Ιουλίου 26, 2024

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που σχετίζονται με τη δικαστική μεταρρύθμιση είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα


Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένες από τις αλλαγές που σχετίζονται με τη δικαστική μεταρρύθμιση είναι αντίθετες με τον Βασικό Νόμο. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα κείμενα που χωρίζουν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε δύο ξεχωριστά συμβούλια, περιορίζουν τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα και εισάγουν έναν μηχανισμό για τον ανακριτή εισαγγελέα νούμερο ένα είναι αντισυνταγματικά.
 Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρη η δικαστική μεταρρύθμιση πρακτικά ακυρώνεται. 
 Οι εν λόγω συνταγματικές διατάξεις διατηρούν τη διατύπωσή τους πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου περί τροποποίησης και συμπληρώσεως του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
 Οι έννομες συνέπειες αυτών των τροποποιήσεων των εν λόγω συνταγματικών διατάξεων μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης διατηρούν τη νομική τους ισχύ. 
 Για άλλα κείμενα των συνταγματικών τροποποιήσεων που επέφερε το κοινοβούλιο, δεν συγκεντρώθηκε πλειοψηφία. 
Οι αλλαγές που αλλάζουν τη διαδικασία διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης παραμένουν σε ισχύ, καθώς ο πρόεδρος θα πρέπει να εκλέξει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό από έναν κατάλογο προσώπων που κατέχουν ανώτερες δημόσιες θέσεις και ο υποψήφιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα προτείνει τη σύνθεση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου. 
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο αφήνει επίσης σε ισχύ την εισαγόμενη δυνατότητα για τους βουλευτές να εκλέγουν υποψηφίους που έχουν διπλή υπηκοότητα - βουλγαρική και άλλης χώρας.
 Όλοι οι συνταγματικοί δικαστές συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση. 
Η υπόθεση κινήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και 48 βουλευτών της 49ης Εθνοσυνέλευσης για τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας των τροποποιήσεων του Συντάγματος που εισήχθησαν με τον νόμο περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου