Σεπτεμβρίου 18, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Ακόμα ένα ευρω-ναυάγιο για το Κόσσοβο. Ο διευθυντής του Σερβικού  Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε  μετά τις συναντήσεις με τον Λάϊτσακ ότι δεν υπήρξε τριμερής συνάντηση με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες , επειδή ο διαπραγματευτής τους Μπέσνικ Μπισλίμι αρνήθηκε να το πράξει, ενώ η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου επέμεινε σε θέματα όπως η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, οι υπηρεσίες και το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και παρουσίασε μέτρα για την προστασία του σερβικού λαού. Ο Πέτκοβιτς είπε ότι η σερβική πλευρά στις Βρυξέλλες συζήτησε επίσης τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τους αγνοούμενους και την ολοκληρωμένη διαχείριση των διελεύσεων. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής του Βελιγραδίου, παρουσίασα τα μέτρα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου», δήλωσε ο Πέτκοβιτς. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το Διάλογο Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου Μίροσλαβ Λάϊτσακ, , δήλωσε ότι «λυπάται για το γεγονός ότι τα πιο επείγοντα ζητήματα δεν αντιμετωπίστηκαν σε τριμερή συνάντηση». «Παραμένω στη διάθεση των μερών και θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες», είπε  Λάϊτσακ. Μπισλίμι,στις δικές του δηλώσεις είπε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τους Σέρβους,  «επειδή η Σερβία συνδέει την ημερήσια διάταξη της συνάντησης με απαράδεκτες απαιτήσεις για το Κοσσυφοπέδιο». Στην Πρίστινα εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία αναφέρθηκε ότι: « Το Κοσσυφοπέδιο, μέσω του επικεφαλής διαπραγματευτή, συμφώνησε να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που είχε θέσει εκ των προτέρων ο μεσολαβητής, στην οποία το μόνο θέμα συζήτησης θα ήταν η περαιτέρω πορεία για την εφαρμογή της Βασικής Συμφωνίας και του Παραρτήματος Εφαρμογής». Στο περιθώριο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ , ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Τόμας Γκόφους  μίλησε , σε ξεχωριστές συναντήσεις, με τις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας και δήλωσε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ και ότι οι αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ πρέπει να ληφθούν μέσω διαλόγου, με έγκαιρο και αποτελεσματικό συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα και με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων ή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρι Χοβενιέ δήλωσε πως «οι ΗΠΑ δεν θα αμφισβητήσουν ποτέ το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και των θεσμών του, αλλά πως ήταν υποχρέωση του Κοσσυφοπεδίου "ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο, δημοκρατικό και πολυεθνικό κράτος" να προστατεύσει τις ειονοτικές του κοινότητες»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. H υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς συναντήθηκε με τον  πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ και συμφώνησαν ότι η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας στην Ενέργεια, μεταξύ των κυβερνήσεων της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία σύντομα θα υπογραφεί στην Ουάσινγκτον, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. H Ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι με ανακοίνωσή της σχολίασε τις νέες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι Εμανουέλ Τζιοφλύ και τόνισε ότι «οι Δυτικοί διπλωμάτες προσπαθούν επίμονα να επιβάλουν στη σερβική ηγεσία και το  λαό την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξής τους και τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής τους», και τόνισε ότι  «η φτηνή προπαγάνδα των δυτικών διπλωματών δεν θα περάσει»

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Μια ομάδα 13 Βόσνιων βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και του Δημοκρατικού Μετώπου (DF) στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης,  κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , ζητώντας αξιολόγηση της συνταγματικότητας του προγράμματος σπουδών ιστορίας για μαθητές δημοτικού σχολείου στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Τα μέσα ενημέρωσης του Σεράγεβο έπαθαν υστερία  επειδή οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στην όγδοη και ένατη τάξη στη Σέρπσκα διδάσκονται για τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς  και ζητούσαν επέμβαση του  «Υπάτου» ή προσφυγή  στο Συνταγματικό Δικαστήριο

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Η εκτέλεση εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου του Σεράγεβο, οι οποίες έχουν ήδη «μπει βαθιά» στο έδαφος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, θα απαγορευτεί. Αυτό δήλωσαν οι επιθεωρητές τοπογράφοι  και οι διευθυντές όλων των σχετικών  θεσμών, αφού «κατέγραψαν» την κατάσταση επί τόπου . Οι επιτόπιες επιθεωρήσεις, στις οποίες δεν συμμετείχαν οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του αεροδρομίου του Σεράγεβο, διαπίστωσαν ότι «περισσότερα από 22.000 τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας της Σέρπσκα, πιο συγκεκριμένα του δήμου της Ανατολικής Ίλιτζα, σε 25 κτηματολογικά αγροτεμάχια καταπατήθηκαν.

ΣΚΟΠΙΑ .Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου επισκέπτονται  τις  Βρυξέλλες και θα προσφέρουν την «γαλλική πρόταση συν». Στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο, θα ζητήσουν περισσότερο χρόνο για την εισαγωγή των συνταγματικών τροποποιήσεων για να συμπεριληφθούν  οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα της Σεβερνοματσεντόνιγια.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ορχάν Μουρτεζάνι θα είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  αποφάσισε υο υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του  συνεδρίαση.

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Σομπράνιε», το Κοινοβούλιο ψήφισε χθες με 65 ψήφους υπέρ  το νόμο για το δάνειο των 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Ουγγαρία. Η αντιπολίτευση υποστηριξε  ότι η δανειακή συμφωνία έχει τεράστιες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες από την τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους. Το VMRO-DPMNE τόνισε ότι η διαδικασία είναι διαφανής και ότι για πρώτη φορά υπάρχει δάνειο για το οποίο είναι γνωστό εκ των προτέρων που θα δαπανηθεί

ΣΚΟΠΙΑ. Από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 57 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη Σεβερνοματσεντόνιγια χώρα, κσι  αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι , δύο στα Σκόπια και από έναν στο Μοναστήρι και το Τέτοβο, όλοι άνω των 70 ετών , σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

ΣΟΦΙΑ.  24 κόμματα και 9 συνασπισμοί καταχωρήθηκαν για συμμετοχή στις έκτακτες βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής  Ροσίτσα Μάτεβα. Το κόμμα «Υπάρχει νόημα» των αποσχισμένων από το «Μεγαλείο» δεν «πέρασε» .Συγκριτικά, στις προηγούμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου είχαν συμμετάσχει  20 κόμματα και 11 συνασπισμοί.

ΣΟΦΙΑ.  Η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ευρωπαία Επίτροπο της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα αλλά  εξέφρασε την απογοήτευσή της για το χαρτοφυλάκιο «Νεοσύστατες επιχειρήσεις, έρευνα και καινοτομία» επειδή ανέμενε ότι η Βουλγαρία θα λάμβανε ένα από τα χαρτοφυλάκια χρηματοδοτήσεων . Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόικο Μπορίσοφ πανηγύρισε διότι ότι το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα  «ειναι σημαντικό για τη Βουλγαρία» και υπενθύμισε ότι η υποψηφιότητα της « δικής του» Ζαχάριεβα  προτιμήθηκε από εκείνη του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία».

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Οικονομίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων  τα προϊόντα ορισμένων ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων τροφίμων στην Σκιπερία (Αλβανία) πωλούνται σχεδόν δύο φορές πιο ακριβά από ό, τι στις χώρες της ΕΕ. Η Έρευνα συνέκρινε  τις τιμές 150 καταναλωτικών αγαθών, που επιλέχθηκαν τυχαία από την αγορά των Τιράνων. Η μελέτη κατέγραψε  ότι η μέση τιμή των προϊόντων που πωλούνται στην αλβανική αγορά από τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι 79,7% υψηλότερη από τη μέση τιμή των ίδιων προϊόντων, που πωλούνται ταυτόχρονα και από τις ίδιες εταιρείες στις αγορές της ΕΕ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η ρουμανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας του άνδρα που χθες προκάλεσε πυρκαγιά στο κτίριο του κοινοβουλίου και κατάφερε να διαφύγει/Η πυρκαγιά, εκδηλώθηκε σε μια περιοχή προσβάσιμη στους επισκέπτες. Δεν υπήρξαν θύματα, ανέφερε η αστυνομία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ρουμανία αποκτά για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, καθώς και το γεγονός ότι η  Ρωξάνη Μιντσάτου ανέλαβε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με προϋπολογισμό 235 δισεκατομμυρίων ευρώ . Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία συνεργασίας Ρουμανίας-Μολδαβίας στον στρατιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε άμεση οικονομική βοήθεια για τα θύματα των πρόσφατων πλημμυρών στα ανατολικά της χώρας, οι οποίες άφησαν 7 νεκρούς και σχεδόν 6.500 σπίτια κατεστραμμένα.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου