Ιουλίου 26, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπουλένα Χατζίου  ανακοίνωσε  ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τροποποιήσεις  που επιτρέπουν τη χρήση των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Με τις τροποποιήσεις «η περιουσία του «τρομοκράτη ηγέτη» Μίλαν Ράντοβιτς που  βρίσκεται τώρα υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημευμένων ή Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων, πέρασε στη διαχείριση  της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Άλμπιν Κούρτι ανέφερε πως η περιουσία που έχει ήδη κατασχεθεί βρίσκεται σε ορισμένα στρατηγικά σημεία του Κοσσυφοπεδίου, στο βορρά. Ο Κούρτι είπε ότι  η χρήση της Περιουσίας του Ράντοβιτς  από τους θεσμούς ασφαλείας είναι εθνικής σημασίας

Ο Κούρτι, επιτέθηκε κατά της Γενικής Εισαγγελίας απειλή ακόμη δεν έχει συντάξει κατηγορητήριο κατά του «τρομοκράτη Μίλαν Ράντοβιτς» αλλά «ανέκρινε για 10 ωρες την υπουργό Δικαιοσύνης για την δήλωσή της ότι η Σερβία εμπλέκεται σε αποδράσεις από τις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου».

Το «Ινστιτούτο Δικαιοσύνης Κοσσυφοπεδίου», προειδοποίησε ότι η  κυβέρνηση του  Άλμπιν Κούρτι υπονομεύει το δικαστικό σύστημα και παρεμβαίνει στο έργο των θεσμών με τις δηλώσεις της σχεδόν καθημερινά.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου ξεκίνησε σήμερα με συζήτηση σχετικά με την απόφαση του του Ζάγκρεμπ να κηρύξει τους Αντρίγια Μάντιτς, Αλέκσα Μπέτσιτς  και Μίλαν Κνεζεβιτς ως «persona non grata». Ο Μάντιτς δήλωσε «εκπληκτος από την αντίδραση της Κροατίας», και ζήτησε από την κυβέρνηση «να μην εισαγάγει αντιμέτρα αμοιβαιότητας». Ο Μάντιτς επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο παραμένει προσηλωμένο στις σχέσεις καλής γειτονίας. Μετά από αυτό, υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με την πολιτική κρίση στον Δήμο της  Ποντγκόριτσα.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς o οποίος προκάλεσε με τους «φίλους του» την πολιτική κρίση στην Πρωτεύσασα  δήλωσε   ότι «είναι καλό που μια προφανής πολιτική κρίση που υπήρχε στην πρωτεύουσα έχει επιλυθεί», και «οι πολίτες της Ποντγκόριτσαθα αποφασίσουν» .«Νομίζω ότι αυτός είναι ένας έντιμος και σωστός τρόπος για την επίλυση μιας πολιτικής κρίσης που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η πολιτική κρίση υπήρχε ακόμη και πριν από τη διάσπαση του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα», και για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρωτεύουσα δεν μπορούσε να εκλέξει δεύτερο αντιδήμαρχο».(Στις εκλογές της Ποντγκόριτσα   προφανώς εκτός από το νέο Κόμμα του κ.Μιλάτοβιτς θα δοκιμαστεί και το νέο Κόμμα του κ. Μάρκοβιτς, τέως αρχηγού της Μυστικής Υπηρεσίας και τεως Πρωθυπουργού υπό τον Τζουκάνοβτς)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε στο Σερβικό Κοινοβούλιο ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους αγρότες για τις επιδοτήσεις  και επεσήμανε ότι ήταν ικανοποιημένος που πέντε από τις επτά  ενώσεις αποδέχθηκαν την πρόταση που συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Γεωργίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.. Ο υπουργός αρμόδιος για τη συμφιλίωση, την περιφερειακή συνεργασία και την κοινωνική σταθερότητα, Οσάμα Ζούκορλιτς, δήλωσε  ότι πιστεύει βαθιά όχι μόνο στη συμφιλίωση των Σέρβων και των Βοσνίων, αλλά και στη φιλία τους. «Η αρμοδιότητα που μου έχει δοθεί είναι ένα πολύ δύσκολο και σοβαρό έργο και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός είπε ότι η ιστορική συμφιλίωση είναι ο στρατηγικός μας στόχος», δήλωσε ο Ζούκορλιτς στη συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή Αχμεντίν Σκρίγιελι σχετικά με την ένταξη των Βοσνίων και την επιστροφή εκτοπισμένων και προσφύγων στο Πρίμπόϊ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς αναμένει από τις αρχές της Σεβερνοματσεντόνιγια  να εκδώσουν στην Σερβία  το πρώην μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ Μπλερίμ Ραμαντάνι, αλλά τόνισε, ότι «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Σεβερνοματσεντόνιγια»

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι θα συναντηθεί απόψε με τους βουλευτές του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) και του συνασπισμού «Η Μακεδονία σας».

- Η «Λέβιτσα» κατήγγειλε  ότι στην τελευταία κυβερνητική συνεδρίαση, ο Εμίλ Γιανέσκι, πρώην αξιωματούχος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης  και νυν μέλος του ZNAM, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής των φυλακών της Πριλάπου , ενώ το 2020 ήταν διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Κοινής Ωφέλειας  «Ύδρευση και Αποχέτευση» της Πριλάπου και εναντίον του έχει ασκηθεί  δίωξη για πρόκληση ζημιάς στον προϋπολογισμό της εταιρείας ύψους 2,3 εκατομμυρίων δηναρίων.

-Οι «μακεδόνες» τιμούν σήμερα  την επέτειο του θανάτου το 1926 του «σημαντικότερου Μακεδόνα του 20ού αιώνα» Κρίστε Μίρσικοφ , που πέθανε πάμφτωχος στην Βουλγαρία επειδή οι Μπολσεβίκοι  τον «απέλυσαν». Ο Μίρσικοφ χρηματοδοτείτο από την Ρωσική Αυτοκρατορική Υπηρεσία  και εργαζόταν για την Κοινό Κράτος Ελλήνων, Βουλγάρων, Τούρκων, Βλάχων και Αλβανων». Ο «Μακεδόνας φιλόλογος και γλωσσολόγος» είναι συγγραφέας του «κεφαλαιώδους σημασίας» έργου  «Μακεδονικές Υποθέσεις». Στα Σλόπια σήμερα θα ανοίξει και έκθεση για τα 61 χρόνια από τον Μεγάλο Σεισμό που ισοπέδωσε την Πόλη το 1963.

ΣΚΟΠΑ. Η Πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια , Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα, παρέλαβε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σκιπερίας  (Αλβανίας), Ντένιο Μεϊντάνι. Η «Γκόρντανα», εξέφρασε την ικανοποίησή της «για τη θετική και συνεχή τάση ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών και για την αμοιβαία βούληση, ετοιμότητα και δέσμευση για εντατικοποίηση και βελτίωση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

ΣΟΦΙΑ. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του «Υπάρχει τέτοιος Λαός» και των «Σοσιαλιστών» ζήτησαν να ακυρωθούν οι θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου και κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί σήμερα. Χθες στη διάσκεψη των Προέδρων, οι του Μπορίσοφ και του Πέεφσκι επέμειναν ότι η Βουλή πρέπι να κλείσει την 1η Αυγούστου και οι βουλευτές να επικεντρωθούν στις πρόωρες εκλογές  .Σύμφωνα με τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, το Κοινοβούλιο κάνει «θερινές διακοπές» από την 1η έως τις 31 Αυγούστου. Ο Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε ότι»αυτό το Κοινοβούλιο δεν έχει παράγει τίποτα τον τελευταίο ενάμιση μήνα και οι βουλευτές χρησιμοποιούν μόνο την ευκαιρία για δωρεάν εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης». Ο Πέεφσκι  δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο ουσιαστικά δεν λειτουργεί. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία .Είναι καιρός να πάμε σε εκλογές», είπε. Η βουλευτής Λένα Μπορισλάβοβα (Συνεχίζουμε  την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία) σχολίασε ότι «αυτό το Κοινοβούλιο, δυστυχώς, αποδείχθηκε ανίκανο να σχηματίσει πλειοψηφία κατά της διαφθοράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραπέμψει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον βουλγαρικό νόμο περί κοινωνικών υπηρεσιών, ο οποίος ορίζει μέγιστη διάρκεια έξι μηνών για την παροχή προσωρινών κοινωνικών υπηρεσιών .

ΤΙΡΑΝΑ . Ο Έλλην βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και η (Εξωμότης Υφυπουργός για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο), Ελίζα Σπυροπάλη, συμμετείχαν σε συζήτηση για τις εκλογές στη Χειμάρρα κατά τη χθεσινή σύνοδο της Ολομέλειας. Ο Ντούλες είπε ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος δήμαρχος της Χειμάρρας, Ντέβο Ταβόν είναι «εισαγόμενος»  υποψήφιος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να κλέψει περιουσίες από τους Χειμαρριώτες. «Σας εγγυώμαι, κανένας εκβιασμός, καμία απειλή και αποπλάνηση δεν θα σας βοηθήσει να νικήσετε τους  χειμαρριώτες . Δεν μπορείτε να κλέψετε την περιουσία τους, την κληρονομιά και την αξιοπρέπειά τους», είπε. Η Σπυροπάλη είπε  ότι ο Ταβόν «ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά και να εκπροσωπεί Αλβανούς και Έλληνες». Και ότι  «Οι εκλογές για τον δήμο Χειμάρρας δεν είναι πολιτικό δημοψήφισμα, αλλά τοπικές εκλογές».

ΤΙΡΑΝΑ. Το «ΣΠΑΚ»  αποκάλυψε (με την συνεργασία των αμερικανών»  εγκληματική ομάδα, η οποία για 20.000-45.000 δολάρια μετέφερε Αλβανούς πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της διαδρομής Αλβανία-Ιταλία-Ισπανία-Μεξικό-Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ενδιαφερόμενοι αναχωρούσαν με αλβανικά διαβατήρια  και από τα αεροδρόμια της Ισπανίας, πήγαιναν στο Μεξικό και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τους υποδέχτηκαν άλλα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα, και τους παρείχαν πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Το ταξίδι   διαρκούσε  15-20 ημέρες και κάθε άτομο πλήρωσε ένα ποσό 20 έως 45 χιλιάδων δολαρίων. Πέντε άτομα έχουν προφυλακιστεί.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απήγγειλε μετά από 32 χρόνια, κατηγορίες εναντίον του μουσουλμάνου  Αμέλ Ίσιτς ο οποίος ζει στην Σουηδία, για  διάπραξη εγκλήματος πολέμου κατά του σερβικού πληθυσμού στο χωριό Φότσα. Ο λεγόμενος στρατός της της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στις 19 Δεκεμβρίου 1992, την ημέρα του Αγίου Νικολάου με το Ιουλιανό ημερολόγιο  σκότωσε  56 Σέρβους  και έκαψε τα σπίτια τους . 21 από τα θύματα ήταν γυναίκες. Εκτελέστηκαν και τρία παιδιά . Η δίχρονη Ντάνκα Τάνοβιτς , η δεκάχρονη Ντράγκα Βίσνιτς και ο τρίχρονος μικρότερος αδελφός της Ντράζεν .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ Πεδίο μάχης στην πολιτική σκηνή της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μεταξύ της «Τρόϊκας» και του Ιζετμπέκοβιτς. Η ανατροπή της «Μεταρρυθμιστικής Ατζέντας» από τους τέσσερεις πρωθυπουργούς των καντονιών , που ελέγχονται από τον  Ιζετμπέκοβιτς , ισοδυναμεί με την κατάρρευση του πακέτου του Απριλίου, τον  αποκλεισμό της ευρωπαϊκής πορείας και στην απώλεια των 70 εκατομμύρια ευρώ που  θα λάμβανε η Βοσνία Ερζεγοβίνη ως επιχορήγηση», δήλωσαν τα κόμματα της «Τρόϊκας» Ο Πρωθυπουργός της «Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» Νέρμιν Νίκσιτς δήλωσε ότι οι πολίτες στη Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  είναι για άλλη μια φορά θύματα « της άγνοιας, του αναλφαβητισμού, της διστακτικότητας και της πλήρους υποβάθμισης της χώρας από το SDA», και ότι η καταστροφή του Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου είναι καταστροφή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  και προδοσία των πολιτών. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εξέδωσε δήλωση σχετικά με την αποτυχία της Μεταρρυθμιστικής Ατζέντας για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη , κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ότι την εμπόδισε.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε το έκτακτο διάταγμα για τη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου και των κοινοβουλευτικών εκλογών την 1η Δεκεμβρίου.

- Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι τα υπολείμματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βρέθηκαν στο έδαφος της  Ρουμανίας αποτελούν απόδειξη σκόπιμης επίθεσης στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου