Ιουλίου 19, 2024

Επί Τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Τρομοκρατική επίθεση από Αλβανούς στην Λόζνιτσα. Σκότωσαν έναν Συνοριοφύλακα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη στο Λονδίνο είπε ότι «ένας  Αλβανός τρομοκράτης σκότωσε τον αστυνομικό Νίκολα Κρισμάνοβιτς στη Λόζνιτσα και είπε ότι θα γίνουν τα πάντα για να βοηθηθεί η οικογένεια,

 Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι ένας Σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκε στη Λόζνιτσα, στη δυτική Σερβία, και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Η ταυτότητα του υπόπτου, ο οποίος είναι Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου, βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος. Το έγγραφο ταυτότητας που εκδόθηκε από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου ήταν στο όνομα του Αρτάν Χαϊρίζι 33 ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, είπε ότι γίνεται εντατική δουλειά για να διαπιστωθεί εάν ο δράστης της δολοφονίας ήταν ο Αρτάν Χαϊρίζι A, ή ο αδελφός του Φάτον Faton, ο οποίος δραπέτευσε από φυλακή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 6 Ιουλίου.

ΠΡΊΣΤΙΝΑ. Η δολοφονία του Σέρβου τροχονόμου, για την οποία είναι ύποπτος πολίτης του Κοσσυφοπεδίου, δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. ο ψυεδορωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, και είπε  ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Πρίστινα, με τη βοήθεια της αστυνομίας, κατέλαβε τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε το Σερβικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Ζούμπιν Πότοκ, το Σβέτσαν  και το Λέποσαβιτς. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της «Γιουγκομπανκα» και Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Πρίστινα  δήλωσε ότι η κατάληψη  πραγματοποιήθηκε προκειμένου να «διαπιστωθεί η νομιμότητα και η νόμιμη διαχείριση της κοινωνικής περιουσίας». Η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων της Πρίστινα,  αναφέρει ότι το ακίνητο αυτό «χρησιμοποιήθηκε παράνομα» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέχρι τις 20 Μαΐου 2024, όταν οι αρμόδιοι φορείς έκλεισαν αυτές τις μονάδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΣΚΟΠΙΑ. ΟΥΤΣΕΚΑΣ πιάστηκε στα σύνορα της Σεβερνοματσεντόνιγια, με ερυθρό σήμα της Σερβικής Ιντερπολ . Στη συνοριακή  διάβαση με το Κοσσυφοπέδιο, την  «Γιαζίντσε»,  χθες στις 4 μ.μ., η αστυνομία της Σεβερνοματσεντόνιγια συνέλαβε τον Μπλερίμ Ραμαντάνι , πρώην μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ, ο οποίος καταζητείται με ένταλμα της Σερβικής Ιντερπόλ για εγκλήματα Πολέμου. Στη συνέχεια ο Ραμαντάνι, παραδόθηκε σε αστυνομικούς από την Αστυνομική Διεύθυνση του Τέτοβο.  Η τοπική Εισαγγελία δήλωσε ότι η υπόθεση έχει μεταφερθεί στην Εισαγγελία Οργανωμένου Εγκλήματος στα Σκόπια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα Σκόπια, μέχρι το βράδυ «δεν είχε ενημερωθεί». Η Σερβία ζήτησε την έκδοση του Ραμαντάνι, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1999 . Το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε από τα Σκόπια , ο Ραμαντάνι να μην εκδοθεί στη Σερβία . «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μας βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια  για να μάθει περισσότερα για τον πολίτη του Κοσσυφοπεδίου που κρατείται εκεί και πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει υποταγή στην  επιθετικότητα της Σερβίας προς το Κοσσυφοπέδιο, η οποία αντικατοπτρίζεται στα εντάλματα σύλληψης για τους πολίτες μας», δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αντιπροσωπεία του έφτασαν Χθές αργά το βράδυ στο Βελιγράδι και έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα.

ΠΑΡΙΣΙ Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Σερβία «τις επόμενες εβδομάδες», όπου σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για στρατιωτικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της  συμφωνίας για την πώληση αεροσκαφών «Ραφάλ» στο Βελιγράδι. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετικά εποικοδομητική» συνομιλία με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για «οικονομικά, αμυντικά και ενεργειακά θέματα» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

ΛΟΝΔΙΝΟ .Ο Βούλγαρος  Πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου  εκπροσώπησε τη Βουλγαρία στην τέταρτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και είπε ότι σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει το πότε θα αναθέσει τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. « Σε καμία περίπτωση δεν θα καθυστερήσω τη διαδικασία», είπε, και πρόσθεσε ότι ‘έχει υπόψη του ότι οι νέες εκλογές δεν μπορεί να γίνουν τον Αύγουστο. Με αφορμή το σχόλιο του Πέεφσκι σε σχέση με τις πυρκαγιές ότι «ο πρόεδρος δεν είναι στη θέση του», ο Ράντεφ  δήλωσε ότι «η εδραίωση στη βουλγαρική πολιτική προσωπικοτήτων όπως ο Ντέλιαν Πέεφσκι  και η δυνατότητα να οικειοποιηθούν ελεύθερα το δικαίωμα να δηλώσουν «ευρωατλαντιστές», να απονείμουν δικαιοσύνη αριστερά και δεξιά, καινα γίνουν ηθικοί πυλώνες», δείχνει ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι σοβαρά άρρωστο». Και ο τρόπος για να αποκατασταθεί είναι μέσω ριζικής χειρουργικής επέμβασης, και το νυστέρι βρίσκεται στα χέρια των Βουλγάρων ψηφοφόρων όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές», τόνισε. Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ράντεφ είπε ότι είναι καιρός να τεθεί τέλος σε αυτόν και το ζήτημα δεν είναι μόνο η παροχή όπλων και πυρομαχικών. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε τη φύση αυτού του πολέμου. Αν συνεχίσουμε να διεξάγουμε το ίδιο στυλ πολέμου, με την ίδια ένταση, πλησιάζουμε σε μια στιγμή που η Ουκρανία θα μείνει χωρίς ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Τότε όλοι θα αντιμετωπίσουμε ένα απίστευτα δύσκολο πολιτικό και ηθικό δίλημμα», είπε.

ΣΟΦΙΑ. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών ενέκρινε απόφαση, με την οποία «επέβαλε» στο Υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για εξασφάλιση πόρων από τον προϋπολογισμό για υποστήριξη των πυρόπληκτων». Το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει κάθε εβδομάδα να ενημερώνει τη Βουλή για τις σχετικές ενέργειες.Το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει επίσης να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για αγορά πτητικού εξοπλισμού για κατάσβεση πυρκαγιών για τις ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών.  Η «Αναγέννηση» και οι «Συνεχίζουμε την αλλαγή»- «Δημοκρατική Βουλγαρία» ζήτησαν την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γκλάβτσεφ και του υπουργού Εσωτερικών λόγω τη μη αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μετράει πλέον πόσες φορές του ζητήθηκε να παραιτηθεί.«Είναι μια θλιβερή ιστορία, δεν μπορώ να σχολιάσω τα αιτήματά τους αυτή τη στιγμή. Δεν θα παραιτηθώ», δήλωσε ο Στογιάνοφ. Ο Γλάβτσεφ σχετικά με την αιτούμενη παραίτηση, αφού επισκέφθηκε το «μέτωπο»  είπε: «Καλώ τους πολιτικούς να βγουν από τα κλιματιζόμενα δωμάτια και να έρθουν στο Πεδίο της μάχης με την φωτιά . «Είμαι εδώ για να δω την ενεργή φωτιά που είναι εδώ.Όλοι δίνουν τα πάντα στη μάχη με τη φωτιά και είναι ήρωες. Η παραίτησή μου δεν αποτελεί πρόβλημα. Δεν πρόκειται να μπω σε πολιτικές επιθέσεις.Μπορούμε να βγάλουμε το καπέλο μας σε όλους όσους εμπλέκονται στην καταστολή, διαφορετικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις παραιτήσεις», δήλωσε.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ «Όσοι ακούν τις ανοησίες του Μπετσίροβιτς καταστρέφουν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη περισσότερο από τον ίδιο, και ο Όλαφ Σολτς είναι ένας από αυτούς. Ο Σολτς είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και  του Ντέϊτον», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση του Μπετσίροβιτς με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στο Λονδίνο, την οποία, ως συνήθως, χρησιμοποίησε για να κάνει μια σειρά αναληθών ισχυρισμών σχετικά με τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Δημοκρατία της Σερβίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο «εν τω απιέναι» αμερικανός Πρέσβης εξέδωσε ως «Γραφείο Τύπου» με την οποία ανέφερε ότι "»τους τελευταίους 18 μήνες, η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έχει δανειστεί περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια «Μετατρέψιμα Μάρκα»  μόνο στο Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα», και πρόσθεσε ότι « σε αυτό το σημαντικό ποσό  δεν περιλαμβάνονται τα  εμπορικά δάνεια των οποίων οι όροι δεν είναι διαθέσιμοι στο κοινό».           Η πρεσβεία των ΗΠΑ αναρωτήθηκε « πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα», δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα συνεχίζει να έχει προβλήματα με τη διευθέτηση υποχρεώσεων και με την πληρωμή στην ώρα τους των κοινωνικών επισημάτων και  τα επιδοτήσεων στη γεωργία

  Το Υπουργείο Οικονομικών  της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα διέψευσε κατηγορηματικά την πρεσβείας των ΗΠΑ λέγοντας ότι «τα ψέματα σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών  αποσκοπούν στην περαιτέρω αναταραχή και στην εντατικοποίηση των επιπτώσεων των αμερικανικών κυρώσεων. «Η δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση του χρέους ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα»

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκδόθηκε μια τέτοια ανακοίνωση, αλλά είναι περίεργο το γεγονός ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης ενεπλάκησαν αμέσως στη μετάδοση ψεμάτων»,

ΣΚΟΠΙΑ. Το Χρηματιστήριο Αξιών των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών 294.734 ομόλογα ονομαστικής αξίας 10.000 δηναρίων , Η ημερομηνία λήξης είναι σε 15 χρόνια, στις 11 Ιουλίου 2039. Το επιτόκιο είναι 5,6%.

ΣΚΟΠΙΑ. To νεοσύστατο «Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων» ανακοίνσε ότι υπήρξαν συνολικά 24 πυρκαγιές στην ύπαιθρο το τελευταίο 24ωρο, και ότι σήμερα το πρωί οι  13 παραμένουν ενεργές. ίς τι να πω;

ΣΚΟΠΙΑ. «Όλες οι προκλήσεις πρέπει να επιλυθούν, τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία. Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με ψυχραιμία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Τίμτσο Μουτσουνσκι σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες το βράδυ και ζήτησε , «να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα», «για να υποστηρίξουμε τη μελλοντική ανάπτυξη των δύο χωρών, που είναι κοινός μας Στόχος». « Γνωρίζουμε ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, αλλά το ερώτημα είναι, ποιος θα μου απαγορεύσει στον 21ο αιώνα, να λέω ελεύθερα ότι θέλ.  Γιατί υπάρχει το άρθρο 7. Η ίδια αρχή ισχύει τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την Ελλάδα», τόνισε ο Μουτσούνσκι.

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Σοσιαλδημοκρατική ‘Ένωση  Μακεδονίας» δήλωσε ότι το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE)  «έχει καταφέρει, σε ένα μήνα στην εξουσία, να ανατρέψει σταθερές οικονομικές πολιτικές, τις οποίες η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία είχε οικοδομήσει με κόπο τα τελευταία επτά χρόνια, ενόψει της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του ΚΟΒΙΝΤ», «Ο προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 4,9% και αύξηση του δημόσιου χρέους στο 68%.Το VMRO-DPMNE καταστρέφει αυτό που έχουμε οικοδομήσει με κόπο σε συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο είναι ένα σταθερό και βιώσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε η ανακοίνωση στην όποια υπογραμμίστηκε  ότι, «σε επτά χρόνια, η SDSM κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,6% και να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 55%, και τώρα το VMRO-DPMNE αυξάνει τόσο το έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μετά τις αναφορές στα ρεπορτάζ των Καναλιών  ότι «στον φάκελο του FBI και την DEA», για τη διερεύνηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης υπάρχουν μηνύματα των λαθρέμπορων  στα οποία αναφέρεται επανειλημμένα ένας υψηλόβαθμος πολιτικός από την κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας , ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε  ότι «κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν προστατεύεται» και ότι όποιος αποδειχθεί ότι είναι μέλος της μαφίας ή εγκληματικών οργανώσεων θα διωχθεί.

ΤΊΡΑΝΑ. Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με 96 ψήφους υπέρ και καμία κατά Ψήφισμα «Για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελληνική Δημοκρατία και την κατάργηση του Δικαίου του Πολέμου». Το ψήφισμα καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο της Σκιπερίας (Αλβανίας) να καταβάλει προσπάθειες, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, για την κατάργηση του νόμου περί πολέμου από την Ελλάδα και τις νομικές συνέπειες που απορρέουν από αυτόν τον νόμο. Το Ψήφισμα προτάθηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ολοκλήρωσης και Ενότητας (PDIU) και υποστηρίχθηκε από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα

Το Ψήφισμα  αναφέρει ότι ο ελληνικός νόμος περί πολέμου του 1940», «εξακολουθεί να ισχύει και συνεχίζει να δημιουργεί κάποιες αρνητικές επιπτώσεις που συμβαίνουν όταν τα κράτη βρίσκονται σε πόλεμο» και «δεν συνάδει με την πραγματικότητα των διμερών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας».

Ο ηγέτης του PDIU Σπατίμ Ιντρίτζι παρουσίασε το Ψήφισμα λέγοντας ότι το «εμπόλεμο»  είναι «παραλογισμός που αποτελεί προσβολή της αλβανικής εθνικής αξιοπρέπειας». Ο Ιντρίζι τόνισε ότι η Σκιπερία (Αλβανία) και η Ελλάδα είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν υπογράψει συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας και από την άλλη πλευρά, το Δίκαιο του Πολέμου σημαίνει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο.  Το θέμα της κατάργησης του «Εμπολέμου» έθεσε ο Ράμα κατά τη συνάντησή του με την αλβανική ομογένεια στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Ο Ράμα πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια ο ίδιος και η αλβανική κυβέρνηση προσπαθούν να απομακρύνουν «αυτόν τον παραλογισμό από το τραπέζι» των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, καθώς και όλα τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Μέχρι το 2027, σχεδόν το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων στη Ρουμανία θα συνταξιοδοτηθεί και μεγάλο μέρος της εργασίας θα αναληφθεί από την τεχνητή νοημοσύνη μετά τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας δήλωσε ο υπουργός Ψηφιοποίησης, Μπόγκταν Ίβαν .«Για να διασφαλίσουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Ρουμανία θα γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, έχουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Υπηρεσία Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω του οποίου πάνω από 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες», δήλωσε  ο υπουργός .

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου