Απριλίου 30, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ  (VMRO-DPMNE) Χριστιάν Μίτσκοσκι κατήγγειλε χθες ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και το Ντούι να ακυρώσουν τις προεδρικές εκλογές δια της απόχης, διότι  το Σύνταγμα  της Σεβερνοματσεντόνιγια προβλέπει  ότι εάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν υπάρξει συμμετοχή τουλάχιστον 40% των εγγεγραμμένων οι εκλογές θεωρούνται άκυρες, Ο Μίτσκοσκι είπε ότι η SDSM και  το DUI θέλουν να προκαλέσουν συνειδητά μια συνταγματική κρίση. Ο Καβάτσεφσκι απάντησε αμέσως ότι δεν υπάρχει σχέδιο μποϋκοτάζ . Ο Μίτσκοσκι στις συγκεντρώσεις του συνεχίζει να επιτίθεται στο ΝΤΟΥΙ και την εγκληματική ομάδα γύρω από τον Αχμέτι. «Το πεπρωμένο μας, το πεπρωμένο σας, εξαρτάται από εκατό ανθρώπους που ελέγχουν τα πάντα. Ο Αρτάν Γκρούμπι (DUI) και η παρέα του είναι κύριοι της Μακεδονίας αλλά και υπεύθυνοι για τη συλλογική ληστεία», είπε στην Αχρίδα και κάλεσε σε κινητοποίηση «ΟΛΩΝ για να στείλουμε στην αντιπολίτευση το DUI, που, ηγείται του κράτους και κυβερνά  τα τελευταία 12 χρόνια».

Το βράδυ ο Μίτσκοσκι γύρισε στα Σκόπια και μίλησε στη Τηλεόραση όπου είπε ότι  «θα γίνει  έλεγχος στις περιουσίες των πολιτικών και των δικαστών».

 Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE υποσχέθηκε  «μηδενική ανοχή για το έγκλημα και τη διαφθορά» και  τόνισε ότι «όποιος έχει παραβεί το νόμο θα λογοδοτήσει». «Σας εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει έλεος για κανέναν», είπε.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE τόνισε  ότι αναμένει από ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να  καλέσουν,τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάκοβα.Ο  Μίτσκοσκι είπε ότι αναμένειαπό όλους τους υποψηφίους που παρουσιάζονται ως αντικυβερνητικοί, δηλαδή εκτός από τον Μαξίμ Ντομιτρίεφσκι  τον Άρμπεν Ταραβάρι, τη Μπίλιανα Βάνσκοφσκα και τον Στεβτσο Γιακιμόφσκι  να κάλεσουν τους πολίτες να πάνε στην Κάλπη.

Ο Μίτσκοσκι μίλησε  «για εθνική ενότητα», και για «αντικυβερνητική ενότητα» ενάντια στην εγκληματική οργάνωση των Αχμέτι-Γκρούμπι-Τζαφέρι  και τόνισε  ότι «λόγω της εθνικής και κρατικής ενότητας», κάλεσε  ακόμη και τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση να στείλει ένα μήνυμα αποστασιοποίησης από το ΝΤΟΥΙ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα προσποιήσει επίσημη επίσκεψη. Στις 7 Μαΐου συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον Βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ της Κινεζικής Πρεσβείας στο Νέο Βελιγράδι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. O Σέρβος Πρόεδρος ενημέρωσε χθες τον σερβικό λαό από τηλεοράσεως για την πορεία της χώρας, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα . Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος  της Σερβίας αναφέρθηκε στη σημασία  της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας και στην συνέχει μίλησε για τα «καλά νεα», Η ανάπτυξη της Σερβίας  το πρώτο τρίμηνο του 2024, είναι 4,6% και  είναι «πολύ υψηλότερη  από τη μέση ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την παγκόσμια ανάπτυξη». Είπε ακόμα  ότι το «έλλειμμα» του προϋπολογισμού το 2023 ήταν μόνο  2,2%, όταν το μέσο έλλειμμα στην Ευρώπη ήταν 3,3%.Το μέσο ποσοστό δημόσιου χρέους στην Ευρώπη είναι στο 89,5% του ΑΕΠ, ενώ στο σημερινό κράτος της Σερβίας είναι 47,6%. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε και ότι στη νέα κυβέρνηση το 33% με 35%   θα είναι εντελώς νέα πρόσωπα ,που δεν ήταν στην κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Ο Βούτσιτς είπε  και ότι η ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της ένταξης του  Κοσσυφοπέδιο θα γίνει στις 16 Μαΐου, αναφέρθηκε στις σερβικές αντιδράσεις και για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στην κυρία Μπακογιάννη που δεν είδε και δεν ακουσε « για απαλλοτριώσεις, και κατασχέσεις σερβικών ιδιωτικών περιουσιών και για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων».Σχετικά με το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα είπε ότι  «για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να αποφασίσει χωρίς τη συγκατάθεση του λαού,  και ρωτώ γιατί οι Αμερικανοί επιθυμούν  μια τόσο βάναυση παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέιτον».« Για το ψήφισμα για τη γενοκτονία της Ρουάντα δεν αρκούσε η συναίνεση του λαού της Ρουάντα, αλλά απαιτούνταν και η συγκατάθεση της ηπείρου. Στη συνέχεια, η Αφρικανική Ένωση εξέδωσε ομόφωνη απόφαση. Διεξήγαγαν διαβουλεύσεις εντός της χώρας, ευρείες περιφερειακές διαβουλεύσεις.Στη δική μας περίπτωση μάθαμε για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου από τους Γερμανούς εταίρους μας ότι το προετοιμάζουν εδώ και 8 μήνες. Είμαστε ο πρώτος γείτονας, κάποιος του οποίου ο λαός αποτελεί  το 32% της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Οι ΗΠΑ κάλεσαν  τον (γερμανό τουρίστα) Σμιτ να μιλήσει στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας την κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη αύριο σε συνεδρίαση προγραμματισμένη για τις 4 μ.μ, Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο «Ύπατος»Κρίστιαν Σμιτ . «Σε περίπτωση που ο Σμιτ επιθυμεί να απευθυνθεί στο Συμβούλιο, η ρωσική αποστολή ζήτησε να γίνει βάσει του άρθρου 39 των κανόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δηλαδή να εμφανιστεί υπό την προσωπική του ιδιότητα, δεδομένου ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ύπατος εκπρόσωπος και δεν αναγνωρίζεται ως ύπατος εκπρό.Το σερβικό μέλος της προεδρίας της Β-Ε, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, θα μιλήσει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης και θα εξηγήσειότι οι Βόσνιοι παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με το  ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Το Μαυροβούνιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και είναι καιρός να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε   ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς. «Είναι καιρός να γίνει η ένταξη  επειδή το υποσχεθήκαμε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε ο Σολτς, και τόνισε ότι «οι προοπτικές του Μαυροβουνίου είναι μεγάλες» και ότι « καμία χώρα στην περιοχή δεν εφαρμόζει τέτοιες μεταρρυθμίσεις όπως το Μαυροβούνιο». Ο Γερμανός Καγκελάριος πρόσθεσε ότι «η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί», αλλά, «η κάθε χώρα πρέπει να λάβει όλες τις αποφάσεις μόνη της». Ο Σπάϊτς είπε ότι « οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, θα εφαρμοστούν γρήγορα», δήλωσε ο Σπάιτς και επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο βλέπει τη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο στην ευρωπαϊκή πορεία και στο δρόμο για τη βελτίωση του Κράτους Δικαίου, και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι του συνασπισμού της σημερινής κυβέρνησης είναι πλήρως στραμμένοι προς την ΕΕ και όχι μόνο "στα χαρτιά"» και ότι  περισσότερο από το 80% των πολιτών του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Μαυροβουνίου Νάϊντα Νίσιτς ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισαχθεί στο Μαυροβούνιο το «επτάωρο» και οι εβδομάδα 35 ωρών εργασίας  υποσχέθηκε επίσης ότι «οι κοινωνικές παροχές θα είναι πιο δίκαιες στο μέλλον» και άφησε να εννοηθεί ότι «κάτι θα γίνει» για τους 3.500 συνταξιούχους που πέρασαν τον εργασιακό τους βίο σε «πρώην γιουγκοσλαβικά κράτη»  για τους οποίους,  «όλες οι αναλύσεις έδειξαν ότι «υφίστανται την μεγαλύτερη αδικία».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι δήλωσε στην ουκρανική εφημερίδα «European Pravda» πως το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι έτοιμο για πόλεμο  διότι «μια υβριδική επίθεση από τη Σερβία εναντίον του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.Σύμφωνα με τον Μπισλίμι, ο «συμβατικός πόλεμος» είναι αδύνατος επειδή το Κοσσυφοπέδιο προστατεύεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR).

ΠΡIΣΤΙΝΑ. O διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου Άβνι Καστράτι ανακοινώσε ότι στις τέσσερεις εβδομάδες που συνεχίζεται η απογραφή έχουν καταμετρηθεί περίπου 900.000 άτομα μαζί με τους κατοίκους εξωτερικού που απογράφονται ηλεκτρονικά. Η απογραφή θα συνεχιστεί μέχρι τις 17 Μαΐου 2024.Τα προκαταρκτικά στοιχεία θα δημοσιευτούν  τον Ιούνιο.Ο Καστράτι είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αρνήσεις συμμετοχής στην απογραφή» και σημείωσε ότι          «όσον αφορά στους Σέρβους πολίτες στους τέσσερεις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, είναι ευρέως απρόθυμοι να εγγραφούν».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Συνεχίστηκε η «δίκη Ντόντικ». Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δήλωσε ότι η χθεσινή διαδικασία επιβεβαίωσε τον αρχικό ισχυρισμό του ότι πρόκειται για στημένη πολιτική διαδικασία .Σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «εμφανίστηκαν ορισμένα έγγραφα» ως αποδεικτικά στοιχεία εκτελούνται και τόνισε ότι «αποδεικτικά στοιχεία» είναι αυτά που γίνονται αποδεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία και όχι αυτά που ισχυρίζεται ο κατήγορος ότι είναι. Ο Ντόντικ είπε ότι θα παρακολουθήσει τη φάρσα μέχρι το τέλος της για αποτελεί απόδειξη «του είδους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην οποία ζούμε», «Μου αρνήθηκαν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Μου αρνήθηκαν το δικαίωμα εδώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ένοχος», δήλωσε ο Ντόντικ.Ο δικηγόρος Γκόραν Πετρονίεβιτς ανέφερε ότι στη χθεσινή ακρόαση εναντίον του Ντόντικ, παρουσιάστηκαν «γραπτές αποδείξεις» που η Εισαγγελία της Β-Ε προσποιείται ότι είναι αποδεικτικά στοιχεία. «Η υπεράσπιση αμφισβήτησε πολλά από αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία λόγω μη αυθεντικότητας επειδή, σε αντίθεση με τη διάταξη του κώδικα ποινικής δικονομίας, κατατέθηκαν σε μορφή που δεν είναι κατάλληλη για γραπτή απόδειξη σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο Πετρονίεβιτς, αναρωτήθηκε γιατί ο παράνομος Ύπατος Εκπρόσωπος Κρίστιαν Σμιτ είχε πρόβλημα να έρθει στο Δικαστήριο .«Ποιο είναι το πρόβλημα με το να έρθει; Στη γραπτή της κατάθεση, η εισαγγελία αφιέρωσε ολόκληρες δύοσελίδες για να δικαιολογήσει τη θέση της ότι ο Κρίστιαν Σμιτ δεν πρέπει να έρθει ως μάρτυρας όπως ζήτησε η υπεράσπισης», δήλωσε ο Πετρονίεβιτς.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Σήμερα είναι  η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορούν να υποβληθούν υποψηφιότητες για τις δημοτικές  εκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της «Avangarde» που διεξήχθη μεταξύ 24-27 Απριλίου ο σημερινός δήμαρχος Νικούσορ Νταν που  υποστηρίζεται  από την «Ενωμένη Δεξιά Συμμαχία» προηγείται  στην πρόθεση ψήφου των κατοίκων του Βουκουρεστίου, με 31%. Ακολουθεί η Γκαμπριέλα Φιρέα των Σοσιαλδημοκρατών με 24% ο Κριστιάν Ποπέσκου  που υποστηρίζεται από το εξωκοινοβουλευτικό «Σοσιαλφιλελεύθερο Ανθρωπιστικό Κόμμα», είναι τρίτος με  20%, ο Φιλελεύθερος Σεμπάστιαν Μπουρτζούγια  βρίσκεται στο 15% και ο Μιχάι Ενάτσε του Λαϊκιστών βρίσκεται στο 7%. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση,  («INSCOPE»), σχεδόν το 38% των Ρουμάνων πιστεύει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αποτελούν απειλή, ενώ το 41% θεωρεί ως «απειλή» τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.  Η Γερουσία ενέκρινε τη χθες, με μεγάλη πλειοψηφία, το νέο δασικό κώδικα που αποτελεί δέσμευση που ανέλαβαν οι ρουμανικές αρχές προς την ΕΕ στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν, την κατάσχεση οχημάτων που χρησιμοποιούνται για την κλοπή ξυλείας, και την επέκταση της απαγόρευσης της υλοτόμησης δασών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταβολή κρατικής ενίσχυσης  95 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδιάρθρωσή του εθνικού αερομεταφορέα της Ρουμανίας, «TAROM».

ΣΟΦΙΑ. Νέα δημοσκόπηση,  της «Exacta» κατέγραψε ότι ο συνασπισμός ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ συγκεντρώνει το 25,9% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται κατά 10% έναντι του ΣτΑ-ΔΒ, το οποίο υποστηρίζεται από το  16% . Ο «τρίτος πόλος» του Ευρωατλαντικό Συνασπισμού το ΚΔΕ (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών), είναι τρίτο με  14% για η Αναγέννηση τετάρτη  με 13,8% . Το  Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα  βρίσκεται στο 9,6%  και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» θα μπει στην Βουλή  με 5,2. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 11-18 Απριλίου μέσω άμεσης συνέντευξης «πρόσωπο με πρόσωπο». Το δείγμα ήταν  1020 ενήλικες.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο στις τροποιήσεις στον Νόμο για την Προώθηση Επενδύσεων που ψήφισε στο παρά 5΄ η ευρωατλαντική πλειοψηφία.  «Οι τροπολογίες αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργούν κίνδυνο ζημιάς στο δημόσιο συμφέρον» αναφέρει το Βέτο του Προέδρου.

 ΚΑΪΡΟ. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Αίγυπτος είχαν παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις και οι καλύτερες ημέρες της συνεργασίας των δύο χωρών είναι ακόμα μπροστά, δήλωσε  ο Προεδρεύων  της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίροβιτς μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον οποίο προσπάθησε να πείσει να υποστηρίξει το ψήφισμα για την Σεμπρενίτσα. «Η Βοσνία υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αιγύπτου και εκτιμά ιδιαίτερα το ρόλο της ως ηγέτη στον αραβικό κόσμο και την αφρικανική ήπειρο», δήλωσε ο Μπετσίροβιτς, και είπε ότι προσκάλεσε τον αλ-Σίσι να επισκεφθεί το Σεράγεβο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου