Ιουλίου 24, 2024

Επί Τροχάδην

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ είναι βέβαιος για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και κάλεσε όλους τους Σέρβους που ζουν στις ΗΠΑ και έχουν δικαίωμα ψήφου να ψηφίσουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόντικ τόνισε ότι ο (αποχωρών) Αμερικανός διπλωμάτης Μάϊκλ Μέρφι είπε ψέματα  ότι η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δεν έχει το δικαίωμα να προτείνει ειρηνικό διαχωρισμό, επειδή το Ντέϊτον σαφώς  ορίζει ότι τα (συστατικά) μέρη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από την Συνθήκη. «Δεν υπάρχει λόγος για τους Σέρβους να παραμείνουμε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά προβλήματα. Είναι σαν ένας γάμος που δεν λειτουργεί. Οι Βόσνιοι πολιτικοί σηκώνονται κάθε πρωί από το κρεβάτι τους με μίσος για τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα», είπε.   

Ο Ντόντικ κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεράγεβο ότι συμμετέχει σε μόνιμο υβριδικό πόλεμο εναντίον της  Σέρπσκα, προσθέτοντας ότι «οι τελευταίοι και απολύτως ψευδείς ισχυρισμοί» από την εν λόγω πρεσβεία ότι η  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα «φέρεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής και ότι θα χρεοκοπήσει» μιλούν γι' αυτό.. Σήμερα, η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι η λιγότερο χρεωμένη στην περιοχή και εμείς,  μειώσαμε  το Δημόσιο χρέος από 34% του ΑΕΠ σε 32%»,τόνισε ο Ντόντικ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Βουλή έδωσε χθες  ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα αναδομημένη  κυβέρνηση του κ. Σπάϊτς ανασυσταθείσα κυβέρνηση των «Τριάκοντα». Ένας υπουργός θα είναι «άνευ χαρτοφυλακίου». Η αναδομημένη  κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εκτός από τον κ. Σπάϊτς  έχει και επτά αντιπροέδρους και 24 υπουργούς. Ωστόσο , δύο εκ των αντιπροέδρων είναι και υπουργοί. Ο ένας αντιπρόεδρος  υπουργός, είναι ο αρχηγός των Βοσνίων Έρβιν Ιμπραχίμοβιτς  που είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για τις Διεθνείς Σχέσεις αλλά  και Υπουργός Εξωτερικών. Ο (Φιλόσοφος PhD,) Φίλιπ Ιβάνοβιτς του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» θα είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για Εξωτερικές και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ο ηγέτης των «Δημοκρατών» Αλέκσα Μπέτσιτς θα είναι ο πρώτος τη Τάξη,  «Υπερ-Αντιπρόεδρος», που θα εποπτεύει  για την Ασφάλεια, την Άμυνα, την Καταπολέμηση του Εγκλήματος και την Εσωτερική Πολιτική. Στην κυβέρνηση εισήρθαν εκπρόσωποι  της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος και του Βοσνιακού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε στους βουλευτές στο κοινοβούλιο, οι οποίοι συζητούν την πρότασή του για την αναδόμηση  της 44ης κυβέρνησης, ότι  « η κυβέρνηση σχηματίστηκε με βάση αυτά που συμφωνήσαμε κατά τη διάρκεια της απογραφής. έχουμε μια πλειοψηφία που αποτελεί απόδειξη ότι το Μαυροβούνιο θα είναι σταθερό. Έχουμε  τέτοια πλειοψηφία, την οποία το Μαυροβούνιο δεν έχει δει στην ιστορία του από την κομμουνιστική εποχή,  Το Μαυροβούνιο θα επικεντρωθεί σε θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες και την ένταξη στην ΕΕ, και θα συμφιλιώσει  όλους τους λαούς μας, τις θρησκευτικές ομάδες, και όλες τις ταυτότητες». «Γινόμαστε παράδειγμα για το πώς οι Σέρβοι και οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι και οι Αλβανοί, οι Μαυροβούνιοι και οι Σέρβοι μπορούν να ζήσουν μαζί στην περιοχή», δήλωσε ο Σπάϊτς και πρόσθεσε: «Θέλουμε άριστη συνεργασία με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα... Έχουμε ιστορικούς δεσμούς μαζί τους. Αυτή είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες από το ευρύτερο και στενότερο περιβάλλον», δήλωσε ο Σπάϊτς.  

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Βόρειας Ανάπτυξης, Βλάντιμιρ Μαρτίνοβιτς, που έχασε τη θέση του με την αναδόμηση εγκατέλειψε το «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο», αλλά ευχήθηκε «καλή επιτυχία στην κυβέρνηση».

 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.Ο σέρβος  Σάσα  Z. (39) από το Βελιγράδι συνελήφθη στη διοικητική διάβαση «Μερντάρε» χθες το βράδυ ενώ ταξίδευε στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι για να συμμετάσχει στο τουρνουά ποδοσφαίρου στο χωριό Στάρο Γκράτσκο κοντά στο Λίπιαν που θα γίνει  την παραμονή της 25ης επετείου από τη σφαγή 14 Σέρβων θεριστών από τους ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ. Σύμφωνα με το σερβικό Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, τέθηκε υπό κράτηση με το πρόσχημα ότι διέδωσε περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα που δεν άρεσε στις αρχές της Πρίστινα και επέκρινε τον λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, γι 'αυτό κατηγορείται για φερόμενη διάδοση φυλετικού και θρησκευτικού μίσους. Η Σερβική Λίστα δήλωσε ότι η σύλληψη του Σάσα Ζ.  από το Βελιγράδι ,λόγω των απόψεων που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει  ότι τα «φραστικά αδικήματα» έχουν γίνει  εργαλείο θεσμικής πίεσης και δίωξης των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι η Πρίστινα που χρησιμοποιεί οτιδήποτε για να παρενοχλήσει τους Σέρβους , μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα για να αποκαλύψει εκείνους που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα κατά των Σέρβων», τόνισε η Σερβική Λίστα.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «καταργήσει  τις θεωρήσεις» για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου με διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από τις σερβικές αρχές, καθώς βλάπτει τις προσπάθειες των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου να ενσωματώσουν τη σερβική κοινότητα. «Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ βλάπτει τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο», τόνισαν. Ο Κλισμάν Καντίου, σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπέσνικ Μπισλίμι, δήλωσε στην τηλεόραση  ότι οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αναγνωρίσουν αυτά τα διαβατήρια. «Οποιαδήποτε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ακυρώνει το γεγονός ότι αυτά τα διαβατήρια εξακολουθούν να παραμένουν παράνομα, παραβιάζοντας πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους μας και ως εκ τούτου απαράδεκτα για τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτά τα διαβατήρια εξακολουθούν να μην αναγνωρίζονται από τις αρχές μας», είπε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  ότι ο (κροατικής καταγωγής) βουλευτής της Μπούντεσταγκ   Γιόσιπ Γιουράτοβιτς «ήταν ο κύριος υποστηρικτής του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, ήταν  ο μεγαλύτερος λομπίστας για ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και είναι ο μεγαλύτερος λομπίστας για κυρώσεις κατά της Σερβίας. Μιλάει εναντίον της Σερβίας, επειδή ήταν πάντα εναντίον του σερβικού λαού». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο πώς σχολιάζει τη δήλωση  του Γιουράτοβιτς ότι «το λίθιο διατηρεί τον Βούτσιτς στην εξουσία», είπε ότι και « τελευταίος μηχανικός αυτοκίνητων στη Σερβία έχει περισότερο μυαλό από τον Γιουράτοβιτς». (Ο Γιουράτοβιτς είναι μηχανικός το επάγγελμα ). Ο Βούτσιτς μετα το Κραγκούγιεβατς πήγε σστι Νις όπου εγκαινίασε το 10ο Εργοστάσιο, (της Ιταλικής «Αριστον» και επιθεώρησε τα έργα στο αεροδρόμιο της Νις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Στις 10 π.μ., οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης  της Σερβίας θα συνεχίσουν τη συζήτηση για 60  προτάσεις Νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Διακήρυξης για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού. Την πρώτη ημέρα της συνόδου, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η εξόρυξη λιθίου.

ΡΩΜΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι στην Ρώμη και δήλωσε  ότι η Ιταλία αποτελεί βασικό εταίρο της Σερβίας  στη διατήρηση της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.. Ο υπουργός σημείωσε  ότι τις τελευταίες 48 ώρες άνοιξαν δύο μεγάλα ιταλικά εργοστάσια  στη Σερβία. Ο κ. Ταγιάνι επεσήμανε ότι συζήτησαν την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και την Κοινή Συνεδρίαση  των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα διοργανωθεί στο τέλος του έτους.

ΤΙΡΑΝΑ. Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αλβανία γύρω στις 3 π.μ. τοπική ώρα. Ο σεισμός στην Αλβανία έγινε αισθητός και στη Σερβία . Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην Αδριατική, 37 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο και 48 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. «Η Ρουμανία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει την πράσινη μετάβαση με ρεαλιστικό και βιώσιμο τρόπο, και αυτό σημαίνει τη χρήση φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ  «για την Ενέργεια και το Κλίμα και τη Διατλαντική Συνεργασία» που φιλοξενείται στο Βουκουρέστι. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου  επεσήμανε ότι μόνο μέσω της «ενεργειακής ασφάλειας» με «ανταγωνιστικές τιμές» στην οικονομία και τον πληθυσμό μπορεί η Ρουμανία να κάνει το επόμενο βήμα προς την εκπλήρωση του βασικού στόχου της «καθαρής, πράσινης ενέργειας». Η Ρουμανία θα διαπραγματευτεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια επταετή συμφωνία για την επίτευξη του στόχου του 3% για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση «ταχείας ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι  απευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο της Σεβερνοματσεντόνιγια , ένα μήνα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και είπε ότι «κάθε μέρα σε αυτές τις τριάντα ημέρες ξυπνάει με τη σκέψη να βελτιώσει και να αλλάξει κάτι» . «Οι 30 ημέρες είναι μια πολύ σύντομη περίοδος, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μανιωδώς και αποφασιστικά, ασυμβίβαστα με την πρόθεση να διορθώσει τα πράγματα, να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα και να κάνει τη διαφορά. Δεν ζήτησα μήνα του μέλιτος, ούτε περίοδο χάριτος 100 ημερών, όπως έχει κάθε κυβέρνηση, γιατί πιστεύω στις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης και στο τι μπορούμε να κάνουμε για τον λαό». «Ελήφθη απόφαση για ειδική χρηματοδοτική συνεργασία με την Ουγγαρία  με επιτόκιο υποδιπλάσιο από αυτό που είναι σήμερα το επιτόκιο της αγοράς, ή από αυτό που χρέωνε η προηγούμενη κυβέρνηση στους πολίτες. Αποφασίστηκε επίσης η αύξηση των συντάξεων, έγινε μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού  για να μπαλωθούν οι τρύπες και ο κατακλυσμός της λεηλασίας που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε κάθε στιγμή που έπαιρνα αυτές τις αποφάσεις, ήμουν πάντα προσεκτικός να κάνω περισσότερα για τους ανθρώπους. Το κράτος πρέπει να κάνει περισσότερα για τους πολίτες του», είπε.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου