Αυγούστου 08, 2024

Mίλαν Κνέζεβιτς: Χαιρετίζω το αντιφασιστικό κομμάτι του λαού της Κροατίας

 Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους τρεις πολιτικούς στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στο έδαφος της Κροατίας δήλωσε  ότι περιφερειακά θέματα μπορούν να συζητηθούν με τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Αντρέι Πλένκοβιτς. 

 "Θα ήθελα να χαιρετίσω το αντιφασιστικό τμήμα της Κροατίας που μου στέλνει μηνύματα υποστήριξης τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας συγγνώμη για την απερίσκεπτη και προσωπική κίνηση του υπουργού Γκρίλιτς, ο οποίος προκαλεί το επίσημο Μαυροβούνιο με τις απόψεις του εδώ και πολύ καιρό. 
Η κίνησή του δεν μπορεί να με αποσπάσει από το να διαβάζω Kovačić, Ujević, Cesarić, Golob, Krleža ή να ακούω Hladno pivo, Pavel, Parni valjak, Atomic Shelter...", δήλωσε ο Knežević σε συνέντευξή του στην Pobjeda της Ποντγκόριτσα.
 Ο Knezevic, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Andrija Mandic, και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Aleksa Becic, κηρύχθηκαν πρόσφατα ανεπιθύμητοι στην Κροατία, αφού το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία στο σύστημα των στρατοπέδων Jasenovac, Dachau και Mauthausen.
 Σχολιάζοντας αυτό, ο Κνέζεβιτς επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία λόγω της ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος για τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς. Ένα παρεκκλήσι μνήμης θα τιμήσει επίσης τα δεινά των Σέρβων στη Βοζούτσα 
 "Αυτό σημαίνει ότι η γενοκτονία κατά των Σέρβων, των Εβραίων και των Ρομά δεν έλαβε χώρα στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας ή μήπως η ευρωπαϊκή πορεία συνεπάγεται τώρα ότι θα εγκρίνουμε ένα ψήφισμα για το Bleiburg;
 Είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό ότι είμαι ο μόνος από τους ογδόντα έναν βουλευτές στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Κροατίας.
 Με αυτόν τον τρόπο, μου δόθηκε η δέουσα προσοχή και μου ανατέθηκε η αδιανόητη δύναμη της γκρίζας υπεροχής, για την οποία είμαι εξαιρετικά ευγνώμων», λέει ο Knežević και προσθέτει: 
 "Εάν ένα μέρος των εκπροσώπων του κροατικού κράτους αισθανθεί καλύτερα που μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Κροατία, τότε χαίρομαι αν τους διευκόλυνα αυτές τις μέρες της κακής τουριστικής περιόδου". Απαντώντας στο ερώτημα εάν το ψήφισμα για το Γιασένοβατς, το Νταχάου και το Μαουτχάουζεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στο ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα που εγκρίθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο Κνέζεβιτς λέει ότι το ψήφισμα για τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς, το Νταχάου και το Μαουτχάουζεν δημιουργήθηκε ως φυσική, λογική και πολιτική συνέπεια συνεχών προσπαθειών να γίνει ο σερβικός λαός, ως ο πιο ταλαιπωρημένος στα Βαλκάνια τον 20ό αιώνα, ο σερβικός λαός, ως ο πιο θυματοποιημένος στα Βαλκάνια τον 20ό αιώνα, να είναι ο πιο θυματοποιημένος. απεικονίζεται ως γενοκτονική. 
 «Ειδικά από τη στιγμή που οι χορηγοί και οι συν-χορηγοί αυτής της ιδέας ήταν μερικές από τις χώρες που είναι συνώνυμες με τη γενοκτονία και το Ολοκαύτωμα. 
Σχεδόν 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς δεν έχει εγκρίνει ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία των Σέρβων στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας, τη Γερμανία και την Αυστρία.
 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν κάποιος θέλει να μας πασπαλίσει με τις στάχτες της γενοκτονίας, πρέπει πρώτα να σηκώσει καλά το κεφάλι του και να το σκύψει μπροστά στη μνήμη περισσότερων από 750.000 γενοκτονημένων Σέρβων, Εβραίων και Ρομά στο σύστημα των στρατοπέδων Γιασένοβατς", δήλωσε ο Κνέζεβιτς. Ερωτηθείς εάν αναμένει να εγκριθεί ένα τέτοιο ψήφισμα από το σερβικό κοινοβούλιο, ο Κνέζεβιτς είπε ότι δεν εναπόκειται σε αυτόν να το αξιολογήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου