Ιουλίου 18, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ  Βούτσιτς  ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σήμερα  θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα συμμετάσχουν σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών. Ο Βούτσιτς μετα την ανακοίνωση από τους Γερμανούς της επίσκεψης Σούλτς στο Βελιγράδι επιβεβαίωσε στα Σερβικά Κανάλια  ότι ο Γερμανός καγκελάριος  θα βρίσκεται στο Βελιγράδι την Παρασκευή και ότι «Προγραμματίζεται  η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ΕΕ και Σερβίας για στρατηγική εταιρική σχέση στις  πρώτες ύλες». Ο Βούτσις είπε ότι δεν θα κρύψει τίποτα από τους πολίτες και ότι όλα όσα σχετίζονται με το λίθιο θα δημοσιευτούν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί τη Σερβία και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση.Βασικό θέμα του ταξιδιού θα είναι οι κρίσιμες πρώτες ύλες. Τα Γερμανικά μμε ανεφεραν ότι ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς θα φτάσει στο Βελιγράδι μαζί με τον Σολτς, «Οι Σολτς και ο Σέφτσοβιτς θα μιλήσουν με τον Βούτσιτς για την εξόρυξη λιθίου».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ  Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς «διόρθωσε» την γερμανική ανακοίνωση και   δήλωσε στους δημοσιογράφους  ότι εάν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τελικά επισκεφθεί τη Σερβία, την Παρασκευή «το θέμα των συνομιλιών δεν θα μόνο είναι το λίθιο», αλλά «η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι,  οι πιέσεις που υφίσταται η Ρεπούμπλικα Δημοκρατία Σέρπσκα και οι προσπάθειες αναθεώρησης της Συμφωνίας του Ντέϊτον.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, απάντησε στην δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Πρίστινα Τζελάλ Σβέκλια ότι ο πρόεδρος της Σερβίας συμμετείχε άμεσα στην εκπαίδευση της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση στην Μπάνισκα και το Ζβέτσαν, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, λέγοντας: «Πολλά ψέματα έχουν ειπωθεί για την Μπανίσκα και ότι το μεγαλύτερο είναι ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ο υποκινητής». Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν αντέδρασε λέγοντας οτι «ο Βούτσιτς  έχει τόση σχέση με την Μπάνισκα όσο και ο Σβέκλια με την κοινή λογική».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Έσπασε το ρεκόρ στην ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, Στις 15 Ιουλίου, καταναλώθηκαν 105 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία. Αυτή ήταν  η υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στη Σερβία»,  δήλωσε ο επικεφαλής στο Εθνικό Κέντρο του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σερβίας, Ντράγκαν Ράκιτς, και επεσήμανε ότι Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα «για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Χθες στις 6 μ.μ., η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της Σερβίας έφτασε τα 574,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ήταν η πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Στην Σεβερνοματσεντόνιγια  κόστιζε 550 ευρώ, στη Ρουμανία 429,28 ευρώ, και στην Ουγγαρία 414 ευρώ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η «ημέρα της κρίσεως για τους Εσαγγελείς και τον Σμίτ που δικάζουν τον Ντόντικ θα είναι η 28η Αυγούστου. Μετά την χθεσινή ακρόαματική διαδικασία σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από τα σερβικά κανάλια , ο Κροάτης συνήγορος του Ντόντικ Άντο Νόμπιλο  δήλωσε ότι «η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα είναι η πιο σημαντική γιατί τότε θα μπούμε στην ουσία του καθεστώτος του Σμιτ, της αρμοδιότητάς του και του διορισμού του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Ο έτερος συνήγορος του Ντόντικ Γκόραν Μπούμπιτς, δήλωσε ότι τα βασικά αποδεικτικά στοιχεία σε αυτή τη διαδικασία είναι το Παράρτημα 10 της Συμφωνίας του Ντέϊτον, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα επί της ουσίας του κατηγορητηρίου, δηλαδή να εξαχθεί οποιαδήποτε ετυμηγορία. Ο Μπούμπιτς τόνισε ότι  δεν έχουν παρουσιαστεί τα βασικά αποδεικτικά στοιχεία της εισαγγελίας. Ο συνήγορος Γκόραν Πετρονίεβιτς επεσήμανε ότι, «Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα είδος εξωτερικής πίεσης στο Δικαστήριο» ότι «είναι προφανές ότι το Δικαστήριο και η Εισαγγελία  τα χάνουν κάθε φορά που αναφέρεται ο Σμιτ».   

Ο Ντόντικ τόνισε  ότι η Εισαγγελία της Βοσνίας Ερζγοβίνης απέτυχε να εξηγήσει την ουσία του κατηγορητηρίου εναντίον του και εναντίον του Μίλος Λούκιτς. «Το γεγονός ότι η εισαγγελία δεν μπορεί να εξηγήσει ότι παραβίασα τις αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου (Κρίστιαν Σμιτ) λέει πολλά για το πόσο ύποπτη είναι αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους και τόνισε: «Το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν δέχθηκε να καταθέσει ο Σμίτ  μιλάει από μόνο του».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντέδρασε στις σφοδρές επικρίσεις των μουσουλμάνων και ανακοίνωσε  ότι κατά την επίσκεψή της στο Μπράτουνατς , απέτισε φόρο τιμής σε αθώους Σέρβους πολίτες που έπεσαν θύματα και όχι σε στρατιώτες» όπως τους κατηγόρησαν ο διευθυντής του Κέντρου Μνήμης στο Ποτοτσάρι Εμίρ Σούλιαγκιτς και «Οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα»

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. «Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να ήταν στο Μπράτουνατς πριν από 25 χρόνια όχι τώρα», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ, και επανέλαβε ότι «η Δύση δεν σέβεται τα θύματα της Σερβίας».

«Αν αυτή είναι μια μεμονωμένη πράξη κάποιων ανθρώπων που πήγαν στο Μπράτουνατς μόνοι τους, τους είμαι ευγνώμων», πρόσθεσε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Το άνοιγμα για την κυκλοφορία αυτοκινήτων της γέφυρας πάνω από τον ποταμό  Ίμπαρ  στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα ήταν ένα από τα θέματα της χθεσινής συνάντησης των πρεσβευτών των  χωρών του «Κουϊντέτου» και του επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα με τον ψευδοπρωθυπουργό  Άλμπιν Κούρτι.

«Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και του συντονισμού με τους διεθνείς εταίρους μας, το θέμα της συζήτησης σε αυτή τη συνάντηση ήταν η σημασία του συντονισμού των θεσμικών δράσεων για τη διάνοιξη της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Ίμαρ  και για τα αυτοκίνητα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία που βοηθά τους πολίτες και στις δύο πλευρές της γέφυρας, χωρίς διάκριση, και ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς μέσω της ευκολότερης διακίνησης αγαθών και κεφαλαίων». Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στην Πρίστινα μετά τη συνάντηση.

«Συζητήθηκαν και η  κατάσταση ασφαλείας και το κράτος δικαίου και τις συνολικές εξελίξεις», ανέφερε η ανακοίνωσή .

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο ΚΟΡΕΠΕΡ οι πρεσβευτές της συμφώνησαν το κείμενο ντιρεκτίβας που θα περιλαμβάνει πολίτες του Κοσσυφοπεδίου με σερβικά διαβατήρια στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, Η «ντιρεκτίβα» πρόκειται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 22 Ιουλίου.

ΠΟΝΤΓΟΡΙΤΣΑ.  Εννέα άτομα συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο για λαθρεμπόριο 2,5 τόνων κοκαΐνης, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Τζένεραλ». Ο ένας Αλβανός ο Βίκτορ Ντρεσάϊ και οι 8 Μαυροβούνιοι. Άλλοι έξι καταζητούνται . Η κατηγορία αφορά σε δυο φορτία, 1.570 κιλά κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη και την Αυστραλία με πλοίο τον Οκτώβριο του 2020. Και 900 κιλά κοκαΐνης τον Ιούνιο του 2021, που τα κατέσχεσαν  οι αυστραλιανές αρχές. Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν , η «Ευρωπόλ», το «Εφ-Μπι-Άϊ», η   DEA και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών της Αυστραλίας.

ΠΟΝΤΓΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, η Υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του πρωθυπουργού θα παρουσιάσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι το πρόγραμμα «Ευρώπη Τώρα 2», σε συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στην «Βίλα Γκόριτσα» και  που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης του Μαυροβουνίου (TVCG1).

ΣΚΌΠΙΑ .Η κυβέρνηση ενέκρινε χθες τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2024.  Η κυβέρνηση θα διαθέσει 5,1 δισεκατομμύρια δηνάρια για πιστωτικές υποχρεώσεις εγγυημένες από το κράτος σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Δημοσίων  επιχειρήσεων. Συνολικά προστέθηκαν  4,1 δισεκατομμύρια δηνάρια για μισθούς και πέντε δισεκατομμύρια για την πληρωμή συντάξεων . Η υπουργός Οικονομικών Γκόρντανα Ντιμιτιέσκα-Κοτσόσκα σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι προβλέπεται έλλειμμα  8,22 δισεκατομμυρίων δηναρίων, και προβλέπεται πληθωρισμός 3,5%, καθώς και αύξηση των καθαρών μισθών κατά 13% .Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται επιβράδυνση της αύξησης του πληθωρισμού, σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι βρίσκεται στο Λονδίνο για την τέταρτη συνάντηση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και .θα μιλήσει για τις επερχόμενες ενεργειακές και οικονομικές προκλήσεις από την άποψη της περιφερειακής συνδεσιμότητας για τα βαλκανικά κράτη. Η κυβέρνηση συμπληρώθηκε με τους υφυπουργούς. Την προσοχή Όλων απέσπασε ο αλβανός γυμναστής που διορίστηκε υφυπουργός Αστυνομίας.  (Προφανώς θα αναλάβει τα προγράμματα «ΣΟ.ΒΕ»)

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία εορτάζει τα 187 χρόνια από τη γέννησή του Βασίλ Λέφσκι αλλά  ο πρόεδρος Ράντεφ βρίσκεται στο Λονδίνο. Από τα κανάλια, οι «αναλυτές» προτείνουν το «Ολλανδικό Μοντέλο» που ο πρωθυπουργός δεν είναι πολιτικός. Οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή»-Δημοκρατική Βουλγαρία» ζήτησαν μια ημέρα παράταση για να ανακοινώσουν τα συμπεράσματα από τις επαφές τους. Οι φωτιές καίνε σπίτια και ο Ερντογάν έστειλε 20 «πυροσβεστικές» μαζί με πυροσβέστες για βοήθεια. Με διαταγή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ το Υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε τηλεφωνική γραμμή για ενημέρωση  για τις πυρκαγιές. Το τηλέφωνο 02 901 12 98 λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, όπως ανακοίνωσαν από το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι «η κατάσταση στη χώρα, έστω και έκτακτη, είναι υπό έλεγχο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου