Ιουλίου 16, 2024

Επί Τροχάδην


 
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζέφρυ Χοβενιέρ , κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τζάκοβα δήλωσε στους «παρατρεχάμενους ρεπόρτερ» ότι «η δέσμευση των ΗΠΑ προς τον λαό του Κοσσυφοπεδίου» είναι «τόσο ισχυρή και σιδερένια όσο ποτέ», αλλά τόνισε ότι «δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με άλλους εταίρους, έχει κάποιες ανησυχίες για ορισμένες από τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Κούρτι . «Δεν συμφωνούμε με κάθε απόφαση που λαμβάνεται από κάθε κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Και δεν είναι πλέον μυστικό ότι η κυβέρνησή μου, μαζί με ορισμένους από τους εταίρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με ορισμένες από τις πολιτικές λύσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση Κούρτι και οι οποίες εμποδίζουν αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε για το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Χοβενιέ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η συνεργασία στο μέλλον θα είναι όσο το δυνατόν στενότερη «όταν υπάρχουν δύσκολα ζητήματα για να βρεθούν ευκαιρίες για να προχωρήσουμε πιο εύκολα».

Ο Χοβενιέρ μίλησε επίσης για τους νόμους που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, συγκεκριμένα τον Νόμο για την Ανεξάρτητη Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης και τον Νόμο για το Εισαγγελικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου και είπε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβουλεύει το Κοσσυφοπέδιο πως οι νόμοι που υιοθετήθηκαν από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι σύμφωνοι με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ένας σύμβουλος του επικεφαλής διαπραγματευτή του Κοσσυφοπεδίου, Μπέσνικ Μπισλίμι, δήλωσε οτι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα υποβάλει στις 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες σχόλια σχετικά με την εφαρμογή της Βασικής Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, και εξήγησε ότι  «για κάθε σημείο του Οδικού Χάρτη για την εφαρμογή της συμφωνίας», «η κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και σχόλια, αποδεικνύοντας εποικοδομητική στάση, καθώς και ετοιμότητα και βούληση για εφαρμογή της συμφωνίας». Είπε επίσης ότι η Σερβία δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Κούρτι συναντήθηκε με τα μέλη του νέου Εποπτικού Συμβουλίου της Τρέπτσα και επεσήμανε, (σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση), ότι κύριος στόχος  της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, «είναι η διατήρηση της δημόσιας περιουσίας και η αναζωογόνηση της Τρέπτσα σύμφωνα με τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέροντα».

ΣΚΟΠΙΑ. Δύο τουρκικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο προσγειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, και πήραν μέρος στις προπλάθεις πυρόσβεσης. Την άφιξη των τουρκικών αεροσκαφών ανακοίνωσε περιχαρής ο Μίτσκοσκι  που δήλωσε ότι η κατάσταση με τις πυρκαγιές θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο τις επόμενες δύο ημέρες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων ανακοίνωσε ότι η ΕΕ, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε βοήθεια για να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από δασικές πυρκαγιές στη Σεβερνοματσεντόνιγια  και ευχαρίστησε τη Σερβία, καθώς και τη Σλοβενία και την Τουρκία, για την ταχεία προσφορά βοήθειας στη χώρα αυτή.

ΣΚΟΠΙΑ. Στο «υπουργείο του Γκρούμπι» πάνω από το 90% των εργαζομένων είναι Αλβανοί, και μονό πέντε είναι «μακεδόνες»! Ο Σέρβος νέος υπουργός Πολιτικού Συστήματος και Κοινοτικών Σχέσεων Ιβάν Στοΐλκοβιτς δήλωσε στην Τ/Ο « Κανάλι 5» , ότι η αρχή της δίκαιης εκπροσώπησης  των εθνικών Κοινοτήτων δεν εφαρμόστηκε καθόλου στο Υπουργείο Πολιτικού Συστήματος και Κοινοτικών Σχέσεων, που δημιουργήθηκε από τον Ζάεφ και το οποίο ανέλαβε ο Αρτάν Γκρούμπι του ΝΤΟΥΙ. «Πάνω από το 90% των εργαζομένων που προσελήφθησαν στο Υπουργείο  είναι Αλβανοί, αλλά, ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν ψευδώς ότι είναι Μακεδόνες προκειμένου να μειωθεί τεχνητά το ποσοστό, Από τους συνολικά 294 υπαλλήλους, μόνο πέντε είναι Μακεδόνες» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «από τους 294 ,184 άτομα δεν προσέρχονται  για να εργαστούν και θα απολυθούν από το υπουργείο μέχρι το τέλος του έτους» |

ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συζήτησαν  την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η Βουλγαρία πληροί όλες τις προϋποθέσεις, εκτός από τη σταθερότητα των τιμών.

ΣΟΦΙΑ. Οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» μαζί με την «Δημοκρατική Βουλγαρία», βρήκαν τη λύση για να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα. Αν τους δώσει την εντολή ο Ράντεφ θα την επιστρέψουν αμέσως, αλλά πρότειναν στο πρόεδρο να περιμένει  τρείς μήνες, και να αφήσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα , ώστε η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να ψηφίσει μια σειρά μεταρρυθμιστικών νόμων. Εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία»  μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ράντεφ  παρουσίασαν τη διακήρυξη «για την έξοδο από την πολιτική κρίση στη Βουλγαρία» με τις  «επτά νομοθετικές πρωτοβουλίες», που αποτελούν, «απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών για μια κυβέρνηση με ευρεία υποστήριξη κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο της Πεντηκοστής Εθνοσυνέλευσης».

Ο βουλευτής του ΓΚΕΡΜΠ Ντέλιαν Ντόμπρε  κάλεσε τον πρόεδρο Ράντεφ Rumen  να μην επιτρέψει στους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή»-«Δημοκρατική Βουλγαρία»,  «να τον εξαπατήσουν ξανά» και χαρακτήρισε το αίτημα τους για «δίμηνη παράταση», ως «δύο μήνες για μια  ειδική προεκλογική εκστρατεία, στην οποία, ως μελλοντικός κάτοχος εντολής, θα μιλάνε  για «μεταρρυθμίσεις, ρυθμιστικές αρχές και κανονισμούς» και  «ως χρισμένοι από τον Θεό, θα κηρύξουν όλα τα άλλα κόμματα και τους πολιτικούς διεφθαρμένους».

 «Το πιο σταθερό κόμμα στην Εθνοσυνέλευση παραμένει η «Αναγέννηση» (Vazrazhdane)», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Βέσελιν Βέσεφ και τόνισε: «Αυτό θα φανεί από τους ανθρώπους που πιθανότατα θα πρέπει να πάνε στις κάλπες  το φθινόπωρο, γιατί μετά από όσα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο και έξω από αυτό,, πιθανότατα δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε εκλογές».

Το «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» (ITN) δεν θα είναι απλώς μια «σφραγίδα» των νόμων που προτείνονται από το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» , έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Σλάβι Τρύφωνοφ  στο προφίλ του στο Facebook.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε τηλεφωνικά με την Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για τη γεωπολιτική κατάσταση, την κατάσταση στην περιοχή, τη διμερή συνεργασία, καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. «Συμφωνήσαμε ότι μια σύνοδος κορυφής των δύο κυβερνήσεών μας θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι μέχρι το τέλος του έτους», έγραψε ο Vucic στον λογαριασμό του  Instagram . «Ευχαρίστησα την Τζόρτζια  Μελόνι για τη φιλία της και τις ιταλικές επενδύσεις στη Σερβία και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Λονδίνο», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Πηγαίνω στο Λονδίνο, για πρώτη φορά, Θα έχω διμερή συνάντηση με τον νέο Ολλανδό πρωθυπουργό, με τον Γάλλο πρόεδρο».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ανακοίνωσε ότι η ανάκριση που διεξάγει  η Πρίστινα, με εντολή του Κούρτι , εναντίον των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημόσιων επιχειρήσεων και των σερβικών ιδρυμάτων , στο δήμο Στρπτσε, έχει ως μοναδικό στόχο να σπάσει το πνεύμα του σερβικού λαού  και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από πίεση και εκφοβισμό.

ΤΙΡΑΝΑ.Η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος  Μιρέλα Κουμπάρο και ο Γερμανός πρέσβης στην Αλβανία Καρλ Μπεργκνερ  υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας  στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Στόχος του έργου είναι «η αύξηση της ικανότητας προσαρμογής και  ανθεκτικότητας της Αλβανίας στην κλιματική αλλαγή μέσω της παραγωγής, του συντονισμού και της αποτελεσματικής χρήσης πληροφοριών για το κλίμα συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους».

 ΤΙΡΑΝΑ. Ξεκίνησε η ενοποίηση των «Μακεδόνων» στην Σκιπερία, (Αλβανία). Ο πρόεδρος του Συλλόγου   Πρεσπών, Έντμοντ Τεμέλκο  ανακοίνωσε  ότι «η διακήρυξη της Εταιρείας Παμμακεδονικής Συμφιλίωσης και Επανένωσης», για «υπεράσπιση της ταυτότητας του μακεδονικού λαού , όνομα, γλώσσα, πολιτισμό, ιστορία και έδαφος» υπογράφηκε από  τον Πρόεδρο της Μακεδονικής Εταιρείας  «Ϊλιντεν» Νίκολα Τζουρντάϊ. Το «Ίλιντεν» είναι μια από τις 4 Ενώσεις «Μακεδόνων» στην Σκιπερία.   Ο Τεμέλκο είπε ότι  απαιτείται η διεξαγωγή έκτακτου εκλογικού συνεδρίου του μοναδικού μακεδονικού κόμματος στην Αλβανία ,της Μακεδονικής Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, και εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να οργανώσει μια άτυπη απογραφή των Μακεδόνων στην Αλβανία.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (SPAK), Άλτιν Ντουμάνι , παρουσιάζοντας την έκθεση πεπραγμένων για το 2023 στους βουλευτές, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του έτους κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας (μόνο) 41 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν προϊόν από το εγκληματικής δραστηριότητας

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  να αναθέσει μετά από κλήρωση την εντολή της Σνιεζάνα Νοβάκοβιτς Μπούρσατς στη Βουλή των Λαών στον Νέναντ Βούκοβιτς  δεν θα γίνει αποδεκτή και ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι νομικές δυνατότητες κατά της απόφασης αυτής. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Νέναντ Στέβαντιτς, ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  δεν είναι νομοθέτης, ούτε κάποιος που επιλέγει, αλλά πρέπει εφαρμόζει αυτό που έχει επιλέξει η Εθνοσυνέλευση.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ελμεντίν Κονάκοβιτς , δήλωσε ότι αυτό το υπουργείο δεν είναι αρμόδιο να εγκρίνει την άφιξη και την υπερπτήση ενός ελικοπτέρου του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, το οποίο θα βοηθούσε στην κατάσβεση πυρκαγιών στο δήμο Γκατσκο. «Λάβαμε αίτημα από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας λαμβάνουν αυτό το είδος αιτήματος και το διαβιβάζουν στους αρμόδιους φορείς για δράση. Το Υπουργείο Μεταφορών, με την προηγούμενη συγκατάθεση του Υπουργείου Άμυνας εκδίδει αυτού του είδους την άδεια, την οποία στη συνέχεια προωθούμε μόνο. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία δικαιοδοσία να εγκρίνει ή να απαγορεύσει ή να αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω δραστηριότητα, εκτός από την επικοινωνία μεταξύ αυτών των θεσμών», δήλωσε ο Κονάκοβιτς και είπε ότι θεωρεί σημαντικό ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ζήτησε τη βοήθεια της Σερβίας για την κατάσβεση της φωτιάς, και όχι από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης,

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από μη Ρουμάνους κατοίκους αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 35% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, υπερβαίνοντας τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας. Περίπου 2.900 Νομικά Πρόσωπα με ξένα κεφάλαια δημιουργήθηκαν στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, Το 26% των επιχειρήσεων με ξένα κεφάλαια ήταν εγγεγραμμένες στους τομείς του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, και των επισκευών αυτοκινήτων,Στα τέλη Μαΐου 2024, πάνω από 254 χιλιάδες εταιρείες με ξένα κεφάλαια λειτουργούσαν στη Ρουμανία, με τη συνολική αξία του εγγεγραμμένου κεφαλαίου να ανέρχεται σε πάνω από 70,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Η Ρουμανία αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 400 MW εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας  Σεμπάστιαν Μπουρτζούα και είπε ότι «παρά την υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επί του παρόντος, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπών ρεύματος».Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός είπε  ότι η πρόσβαση της Ρουμανίας στις εισαγωγές ενέργειας αντισταθμίζει τις αυξήσεις των τιμών, αν και είναι φυσιολογικό οι τιμές να ανεβαίνουν όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Αυτή τη στιγμή, η εισροή ενέργειας της Ρουμανίας είναι κατά 1.000 MW υψηλότερη από την εγχώρια παραγωγή, είπε.

ΠΟΝΤΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με τη βουλευτή του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» , Μπράνκα Μάρκοβιτς, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό των δημοτικών Αρχών στους Δήμους  της  Αντριέβιτσα και της  Μπούντβα και το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» θα αποτελέσει εποικοδομητικό παράγοντα για το σχηματισμό αρχών σε αυτούς τους δήμους, «Όπως γνωρίζετε, ο σχηματισμός Αρχών σε αυτούς τους δήμους δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», δήλωσε η Μάρκοβιτς και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση σε αυτούς τους Δήμους.

ΠΟΝΤΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Monstat), το ποσοστό ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 11,9%. Το ρεκόρ ανεργίας στο Μαυροβούνιο καταγράφηκε το 2005, και ήταν  30,3%. Το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» σχολίασε την είδηση λέγοντας ότι «τα υπεύθυνα μέτρα  θα οδηγήσουν σε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στο επόμενο διάστημα».

 

 

 

 

 

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου