Μαΐου 09, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ. Η Γκορντάνα, (Σιλιάνοβσκα-Ντάβκοβα) θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια. Με καταμετρημένο το 95,55% των εκλογικών τμημάτων έλαβε 531.758 ψήφους στον χθεσινό δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Ο αντίπαλός της, ο Στέβο,  (Πεντάροφσκι), έλαβε 239.593 ψήφους, Οι εκλογές είναι έγκυρες διότι προσήλθε και ψήφισε άνω του 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η Κρατική Εφορευτική  Επιτροπή είχε ανακοινώσει από τις 17 μ.μ. τοπική ώρα ότι ήδη είχε ψηφίσει  το 42,32% των εγγεγραμμένων .«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να υπερασπιστώ τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε η νέα πρόεδρος στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως εκλεγμένη Πρόεδρος και τόνισε ότι «θα είναι πρόεδρος όλων, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή κομματικής ένταξης».

ΣΚΟΠΙΑ. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ  (VMRO-DPMNE) κατήγαγε και περιφανή   με νίκη στις βουλευτικές εκλογές κερδίζοντας, παρά μια εξήκοντα έδρες. Με καταμετρημένο  το 96,43% των ψηφοδελτίων , ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ  λαμβάνει το 43,13% των ψήφων και σύμφωνα με την εκτίμηση της  Κρατικής Εφορευτικής  Επιτροπής εκλέγει 59 Βουλευτές. Η «δεδηλωμένη» απαιτεί 61. Ο νικητής Κρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι, «ο λαός έσωσε τη χώρα του» και ότι « αυτή ήταν μια ιστορική νίκη για την «Μακεδονία   και τον λαό» «Νίκησε η Μακεδονία, η οποία αποτελείται από Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Ρομά, Σέρβους, Βόσνιους.. Η κυβέρνηση του εγκλήματος, της διαφθοράς, της ανικανότητας, και του ψεύδους στην έπεσε», είπε ο Μίτσκοσκι και ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί το «συντομότερο δυνατό» και με διαφανή διαδικασία. Ο Μίτσκοσκι είπε ότι ήδη μίλησε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ,με τους Αρμπεν Ταραβάρι,Ιζέτ Ματζίτι και Μπιλάλ Κασάμι    

ΣΚΟΠΙΑ. Το εκλογικό Σώμα καταδίκασε τους δυο «Ευρωπαϊκούς» Συνασπισμούς που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Συνασπισμός για ένα «Ευρωπαϊκό Μέλλον» υπό την ηγεσία της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας»,  (SDSM), έλαβε μόνο το 15,27% και εκλέγει 18 βουλευτές, ενώ το Αλβανικό «Ευρωπαϊκό Μέτωπο», υπό την ηγεσία του «DUI» πήρε 14% και θα εκλέξει 19 βουλευτές.  Ο πρόεδρος του SDSM και πρώην πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό , ότι το κόμμα είχε πληγεί σκληρά, αλλά προέβλεψε ότι το Κόμμα θα επιβιώσει.  Ο Κοβάτσεφσκι. ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί συνέδριο του κόμματος , το οποίο είπε ότι θα εξετάσει τους λόγους για το εκλογικό αποτέλεσμα και το έργο του κόμματος από το 2020 έως το 2024.       Ο Συνασπισμός των Ταραβάρι-Κασάμι-Μετζίτι έλαβε 10,9% και εκλέγει 13 βουλευτές. Στην Βουλή θα βρίσκονται και η «Λέβιτσα» (Αριστερά) με 6 βουλευτές και το Κόμμα του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι , το «ΖΝΑΜ», με 5 βουλευτές.  Οι δυο Αλβανικοί Συνασπισμοί, συγκέντρωσαν 24,9% και δεν ξεπέρασαν το 25%. O Αλί Αχμέτι, ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ολοκλήρωση (DUI) θεώρησε το αποτέλεσμα «Νίκη»  «Εμείς, το Ευρωπαϊκό Μέτωπο, είμαστε η δεύτερη δύναμη στη χώρα. Στην πραγματικότητα, το VMRO-DPMNE ήταν ο κύριος αντίπαλός μας επειδή το VMRO-DMNE βοήθησε το «ΒΛΕΝ», αλλά η διαφορά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μετώπου και του VLN είναι πάνω από 30.000 ψήφους», είπε.  

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , (από διπλωματικές πηγές) η γερμανική κυβέρνηση είναι πιθανό να ζητήσει τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πριν δώσει το «οκ» για να ενταχθεί η Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως λέγεται στη Συνεδρίαση της 17ης Μαΐου της  Επιτροπής Υπουργών, που την  αποτελούν οι υπουργοί Εξωτερικών από κάθε κράτος μέλος, η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να αντιταχθούν στην ένταξη εάν η Πρίστινα δεν σχηματίσει την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, όπως έχει ήδη προτείνει η Ιταλία.  Το Κοσσυφοπέδιο δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβούλιου της Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου  στη «Φωνή της Αμερικής». «Προς το παρόν, δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε πότε μπορεί να συμβεί αυτό», ανέφερε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην απάντησή του. Ο Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε χθες ότι δεν αποδέχεται ότι η έναρξη του σχηματισμού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ένταξη του  Κοσσυφοπεδίου και δήλωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση στην Πρίστινα ότι θα ήταν παράλογο να ζητηθεί να σταλεί το σχέδιο καταστατικού της Ενωσης των Σερβικών Δήμων  στο Συνταγματικό Δικαστήριο στην Πρίστινα,

ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία και απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκαμπριέλ Εσκομπάρ δήλωσε σ ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η Πρίστινα δεν θα έχει αρκετές ψήφους για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης  διότι αρκετές χώρες έχουν ζητήσει το Κοσσυφοπέδιο μα ιδρύσει την Κοινότητα Σερβικών Δήμων. «Αυτό είναι γραμμένο τόσο στις συμφωνίες των Βρυξελλών όσο και της Αχρίδας και αγωνιζόμαστε να καταλάβουμε γιατί το Κοσσυφοπέδιο δεν εκπληρώνει τη νομική του υποχρέωση και δεν έχει σηματοδοτήσει με πολλούς τρόπους ότι δεσμεύεται σε αυτό. Και η ανησυχία είναι ότι μια μεταγενέστερη απόφαση θα επιφέρει μόνο μεγαλύτερη καθυστέρηση. Θα ακούσω το ίδιο μήνυμα από τις ΗΠΑ. Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώ το Κοσσυφοπέδιο να συνεργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και αμερικανούς εταίρους του για να βρει τρόπους να προχωρήσει στην υφιστάμενη νομική υποχρέωση που θα πρέπει να εκπληρωθεί ούτως ή άλλως. Έτσι, όσο πιο γρήγορα το κάνουμε μαζί, τόσο πιο αποτελεσματικοί μπορούμε να είμαστε στην υποστήριξη της συνέχισης της ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου και της πρόσθετης αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Εσκομπάρ. Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία, ο Εσκομπάρ είπε ότι θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξε να επισκεφθεί ο Σι είναι όλες χώρες που «είναι ανοιχτές στην αμφισβήτηση της ενότητας της ευρωατλαντικής κοινότητας».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προειδοποιούμε όλους τους εταίρους μας και όλους τους συνομιλητές μας να γνωρίζουν πολύ καλά την ατζέντα της Κίνας στην Ευρώπη και την ατζέντα της Κίνας σχετικά με την ευρωατλαντική κοινότητα. Ο χρόνος της επίσκεψης επιλέχθηκε δυστυχώς, αλλά σκόπιμα", δήλωσε ο Εσκομπάρ, αναφερόμενος στην επέτειο του βομβαρδισμού  της κινεζικής πρεσβεία στο Βελιγράδι το 1999. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας το 1999 ήταν τυχαίος. Ζητήσαμε συγγνώμη. Πιστεύω ότι πληρώσαμε ακόμη και αποζημιώσεις στις οικογένειες», δήλωσε ο Εσκομπάρ.,  ο οποίος διέψευσε ότι έχει απολυθεί. Ο Εσκομπάρ δήλωσε  ότι έχει λήξει η θητεία του, γι 'αυτό θα εγκαταλείψει τη θέση του στο τέλος του μήνα . «Κάποιος  υποτιθέμενος δημοσιογράφος έγραψε το Σαββατοκύριακο για την απόλυσή μου και τη σύνδεσή μου με τη σερβική κυβέρνηση και θέλω να πω ότι όλα σε αυτά τα άρθρα είναι ψέματα. Πρώτα απ 'όλα δεν απολύθηκα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και δεύτερον η σύζυγός μου δεν έλαβε χρήματα από καμία ξένη κυβέρνηση. Σε κάθε πρεσβεία όπου εργάστηκε στη Βολιβία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Σερβία, ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους χωρίς καμία πληρωμή», δήλωσε ο Εσκομπάρ, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Κίνας, υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Δήλωση για την εμβάθυνση και την ανάπτυξη μιας «ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και την «οικοδόμηση μιας κοινότητας μεταξύ Σερβίας και Κίνας με κοινό μέλλον στη νέα εποχή». Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στη Σερβία στις 7 και 8 Μαΐου, οι αρχηγοί των δυο κρατών συζήτησαν σε μια «ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα» και συμφώνησαν ότι η Σερβία και η Κίνα καλλιεργούν μια «ισχυρή παραδοσιακή φιλία, εντατική συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, γόνιμο συντονισμό σε πολυμερές επίπεδο και η ανάπτυξη διμερών σχέσεων έχει ευρείες προοπτικές»..Η Σερβία και η Κίνα πιστεύουν ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος μιας χώρας αποτελεί ευκαιρία, αντί για πρόκληση για άλλες χώρες στον κόσμο. «Η σερβική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και είναι έτοιμη, μαζί με την κινεζική πλευρά, να εφαρμόσει την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ανάπτυξης, την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας και την Παγκόσμια Πολιτιστική Πρωτοβουλία», ανέφερε η κοινή δήλωση. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, τα οποία συνέβαλαν περαιτέρω στην ενίσχυση της «χαλύβδινης φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Η Κοινή Δήλωση τονίζει ότι οι δύο πλευρές θα υποστηρίξουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα ζωτικού κρατικού συμφέροντος στη βάση των αρχών του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Η σερβική πλευρά επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξή της στην αρχή της μίας Κίνας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Η σερβική πλευρά αντιτίθεται σε όλες τις μορφές «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα έρθει σε επίσημη επαφή με τις αρχές της Ταϊβάν με κανέναν τρόπο και υποστηρίζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της Κίνας για την ένωση της χώρας. Οι δύο πλευρές αντιτίθενται στην επιβολή οποιασδήποτε λύσης στο τελικό καθεστώς του "Κοσσυφοπεδίου". Και τονίστηκε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1999, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων.Σε αυτήν τη διαδικασία, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές.

Στην Κοινή Διακήρυξη, οι δύο πλευρές καλούν για έναν «ισότιμο» «πολυπολικό» κόσμο και μια παγκοσμίως επωφελή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική παγκοσμιοποίηση, επιμένοντας ότι όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσες, αντιτιθέμενες στον ηγεμονισμό και τις πολιτικές εξουσίας, καθώς και σε όλες τις μορφές μονομέρειας και προστατευτισμού.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  προκήρυξε χθες   εκλογές για 58 δημοτικά συμβούλια στην οντότητα της Ομοσπονδίας , και 53 δημοτικές συνελεύσεις στην οντότητα της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (RS), και 111 δημάρχους. Οι εκλογές  θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.Οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τεχνικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες επιβλήθηκαν στις 26 Μαρτίου από τον «ύπατο»  Κρίστιαν Σμιτ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έχει ψηφίσει τον εκλογικό νόμο της οντότητας που ορίζει ότι η Εφορευτική  επιτροπή της οντότητας αναλαμβάνει τον  ρόλο της Κρατικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής  στη διοργάνωση τοπικών εκλογών στην οντότητα, καθώς και γενικών εκλογών για πρόεδρο και αντιπροέδρους  και το κοινοβούλιο οντότητας.

ΣΟΦΙΑ Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση   της «Alpha Research», ο Συνασπισμός «ΣΑ-ΔΒ¨, (Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία) χάνει 200.000 ψήφους, ενώ το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ  προηγείται με 8%. Η έρευνα   την περίοδο 25 Απριλίου - 2 Μαΐου. Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα  , το 25,4% θα ψηφίσει για το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ , το 17,5% για τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» . Το ΚΔΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση με  14.9% και με 0,3%  μετά από αυτούς είναι η «Αναγέννηση» (Vazrazhdane).Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στο 8,5% και με  5,2% το «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός». Το 40% του δείγματος είναι πρόθυμο να προσέλθει στις κάλπες στις 9 Ιουνίου . Τα κύρια θέματα που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους είναι η διαφθορά, τα χαμηλά εισοδήματα, η υγεία, και το «δημογραφικό», .Στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει το 35%, του δείγματος.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου