Αυγούστου 15, 2024

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των σερβικών όπλων από τις χώρες αγοραστές

 Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι οι συμβαλλόμενοι  επανεξάγουν όπλα από τη Σερβία στην Ουκρανία, παρά τη σταθερή πρόθεση του Βελιγραδίου να μην παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

 Αυτό ανακοινώθηκε στις 15 Αυγούστου από τον διευθυντή του τέταρτου ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιούρι Φίλιπσον. 

 Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Σερβία γνωρίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αντισυμβαλλομένων, οι δραστηριότητες των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις της δημοκρατίας με τη Ρωσία. 

 «Το τίμημα των πιθανών καταχρήσεων εδώ είναι εξαιρετικά υψηλό. Η σερβική ηγεσία έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει, μεταξύ άλλων και δημοσίως, ότι δεν προμηθεύει το καθεστώς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με όπλα και δεν πρόκειται να το πράξει. Ελπίζουμε ότι σε πρακτικούς όρους, το Βελιγράδι θα ακολουθήσει ευσυνείδητα αυτή τη γραμμή", δήλωσε ο διπλωμάτης και σημείωσε , ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ασφαλή εξαγωγή τέτοιων επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων όπως τα όπλα είναι η εμπιστοσύνη στους μεσάζοντες , «οι οποίοι δεσμεύονται νομικά από πιστοποιητικά τελικού χρήστη».

 "Είναι αδύνατο για ανέντιμους επιχειρηματίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Δύσης, η οποία επιδιώκει να στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία, να επιτύχει στην εφαρμογή των παραπλανητικών σχεδίων επιμελητείας τους και τελικά να δυσφημίσει τη Σερβία και τους οπλουργούς της, να ρίξουν σκιά στις σχέσεις μας", πρόσθεσε. 

 Νωρίτερα, στις 13 Αυγούστου, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι οι αγοραστές σερβικών όπλων δεν ζήτησαν από τις αρχές άδεια να τα προμηθεύσουν σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. 

 Πριν από αυτό, στις 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, σε συνομιλία με τους Financial Times, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία είχε λάβει πυρομαχικά από τη Σερβία μέσω τρίτων χωρών, το συνολικό κόστος των οποίων ανήλθε σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. 

 Στη συνέχεια, στις 25 Ιουνίου, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία και η Σερβία συζητούσαν στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία από το Βελιγράδι, καθώς και απειλές που συνδέονται με αυτές. 

Πριν από αυτό, στις 24 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε σε ενημέρωση ότι η Ρωσία θα εξετάσει τα δεδομένα σχετικά με τις προμήθειες όπλων της Σερβίας στην Ουκρανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου