ Ντέντοφ, Μακεδόνας ακτιβιστής, ιδρυτής της Μακεδονικής Λέσχης Αναγνωστών στο Βελιγράδι.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μπεκίμ Τσοκού, βουλευτής και μέλος του συνασπισμού «Αξίζει», δήλωσε στηνΤ/Ο  21 ότι DUI παρέμεινε στην εξουσία τα τελευταία 22 χρόνια, χάρη στο χάρισμα του Αλί Αχμέτι  που ως κεντρικής φιγούρας σε αυτό το κόμμα, παρίστανε τον  πατέρα των Αλβανών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου