Σεπτεμβρίου 10, 2024

Επί Τροχάδην

.ΤΙΡΑΝΑ. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα  της ενστάσεις κατά της εκλογής του Βάνγκελ Τάβο ως Δήμαρχου Χειμάρρας καθώς «δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις που θα άλλαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα». «Αυτή η απόφαση είναι οριστική και δεν επιτρέπεται καμία έφεση σε αυτήν», αναφέρει το δελτίο τύπου του Δικαστηρίου .

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα εγκαινίασε την ψηφιακή πλατφόρμα «Ο βουλευτής που θέλουμε» και  κάλεσε όλους εκείνους που θέλουν να είναι μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και που έχουν φιλοδοξίες να εκλεγούν βουλευτές να υποβάλουν αίτηση σε αυτή την πλατφόρμα. Ο Ράμα δήλωσε ότι μέσω αυτής της πλατφόρμας θα μπορούν να εντοπίσουν ικανούς υποψηφίους που μπορούν να επιλεγούν  και να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο  και είπε  ότι η φιλοδοξία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) είναι να είναι το κόμμα του 1 εκατομμυρίου ενεργών Μελών. «Δεν μετράμε πού ήμαστε σήμερα, αλλά μετράμε πού θέλουμε να είμαστε το 2030», είπε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Γκλιάουκ Κανιούφκα, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Η ελάχιστη εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει κανονικά μια διαπραγματευτική διαδικασία έχει  καταστραφεί. Αυτό που συνέβη στην Μπάνισκα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του διαλόγου των Βρυξελλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να είναι πολύ πιο σαφής σχετικά με το τι θέλει. Αν θέλει ισότιμα μέρη στο διάλογο ως δύο κράτη, αν θέλει και πιστεύει ότι η αρχή της Συμφωνίας της Αχρίδας, όπου τα μέρη λειτουργούν ως κυρίαρχα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο. Αλλά αν κάνουν τα στραβά μάτια και δεν αντιδρούν ακόμη και όταν η Σερβία κλείνει τα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο, τότε είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα είναι προκατειλημμένη στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», είπε, και πρόσθεσε; «Όσον αφορά την προοπτική του διαλόγου, πιστεύω ότι ο διάλογος βρίσκεται σε αδιέξοδο».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Άλμπιν Κούρτι κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία Απασχόλησης για να προσληφθούν σε θέσεις εργασίας στους δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Κούρτι είπε ότι επένδυσε στους τέσσερεις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος  «Κυβέρνηση για τις οικογένειες» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022. Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μέσω αυτού του προγράμματος, δρομολογήθηκε ένα ειδικό μέτρο για τη στήριξη της απασχόλησης των πολιτών σε τέσσερεις δήμους του Βορρά. Η επιδότηση ορίζεται στο επίπεδο του 70% του ακαθάριστου μισθού για τους πρώτους έξι μήνες έως 350 ευρώ, για 2.000 θέσεις εργασίας», είπε. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι επτά μήνες μετά την έναρξη αυτού του προγράμματος, 263 άτομα έχουν προσληφθεί στο Βορρά και ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη 428 εργαζόμενων για πλήρωση κενών θέσεων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ειδικές μονάδες της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου πήραν τα έγγραφα από το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας (NBS) στο Λεποσάβιτς ,Το Θησαυροφυλάκιο NBS δεν λειτουργεί από τον Μάιο, όταν έκλεισαν όλες οι εγκαταστάσεις του Σερβικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει για δωδέκατη ημέρα, τον αποκλεισμό των σερβικών ιδρυμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου  και εκατοντάδες εργαζόμενοι στα σερβικά ιδρύματα εξακολουθούν να μην μπορούν να πάνε στους χώρους εργασίας τους.

ΣΚΟΠΙΑ. Αύριο θα γίνει γνωστό την Τετάρτη εάν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογίες  στον «θεσμικό Νόμο» περί τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μην διεξαχθούν πρόωρες δημοτικές εκλογές στους Δήμους «Αεροντρόμ» , «Γκόστιβαρ» και «Σαράϊ» των οποίων οι Δήμαρχοι εξελέγησαν βουλευτές. Οι τροπολογίες σε θεσμικό Νόμο χρειάζονται πλειοψηφία δυο τρίτων

ΣΚΟΠΙΑ. ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPNE) κατήγγειλε ότι ο νύν αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας»  έκρυβε 5 διαμερίσματα που είχε στην Κατοχή του για 6 χρόνια, από  2018.

ΣΚΟΠΙΑ, Ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ζλάτκο Περίνσκι , συμμετέχει χει  στον διήμερο Φόρουμ για την «Υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων», που πραγματοποιείται  στο Βελιγράδι, από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Επίτροπος για την Πολιτική  Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση ¨Ολιβερ Βάρελι  δήλωσε σήμερα ότι στόχος  της Επιτροπής είναι η διεξαγωγή διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Σερβία, την Αλβανία και ενδεχομένως την Σεβερνοματσεντόνιγια .

ΣΚΟΠΙΑ, Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν συνολικά 38 πυρκαγιές σε ανοιχτούς χώρους, εκ των οποίων τρεις είναι ενεργές, τέσσερεις είναι υπό έλεγχο και 31 πυρκαγιές έχουν σβήσει.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε επίσημα την κα Αικατερίνα Ζαχάριεβα   ως την επόμενη Ευρωπαία Επίτροπο της Βουλγαρίας, κατόπιν της εκρίσεως της από την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

ΣΟΦΙΑ.Η πτέρυγα Ντογκάν του Κινήματος για Δικαιώματα καθ Ελευθερίες υπέβαλε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή  έγγραφα για την ανεξάρτητη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές ως «MRF-Dogan». Η αίτηση συνοδεύεται από  5240 υπογραφές. Το MRF-Peevski ζητά από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή   να απορρίψει την αίτηση του MRF-Dogan για ανεξάρτητη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές. Ο Ίβαν Τσεντσεφ  και ο Γκεόργκι Σβιλένσκι  υπέβαλαν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή   τα έγραφα για την Συμμετοχή του BSP στις εκλογές. Η προθεσμία εγγραφής για συμμετοχή στις εκλογές λήγει την Τετάρτη. Οι Ανώτατοι Διοικητικοί  δικαστές έκριναν εν τω μεταξύ  ότι οι οδηγίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής   για την εξάλειψη των ατελών ή ασυνεπειών στα έγγραφα καταχώρισης δεν υπόκεινται σε ανεξάρτητο δικαστικό έλεγχο. Μόνο η άρνηση καταχώρισης μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

ΣΟΦΙΑ . Η (Σοσιαλίστρια) αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας  Ιλιάνα Γιότοβα δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να δεχθεί ως νόμιμη  την απομάκρυνση  της Κορνέλιας Νίνοβα από την προεδρία του BSP «σημαίνει ένα λιγότερο πρόβλημα και μια ευκαιρία για μια σοβαρή διαδικασία ενοποίησης στην αριστερά».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τίμησε την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από τις 30 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 1995 στο έδαφος της Σέρπσκα, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έριξαν συνολικά 1.026 βόμβες , συμπεριλαμβανομένων 13 πυραύλων κρουζ  «Τόμαχωκ». 47 στρατιώτες, και 12 πολίτες σκοτώθηκαν, 21 πολίτες έμειναν ανάπηροι τραυματίστηκαν και περισσότερα από 100 μέλη του στρατού της Δημοκρατίας Σέρπσκα τραυματίστηκαν. Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για αυτά τα εγκλήματα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ ,Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Στάσα Κόσαρατς δήλωσε ότι η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα είναι ένα κακό που είναι μόνιμα χαραγμένο στη μνήμη του σερβικού λαού, γι' αυτό και η Σέρπσκα δεν θα δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το ΝΑΤΟ. Ο Κόσαρατς επεσήμανε ότι ο σερβικός λαός είχε τα πρώτα θύματα της επιθετικότητας της Συμμαχίας, η οποία βομβάρδισε τη Σέρπσκα και τη Σερβία χωρίς αποφάσεις του ΟΗΕ. « Σε αυτή την τερατώδη, εγκληματική και απάνθρωπη εκστρατεία, το ΝΑΤΟ σκότωσε τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους, τους στρατιώτες, τους τραυματίες... Έριξαν σχεδόν τρεις τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, εργοστάσια, γέφυρες, δρόμους, δεξαμενές νερού και άλλους αποκλειστικά πολιτικούς στόχους», δήλωσε ο Κόσαρατς και τόνισε ότι «οι συνέπειες αυτού του κακού δυστυχώς εξακολουθούν να γίνονται αισθητές σήμερα, διότι οι πολίτες, ιδίως από την περιοχή «Σεράγεβο-Ρομανία» , εξακολουθούν να πεθαίνουν από κακοήθεις ασθένειες». Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για αυτό το πρωτοφανές έγκλημα, ούτε τα σερβικά θύματα έχουν λάβει καμία αποζημίωση ικανοποίηση. «Σήμερα, προσπαθούν υποκριτικά να μας πείσουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού, ότι η συμφωνία με τους δολοφόνους των παιδιών μας είναι κάτι καλό για εμάς, να ξεχάσουμε τα θύματά μας, τα θύματά μας, να κάνουμε τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη υπεύθυνοι για τερατώδη εγκλήματα», τόνισε ο Κόσαρατς και κατέληξε : «Δεν θα δώσουμε ποτέ τη συγκατάθεσή μας για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ».  

ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο (αντιπολιτευόμενος) Πρόεδρος  Μιλάτοβιτς μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να υπογράψει  και επέστρεψε στη Συνέλευση για επανεξέταση τους νόμους για τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και την κοινωνική ασφάλιση. Ο Πρόεδρος είπε ότι  «ο Νόμος περί εισφορών υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, διότι, θέτει σε κίνδυνο το Ταμείο Ασφάλισης Συντάξεων και Αναπηρίας και το σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντις, ανακοίνωσε το απόγευμα στην ολομέλεια ότι ο Πρόεδρος της χώρας,  Γιακόβ Μιλάτοβις, δεν μπορεί να ανέπεμψε τους οικονομικούς νόμους για τη λήψη εκ νέου αποφάσεων, επειδή δεν τους διαβίβασε στην Προεδρία, πράγμα που θα κάνει σήμερα 10 Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να εγκριθούν έκτακτα Κονδύλια 600.000 ευρώ, Το Ιδιαίτερο Γραφείο του Προέδρου του Μαυροβουνίου δήλωσε ότιμ «Οι ισχυρισμοί του υπουργού Οικονομικών είναι αναληθείς».

ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ Με τις ψήφους 43 βουλευτών, εγκρίθηκε Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της κυβέρνησης της Γαλλίας για συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Στη Συμφωνία περιλαμβάνεται  και προμήθεια δύο περιπολικών σκαφών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  θα συναντηθεί σήμερα με τον ειδικό εντεταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ  . Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 π.μ. στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου. «Η Σερβία παραμένει υπεύθυνος εταίρος της ΕΕ στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα για να μην επιτρέψει την τρομοκρατία εναντίον του λαού της», έγραψε ο Βούτσιτς στο Instagram. Ο Λάϊτσακ ανακοίνωσε νωρίτερα  ότι, μετά την Πρίστινα, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι για να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση  «στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι μετά την άφιξη του Λάϊτσακ στο Βελιγράδι, αναμένεται πολύ σύντομα μία  συνάντηση στις Βρυξέλλες .«Θα δούμε τι είδους νέα θα φέρει (ο Λάϊτσακ), και νομίζω ότι θα έχουμε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες πολύ σύντομα», δήλωσε ο Βούτσεβιτς στους δημοσιογράφους. Η τελευταία συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Ιουνίου και μια συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου.

ΜΟΣΧΑ.Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης  Αλεξάνταρ Βούλιν συναντήθηκε  στη Μόσχα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Σόϊγκου  με τον οποίο συζήτησε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και την τρέχουσα κατάσταση στη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου. Ο Βούλιν επεσήμανε ότι η πολιτική των λεγόμενων αρχών της Πρίστινα είναι η εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου και  από τους Σέρβους και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τον συνεπή σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Σόϊγκου για την πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση των Ύπατων Εκπροσώπων για την Ασφάλεια των BRICS

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου