Σεπτεμβρίου 12, 2024

Επί Τροχάδην

 

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΣΟΒΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Οι τέσσερεις νεαροί Σέρβοι καταδικάστηκαν σε 30 ημέρες κατ' οίκον περιορισμό . Οι Τέσσερεις νεαροί Σέρβοι που ξυλοκοπήθηκαν από τους Αλβανούς συνελήφθησαν τη νύχτα μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης, 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα. Ο δικηγόρος Νεμπόϊσα Βλάϊτς, δήλωσε ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκισή τους".Οι προσωρινές Αρχές στην Πρίστινα κατηγορούν τους νεαρούς Σέρβους για επίθεση σε αστυνομικό και συνελήφθησαν όταν επέστρεφαν από μια γιορτή. Νωρίτερα , μεγάλος αριθμός πολιτών διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα για την αδικαιολόγητη σύλληψη των νεαρών.

 ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΣΟΒΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Συνεχίζεται για Δέκατη τέταρτη ημέρα ο αποκλεισμός των σερβικών θεσμών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ξεκίνησε δίκη ενώπιον του Ειδικού Τμήματος του Βασικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα για την υπόθεση του Γκαβρίλο Μιλοσάβλιεβιτς  από το Ίστοκ. Κατά την πρώτη ημερα της ακροαματικής διαδικασίας, η υπεράσπιση και η κατηγορούσα αρχή έκαναν τις εναρκτήριες αγορεύσεις τους.  Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μιλοσάβλιεβιτς για συμμετοχή στις μαζικές δολοφονίες Αλβανών κρατουμένων στη φυλακή Ντουμπράβα, οι οποίες διήρκεσαν από τις 22 Μαΐου 1999 έως τις 24 Μαΐου 1999, όταν 109 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 108 τραυματίστηκαν.  Ο Μιλοσάβλιεβιτς συνελήφθη στις 2 Δεκεμβρίου 2022. Το κατηγορητήριο εναντίον του κατατέθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023.  Στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες εναντίον του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Η Ειδική Εισαγγελία  ανακοίνωσε το κατηγορητήριο εναντίον 45 ατόμων για την ένοπλη σύγκρουση στην Μπάνισκα, η οποία έλαβε χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Σέρβοι και ένας αλβανός αστυνομικός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 45 κατηγορούνται με ποινικά αδικήματα «κατά της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας»,  για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρήματος».Ο εισαγγελέας στην υπόθεση αυτή,Ναϊμ Αμπατζί , δήλωσε ότι ελήφθησαν 66 καταθέσεις από με μάρτυρες και κατηγορούμενους και σύμφωνα με τον ίδιο, ελήφθησαν ως αποδεικτικά στοιχεία «120 ηλεκτρονικές συσκευές, 1266 κομμάτια όπλων και άλλου εξοπλισμού». «Το κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνει 45 άτομα που έπαιξαν διάφορους ρόλους, από την οργάνωση, τη διεύθυνση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων μέχρι τη χρηματοδότηση και το ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε ο Αμπατζή, ο οποίος είπε ότι μεταξύ των κατηγορουμένων με τη «βασική θέση του αρχηγού της ομάδας» ήταν ο Μίλαν Ράντοιτσιτς, ο οποίος ι « διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε «συντονισμό και εγκληματικές δραστηριότητες».

Η Εισαγγελία στην Πρίστινα έχει αποκτήσει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία χάρη στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες και ότι αυτό ήταν απαραίτητο για την έκδοση του κατηγορητηρίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε ότι η θέση της Ουάσιγκτον για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ότι είναι «ο διάλογος που έχει καθιερωθεί είναι ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος επίλυσης αυτού του ζητήματος».. «Θα πρέπει να δοθεί στη σερβική κοινότητα μια προοπτική για το ποιο θα είναι το μέλλον της μέσω διαλόγου", δήλωσε ο Χιλ και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι ειλικρινά δεσμευμένες στη συνέχιση της επιτυχίας της Σερβίας, η οποία, όπως δήλωσε, είναι μια χώρα στην οποία πρέπει να βασιζόμαστε». «Πιστεύω ότι πρέπει κανείς να είναι αισιόδοξος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και τη συνεργασία με την ΕΕ.Η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Σερβία γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα», τόνισε,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Κλαούντια Τένεϊ δήλωσε ότι έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να μάθει ποιες ενέργειες θα αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, «Παρά την έντονη κριτική από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ενέργειες του  Κούρτι δεν έχουν αλλάξει». Ανέφερε η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην επιστολή, η Τένι δηλώνει ότι ανησυχεί βαθιά για τη συνεχιζόμενη κακομεταχείριση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και την έλλειψη δράσης από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε σκοπεύει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν. Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο δεν είχε επικοινωνήσει για σχεδόν τρία χρόνια, στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν. «Χαιρετήστε τον πρόεδρο Βούτσιτς. Τον περιμένουμε στις εκδηλώσεις της συνάντησης των ηγετών των BRICS στο Καζάν» είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν, στο Βλαδιβοστόκ όπου συναντήθηκαν  στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ επισκέπτεται την Σερβία .Εγινε δεκτός με τις υψηλότερες κρατικές τιμές από τον Πρόεδρο της Σερβίας, μπροστά από το Παλάτι της Σερβίας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε  τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς και δημόσιου δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ σε σχέση με αυτό το θέμα και ευχαρίστησε το Ισραήλ  που δεν υποστήριξε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μετά τη Σερβία, ο Χέρτσογκ θα επισκεφθεί επίσης την Αλβανία.

ΣΟΦΙΑ. «Το σκοταδιστικό νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες, που υποβλήθηκε από το ανοιχτά φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» (Vazrazhdane), αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία της Βουλγαρίας. Η προσπάθεια μεταφοράς νόμων από τη Ρωσία του Πούτιν στην εθνική μας νομοθεσία είναι άνευ προηγουμένου. Οι προσπάθειες δημιουργίας «μαύρων λιστών» με ενοχλητικούς ανθρώπους, οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης, σχολεία και πανεπιστήμια και ο εκφοβισμός των δομών της κοινωνίας των πολιτών είναι η τελευταία λύση των ολοκληρωτικών συστημάτων», δήλωσε ο Φιλελεύθερος (μαφιόζος) Ντελιάν Πέεφσκι  και κάλεσε το κοινοβούλιο να απορρίψει κατηγορηματικά τον εν λόγω νόμο.

ΣΟΦΙΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καταχώρησε το «MRF - Νέα Αρχή» του Πέεφσκι για τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου. Νωρίτερα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο  ακύρωσε ως παράνομη την άρνηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής  να εγγράψει τον συνασπισμό «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες - Νέα Αρχή» επειδή  οι αιτήσεις των δύο συνασπισμών, στο σχηματισμό του καθενός από τους οποίους συμμετέχει το πολιτικό κόμμα «MRF», δεν υποβλήθηκαν ταυτόχρονα όπως έλεγε η εφορευτική Επιτροπή , αλλά αντίθετα - η αίτηση του συνασπισμού του Πέεφσκι υποβλήθηκε πριν από την αίτηση του συνασπισμού "Δημοκρατία, Δικαιώματα και Ελευθερίες - MRF", από τις 00:05 στις 2 Σεπτεμβρίου , ηλεκτρονικά».  Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή  καταχώρησε και την  «Συμμαχία για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες – FPS», που αποτελεί την «ομπρέλα» της «Φράξιας» Ντογκάν.   

ΣΟΦΙΑ. Η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών σχηματισμών που θα εισέλθουν στην επόμενη Εθνοσυνέλευση θα είναι να σχηματίσουν υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα,

 ΣΟΦΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις θέσεις της Βουλγαρίας και τη σύνθεση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην 79η τακτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, της οποίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος Ράντεφ

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Gallup International Balkan» ΗΒουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει την εμπιστοσύνη του 43,1%, των Βουλγάρων ενώ το 35,8% των ερωτηθέντων  εξέφρασαν δυσπιστία .Τα 75,3% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι, «πίστη στον Θεό» δήλωσε το 67%, (περίπου). Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ του αυτοπροσδιορισμού ως «Ορθόδοξου» και της δεδηλωμένης πίστης στον Θεό πηγάζει από το γεγονός ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία γίνεται αντιληπτή όχι μόνο από θρησκευτική άποψη, ως θρησκευτική οργάνωση, αλλά και από κοσμική άποψη – ως ιστορικός θεσμός, πάντοτε συνδεδεμένος με τη βουλγαρική κοινωνία και κρατική υπόσταση, και σε κάποιο βαθμό ως μέρος του παραδοσιακού προσδιορισμού της βουλγαρικής εθνικότητας. Το 9,9% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίζονται ως μουσουλμάνοι και το 11% λένε ότι δεν είναι θρησκευόμενοι. Το 27,5% των ερωτηθέντων  δεν πιστεύει στον Θεό . Τα δεδομένα είναι σχεδόν πανομοιότυπα με την τελευταία μέτρηση  πριν από δύο χρόνια. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 1 και 9 Αυγούστου 2024 μεταξύ 802 ατόμων.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι , απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι απομένουν ακόμη 24 ώρες για τους Δήμους να ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση με 250 εκατομμύρια ευρώ , έργων υποδομής από δήμους  σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προτάσεις  12 δήμων». Τα χρήματα θα διατεθούν μέσω 6 υπουργείων. Ο Δήμος των Σκοπίων υπέβαλε χθες 20 έργα. Ο υπουργός Υγείας Άρμπεν Ταραβάρι δήλωσε ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου, οι ασθενείς θα  μπορούν να πάρουν από τα Φαρμακεία  τα εννέα νέα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην λίστα των δωρεάν Φαρμάκων. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ίγκορ Φίλκοφ που συναντήθηκε  με την Πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια , Σοφία Φιλιππίδου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Σεβερνοματσεντόνιγια  και «είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια εμπειρογνωμόνων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας διοργανώνοντας εργαστήρια, επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» και ότι «αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο χώρες».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Μιρτσέα Γκεοάνα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Ρουμανίας. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος εγκατέλειψε επίσημα τη θέση του χθες (10 Σεπτεμβρίου), επέλεξε να ανακοινώσει την είδηση από τα κοινωνικά δίκτυα. «Είμαι υποψήφιος για πρόεδρος γιατί ξέρω ότι χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή! Μπορώ να σας υποσχεθώ μια τέλεια χώρα. Μπορώ να σας συστηθώ ως ο τέλειος πολιτικός, μπορώ να σας πω ότι όλα τα προβλήματά σας θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Δεν είμαστε τέλειοι. Δεν είμαι τέλειος. Η χώρα μας δεν είναι τέλεια. Ξέρετε όμως τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να εργαστούμε. Ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας οικοδομήσουμε μια χώρα όπου κάθε ψήφος μετράει και κάθε προσπάθεια είναι ορατή», είπε. Ταυτόχρονα  εμφανίστηκαν στο Βουκουρέστι αφίσες  που δείχνουν τον πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας αλλά και πρώην υπουργό Εξωτερικών ως «ανεξάρτητο υποψήφιο. Ο Γκεοάνα ήταν επίσης προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2009, όταν έχασε από τον Τραϊανό Μπασέσκου.Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία θα είναι στις 24 Νοεμβρίου και ο πιθανός δεύτερος - στις 8 Δεκεμβρίου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία μείωσε  τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές μελισσών για να ενισχύσει τους  παραγωγούς .Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στη Ρουμανία είναι 19%, με μειωμένους συντελεστές 9% και 5% που προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Οι ζωοτροφές μελισσών θα φορολογούνται με 9% από την 1η Ιανουαρίου 2025, Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 260 ψήφους υπέρ και τέσσερις αποχές.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο 80χρονος Μπερίσα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, βγήκε χθες για πρώτη φορά από το σπίτι του και εμφανίστηκε στην Ειδική Εισαγγελία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, όπου ενημερώθηκε για το κατηγορητήριο, για το οποίο η έρευνα διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Μπροστά από την Εισαγγελία, ο Μπερίσα έγινε δεκτός από μεγάλο αριθμό μελών και υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, με χειροκροτήματα και φωνές υποστήριξης. Πριν εισέλθει , επανέλαβε ότι δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα και ότι «η κράτησή του είναι πολιτική».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ πραγματοποιώ διήμερη επίσκεψή του στην Ουγγαρία και θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων «Ημέρες Σερβίας - ο Μήνας του Σερβικού Πολιτισμού στην Ουγγαρία» Ο Ντόντικ θα έχει συνομιλίες στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σιγιάρτο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου