Ιουλίου 22, 2024

Επί Τροχάδην

 

 ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ θα αναθέσει σήμερα τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης , στον υποψήφιο πρωθυπουργό της δεύτερης μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στην 50η Βουλή, τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» και ο οποίος θα επιστρέψει ανεκπλήρωτη την εντολή στον Πρόεδρο αμέσως. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος θα αποφασίσει σε ποιο κόμμα να αναθέσει την τρίτη και τελευταία εντολή, πριν διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύξει νέες εκλογές

-Ο υπουργός Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοφ και ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ ευχαρίστησαν την Κυριακή τους Τούρκους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο χωριό Βόντεν, στην περιφέρεια Γιάμπολ (νοτιοανατολική Βουλγαρία).Το τουρκικό πλήρωμα πάλεψε με τη φωτιά για τέσσερις ημέρες μαζί με Βούλγαρους πυροσβέστες, στρατιώτες, δασοφύλακες, εθελοντές, χωροφυλακή και συνοριοφύλακες.

-Τα γραφεία του Κόμματος των Τουρκοφιλελέ βρίσκονται υπό κατάληψη από τους φίλους του  κ. Ντογκάν που εχουν αναρτήσει πανό που γράφει έξω ο Πέεφσκι.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Βοσνιακό Κόμμα θα εισέλθει στην κυβέρνηση Σπάϊτς με την «αναδόμηση» που αναμένεται αυτή την εβδομάδα,  Ο εκπρόσωπος του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» απάντησε στα σχόλια του DPS για το πρόγραμμα «Ευρώπη-2» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι οι συντάξεις επί του καθεστώτος Τζουκάνοβιτς  οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 20 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του DPS, από 270 σε 290 ευρώ, και οι ελάχιστες συντάξεις  πήγαν πριν από τέσσερα χρόνια από 101  σε 145 ευρώ. Οι Πρέσβεις του Κουϊντέτου και ο Πρέσβης της ΕΕ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του  DPS και χαιρέτισαν  τον εποικοδομητικό αντιπολιτευτικό ρόλο του DPS, και τόνισαν την κρίσιμη σημασία της διατήρησης ενός διακομματικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κόσσοβο θρηνεί τον Φατόν Χαϊρίζι, ο οποίος σκότωσε Σέρβο αστυνομικό και μετά « εκκαθαρίστηκε» από τη Σερβική Αστυνομία σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Στο Ποντούγεβο σήκωσαν πανό. Η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπουλένα Χατζίου, δήλωσε πως «η Σερβία οργανώνει απόδραση κρατουμένων για να βλάψει τη δημόσια τάξη του Κοσσυφοπεδίου». Σχολιάζοντας την υπόθεση του Φατόν Χαϊρίζι, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία της Σερβίας την Παρασκευή, αφού νωρίτερα σκότωσε έναν Σερβο συνοροφύλακα  και τραυμάτισε έναν άλλο, η Χατζίου τόνισε  ότι ορισμένοι δραπέτες από τις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου βρίσκουν καταφύγιο στο κράτος της Σερβίας και όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, είναι σκόπιμα και οργανωμένα. «Είναι σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός ότι η διαφυγή ορισμένων ατόμων που αναζητούνται από τους αρμόδιους θεσμούς στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου λαμβάνει χώρα μόνο προς μία κατεύθυνση: στο έδαφος της Σερβίας. Οι πληροφορίες των αρχών μας δείχνουν ότι τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι αποδράσεις δημιουργήθηκαν, οργανώθηκαν, συνοργανώθηκαν και διευκολύνθηκαν από εγκληματικές ομάδες που συνδέονται με δομές εξουσίας στο έδαφος της Σερβίας», είπε. Η Υπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή  διεθνούς έρευνας σχετικά με την οργάνωση και τη συνδιοργάνωση των αποδράσεων κρατουμένων, και όσων διαφευγουν από τη  δικαιοσύνη του Κοσσυφοπέδιου, στο έδαφος της Σερβίας.-Το κυβερνόν κόμμα, το « Κίνημα Αυτοδιάθεσης», αναμένει αλλαγή στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον διάλογο με την Σερβία, μετά την άφιξη της Εσθονής Κάγια Κάλαςl στην ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

-Εκρηκτικός μηχανισμός ρίχθηκε χθες  (21 Ιουλίου) στη λίμνη Γκαζιβόντα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Δύο οχήματα υπέστησαν ζημιές, Κανείς δεν τραυματίστηκε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία θα ζητήσει την έκδοση του αδελφού του Φατόν Χαϊρίζι, που ζήτησε Άσυλο στην Γερμανία  Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερμανία να εκδώσει τον Αρτάν Χαϊρίζι, τον αδελφό του Αλβανού που πυροβόλησε στη Λόζνιτσα.  «Είπε ψέματα ότι ο Φατόν είχε κλέψει τα χαρτιά του» είπε,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας υποσχέθηκε «σπουδαία πράγματα» για τα επόμενα χρόνια. Και μίλησε για μέσο μισθό 1400 ευρώ , και 650 ευρώ σύνταξη . Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10% ίσως από τον Νοέμβριο και θα αυξήσουμε σημαντικά τον κατώτατο μισθό. Και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν. Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση των δαπανών στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο πληθωρισμός μας είναι 3,8%. Ο Ιούλιος ήταν λίγο χειρότερος για εμάς λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Τον Αύγουστο πιστεύω ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να πέφτει και αυτό θα μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό», είπε από τηλεοράσεως χθες το βράδυ.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο  Σωτήρ Λουκρόφσκι πρόεδρος του «Μακεδονικού Πατριωτικού Συνδέσμου»,  των Αιγαιατών , ανακοίνωσε δεν θα μπορέσει να εισέλθει στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, για να επισκεφθεί το χωριό των γονιών του. «Έχει καταγραφεί ως ανεπιθύμητος», έγραψε στα κακά σερβικά σε ένα έγγραφο με το λογότυπο της ΕΕ που έλαβε ο Λουκρόφσκι από την ελληνική αστυνομία στο συνοριακό πέρασμα Medzitlija. Μετά από 15 χρόνια ακτιβισμού για το ζήτημα του Αιγαίου, χθες προς μεγάλη μου λύπη το ταξίδι μου στο «Οβτσάρανι» (Μελίτη στην Φλώρινα) τελείωσε στα σύνορα μεταξύ και Μακεδονίας του Βαρδάρη και Μακεδονίας του Αιγαίου. Χωρίς καμία αιτιολογία, έλαβα ένα έγγραφο που δήλωνε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια ήμουν ανεπιθύμητος στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας, του λίκνου της δημοκρατίας. Η καταπίεση της οικογένειάς μου επαναλαμβάνεται, 76 χρόνια μετά τη δολοφονία και τη δίωξη των παππούδων, των πατέρων και των θείων μου, στη σύγχρονη Ευρώπη του 21ου αιώνα», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

ΣΚΟΠΙΑ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Odile René Basso, φτάνει σήμερα στα Σκόπια όπου περιμένουν τα 750 εκατομμυρίων ευρώ που τους υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάϊο .

-Τον Ιούνιο σημειώθηκε ετήσια αύξηση 7,2% στις συνολικές καταθέσεις και αύξηση 6,4% στη συνολική πιστωτική στήριξη, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας . Σε μηνιαία βάση, οι συνολικές καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση 0,4%, η οποία οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση των καταθέσεων του επιχειρηματικού τομέα, ενώ τα συνολικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση

-Το DUI εργάζεται επίσημα για να νομιμοποιήσει την αρχή της υποχρεωτικής συνεργασίας «νικητή με νικητή» στους εκπροσώπους Αλβανών και «Μακεδόνων». Ο δικηγόρος Πώλ Γουϊλιαμς ένας από τους Συντάκτες της Συμφωνίας Πλαισίου της Αχρίδας, επιβεβαίωσε επίσημα ότι προετοιμάζει μια πλατφόρμα σε διαβούλευση με το DUI για τη «διεθνοτική νομιμότητα».  

Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) αντέδρασε τονίζοντας  ότι «η πλατφόρμα του DUI δεν είναι αποδεκτή» και ότι «δημιουργούν σκόπιμα διεθνοτικές διαιρέσεις μόνο και μόνο επειδή δεν αποτελούν πλέον μέρος της κυβέρνησης». «Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ δεν αποδέχεται  τον  εκβιασμό  από το DUI που μας λένε: «Αν δεν είμαστε στην εξουσία για  να κλέψουμε, τότε θα δημιουργήσουμε εθνοτικά ζητήματα και διαιρέσεις. Μέχρι πριν από ενάμιση μήνα, το DUI ήταν στην εξουσία και τότε ο Αλί Αχμέτι δεν ενδιαφερόταν για την περιφερειακή διαίρεση της Μακεδονίας»  

ΤΙΡΑΝΑ. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπελίντα Μπαλούκου, η οποία είναι επίσης υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με την αυστριακή εταιρεία «Verbund AG» για την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην Σκιπερία (Αλβανία). Η Μπαλούκου ανακοίνωσε ότι  άλλες δύο συμβάσεις θα υπογραφούν σύντομα .Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τα αιολικά πάρκα αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν το 2025, με δυναμικότητα 10 έως 75 μεγαβάτ.

ΤΙΡΑΝΑ. Αύξηση 86% στον αριθμό των τουριστών στην Σκιπερία. (Αλβανία). Ο  Έντι Ράμα σχολίασε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τουριστική Κίνηση  και δήλωσε ότι ο τουρισμός της Αλβανίας επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ως μια «όμορφη ιστορία επιτυχίας". Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Αλβανία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού, αφήνοντας πίσω άλλες χώρες όπως η Ελλάδα ή η Τουρκία. Το ποσοστό αύξησης του τουρισμού στην Αλβανία είναι 86%, ενώ η Ελλάδα έχει αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2019, ανέφεραν αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Εκτός από την Αλβανία, αύξηση κατέγραψαν η Σερβία κατά 40%, η Μάλτα κατά 37%, η Βουλγαρία κατά 29%, η Πορτογαλία κατά 26% και η Τουρκία κατά 22%, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία κατά 15%, στην Εσθονία κατά 16% και στη Λετονία κατά 24%. Την Αλβανία επισκέφθηκαν 10 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 2,5 εκατομμυρίων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ο αριθμός ήταν πάνω από 4,5 εκατομμύρια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Νέα  δημοσκόπηση από την εταιρεία  «Sochiopol» τοποθετεί τον πρωθυπουργό και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Μαρσέλ Τσολάκου στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου των Ρουμάνων  για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Στην ερώτηση «Αν γίνονταν προεδρικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, ποιον θα ψηφίζατε;», το 25% των ερωτηθέντων κατονόμασε τον Μαρσέλ Τσιολάκου.

Στη δεύτερη θέση με 19% βρίσκεται ο ηγέτης της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων (AUR)  Γκεόργκε Σιμιόν, στην τρίτη θέση είναι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα (που ξέρουν ότι θα κατέβη ως ανεξάρτητος η εταιρείες δημοσκοπήσεων),  με 15%, ακολουθούμενος από την Ελένα Λασκόνι της  «Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας»  με 14% και τον ηγέτη του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Νικολάε Τσιούκα  με 12%. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα έχουν προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου