Ιουλίου 23, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Υπάρχει τέτοιος λαός» Στάνισλαβ Μπαλμπάνοφ  δήλωσε ότι  «το κράτος δεν πρέπει να είναι όμηρος του πολιτικού πείσματος κάποιου», και εφόσον ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αναθέσει στο «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» την τρίτη εντολή το Κόμμα θα καλέσει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συνομιλίες, επί ενός προγράμματος με προτεραιότητες για την έξοδο της Βουλγαρίας από την πολιτική κρίση και μόνο , αν υπάρξει συμφωνία σε αυτές τις προτεραιότητες, θα μιλήσουμε  για τα ονόματα των προσωπικοτήτων που θα αναλάβουν την υλοποίησή του». «Αν όχι, θα πάμε σε νέες εκλογές, όπου οι ένοχοι θα πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη», δήλωσε ο Μπαλαμπάνοφ. Ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κριστιάν Βιγκένιν κάλεσε τον κ. Ράντεφ να πραγματοποιήσει έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων με τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις πριν παραδώσει την τρίτη και τελευταία εντολή,  και δήλωσε ότι το Κόμμα είναι έτοιμο να υποστηρίξει  μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών, με πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο διπλωμάτης καριέρας  Αλεξάνταε  (Σάσα) διορίστηκε Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός  για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τον Τύπο και τη Δημόσια Διπλωματία στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο «Σάσα» έχει υπηρετήσει  στην Ιρλανδία, το Τουρκμενιστάν, τη Χιλή και την Ουκρανία. Έλαβε το βραβείο αριστείας James Clement Dunn για το έργο του ως πολιτικός σύμβουλος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Μαϊντάν και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Μετά το κλείσιμο των Πρατηρίων στην Βόρεια Μίτροβιτσα και το Ζούμπιν Μπότοκ,    μέλη της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων του Κοσσυφοπεδίου, του Υπουργείου Εμπορίου και της Φορολογικής Διοίκησης συνοδευόμενοι από την αστυνομία, κατέλαβαν  τα βενζινάδικα της σερβικής  «NIS» στο Ζβέτσαν και το Λέποσάβιτς  και τα έκλεισαν ως παράνομα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Κεντρικό Συμβούλιο του Κινήματος Ευρώπη Τώρα (PES)  ψήφισε ομόφωνα υπέρ του κυβερνητικού ανασχηματισμού ανακοίνωσε χθες το βράδυ  ο ηγέτης του Κινήματος και πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς. Νωρίτερα, η «Κύρια Επιτροπή»  του Βοσνιακού Κόμματος (BS) αποδέχθηκε την πρόταση να εισέλθει αυτό το κόμμα στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Το μέλος της προεδρίας του Βοσνιακού Κόμματος, ο Αντμίρ Σαχμάνοβιτς, δήλωσε ότι το κόμμα έλαβε πέντε υπουργεία και μία θέση αντιπροέδρου . Η αναδόμηση της κυβέρνησης, με την είσοδο της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, προβλέπεται από τη συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της νέας κυβέρνησης στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Τα μέσα ενημέρωσης της Ποντγκόριτσα εικάζουν ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από σήμερα, αλλά δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το αναγνωριστικό αεροσκάφος CL-650 «Artemis», που μισθώνεται  από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, πέταξε ξανά  πάνω από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και γύρω από τα σύνορα της Σερβίας. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κωνστάντζα,  εισήλθε στον ουγγρικό εναέριο χώρο και πέταξε κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουγγαρίας και της Σερβίας και στη συνέχεια έφτασε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μέσω του κροατικού εναέριου χώρου. Μετά την άφιξή του στον εναέριο χώρο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, το Artemis συνέχισε να κάνει κύκλους στη διαδρομή Τούζλα-Σεράγεβο-Μόσταρ, από όπου τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μπορούν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τις θέσεις των μονάδων και του πολεμικού εξοπλισμού των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις αρχές του 2024, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τακτικά αυτό το αεροσκάφος για να παρατηρήσει τον σερβικό στρατό και θεωρείται ότι το κύριο θέμα ενδιαφέροντος είναι τα κινεζικά συστήματα αεράμυνας FK-3 και το πρόσφατα παρουσιασμένο HKu-17.

ΚΡΑΓΚΟΥΓΕΒΑΤΣ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάναταρ Βούτσιτς παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων των νέων γραμμών παραγωγής για τη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο της « Stellantis» (θυγατρικής της ΦΙΑΤ) στο Κραγκούγιεβατς  και κατά την άφιξή του έκανε για πρώτη φορά μια βόλτα με το νέο ΦΙΑΤ  «Grande Panda». Οι εκπροσώποι της εταιρείας, του έδειξαν και το νέο μοντέλο ηλεκτρικού οχήματος. Ο Βούτσιτς επιθεώρησε και τα έργα για τον οδικό δακτύλιο του Κραγκούγιεβατς  

ΒΑΛΙΕΒΟ. Τρεις μηχανικοί εργαζόμενοι στο στρατιωτικό εργοστάσιο  «Κρούσικ» του Βάλιβο, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος της κατασκοπείας, ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι τρέις για μεγάλο χρονικό διάστημα  «διέρρεαν μυστικά από το «Κρούσικ»  του Βάλιεβο σε αλλοδαπούς. Διαμαρτυρία ενάντια στο έργο εξόρυξης λιθίου πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική  του Βάλιεβο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Δύο αεροσκάφη B-52H  της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκαν τη Δευτέρα στην αεροπορική βάση «Mihail Kogalniceanu», στη νοτιοανατολική Ρουμανία, για να λάβουν μέρος στην αποστολή «Bomber Task Force Europe». Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη, είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά επιχειρούν από τη Ρουμανία.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι χθες το βράδυ από την Τ/Ο «ΘΕΛΜΑ» απάντησε στις κατηγορίες των Σοσιαλδημοκρατών για τη συμμετοχή του γιού του στο ταξίδι της Κρατικής Αντιπροσωπίας στην Αμερική και είπε ότι  «Πλήρωσε για το ταξίδι του γιου του από την προσωπική  του τσέπη»,  ότι « όλα τα απαραίτητα έγγραφα θα υποβληθούν σήμερα στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και , απαίτησε να του  ζητήσουν «δημόσια συγγνώμη». Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερο για την «Μακεδονία»  να έχει το δικό της αξιοπρεπές αεροπλάνο», «όπως έχουν όλοι , καθώς και η γειτονική μας Σερβία». Ο Μίτσκοσκι  δήλωσε και ότι στην επόμενη κυβερνητική συνεδρίαση θα συσταθεί ένα ad hoc σώμα για να εξετάσει  τοπώς η προηγούμενη κυβέρνηση διένειμε 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κριτήρια για υποτιθέμενη στήριξη εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης ΚΟΒΙΝΤ,

ΣΚΟΠΙΑ «Με τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές, το κόστος ζωής στην Σεβερνοματσεντόνιγια  συνεχίζει να αυξάνεται, ωθώντας το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών σε κρίσιμο σημείο» διαπίστωσαν τα  Συνδικάτα  που έχουν καταλήξει στο ότι μια τετραμελής οικογένεια ξοδεύει τουλάχιστον  60.570 δηνάρια το μήνα για τις βασικές  ανάγκες τους.Τόσο κοστίζει  το «ελάχιστο καλάθι» της Ομοσπονδίας  για τον Ιούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου