Ιουλίου 25, 2024

Επί Τροχάδην



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης  της Σερβίας συνέχισαν τη συζήτηση επί των 60 προτάσεων, νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Διακήρυξης για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η Διακήρυξη δεν είναι ένα κομματικό φυλλάδιο και μυθοπλασία, αλλά μια πραγματική «εθνική διακήρυξη». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού NADA, Μίλος Γιοβάνοβιτς, πιστεύει ότι η κυβέρνηση «ντρόπιασε» τη συνεδρίαση, επειδή τοποθέτησε τη Διακήρυξη μεταξύ των 60 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αντί να συγκαλέσει ειδική σύνοδο.  Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας,  Σίνισα Μάλι ανακοίνωσε  στη συνεδρίαση ότι τον Μάϊο, ο μέσος μισθός στη Σερβία διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, πάνω από 100.000 δηνάρια. Ήταν 100.175 δηνάρια ή 885 ευρώ. Ο υπουργός Μάλι δήλωσε στο σερβικό κοινοβούλιο ότι ο μέσος μισθός θα είναι τον Δεκέμβριο πάνω από 900 ευρώ, και τόνισε ότι μέχρι το 2025 το ΑΕΠ  της Σερβίας  θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε τη νότια Σερβία. Το νερό πλημμύρισε μια σήραγγα του νέου αυτοκινητόδρομου στην στενωπό της Γκριντέλιτσα και έκλεισε  και η μία λωρίδα του Αυτοκινητόδρομου στο τμήμα προς την Βράνιε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία  Αλεξάντερ Μπότσαν Χαρτσένκο . Συμφώνησαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσπάθειες από ορισμένα κέντρα εξουσίας στον κόσμο να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο  χωρών « διασπείροντας  λανθασμένες πληροφορίες».Σημειώθηκε ότι υπάρχει καλή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Ο Βούλιν επεσήμανε ότι η Σερβία και ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ακολουθούν μια ανεξάρτητη πολιτική και ότι, παρά την εξαιρετική πίεση, η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο οποίο δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Ρεπούμπλικας κήρυξε ως αντισυνταγματικό τον εκλογικό νόμο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. «Οι διατάξεις του αμφισβητούμενου νόμου ρυθμίζουν  ζητήματα που ρυθμίζονται ήδη από τον Εκλογικό Νόμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και δίνουν στη  Εφορευτική Επιτροπή της Σέρπσκα τις αρμοδιότητες που έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  ενώ ταυτόχρονα καταργεί ορισμένες διατάξεις του Εκλογικού Νόμου της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε δήλωση προς τον Τύπο. Ο εκλογικός νόμος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Σέρπσκα στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους και τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιουλίου. Το αίτημα για την αξιολόγηση της συνταγματικότητας του εκλογικού νόμου της Ρεπούμπλικα   Σέρπσκα υποβλήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς.           

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε  ότι με βάση  το «πώς και με ποιον τρόπο» λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης .η ψήφιση του Νόμου για τη μη εφαρμογή αποφάσεων αυτού του λεγομένου δικαστηρίου στο έδαφος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα καθίσταται ακόμη πιο σημαντική. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Νέναντ Στέβαντιτς, δήλωσε ότι η απόφαση του κολοβού Συνταγματικού Δικαστηρίου  να καταργήσει προσωρινά τον εκλογικό νόμο της  Σέρπσκα αποτελεί υβριδικό πόλεμο και προσπάθεια πρόκλησης κρίσης και σύγκρουσης.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Συνέλευση , (Σομπράνιε) στην απογευματινή συνεδρία, ψήφισε τους Υφυπουργούς και τους Αναπληρωτές Υπουργούςτης Κυβέρνησης. Εβδομήντα έξι βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 16 κατά. Μετά από τρία χρόνια εμπειρίας στην κυβέρνηση της SDSM ως αναπληρωτής υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δημοσιογράφος Ζόραν Ντιμιτρόφσκι , με καριέρα πολλών δεκαετιών, (που είναι γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας), ψηφίστηκε ως «αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών». Οι υπόλοιποι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί είναι 18 από τους οποίους οι 9 είναι «μουσουλμάνοι»

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Υγείας Αρμπεν Ταραβρι ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου  ελήφθη απόφαση να προσληφθούν μέχρι το τέλος του έτους, 300 «ειδικοί» στο Δημόσιο Σύστημα Υγειας. Άλλες 300προσλήψεις θα γίνουν το 2025. Το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε  να παράσχει πρόσθετους οικονομικούς πόρους ύψους 38,000,000 εκατομμυρίων δηναρίων έως τον Δεκέμβριο του 2024. Το συνολικό χρέος της δημόσιας υγείας είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, είπε ο Υπουργός.

ΣΚΟΠΙΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2024, την οποία εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η οποία περιλαμβάνει επίσης τις χώρες της διεύρυνσης, Σεβερνοματσεντόνιγια , Σκιπερία,  Μαυροβούνιο και Σερβία, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια  έχει εφαρμόσει αρκετά κύματα δικαστικών μεταρρυθμίσεων και έχει υιοθετήσει νέα στρατηγική για το δικαστικό σώμα, προκειμένου να βελτιώσει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό του δικαστικού συστήματος, ωστόσο η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και η θεσμική ικανότητα προστασίας του από αθέμιτη επιρροή προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και ότι «είναι σαφές ότι το επίπεδο της εδραιωμένης ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας είναι πολύ χαμηλό». «Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα έχουν αποδυναμώσει το νομικό πλαίσιο, επηρεάζοντας αρνητικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ιδίως σε περιπτώσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου», τονίζει η έκθεση.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς θα ελέγξει εάν όλα είναι σύμφωνα με το νόμο στην περίπτωση της δωρεάς περιουσίας στο κέντρο των Σκοπίων στον υπουργό  Ιγκόρ Γιανούσεφ, καθώς και για το ποιος πλήρωσε για το αεροπορικό εισιτήριο και τη διαμονή του γιου του πρωθυπουργού στην Αμερική.

ΣΚΟΠΙΑ.Η αστυνομία σταμάτησε λεωφορείο του Κοσσυφοπεδίου στην Κρίβα Παλάνκα  και βρήκε πάνω από 5.000 λαθραία χάπια, και σακούλες με αρώματα, δύο άτομα τέθηκαν υπό κράτηση.

ΣΚΟΠΙΑ, Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο μέσος καθαρός μισθός ανά εργαζόμενο τον Μάϊο ήταν 41.252 δηνάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, ο υψηλότερος μέσος καθαρός μισθός τον Μάϊο ήταν στους προγραμματιστές  υπολογιστών,

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από το DPS, τους Σοσιαλδημοκράτες, το SDP, το LP, το Δημοκρατικό Κόμμα των Ρομά, το Κίνημα για την Ποντγκόριτσα, την URA και ένας σύμβουλος από το Κίνημα Αλλαγής συγκρότησαν πλειοψηφία και με 31 ψήφους αποφάσισαν  της  συντόμευσης της εντολής της Συνέλευσης της Ποντγκόριτσα. Οι νέες τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ποντγκόριτσα το φθινόπωρο.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ ,Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοσσυφοπέδιο, Τζέφρυ Χοβενιέρ , εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει τις θεωρήσεις «για τους Σέρβους με παράνομα διαβατήρια», «που θα έχει  αρνητικό αντίκτυπο»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Κούρτι ζήτησε από πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να μην κάνουν ήρωα τον Φατόν Χαϊτζρίζι .Το «μήνυμα» του Κούρτι ήταν αντίδραση στην εμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τραγουδιών για τον Χαϊτζρίζι .που «σκότωσε Σέρβο αστυνομικό».         Ο Κούρτι προέτρεψε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να μην δοξάζουν τον Φατόν Χαϊτζρίζι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στην περιοχή της Νότιας Μιτρόβιτσα τον Σέρβο (ΝΤ.ΝΤ) που κατηγορείται για τα ποινικά αδικήματα των «Αντισυνταγματικών Πράξεων με Σκοπό την Επίθεση κατά της Συνταγματικής Τάξης του Κοσσυφοπεδίου»,και  ότι «έθεσε σε Κίνδυνο Άτομα υπό Διεθνή Προστασία»,και για «Συμμετοχή σε Ομάδα που Διαπράττει Ποινικό Αδίκημα και Χουλιγκανισμό» και για «Επίθεση σε Επίσημο Πρόσωπο». Αυτά έγιναν στις 29 Μαΐου του περασμένου έτους στο Ζβέτσαν, όπου επιτέθηκε σε Αστυνομικό.   Ο Σάσα  Z. (39) από το Βελιγράδι, ο οποίος συνελήφθη στη διάβαση Μέρνταρε θα κρατηθεί για έως και 30 ημέρες, επιβεβαίωσε η δικηγόρος του.

ΤΙΡΑΝΑ. Αφού ο Έντι Ράμα επέκρινε τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για κερδοσκοπία, για αύξηση των τιμών έως και 30% σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν, ειδικά στο νότιο τμήμα της ακτής της Σκιπερίας , οι τιμές άρχισαν να μειώνονται.

ΣΟΦΙΑ. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι πρώτοι από τους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Τάχοφ στους βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τροποποιήσεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων για να επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση για την αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη διαχείριση καταστροφών και ατυχημάτων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη. η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών Λιουντμίλα Πέτκοβα.  

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία είναι ένας αξιόπιστος, και σεβαστός περιφερειακός παράγοντας, ασφάλειας και σταθερότητας, και ευρωπαϊκός και διεθνής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις , κατά την έναρξη της Ετήσιας Συνάντησης της Ρουμανικής Διπλωματίας, η οποία πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου