Απριλίου 28, 2024

O μουσουλμάνος πρώηην δήμαρχος της Σεμπρενίτσα Καμίλ Ντουράκοβιτς απειλεί με νεο Πόλεμο τους Σέρβους

 

ΣΕΡΆΓΕΒΟ 28.04.2024  Εάν ο πρόεδρος της  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ κηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Βοσνία, ο πόλεμος θα ξεσπάσει εδώ μέσα σε μία ώρα, δήλωσε  στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" ο Καμίλ Ντουράκοβιτς.

. «Η πολιτική της γενοκτονίας συνεχίζεται στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα», δήλωσε στη Welt η Μουνίρα Σούμπασιτς, πρόεδρος της Ένωσης Μητέρων της Σρεμπρένιτσα, η οποία έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς της. 
Σύμφωνα με τα λόγια της, είναι καιρός να σταματήσουμε να αρνούμαστε τη γενοκτονία και να εξυμνούμε τα εγκλήματα πολέμου. Η Γερμανία είναι μία από τις δύο μόνο χώρες που παρουσίασαν το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 
Το Βερολίνο ελπίζει ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί, αλλά οι αντίπαλοι του ψηφίσματος απειλούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή. 
 Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ απείλησε να κηρύξει ανεξαρτησία από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εάν εγκριθεί το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα. 
Αυτό σημαίνει ότι οι Σέρβοι θα αποσυρθούν από όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Βοσνίας. 
Η Welt σημειώνει ότι η απόφαση του Ντόντικ υποστηρίχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. "Εάν ο Ντόντικ κηρύξει ανεξαρτησία, ο πόλεμος θα ξεσπάσει εδώ σε μια ώρα", δήλωσε  ο Καμίλ Ντουράκοβιτς.  Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι η πιο εύθραυστη χώρα στην περιοχή και βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη κρίση από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
 «Οποιαδήποτε σύγκρουση εδώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, όπως στη δεκαετία του 1990», έγραψε η Die Welt. 
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ελμεντίν Κονάκοβιτς δήλωσε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι η Σερβία αποσταθεροποιεί τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. 
Χαρακτήρισε «σοκαριστική» την αντίδραση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα.
 "Η Γερμανία πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση", δήλωσε ο Κονάκοβιτς, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την οικονομική επιρροή της στη Σερβία. Η πολιτική δομή της Βοσνίας είναι γνωστή ως μία από τις πιο περίπλοκες στον κόσμο. Αποτελείται από δύο ημιαυτόνομες μονάδες, τη Δημοκρατία Σέρπσκα, που κατοικείται κυρίως από Σερβοβόσνιους, και τη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία, πατρίδα Βόσνιων Μουσουλμάνων (Βόσνιων) και Κροατών της Βοσνίας. Κάθε τμήμα έχει τη δική του κυβέρνηση, κοινοβούλιο και αστυνομία, αλλά τα δύο μέρη συνδέονται μέσω κοινών θεσμών σε κρατικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος, του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και της φορολογικής διοίκησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου