Σεπτεμβρίου 06, 2024

Πέτκοβιτς: Ο Λάιτσακ απομακρύνει τη συμφωνία για τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ από τον διάλογο των Βρυξελλών

Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μετακινεί τώρα τη συμφωνία για τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ από το διάλογο των Βρυξελλών και "μέχρι χθες ανακοίνωνε αυτό το θέμα ως το κύριο θέμα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες" και ρώτησε γιατί. 
 "Οι Σέρβοι που ενδιαφέρονται ζωτικά για το καθεστώς της γέφυρας στον ποταμό Ιμπάρ και το Βελιγράδι, το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη γέφυρα, αποκλείονται μονομερώς και η Πρίστινα και η Κουίντα συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για τη γέφυρα. Μια τέτοια παραβίαση της αρχής είναι πέρα από κάθε μέτρο. Και μετά αναρωτιέσαι γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο διάλογο", έγραψε ο Πέτκοβιτς στο κοινωνικό δίκτυο X. 
 Αντιδρώντας στη σημερινή δήλωση του Λάιτσακ, ο οποίος μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Πρίστινα Μπέσνικ Μπισίμι δήλωσε ότι η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα πρέπει να ανοίξει στην κυκλοφορία, αλλά σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, ο Πέτκοβιτς ρώτησε "τι έχει αλλάξει στη θέση του Λάιτσακ για τη γέφυρα από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα". 
 «Η ΕΕ δήλωσε ότι το άνοιγμα της γέφυρας μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο, κάτι που φαίνεται από το συνημμένο tweet του Lajcak. Σήμερα ακούμε από αυτόν ότι αυτό το ζήτημα εξαρτάται μόνο από τη συμφωνία μεταξύ των δημοσίων σχέσεων και της διεθνούς κοινότητας!;», έγραψε ο Πέτκοβιτς. 
 Ο Λάιτσακ δήλωσε στις 14 Αυγούστου ότι η ΕΕ είχε επανειλημμένα τονίσει ότι το θέμα της γέφυρας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου